Boekhoudprogramma kopen?

De beste boekhoudpakketten op een rij

De inzet van een boekhouder beperken en de controle over de boekhouding weer in eigen handen krijgen. Door een boekhoudprogramma te kopen, beslis jij wie het boekhouden op zich neemt. Gezien recente ontwikkelingen en innovaties, is het namelijk veel makkelijker geworden om je eigen boekhouding te regelen. Alles wat je moet weten om te kunnen boekhouden, wordt bij het gebruik van het programma vanzelf mogelijk. Het enige wat jij moet doen, is een boekhoudprogramma kopen.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Volgens de laatst nummers zijn er zo’n honderd programma’s waar je in Nederland uit kunt kiezen. Dat zijn er behoorlijk wat, waar je niet zelf allemaal doorheen moet willen zoeken. Dit maak ik je makkelijker, door je te vertellen welke van deze honderd programma’s de beste zijn. Hierdoor kun jij het programma kopen dat het best op jouw wensen aansluit.

Boekhoudsoftware wordt door veel ondernemers als lastig ervaren. Daarom gaan we het voor de verandering eens makkelijk houden.

Lees snel verder en ontdek welk boekhoudprogramma jij moet kopen!

Kort samengevat is dit de beste boekhoudsoftware die je kunt kopen:

e-boekhouden logo

 • Geen boekhoudkennis nodig
 • Inclusief BTW aangifte opstellen en digitaal versturen
 • Middels een voorbeeld boekhouding kun je direct starten
 • Klantwaardering: 8.9
Meer informatie

snelstart

 • Eenvoudig factuur en offerte maken en versturen
 • Gebruiksvriendelijke interface
 • Veel functionaliteiten voor gratis software
 • Klantwaardering: 8,1
Meer informatie

 • Marktleider met ruim 30 jaar ervaring
 • Veel Koppelingen met externe software
 • Inclusief bankkoppeling
 • Klantwaardering: 8,3
Meer informatie

Boekhoudprogramma kopen? Bekijk de beste boekhoudsoftware

 

Hoe kan ik een boekhoudprogramma kopen?

Een boekhoudprogramma kopen is gelukkig ontzettend makkelijk. Tenminste, als je de verschillen begrijpt over hoe een boekhoudprogramma kopen tegenwoordig werkt. Het is namelijk niet meer zo dat je in een winkel een product kunt kopen waar een CD-rom of download van het programma bij zit.

Tegenwoordig kun je alleen nog maar een boekhoudprogramma kopen als abonnement. Dat wil zeggen dat je zolang je de kosten van het abonnement betaalt, je van het programma gebruik kunt maken. Dit kost je bijvoorbeeld € 10 per maand of € 100 per jaar.

Dat is even wennen dus. Geen eenmalige koop waar je onbeperkt van het programma gebruik kunt maken. Een abonnement, waar je elke maand voor moet betalen. Je kunt echter ook elke maand opzeggen, waardoor je nergens aan vast zit. Alle vrijheid en dat maakt het leven een stuk makkelijker.

Wat kost zoal een boekhoudprogramma?

De kosten van een boekhoudprogramma bedragen tussen de € 5 en € 150 per maand. Een behoorlijk verschil dus, wat het gevolg is van verschillende factoren. Zo zijn goedkope programma’s volledig gericht op het bedienen van ondernemers die slechts op beperkte schaal boekhouden. Je kunt dan denken aan freelancers met één vaste opdrachtgever.

Boekhoudprogramma’s die je kunt kopen vanaf € 100 tot € 150 per maand, zijn een stuk uitgebreider. Dit zijn programma’s waar grotere bedrijven hun logistieke systemen op aan kunnen sluiten. Daarnaast zijn dergelijke systemen geschikt voor meerdere gebruikers. Functies als loonadministratie en human resources zijn hier niet ongewoon.

boekhoudprogramma kopen

Doordat je niet meer eenmalig een boekhoudprogramma kunt kopen, heb je te maken met abonnementskosten die een stuk lager lijken dan wat je vroeger voor een programma moest betalen. Maar vergeet niet dat als je vijf jaar ‘lid’ van een programma bent, je alsnog een behoorlijk bedrag hebt moeten overschrijven.

Uiteindelijk is het tegenwoordig niet anders en kun je alleen een boekhoudprogramma kopen als je een abonnement afneemt. Gelukkig komen hier wel voordelen bij kijken, zoals;

 • Flexibel opzeggen van abonnement
 • Doorlopende kwaliteitsverbetering (het programma wil jou niet als klant verliezen)
 • Steeds meer nieuwe functies naarmate je langer lid blijft
 • Je kunt gemakkelijk van programma wisselen

Dit offline programma kun je nog echt kopen

Gravita is het enige echte offline boekhoudprogramma dat je kunt kopen. Alle andere programma’s zijn de afgelopen jaren overstapt naar een abonnementsmodel waar het op deze pagina al meerdere keren over gegaan is.

Gravita is een offline programma dat op Apple, Linux en Windows te draaien is. Je kunt daarnaast verschillende modules aanschaffen zodat het pakket tot meer functies in staat is. Welke functies precies bij jou passen, kun je vinden in het overzicht van mijn Gravita review waar ik dieper op deze verschillende functies in ga.

Een belangrijk voordeel van Gravita is dat je het boekhoudprogramma kunt kopen. Het is zelfs het enige offline programma dat gemoderniseerd is en waarvan bekend is dat je het kunt kopen. Alle andere boekhoudprogramma’s zijn niet te koop en alleen aan de hand van een maandelijks abonnement te gebruiken.

Mocht je dus voor een programma dat offline te gebruiken is én je kunt kopen in de markt zijn, kan je alleen maar met Gravita eindigen. Op basis van de ervaringen die er met dit programma zijn, zal je eigen ervaring hoogstwaarschijnlijk ook positief zijn. Je kunt de offline boekhoudsoftware van Gravita voor een korte proefperiode gratis uitproberen om te ontdekken of het iets voor je is!

Exact boekhoudprogramma kopen

Er zijn twee boekhoudprogramma’s waarvan ik regelmatig de vraag krijg of ze ook te koop zijn. Deze twee programma’s zijn Exact en Snelstart. Jarenlang konden ondernemers Exact kopen zodat de administratie kon worden gedaan voor een eenmalige inleg. In principe kwamen er dan geen maandelijkse kosten bij het gebruik van Exact kijken. Alleen als je regelmatig advies of extra functionaliteiten nodig had, kon het zo zijn dat daar extra maandelijkse kosten voor gerekend werden.

exact boekhoudprogramma zzp

De huidige vorm van Exact kun je niet kopen. Je kunt alleen maar tegen een maandelijkse betaling van Exact gebruik maken. Je kunt op geen manier eigenaar worden van het programma op jouw computer. En dat vinden veel ondernemers niet leuk.

Over een lange periode ben je namelijk fors duurder uit als je Exact gebruikt met het abonnement dan wanneer je het had kunnen kopen. Het gevolg hiervan is dat steeds meer ondernemers zich afvragen of ze nog wel goed met Exact zitten.

Als ik ze dan vertel dat het pay-by-the-month principe op vrijwel ieder ander boekhoudpakket van toepassing is, weten ze vaak hoe laat het is.

Je kunt op dat moment besluiten om naar een goedkoper programma over te stappen. Denk aan een Tellow, Rompslomp of Moneybird. Maar wat als je nu van allemaal functies gebruik maakt in Exact die andere programma’s niet hebben? Dan kan je én geen Exact kopen én geen alternatief programma vinden.

Kortom, je zit min of meer vast in het programma van Exact. Daar kun je helaas niets aan veranderen.

Pluspunten Exact Online

 • Zeer uitgebreid waardoor je nooit van boekhoudpakket hoeft te wisselen

 • Uitzonderlijk veel koppelingen mogelijk

 • Gratis webinars om meer over Exact te leren beschikbaar

 • Mogelijkheid om alle modules met elkaar te koppelen

Minpunten Exact Online

 • Klantenservice niet altijd goed bereikbaar

 • Prijzig in vergelijking met andere software

 • Complexiteit kan snel toenemen

Snelstart boekhoudprogramma kopen

Snelstart is dus net als Exact een veel gevraagd boekhoudpakket. Een programma dat velen willen kopen, niet ‘huren’. Dat is namelijk precies wat de enige mogelijkheid van Snelstart tegenwoordig is. Je kunt het programma aan de hand van een maandelijks abonnement huren. Waar je lange tijd in de shop van Snelstart het programma in je winkelmandje kon doen, zit je nu automatisch aan een maandelijks abonnement vast. Tenminste, een abonnement dat weliswaar maandelijks opzegbaar is.

snelstart online boekhoudprogramma

Het is geen geheim dat velen alsnog proberen om Snelstart te kopen. Uit mijn eigen onderzoek bleek dat zelfs wat ondernemers met Snelstart contact hebben opgenomen om te kijken of er een persoonlijke afspraak mogelijk was om alsnog Snelstart eenmalig te kunnen kopen om onder het abonnement uit te komen.

Dat bleek natuurlijk niet mogelijk te zijn. Klanten worden meteen gewezen op een van de abonnementen die bij Snelstart aangeboden worden. Kortom, de afname van het Snelstart boekhoudprogramma door het te kopen is verleden tijd.

Pluspunten Snelstart

 • Geschikt voor zzp én BV’s

 • Alle pakketten zijn gratis uit te proberen

 • Zeer uitgebreid boekhoudprogramma

 • Mogelijkheden om door te groeien naar grotere boekhouding

Minpunten Snelstart

 • Grootste pakket kan alleen via boekhoudpartner geregeld worden

 • Prijzig instappakket

Kun je als zzp beter kopen of een abonnement nemen?

Jonge ondernemers weten niet beter dan dat je boekhoudsoftware alleen kunt gebruiken door hier maandelijks voor te betalen. Ondernemers die al wat langer in het vak zitten, zijn echter op de hoogte van hoe het vroeger ging. Vroeger kon je nog betalen voor een dergelijk programma en zat je niet meteen aan een abonnement vast.

De vraag is of het nu echt een probleem is dat je voor een boekhoudpakket elke maand weer moet betalen. Vroeger was het normaal om honderden zo niet duizenden euro’s te betalen om een boekhoudprogramma te kopen. Je wist dan natuurlijk niet honderd procent zeker of het programma wel goed was.

Een kat in de zak kopen was in de wereld van boekhoudsoftware normaal. Dat is tegenwoordig wel wat anders nu je met een paar klikken weer van programma kunt wisselen. Je zit niet vast aan een hoge inleg en je kunt iedere maand weer je abonnement opzeggen.

Dit is de ideale manier om het programma te ontdekken waar jij het best mee kunt boekhouden.

Als je het echt eenvoudig wilt, kun je het best excel gebruiken

Een eenvoudig boekhoudprogramma kopen is dus niet meer mogelijk. Het eerder benoemende voorbeeld van Gravita valt niet onder de noemer eenvoudig boekhoudprogramma. Je moet voor Gravita een bedrag dat tot wel € 800 kan oplopen betalen. Voor dat bedrag krijg je een uitgebreid boekhoudprogramma met heel veel functies die je waarschijnlijk niet nodig hebt. Een boekhoudprogramma kopen klinkt daardoor echt niet meer zo interessant.

Een goed alternatief kan zijn om het simpelweg bij Excel te houden. Excel is gratis te gebruiken en als het goed is ingesteld, uitstekend als eenvoudig boekhoudprogramma te gebruiken.

Je kunt online en op deze website verschillende excel boekhouding templates te vinden waarmee je op een eenvoudige manier kunt boekhouden. Dit is het goedkoopste (ofwel gratis) alternatief voor een boekhoudprogramma kopen. Er gaat natuurlijk best wat tijd zitten in het goed instellen van excel als plek om te boekhouden. Maar misschien scheelt het je wel genoeg kosten om deze tijd te rechtvaardigen. Want als je een boekhoudprogramma had moeten kopen, had je in het voorbeeld van Gravita ook minimaal € 500 tot € 800 moeten betalen. En daar heb je vast geen zin in!

Wat moet je in boekhoudsoftware zoeken?

Het is belangrijk dat het boekhoudprogramma dat je wilt kopen aansluit op dat wat je nodig hebt. En dat is meestal te baseren op het type bedrijf dat je hebt en de diensten of producten die je levert.

Boekhoudpakketten richten zich meestal op specifieke bedrijfsvormen. Zo zijn de meeste programma’s ontwikkeld voor eenmanszaken, waardoor freelancers en zzp-ers uit een enorm aanbod kunnen kiezen. Daarna komt een verzameling aan boekhoudsoftware dat voor BV’s en stichtingen van 2 tot 50 werknemers ontwikkeld is, laten we dit even de MKB-ers onder ons noemen. De laag hierboven zijn organisaties met meer dan 50 werknemers. Waarschijnlijk voor nu niet relevant.

Op de website van het programma is het altijd direct duidelijk voor wat voor soort bedrijven het programma ontwikkeld is. Anders kun je het altijd even via de klantenservice van de uitgever vragen!

Nu je alle programma’s voor jouw bedrijfsvorm gefilterd hebt, is het tijd om te bepalen welke functies je het belangrijkst vindt. Wil je zelf zo makkelijk mogelijk je boekhouding kunnen doen? Of wil je werkzaamheden als btw-aangiftes blijven uitbesteden aan je boekhouder?

Door hier een keuze in te maken, kun je een lijstje met eisen maken waarmee je de verschillende boekhoudprogramma’s met elkaar kunt vergelijken. Zo kun je eenvoudig het boekhoudprogramma kopen dat bij je past!

Hoe jij een persoonlijke top 3 boekhoudsoftware kunt maken

Dat er nu een bak informatie in je hoofd zit waar je nog niets aan hebt, is natuurlijk niet mijn bedoeling. Daarom gaan we zo snel mogelijk een grote filter op deze informatie zetten zodat er een top 3 van beste boekhoudsoftware uit de bus komt. Een top 3 die voor jou persoonlijk het best met de toepassing overeenkomt.

Dit doe je door aan jezelf vijf vragen te stellen. Telkens als je deze vraag stelt, is het aan jou om naar het programma te kijken dat je overweegt. Stelt het programma jou in staat dit te doen? Is deze functie beschikbaar? Zo niet, dan weet je dat je het programma kunt doorstrepen en je top 3 steeds dichterbij komt.

Ik adviseer je de volgende vijf vragen aan jezelf te stellen als je overweegt een boekhoudprogramma te kopen.

Wat wil je maximaal voor een dergelijk programma betalen?

Wat ik je hieronder ook vertel: zolang het programma duurder is dan dat je maximaal per maand zou willen betalen, heeft het geen zin het programma te bespreken. Je wilt waarschijnlijk alleen een boekhoudprogramma kopen waarvan de kosten binnen je budget vallen. Door vooraf een plafond aan de maandelijkse kosten te stellen, zorg je ervoor dat je alleen programma’s overweegt die binnen je budget passen.

Hoeveel wil je zelf doen?

Wil je een boekhoudprogramma kopen waarin je alles zelf wilt gaat doen? Wil je compleet onafhankelijk zijn van een boekhouder en zelf in iedere functie wegwijs worden gemaakt? Dan is het belangrijk dat je een boekhoudprogramma koopt waar een uitgebreide handleiding van aanwezig is. Denk aan tutorials waarin het programma uitgelegd wordt of een zeer complete FAQ waar je iedere vraag in kunt vinden. Dit zorgt ervoor dat je écht begrijpt hoe een dergelijk programma werkt en hoe je het programma kunt inzetten om mee te boekhouden.

Hoe belangrijk vind je de aanwezigheid van een smartphone app?

Steeds meer boekhoudpakketten zetten in op de aanwezigheid van een smartphone app. Een programma als Tellow is zelfs compleet via de iPhone of Android app te gebruiken. Als jij het belangrijk vindt dat er een sterke smartphone app aanwezig is, vallen er verschillende programma’s af. De overgebleven programma’s die je kunt kopen, vinden net als jou een goede iOS of Android app belangrijk en zullen er dan ook alles aan doen om de app zo goed mogelijk te maken.

Moet het programma met speciale regelingen zoals de KOR kunnen werken?

Beginnende of kleine ondernemers zullen zonder twijfel van regelingen als de Kleineondernemersregeling gebruik willen maken. Als je dit echter via je boekhoudpakket wilt kunnen doen, is het wel belangrijk dat het programma hier ook mee werkt. Bij diverse programma’s is dit gelukkig mogelijk, waardoor je met een klik op de knop facturen van btw kunt vrijstellen. Voor andere regelingen, zoals de innovatiesubsidie, kun je het best met de klantenservice van de uitgever van de boekhoudsoftware contact opnemen.

boekhoudprogramma kopen

Wat voor functies zijn voor jou echt belangrijk?

Als je mijn eerdere artikel over boekhoudprogramma’s gelezen hebt, weet je dat de functionaliteiten behoorlijk uiteen kunnen lopen. Je zou zomaar een programma kunnen kopen dat zes of zeven functies bevat die je bij andere programma’s niet tegenkomt.

Over het algemeen is er een vaste basis aan functies aanwezig die je altijd zult tegenkomen. Je kunt hierbij denken aan:

 • Versturen en ontvangen van facturen en offertes
 • Rapportages
 • Grootboekrekeningen, balans en winst- en verliesrekening

Daar bovenop is een verzameling van extra functies mogelijk, waaronder:

 • Digitaal indienen van de btw aangifte
 • Automatisch versturen van facturen
 • Koppeling met je zakelijke bankrekening
 • Automatisch matchen van betalingen
 • Slimme tips op basis van je resultaten
 • Extra inzichten middels unieke rapportages
 • Smartphone apps
 • Automatiseringen zoals facturen via emails inladen
 • Bonnetjes inscannen en verwerken via een app

En nog veel meer! Kortom, als je eenmaal een goed idee hebt van welke extra functies er zijn maar vooral welke van deze functies jij belangrijk vindt, kun je ook hier boekhoudsoftware op filteren. Dit maakt het kopen van een boekhoudprogramma veel makkelijker!

e-boekhouden logo

 • Geen boekhoudkennis nodig
 • Inclusief BTW aangifte opstellen en digitaal versturen
 • Middels een voorbeeld boekhouding kun je direct starten
 • Klantwaardering: 8.9
Meer informatie

snelstart

 • Eenvoudig factuur en offerte maken en versturen
 • Gebruiksvriendelijke interface
 • Veel functionaliteiten voor gratis software
 • Klantwaardering: 8,1
Meer informatie

 • Marktleider met ruim 30 jaar ervaring
 • Veel Koppelingen met externe software
 • Inclusief bankkoppeling
 • Klantwaardering: 8,3
Meer informatie

Meest gestelde vragen

Wat kost een boekhoudprogramma?

Wat een boekhoudpakket kost, is afhankelijk van de functies die je wil gaan gebruiken. De goedkoopste boekhoudpakketten voor zzp zijn er al vanaf €9,95 per maand.

Wat zijn de voordelen van boekhouden in de cloud?

– Enorm verlagen van de accountantskosten of boekhoudkosten;
– Veel wordt geautomatiseerd verwerkt, zodat je hier geen omkijken naar hebt;
– Altijd actueel inzicht in de cijfers van je bedrijf middels een boekhoudapp;
– Geen zorgen meer over back-ups, want de boekhouding staat in de cloud;
– Geen hoge eenmalige investering nodig door een maandelijks opzegbare betaling.

Wat is een boekhoudprogramma?

Een boekhoudprogramma is software om de boekhouding van je bedrijf bestaande uit alle transacties ordelijk bij te houden. Met een boekhoudprogramma kun je zelf de boekhouding doen en heb je geen boekhouder nodig. Met een boekhoudprogramma voldoe je aan de voorwaarden van de Belastingdienst.

Wat kun je met een boekhoudprogramma?

Door een boekhoudprogramma te gebruiken kun je makkelijk en snel je administratie verzorgen. Je houdt transacties in de gaten, stelt facturen op, regelt de urenadministratie en meer. Veel onderdelen kunnen worden geautomatiseerd, waardoor je minder tijd kwijt bent en de kans op fouten wordt verkleind. De Belastingdienst waardeert het als er gebruik wordt gemaakt van een goed boekhoudprogramma.

Is er een boekhoudprogramma gratis te gebruiken?

Er zijn diverse boekhoudprogramma’s voor een bepaalde periode gratis te gebruiken. In deze proefperiode mag je zonder betaling gebruikmaken van alle functies van het boekhoudprogramma. De duur van de proefperiode kan variëren van 30 dagen tot 15 maanden. Tevens zijn er (beperkte) boekhoudprogramma’s die volledig gratis te gebruiken zijn. Deze kennen doorgaans een betaalde variant met meer functies. 

Zelf boekhouden of uitbesteden aan een boekhouder?

Voor het uitbesteden van de boekhouding aan een boekhouder ben je al snel €120,- per maand kwijt. Wanneer je een eenmanszaak hebt of zzp’er bent, is het zelf bijhouden van de boekhouding met een boekhoudpakket in de cloud erg eenvoudig. Daarnaast zijn de kosten een stuk lager dan wanneer je alles uitbesteed aan een boekhouder. Er zijn zelfs boekhoudprogramma’s die je voor een bepaalde periode gratis kunt gebruiken.

Is een boekhoudprogramma een eenmalige aanschaf?

Het is in enkele gevallen mogelijk om een boekhoudprogramma eenmalig aan te schaffen. Na de aankoop kun je het programma onbeperkt gebruiken en hoef je niets bij te leggen. De meeste boekhoudprogramma’s werken echter met een terugkerende betaling in de vorm van een abonnement. Je betaalt dan maandelijks een bedrag om van het boekhoudprogramma en alle bijbehorende voordelen gebruik te maken.

Heb je boekhoudkennis nodig om te starten met een boekhoudprogramma?

Om met een boekhoudprogramma te beginnen heb je geen boekhoudkennis nodig. De boekhoudprogramma’s die wij adviseren geven een duidelijke uitleg waarbij je stap voor stap geholpen wordt. Zo zijn er diverse type voorbeeld boekhoudingen. Dit zijn kant en klare templates die volledig zijn ingericht. Daarnaast is er een enorm team aan professionals die je helpen het boekhoudprogramma beter te leren kennen. Tevens is er een grote verscheidenheid aan video’s beschikbaar waarin de werking van het programma nauwkeurig wordt uitgelegd.

Gerelateerde artikelen

Top 10 Boekhouding Apps

De moderne ondernemer kan niet meer zonder een boekhouding app. Maar wat zijn dit soort apps eigenlijk? Wat kan je met een boekhoud app?

Boekhoudprogramma ZZP: Top 8 Beste Programma’s Getest

ZZP en een sterk boekhoudprogramma nodig? Ik heb de beste boekhoudprogramma’s van 2023 getest en deel de resultaten met jou.

Factuur Eenvoudig maken?

Wil je gratis, gemakkelijk en snel een factuur maken? Bekijk onze top 3 gratis software om facturen te maken ✓Onafhankelijke vergelijking

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *