Wat is de betekenis van baten?

Een aanzienlijk deel van Nederland heeft een inkomen. Dit zijn opbrengsten uit arbeid, een eigen onderneming of vermogen. Sommige huishoudens hebben één inkomen en andere meerdere. Het begrip inkomen wordt nog wel eens verward met ‘baten’. Er zijn inderdaad overeenkomsten, maar ook verschillen. Beide komen in dit artikel uitgebreid aan de orde.

Wat zijn inkomsten?

Laten we eerst eens kijken naar het begrip ‘inkomsten’ De betekenis ervan is vrij breed. Zo kan iemand geld krijgen voor de arbeid die hij of zij verricht. Ook komt het voor dat iemand inkomsten krijgt door het aanbieden van goederen /of diensten. Breder gezien heeft het inkomen betrekking op de totale inkomsten. Deze omvatten niet alleen loon uit werk, maar ook het rendement op vermogen, pensioenbetalingen en dividend. Wanneer we het hebben over de financiën van een bedrijf,  dan verwijst ‘inkomen’ naar de totale hoeveelheid geld die wordt verdiend met de verkoop van goederen en diensten. Ook dividenden en rentebetalingen die worden ontvangen op kasrekeningen en andere bedrijfsgerelateerde besparingen horen erbij.

Wat is het verschil tussen inkomsten en baten?

Inkomsten hebben veel overeenkomsten met een ander financieel begrip, namelijk ‘baten’. Zo ontvang je in beide gevallen geld. Inkomsten ontvang je echter op een vast moment. Een bepaalde transactie, zoals jouw loon, komt bijvoorbeeld elke 30ste van de maand. Baten hebben echter betrekking op een bepaalde periode. Zo kan het zijn dat je elke maand of elk kwartaal geld ontvangt. Denk bijvoorbeeld aan subsidies, donaties en huur.

wat zijn baten

Hoe registreer je baten in jouw administratie?

Het is belangrijk om baten goed te registreren in jouw administratie. Wij raden aan om een boekhoudprogramma et een goede reputatie te gebruiken. Online boekhoudsoftware neemt je ontzettend veel werk uit handen. Bovendien heb je de administratie altijd in een online overzicht staan. Daardoor werk je snel en efficiënt de administratie bij. Populaire online boekhoudprogramma’s zijn bijvoorbeeld:

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?