Wat is een bankafschrift?

Wist je dat het aantal pinbetalingen wereldwijd in iets meer dan tien jaar tijd is verdubbeld? In 2010 pinden we voor ongeveer 2,15 miljard euro, terwijl dit bedrag in 2020 al op 4,87 miljard lag! Waarschijnlijk voer jij ook bijna dagelijks transacties uit. Denk bijvoorbeeld aan het pinnen in de supermarkt. Alle activiteiten van jouw bankrekening komen uiteindelijk op een bankrekening terecht. Wat is het precies? In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten over een bankafschrift.

Wat is een bankafschrift?

Een bankafschrift is een document dat een overzicht geeft van alle activiteiten op een bankrekening gedurende een bepaalde periode. Dit betreft vaak de afgelopen maand. Het afschrift bevat alle stortingen, opnames, kosten en verdiende rente in die periode.

Wat is het verschil tussen een bankafschrift en een transactieoverzicht?

Een transactieoverzicht is niet hetzelfde als een bankafschrift. Het is namelijk een overzicht van alle transacties die hebben plaatsgevonden met betrekking tot een bepaalde bankrekening gedurende een door jou gekozen periode. Een bankafschrift bevat doorgaans alleen de transacties van de vorige maand, en niet alle recente of lopende transacties.

wat is een bankafschrift

Uit welke onderdelen bestaat een bankafschrift?

Elk bankafschrift bevat een aantal belangrijke gegevens, te weten:

  • Jouw rekeningnummer
  • De datumvan het afschrift
  • Jouw beginsaldo en eindsaldo binnen
  • Een lijst van alle transacties tijdens de periode, inclusief stortingen, opnames, betaalde cheques, ontvangen of in rekening gebrachte rente en gemaakte kosten
  • Eventuele ongedekte cheques

Wat is het doel van een bankafschrift?

Het doel van een bankafschrift is de rekeninghouder een duidelijk beeld te geven van zijn financiële activiteit en saldo. Het kan ook helpen bij het opsporen van eventuele frauduleuze activiteiten. Bankafschriften worden doorgaans aan het eind van elke maand verstuurd, maar sommige banken bieden rekeninghouders ook online toegang. Zodoende kun je ook bankafschriften opvragen van het afgelopen kwartaal en zelfs het afgelopen jaar.

Waarom is een bankafschrift belangrijk?

Hoewel de meeste mensen slechts een blik werpen op hun bankafschriften wanneer ze die ontvangen, is het belangrijk om de tijd te nemen om de informatie zorgvuldig door te nemen. Het is een kleine moeite en je voorkomt er fouten mee. Ook ontdek je veel sneller mogelijke fraude. Zie je verdachts op jouw bankafschrift? Neem dan onmiddellijk contact op met de bank.

Wat zijn de voordelen van een bankafschrift?

Een bankafschrift is een document is dat alle transacties weergeeft die in een bepaalde periode hebben plaatsgevonden. Maar wist je dat het document allerlei voordelen biedt?  Bankafschriften zijn niet alleen een waardevol hulpmiddel om jouw uitgaven bij te houden, maar ook een belangrijke speler in de strijd tegen criminelen die op het geld van onschuldige mensen uit zijn. Omdat bankafschriften alle transacties op jouw rekening weergeven, zijn ze uiterst nuttig bij het opsporen van ongeoorloofde activiteiten.

Voordeel 2: Je krijgt een beter beeld van jouw uitgavenpatroon

Bovendien kun je met document precies zien waar je jouw geld aan uitgeeft. Categoriseer jouw transacties en vergelijk ze met jouw budget. Op die simpele manier krijg je een goed beeld van jouw financiële zaken en waar je eventueel op kunt bezuinigen.

Voordeel 3: Het is een manier om mogelijke fouten van de bank te ontdekken

Niet alleen mensen, maar ook banken maken fouten. Hoewel ze over het algemeen nauwkeurig zijn als het gaat om het registreren van transacties, gebeuren er van tijd tot tijd fouten. Door jouw bankafschrift zorgvuldig te bekijken, ontdek je misschien een fout voordat deze ernstige financiële problemen veroorzaakt. Wees dus zelf ook alert en ga nauwkeurig te werk.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?