Wat is de meewerkbeloning?

Het runnen van jouw eigen zaak brengt veel taken met zich mee. Je kunt er dan voor kiezen om jouw partner te laten helpen in de onderneming. Hierbij kan er sprake zijn van een meewerkbeloning. Dit is de beloning die je als ondernemer aan jouw partner kunt geven na het uitvoeren van verschillende werkzaamheden. Er zijn echter wel een aantal voorwaarden aan verbonden, waar je rekening mee moet houden om geen problemen van de Belastingdienst te verkrijgen. Door aan alle voorwaarden te voldoen kun je er als ondernemer ook nog extra voordelen aan behalen wanneer je de belastingaangifte gaat doen.

De voorwaarden meewerkbeloning

De voorwaarden van de meewerkbeloning zijn niet heel streng, maar behoeft wel kennis van zaken. Als eerste is het belangrijk dat jouw partner voor minstens 10 uur per week meewerkt binnen het bedrijf. Dit is ongeveer 525 uur, wat de helft is van het minimale aantal uren dat je als ondernemer in jouw bedrijf moet steken. Deze uren moet wel schriftelijk overeengekomen worden. De overeenkomst kun je daarna gratis bij de Belastingdienst laten registreren, zodat je recht hebt op mogelijkheden tot de beloning. Vergeet dit dus niet te laten doen voor de start.

Aftrekbaar en een minimaal bedrag voor partner

Bij de meewerkbeloning moet de beloning ook altijd zakelijk zijn en minimaal 5000 euro bevatten. Het is daarom wel van belang dat je jouw partner dit bedrag jaarlijks uit kunt betalen. Als ondernemer is de beloning aftrekbaar. De beloning moet bij de partner wel progressief worden belast. Ook dit is een punt om rekening mee te houden. Je kunt de beloning dus wel meenemen bij het doen van jouw boekhouding, zodat je altijd alle cijfers bij de hand hebt en de belastingaangifte kunt doen.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *