Eurocommercial Properties; eersteklas winkelvastgoed beheerder

Eurocommercial Properties is een lange termijn investeerder en beheerder van eersteklas winkelvastgoed in België, Frankrijk, Italië en Zweden. Het bedrijf werd opgericht in 1991 en is een op Euronext genoteerd bedrijf met een brede aandeelhoudersbasis. Italië is met 42% van de totale activa het land waarin het meeste is belegd en België is met 15% van de portfolio het kleinste onderdeel. De totale waarde van de gehele portfolio is bijna $4 miljard. 

 © Eurocommercial

Onder leiding van de CEO, Evert Jan van Garderen, heeft Eurocommercial Properties in het boekjaar 2021 een omzet van €237,7 miljoen en een nettoresultaat van €104,7 miljoen gerealiseerd.

JaarWaarde vastgoedHuurinkomstenNettoresultaat
2017/2018Gestegen € 4,1 miljardGedaald € 72,1 miljoen
2018/2019Gestegen € 4,2 miljardGestegen € 74,6 miljoen
2020Gedaald € 4,0 miljardGestegen € 115,4 miljoen
2021Stabiel € 4,0 miljardGedaald € 104,7 miljoen

Effecten van Corona restricties

Tijdens de eerste helft van 2021 werden door de vele COVID-19 gevallen de winkelcentra beïnvloed door overheidsbeperkingen. Dit heeft geresulteerd in een sluiting van 56 dagen in de non-essentiële winkels en een sluiting van restaurants van maar liefst 98 dagen. Alleen Zweden ontsnapte aan sluitingen; daar bleven zeven winkelcentra van Eurocommercial volledig open en handelden zoals ze tijdens de pandemie hebben gedaan.
Tijdens de tweede helft van 2021 oversteeg de verkoop vergelijkbare perioden in Q2 2020 met 23,5% en de pre-pandemische Q2 2019 met 1,4%.

Aan het begin van 2022, toen de bedrijfsactiviteiten werden beïnvloed door de Omicron-variant, zetten de 24 winkelcentra van Eurocommercial het gestage herstel van de tweede helft van 2021 verder voort. De detailhandelsverkopen vanaf mei 2022 waren bijzonder sterk, waar bij alle landen en sectoren een positieve groei ten opzichte van Q2 2019 te zien was.

De COVID-19 pandemie speelt nog steeds een zeer belangrijke rol in 2022, vooral in de eerste zes maanden. Ondanks dat huurconcessies moesten worden verleend voor de eerste helft van het jaar, vanaf de tweede helft van het 2022 was dit al veel beter en stelde het bedrijf in staat om goede resultaten te behalen. Deze groei zette zich door in de maand juli 2022, met 5,7% vergeleken met juli 2019. Terwijl alle landen en sectoren een positieve groei laten zien in het tweede kwartaal 2022 is het vooral bijzonder om te zien hoe de sectoren mode & schoenen en eten & drinken zich herstellen. De verkoop van deze branches laten een groei tot ver boven het niveau van vóór de pandemie zien. Zeer positief aangezien deze sectoren het meest te lijden hadden van de handel beperkingen tijdens de COVID-19-periode.

Drie strategische pijlers voor duurzaamheid

Er is een brede visie en -strategie om ervoor te zorgen dat er kan worden voldaan aan de wereldwijde uitdagingen en de toekomstige eisen van klanten, huurders en medewerkers bij het creëren van duurzame winkelcentra. De aanpak van Eurocommercial Properties is gebaseerd rond drie strategische pijlers: Wees groen, Wees betrokken en Wees verantwoordelijk.

 © Eurocommercial

Wees Groen
Vastgoed draagt ​​tot 30% bij aan wereldwijde jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen. Alle wijzigingen die ze aanbrengen kunnen een aanzienlijk vermindering betekenen. Eurocommercial Properties werkt aan het verbeteren van begrip van klimaatverandering en effecten op hun vastgoedportefeuille en krachtenbundeling met de huurders om de gecombineerde impact te verminderen. Groen zijn is de basis van de activiteiten, aangezien ze ambitieuze reductiedoelstellingen voor de komende 10 jaar hebben.

Betrokken zijn
Betrokkenheid bij huurders, klanten en lokale gemeenschappen is essentieel voor succes en Eurocommercial Properties is dan ook in constante dialoog met hen. Door te luisteren naar hun feedback zorgen ze dat de centra evolueren met het veranderende winkellandschap en de ambities van klanten. Zo helpen ze hun retailers om in hun teams te investeren via de Eurocommercial Retail Academy® die samenwerkt om de algehele winkelervaring te verbeteren.

Verantwoordelijk zijn
Het doel hier is om een ​​werkplek te creëren waar medewerkers professioneel kunnen gedijen en ontwikkelen. Eurocommercial Properties biedt alle medewerkers een eerlijke en plezierige werkomgeving om te zorgen dat ze ethisch en duurzaam presteren. Het is vooral belangrijk dat medewerkers zich betrokken en gemotiveerd voelen bij het bereiken van alle gemeenschappelijke doelen.

Na moeilijke jaren nu sterke groei

Door COVID-19 heeft het bedrijf flinke klappen moeten incasseren. Met name de sluiting van non-essentiële winkels en restaurants heeft tot grote verliezen geleidt. De Omicron-variant heeft zich nog in 2022 laten gelden en geresulteerd in zware tijden. Echter, lijkt er nu een inhaalslag bezig te zijn en is het bedrijf zeer optimistisch over het verdere verloop van 2022 en 2023.

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *