Eenvoudig boekhouden doe je met een boekhoudprogramma (Top 5!)

eenvoudig boekhouden voor zzp

Het is maandagochtend. Je hebt een heerlijk weekend achter de rug en bent weer klaar om er vol voor te gaan. Je maakt ondertussen enkele jaren gebruik van een boekhoudprogramma waarmee je jouw boekhouding zonder tussenkomst van een boekhouder op orde hebt gekregen. Dat terwijl je niets over boekhouden wist. Laat staan dat het nota bene eenvoudig kon zijn. Eenvoudig boekhouden klonk als een belofte waar een slimme internet marketeer jou mee probeert binnen te hengelen.

Dat dit een tactiek van een internet marketeer kan zijn, durf ik je niet te ontkennen. Maar of boekhouden eenvoudig kan zijn? Dat durf ik wel te beweren. Boekhouden is namelijk niet wat je ervan verwacht. Boekhouders willen dat dit niet als gemakkelijk overkomt. Wat moeten boekhouders doen als morgen iedereen besluit om zelf te gaan boekhouden omdat het zo makkelijk is? Inderdaad. Dan blijven alleen de bedrijven over waar een grote en complexe boekhouding van toepassing is.

Eenvoudig boekhouden is geen marketingterm. Het is er echt. Je hoeft er tegenwoordig zelfs niet goed voor te zoeken. Ik leg je graag uit hoe dit mogelijk is en wat jij kunt doen om hier aan mee te doen.

Inhoudsopgave

Dit is wat eenvoudig boekhouden is

Voordat ik je kan overtuigen dat boekhouden eenvoudig is, is het belangrijk dat je een goed idee krijgt wat precies onder ‘eenvoudig’ in combinatie met boekhouden wordt verstaan. Het is makkelijk om met dit soort woorden te strooien. Een belofte over hoe eenvoudig boekhouden is, hoeft niet te zeggen dat dit ook op jou van toepassing is. Ik wil je daarom laten zien wat we op dit moment onder deze eenvoud verstaan en op welke manier dit in de praktijk tot recht komt.

Boekhouden is eenvoudig wanneer iedereen zonder boekhoudkundige kennis met succes een nette boekhouding er op na houdt. Het is hierbij niet nodig dat de ondernemer hulp krijgt. Alle hulp wordt door trial and error, oftewel door het uitproberen, gegeven. Een boekhoudprogramma brengt dit in de praktijk door de gebruiker een zo’n eenvoudig mogelijke opzet mee te geven. Ieder onderdeel is zo duidelijk mogelijk ingericht en eventueel voorzien van een korte uitleg. Mocht er onduidelijkheid bestaan, heeft de gebruiker de mogelijkheid om met een klik een uitleg te krijgen over de precieze werking van een onderdeel.

Als je van een boekhoudprogramma gebruik maakt, is het enige wat het boekhoudprogramma van jou moet weten welke inkomende en uitgaande facturen er zijn. Vervolgens zorgt het boekhoudprogramma ervoor dat alles op de juiste plek wordt gezet. Zo worden de verschillende balansen bijgewerkt, net als jouw resultatenrekening en debiteuren- of crediteurenbeheer.

Oftewel, jij hoeft zelfs niets bij te bewerken behalve jouw facturen. Indien deze facturen in het boekhoudprogramma terug te vinden zijn, heeft het programma voldoende informatie om de rest van het werk voor jou te regelen.

eenvoudig boekhouden met boekhoudprogramma

Maar je wilt natuurlijk meer…. (als alleen eenvoudig boekhouden)

Het is prettig om te weten dat in theorie het boekhoudprogramma vrijwel ieder onderdeel voor jou automatisch regelt. In de praktijk wil je natuurlijk wel de grip op je administratie houden. Eenvoudig boekhouden is een plus, maar je wilt wel kunnen begrijpen wat er precies uit jouw boekhouding naar voren komt. Dat je in theorie alleen je facturen hoeft in te voeren, wilt niet zeggen dat het daar stopt. Het is namelijk verstandig om goed op de hoogte te blijven van wat jouw financiële resultaten over jouw bedrijf zeggen.

Zoals je ondertussen weet worden alle inkomsten en uitgaven verwerkt. Relevante posten, zoals balansen en de resultatenrekening, worden daarnaast automatisch bijgewerkt. De route naar deze posten toe is veelal via dashboard zo eenvoudig mogelijk gemaakt zodat je jouw resultaten kunt inzien en beoordelen. Waar heb je het afgelopen kwartaal het meeste kosten voor gemaakt? Waar zit de omzet in en is de cashflow gezond?

Dit soort onderdelen zijn allen te zien in een modern boekhoudprogramma dat met jou meedenkt. In tegenstelling tot met een boekhouder krijg jij hierdoor real-time grip op de boekhouding. Je weet precies waar je aan toe bent doordat jij op ieder moment een blik kunt werpen op je dashboard waar de belangrijkste resultaten worden weergegeven.

Wanneer je daarnaast je boekhouding wilt uitbreiden, bijvoorbeeld omdat je een extra personeelslid krijgt, groeit jouw boekhoudprogramma met je mee. De extra functies zorgen ervoor dat ook dit soort mutaties eenvoudig worden opgenomen. Hierdoor ben je niet aan het rommelen met je boekhouder én lopen de kosten niet in een hoog tempo op.

Wat mag jij van een eenvoudig boekhoudprogramma verwachten

Boekhouden is alleen eenvoudig als jij daar ook het juiste boekhoudprogramma voor kiest. Lang niet ieder boekhoudprogramma is even gebruiksvriendelijk. Dit komt doordat ieder boekhoudprogramma voor een specifieke doelgroep ontworpen is.

Als jij bijvoorbeeld een eenmanszaak bent, doe je er goed aan om te kiezen voor een boekhoudprogramma dat voor een eenmanszaak ontworpen is. Net als dat een boekhoudprogramma voor mkb-ers veel van de functies bevat die vooral voor de mkb-er relevant zijn. Denk hierbij aan loonadministratie en verzekeringen.

Heb je een eenmanszaak? Lees dan ook het artikel: eenmanszaak boekhoudsoftware

Top vijf boekhoudprogramma’s waarmee je eenvoudig kunt boekhouden

Ook al zou ik er net zo goed tien op een rij kunnen zetten, geef ik je op deze pagina vijf boekhoudprogramma’s mee waarmee jij eenvoudig kunt boekhouden. Deze vijf programma’s zijn ontwikkeld voor zzp-ers en kunnen eventueel ook door kleine mkb-ers gebruikt worden. Een belangrijk voordeel van het kiezen van een programma dat bij jouw bedrijfsomvang past, is dat ook de uiteindelijke functies op jouw activiteiten zijn toegespitst. Als eenmanszaak heb je veelal geen complexe boekhoudingen, waardoor je veel functies ook niet nodig hebt. Een boekhoudprogramma zou alleen maar lastiger worden als het functies zou bevatten waar jij niets mee kunt doen.

1. e-Boekhouden

Jaar op jaar lukt het e-Boekhouden om in de top-lijstjes te komen. Ook voor eenvoudig boekhouden is e-Boekhouden een uitstekend boekhoudprogramma. Dit programma bevat alles wat je als beginnende en ervaren kleine ondernemer nodig hebt. Alle functies waarmee je jouw bedrijf sterker maakt, zijn namelijk inbegrepen. Een goede administratie begint en eindigt bij jezelf, en daar helpt e-Boekhouden ondernemers moeiteloos bij.

Dit doet het programma met verschillende boekhoudkoppelingen, uitgebreide rapportages en een eigen boekhoudapp. Bedrijven die zich in een periode van groei bevinden, kunnen eenvoudig het programma upgraden om van een groter functieaanbod gebruik te kunnen maken.

Lees ook het review artikel: e-Boekhouden.nl review

e-boekhouden.nl

Boekhouden en factureren in 1

 • 1,5 jaar gratis voor starters
 • geen boekhoudkennis nodig
 • Marktleider voor ZZP
Klik hier voor meer informatie

2. Rompslomp

Een nieuwe favoriet voor de eenvoudige boekhouding waar een boekhouder niet meer nodig is, is Rompslomp. Dit zeer betaalbare programma is zeer eenvoudig in het gebruik. Veel zzp-ers kunnen in Rompslomp op een toegankelijke manier dec complete boekhouding verzorgen. Daarbij is het mogelijk om via Rompslomp ritten en uren te registeren. Dat terwijl je hier bij grotere boekhoudprogramma’s fors voor moet bijbetalen.

De eenvoud van het programma is onder andere te herleiden naar de ervaringen van andere gebruikers. Je kunt het programma namelijk zonder enige boekhoudervaring inzetten om jouw boekhouding op een hoger niveau te krijgen. Wat misschien nog wel het best aan Rompslomp is, is het overzichtelijke dashboard. Op dit dashboard krijg je in een oogopslag al jouw resultaten te zien. Dit is ideaal voor wanneer je een realistische momentopname van jouw bedrijf nodig hebt.

Lees ook het review artikel: Rompslomp review

rompslomp

Speciaal gericht op eenmanszaak

 • inclusief uren- en rittenregistratie
 • Factureren en boekhouden in 1
 • Inclusief boekhoudapp
Klik hier voor meer informatie

3. InformerOnline

Wie eenvoudig boekhouden zegt, zegt Informer. Het alweer 20 jaar oude boekhoudprogramma kent sinds enkele jaren ook een online variant. Met het online boekhoudprogramma wordt het overgrote deel van de boekhoudwerkzaamheden vele malen makkelijker gemaakt. Ondernemers willen niet hun tijd kwijt zijn aan het verzorgen van de boekhouding. Ze willen door met dat wat telt. Als een boekhoudprogramma zoals Informer in staat is hier tijd te besparen, motiveert dat de ondernemer om meer uit zijn bedrijf te halen.

Informer Online lijkt op veel manieren sterk op Rompslomp. Overzichtelijke dashboards, prachtige facturatiemodules en vooral een uitstekende gebruikservaring. Een belangrijk verschil tussen beide platformen is dat Informer Online een betere integratie voor de verschillende btw-aangiftes heeft. Omdat jij ieder kwartaal weer aan de btw-aangifte moet, is het prettig wanneer dit je zo eenvoudig mogelijk wordt gemaakt. Met Informer Online is dat absoluut het geval.

Lees ook het review artikel: Informer review

informer online

Online boekhouden voor ZZP en kleinbedrijf

 • Offline en online boekhouden
 • Inclusief bankkoppelingen
 • Inclusief BTW aangifte
Klik hier voor meer informatie

4. Twinfield

Twinfield is een van de weinige eenvoudige boekhoudprogramma’s waarvan ik durf te beweren dat het zowel gebruiksvriendelijk is voor zzp-ers als mkb-ers. Dat komt mede doordat er behoorlijk wat tijd en geld in de ontwikkeling van Twinfield is gegaan. Het onmiskenbare gevolg hiervan is dat je eenvoudig kunt boekhouden met een programma dat van alle markten thuis lijkt te zijn.

Toch is het net wat minder eenvoudig dan de eerste drie noteringen op dit top vijf lijstje. Je kunt over het algemeen op dezelfde functies rekenen. Je kunt uitgebreide rapportages inzien en je aangiftes vanuit het boekhoudprogramma opmaken. Alles voelt echter net wat minder soepel aan waardoor de alternatieven interessanter zijn.

Lees ook het review artikel: Twinfield review

twinfield logo

Marktleider voor MKB

 • Uitgebreide rapportages mogelijk
 • Eenvoudig te koppelen met andere software
 • Met gratis voorbeeld boekhouding
Klik hier voor meer informatie

5. Moneybird

Moneybird is voor de moderne zzp-er ontwikkeld die liever eenvoudig wilt boekhouden dan dat een boekhoudprogramma van moderne foefjes voorzien is. Via de handige Moneybird app kan je dan ook je boekhouding net zo gemakkelijk bijhouden. Ook als je onderweg bent.

Zolang jij jouw facturen vanuit het programma stuurt en ontvangt, weet Moneybird precies welke posten er bijgewerkt moeten worden. Hierdoor heb je altijd representatieve resultaten voor je en weet je waar je als ondernemer aan toe bent.

Moneybird

Boekhouden en factureren in 1

 • 30 dagen gratis uitproberen
 • geen boekhoudkennis nodig
 • Marktleider voor ZZP
Klik hier voor meer informatie

Meest gestelde vragen

Wat kost een eenvoudig boekhoudprogramma?

Een eenvoudig boekhoudprogramma kost gemiddeld € 10 tot € 20 per maand. De goedkoopste boekhoudprogramma’s zijn er al vanaf € 7,95 per maand. Hierbij zijn alle functies beschikbaar die nodig zijn om de boekhouding te regelen.

Lees hier veder voor een overzicht van de goedkoopste boekhoudprogramma’s.

Zelf boekhouden of uitbesteden aan een boekhouder?

Voor het uitbesteden van de boekhouding aan een boekhouder ben je al snel € 120 per maand kwijt. Wanneer je eenmanszaak of ZZP’er bent is het zelf bijhouden van de boekhouding met een online boekhoudprogramma erg eenvoudig. Daarnaast zijn de kosten een stuk lager als dan wanneer je alles uitbesteed aan een boekhouder. Er zijn zelfs boekhoudprogramma’s die je voor een bepaalde periode gratis kunt gebruiken.

Bekijk hier de top 10 beste boekhoudprogramma’s.

Wat is het beste boekhoudprogramma voor ZZP?

We hebben een overzicht gemaakt van de beste boekhoudprogramma’s voor ZZP. Deze programma’s zijn uitvoerig door ons getest op functies en gebruiksgemak. Al deze boekhoudprogramma’s kun je gratis gebruiken voor een bepaalde periode. We raden aan om 3 programma’s te testen voordat je een definitieve beslissing maakt.

Bekijk hier onze top 10 boekhoudprogramma’s voor ZZP.

Wat is het uurtarief van een boekhouder?

Het uurtarief van een boekhouder varieert tussen de € 40 en € 80 per uur. Het uurtarief is afhankelijk van de ervaring van een boekhouder. Als je de gehele boekhouding wil uitbesteden aan een boekhouder kun je rekening houden met gemiddeld € 120 per maand aan boekhoudkosten voor een eenmanszaak.
Ben je op zoek naar een boekhouder in jouw regio? Bekijk hier voor meer informatie over een deskundige boekhouder bij jouw in de buurt.

Op zoek naar een boekhoudprogramma?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek je een boekhoudprogramma?

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten