Soms krijg je als ondernemer ook te maken met onttrekkingen. Dit zijn de privé-opnames voor middelen die vanuit het bedrijf naar een eigen vermogen gaan. Dit hoeft niet alleen geld te zijn, maar kunnen ook goederen zijn die je nodig hebt binnen jouw eigen huishouden. Het wordt niet gezien als kostenpost, omdat het niet als zakelijke uitgaven gezien wordt. Het zijn privé-uitgaven, zoals het overmaken van jouw salaris wanneer je als ZZP’er aan de slag gaat. Daarnaast zijn er nog veel meer onttrekkingen te benoemen binnen een onderneming en deze moeten te allen tijde meegenomen worden in de boekhouding.
Onttrekkingen gebeuren van twee kanten
Bij het doen van de inkomstenbelasting wordt ook gevraagd naar onttrekkingen. Dit komt doordat je jezelf als ondernemer ook salaris geeft. Je kunt het ook op een andere manier zien. Wanneer je geld overmaakt van jouw privérekening naar de zakelijke rekening wordt het namelijk ook als privéstorting gezien. Het eigen vermogen neemt in beide gevallen toe of af en zorgt ervoor dat bepaalde saldo’s veranderen. Het is goed om hier te allen tijde naar te kijken, zodat je de belastingaangifte op een goede manier kunt uitvoeren. Wanneer er een controle wordt uitgevoerd heb je alles direct bij de hand.
Alles goed verwerken in een boekhoudprogramma
In verschillende boekhoudprogramma’s kun je de onttrekkingen ook binnen een apart tabblad aangeven. Vaak valt dit onder privé. Hier koppel je als het ware alle inkomsten en uitgaven die je vanuit jouw privévermogen maakt. Deze worden dan tegen elkaar afgestreept, zodat er uiteindelijk alleen een goede omzet wordt getoond. Wanneer je de boekhouding volledig zelf uitvoert, is het wel goed om te blijven kijken hoe je dit gaat doen. Een scheve balans is namelijk niet bevorderlijk en kan ook een vertekend beeld geven van het vermogen. Met een voorbeeld boekhouding is dit allemaal al voor je ingericht.