Boekhouden voor Belgische ondernemers

Alles over boekhouden als Belgische ondernemer, met behulp van (gratis) boekhoudsoftware

Als zelfstandige komt er een hoop op je af, waaronder het bijhouden van de administratie. In dit artikel vind je alles wat je moet weten om dit op een eenvoudige manier zelf te doen, in combinatie met boekhoudsoftware. De complete gids voor het boekhouden voor Belgische ondernemers, ongeacht of je een eenmanszaak start in hoofd- of bijberoep.

Ook ondernemers die al een eenmanszaak hebben, kunnen de informatie op deze pagina gebruiken. Want na het gedeelte over de basisinformatie, vind je in het tweede deel een uitgebreide uitleg over het boekhoudprogramma van e-Boekhouden.be. Inclusief de belangrijkste functies met handige printscreens en kosten. Zodat je zelf kunt bepalen of boekhoudsoftware jouw leven als zelfstandige makkelijker kan maken.

Waarom ik e-Boekhouden.be heb gekozen als voorbeeld? Omdat dit een compleet boekhoudprogramma is, inclusief facturatie, urenregistratie en meer, voor een zeer schappelijke prijs (of 15 maanden gratis voor starters). Uiteraard kun je de informatie ook gebruiken, als je een andere aanbieder op het oog hebt.

Expert score

Prijs / kwaliteitgratis boekhouden voor belgische ondernemers
5
Slimme functiesgratis boekhouden voor belgische ondernemers
5
Gebruiksgemakgratis boekhouden voor belgische ondernemers
4,5

Waarom boekhoudsoftware gebruiken?

Laat ik beginnen met de reden voor het gebruik van boekhoudsoftware, in plaats van bijvoorbeeld een boekhouding in Excel of het uitbesteden van de complete administratie aan een accountant. Er zijn namelijk meerdere voordelen om te kiezen voor boekhoudsoftware.

Het eerste is het feit dat het makkelijker en sneller wordt om de administratie bij te houden, in vergelijking met een handmatige administratie. Veel handelingen kunnen namelijk worden geautomatiseerd, waardoor ook het aantal fouten drastisch vermindert. Denk aan het koppelen van open posten aan verkoopfacturen, het klaarzetten van de BTW-aangifte en het berekenen van het BTW-percentage op de factuur. Dit betekent dat je tijd overhoudt voor andere zaken.

Hoewel dit ook allemaal dingen zijn die een boekhouder voor je kan doen, houd je met boekhoudsoftware de touwtjes in eigen handen. Je hebt namelijk altijd inzicht in de financiële stand van zaken, dankzij de handige rapporten via je boekhoudprogramma. Alles wordt ook nog eens veilig online opgeslagen, waar je vanaf iedere locatie met internet bij kunt. Zo weet je precies hoeveel je hebt omgezet, welke klanten nog moeten betalen, enzovoorts.

Er is echter nog een ander belangrijk voordeel. Want door het merendeel van de boekhouding door de software te laten doen, ben je veel minder kosten kwijt aan een accountant of boekhouder. Natuurlijk kun je wel gewoon blijven samenwerken, bijvoorbeeld voor het indienen van de inkomstenbelasting.

Alle voordelen van boekhouden met boekhoudsoftware op een rij

Met boekhoudsoftware

  • Automatisch uitvoeren van berekeningen

  • Samenwerking met boekhouder mogelijk

  • Alles staat online opgeslagen op een centrale plaats

  • Relaties kunnen in de software worden beheerd en het handmatig overnemen van gegevens is verleden tijd

  • BTW aangifte wordt automatisch ingevuld, waardoor je dit enkel nog hoeft na te lopen

  • Het indienen van de BTW-aangifte is mogelijk via het boekhoudprogramma zelf

  • Factuurnummers worden automatisch geregeld

  • Aanpassingen kunnen in één keer worden doorgevoerd

  • Bankrekening kan worden gekoppeld aan de boekhouding, voor het automatisch koppelen van transacties aan open posten

  • Makkelijk toevoegen van inkoopfacturen en bonnen aan je administratie, ook via de mobiele app

  • Indien nodig kun je de hulp van de klantendienst van het boekhoudprogramma inschakelen, evenals die van je boekhouder of accountant

  • Veel online hulp informatie, zowel over de werking van het boekhoudprogramma als inhoudelijk

  • Mogelijk om met meerdere gebruikers (tegelijkertijd) in dezelfde boekhouding te werken

  • Goedkope mogelijkheden, waaronder betaalbare boekhoudsoftware voor zelfstandige en gratis opties voor starters

  • In staat mee te groeien met de onderneming

  • Je weet altijd hoe je er financieel voorstaat dankzij real-time inzich

  • Het spotten van nieuwe kansen, dankzij het bekijken van rapporten

Zonder boekhoudsoftware

  • Meer kans op menselijke fouten

  • Meer hulp nodig van je boekhouder, waardoor de kosten hoger zijn

  • Geen papieren meer in mappen

  • Lastiger om gegevens van klanten, leveranciers en andere contactgegevens bij te houden

  • Stress als het tijd is voor het indienen van de BTW-aangifte

  • Vaak hulp nodig van een boekhouder bij het indienen van de BTW-aangifte

  • Kans op het overslaan van factuurnummers

  • Vaak en veel dubbel werk

  • Het uitprinten van bankafschriften is erg tijdrovend

  • Het kwijtraken en verliezen van losse bonnetjes

  • Als je ergens niet uitkomt is het duur om iedere keer je boekhouder in te moeten schakelen

  • De enige hulpbron die je hebt is je boekhouder of accountant

  • Als degene die de administratie regelt wegvalt, is er vaak niemand die er verder mee uit de voeten kan

  • Een accountant is vaak erg prijzig

  • Niet alle boekhouders hebben tijd om meer werk te verrichten

  • Het kan voorkomen dat je voor onprettige verrassingen komt te staan, als je geen zicht hebt op de cijfers

  • Makkelijker om het overzicht te verliezen

Waar je op moet letten bij het uitkiezen van een boekhoudprogramma

Bij het uitkiezen van een boekhoudprogramma zijn er echter meerdere dingen om op te letten. Hierbij gaat het zowel om de kwaliteit in het algemeen, als in hoeverre de software aansluit op jouw persoonlijke wensen. Denk aan hoe prettig je een programma vindt werken, of de software in staat is om mee te groeien met je onderneming, of je samen kunt werken met je boekhouder, en dergelijke. Hieronder de belangrijkste punten waar ik persoonlijk op let bij het beoordelen van boekhoudsoftware.

Algemene punten van aandacht

boekhouden voor belgische ondernemers

Persoonlijk ben ik wekelijks bezig met boekhoudsoftware, uiteraard voor mijn eigen administratie, maar ook voor het beoordelen van de diverse mogelijkheden. Hiervoor let ik op de volgende aspecten:

Functionaliteiten

De belangrijkste factor is toch wel de functies die beschikbaar zijn, aangezien dit de kern vormt van een boekhoudoplossing. Denk aan het schrijven van offertes en facturen, de BTW aangifte berekenen en indienen, het inboeken van kosten, het registreren van uren en/of kilometers, en het bekijken van rapporten. Inclusief alle opties die hierbij komen kijken, waaronder bijvoorbeeld het maken van een factuur met intracommunautaire verwerving of het versturen van een herinnering per post.

Gebruiksvriendelijkheid

Uiteraard is het tijdens het gebruik belangrijk dat het gebruiksgemak goed is. Denk aan een logische menu-opbouw, het makkelijk kunnen vinden van functies en instellingen, een lekkere flow tijdens het werken en meer. Een korte leercurve als nieuwe gebruiker is altijd een teken dat de gebruiksvriendelijkheid in orde is.

Prijs en prijsstructuur

De kosten zijn een ander kritiek punt, aangezien deze moeten passen bij hetgeen er wordt aangeboden. Hierbij let ik ook op eventuele extra en/of verborgen kosten, of er kortingen zijn en hoe de prijzen zijn opgebouwd. Allemaal dingen die uiteindelijk van invloed zijn op de prijs-kwaliteitverhouding, en of je dus waar krijgt voor je geld.

Klantenservice en ondersteuning

Het testen van de klantendienst is ook een van de dingen die ik in de praktijk controleer. Waardoor het niet alleen duidelijk is hoe je contact op kunt nemen met een medewerker, maar ook of je snel en goed wordt geholpen.

Beveiliging en privacy

Het laatste punt is de beveiliging en privacy, waarbij ook de reputatie van de boekhoudsoftware aanbieder om de hoek komt kijken. Uiteraard wil je dat jouw persoonlijke gegevens, financiële data en de contactgegevens van relaties veilig zijn. Indien een aanbieder een keurmerk heeft, zoals het Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden, is dit zeker een pluspunt.

Extra punten van aandacht

Naast deze algemene zaken, kun je jezelf een aantal vragen stellen die helpen bij het bepalen of boekhoudsoftware voor jou een uitkomst biedt. Evenals het kiezen van een boekhoudprogramma, dat past bij jouw manier van werken en bij je onderneming.

Wie gaat de boekhoudsoftware gebruiken?

Aangezien je een eenmanszaak start, is de kans groot dat je de software vooral zelf gaat gebruiken. Let er dus vooral op of de software prettig werkt en of deze voor jou gevoel logisch in elkaar zit. Natuurlijk zul je even wat tijd nodig hebben, maar een snelle leercurve, intuïtieve opbouw en geen onnodige complexe functies die je toch niet gebruikt zijn pluspunten.

Wel of niet samenwerken met je boekhouder?

Bekijk ook of de software het toestaat om (gratis) samen te werken met je boekhouder of accountant. Denk aan een speciale inlogcode voor je boekhouder, om de gegevens mee te nemen voor het indienen van de inkomstenbelasting. Of als je bijvoorbeeld financieel advies nodig hebt. Het is met boekhoudsoftware niet meer nodig om te slepen met mappen of het delen van bestanden, aangezien alles online veilig staat opgeslagen.

Is de kans groot dat je wensen op de korte termijn zullen veranderen?

Dit betekent namelijk dat de boekhoudoplossing in staat moet zijn om mee te schalen met je onderneming. Is de beoogde oplossing in dat geval nog steeds een optie? En wat betekent dit voor de kosten? Waarbij ik meteen even verder ga op de prijs van boekhoudsoftware.

Wat is je budget?

Hoeveel kun en wil je besteden aan een boekhoudprogramma, waarbij je vervolgens de beste keuze kunt maken op basis van de prijs-kwaliteitverhouding. Het is namelijk minstens even belangrijk dat de oplossing past binnen je budget, als het feit dat je waar voor je geld ontvangt. Tenslotte is het software waar je relatief veel mee zal gaan werken, waardoor het belangrijk is dat het gebruiksgemak goed is, je indien nodig de klantendienst kan bereiken, en je beschikt over de belangrijkste functies op je wensenlijstje.

Zijn er specifieke zaken die het boekhoudprogramma moet ondersteunen?

Denk aan het factureren van uren, het bijhouden van kilometers, het automatisch erkennen van losse bonnen, samenwerken met je boekhouder, enzovoorts.

Eenvoudig het beste boekhoudprogramma kiezen?

Als zelfstandige wil je de boekhouding zo efficiënt mogelijk doen. Het juiste boekhoudprogramma kan je veel werk uit handen nemen. Maar hoe vind je het juiste boekhoudprogramma met de functies die jij echt nodig hebt?

Er zijn een aantal checks die je hierbij helpen.

Met deze checklist weet je zeker dat het boekhoudprogramma voldoet aan je wensen zonder dat je te veel betaalt. Download hier de checklist gratis!

Checklist: kies het beste boekhoudprogramma

  • Inzicht in de mogelijkheden van boekhoudprogramma’s

  • Welke handige functies echt belangrijk zijn

  • Tijd wil besparen op de boekhouding

  • Welke manier van boekhouden het beste is

  • Hoe je eenvoudig kunt factureren

  • Hoe je een compleet overzicht heb van je boekhouding

  • Hoe je BTW aangifte wil doen

Checklist kies het beste boekhoudprogramma

Starten als zelfstandige (stappenplan oprichten eenmanszaak) + Tips

Als je al een onderneming hebt, kun je dit stukje overslaan en meteen doorgaan met het praktijkvoorbeeld. Als je nog moet beginnen als zelfstandige, dan kun je dit stappenplan volgen voor het oprichten van je eigen eenmanszaak. Wat zowel kan als je dit wil gaan doen in hoofdberoep of als bijberoep, de stappen zijn namelijk vrijwel identiek. Hoewel er soms meer stappen nodig zijn, bijvoorbeeld als je een beroep uitvoert waarvoor vergunningen of diploma’s nodig zijn, blijven deze basisstappen hetzelfde.

Stap 1: Een eenmanszaak starten

Als je weet dat je een eenmanszaak start, heb je de eerste stap al genomen, namelijk het bepalen van de ondernemingsvorm. Er zijn namelijk twee opties in België en hieronder de verschillen:

  • Eenmanszaak: in dit geval wordt de winst die je maakt onderdeel van je personenbelasting. Je kunt een eenmanszaak starten in hoofd- en in bijberoep, en in beide gevallen ben je BTW-plichtig. Stel dat je zelfstandige in bijberoep wordt, dan zal dit worden opgeteld bij je netto-beroepsinkomen. (In Nederland wordt een eenmanszaak ook wel ZZP genoemd, wat staat voor zelfstandige zonder personeel).
  • Vennootschap: in dit geval wordt de winst gezien als bedrijfswinst en wordt er een eenvormig tarief gehanteerd van 25%. Soms zijn verlaagde tarieven mogelijk. Als vennootschap betaal je vennootschapsbelasting.

Een ander verschil tussen deze twee ondernemingsvormen is de voorafbetaling die je moet doen als eenmanszaak. Maar als je een nieuwe zaak start, ben je drie jaar vrijgesteld van deze voorafbetalingen.

Stap 2: Bankrekening openen

De tweede stap is het openen van een zakelijke bankrekening. Iets dat overigens niet verplicht is als eenmanszaak, maar wel zeer aangeraden. Als vennootschap is een zakelijke rekening wel verplicht.

Zodra je namelijk met boekhoudsoftware gaat werken kun je deze rekening koppelen aan de administratie, zodat transacties automatisch kunnen worden verwerkt. Wat je tijd scheelt en inzicht oplevertAls vennootschap is een zakelijke rekening wel verplicht.

Stap 3: Ondernemingsnummer aanvragen

De derde stap is een zeer belangrijke, namelijk een ondernemingsnummer aanvragen via een erkend ondernemingsloket. Dit zal vervolgens worden opgenomen in het Kruispunt van Ondernemingen/KBO (te vergelijken met de Nederlandse Kamer van Koophandel/KvK). Hieraan zitten kosten verbonden, die op het moment van schrijven €109 bedragen voor het inschrijven van het ondernemingsnummer.

Je kunt dit nummer (evenals andere bedrijfsgegevens) invoeren in de boekhoudsoftware, zodat je dit nooit meer handmatig hoeft over te typen op facturen, offertes, aanmaningen en dergelijke.

Stap 4: Ondernemingsnummer activeren

Het ondernemingsnummer moet vervolgens worden geactiveerd. Ook dit kan via het ondernemingsloket, maar het is ook mogelijk om dit online te doen via een formulier. Dit kost tussen de €60 en €77,50, afhankelijk van het loket. De FOD Financiën voert de activatie uit en je hebt daarna dus een BTW-nummer.

Dit is je ondernemingsnummer met “BE” ervoor. Iets dat uniek is voor België, in Nederland zijn het BTW nummer en je KvK nummer namelijk totaal anders.

Stap 5: Aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds

De laatste stap is de verplichting om jezelf aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Dit betekent dat je ieder kwartaal betaalt voor sociale zekerheid (iets dat bijvoorbeeld in Nederland niet verplicht is). Je kunt zelf een sociaal verzekeringsfonds kiezen voor het betalen van de verplichte sociale bijdragen. Deze begint bij een basisbedrag. Als je de minimum grens overschrijdt, zullen de kosten worden gebaseerd op je inkomsten.

Via boekhoudsoftware kun je deze facturen automatisch koppelen aan banktransacties, zodat je ook deze gegevens niet telkens handmatig hoeft in te voeren in je boekhouding.

Stap 6: Ziekenfonds informeren (of aansluiten)

Breng tenslotte je ziekenfonds op de hoogte dat je werkt als zelfstandige. Indien je niet verzekerd bent, zal je dit moeten regelen.

Verplichtingen als zelfstandige

Na deze stappen ben je officieel zelfstandige en ben je verplicht om:

  • BTW aangifte te doen, ook als je inkomsten en uitgaven nihil zijn
  • een jaarlijkse klantenlisting in te dienen
  • een (zakelijke) boekhouding bij te houden
  • je sociale bijdragen te betalen

BTW-vrijstellingsregeling kleine ondernemingen

In België geldt er een BTW-vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen. Het betekent dat startende zelfstandigen geen periodieke aangifte hoeven in te dienen, maar ook geen BTW hoeven aan te rekenen aan klanten en dus geen BTW te hoeven storten naar de Schatkist van België (behalve voor de bijzondere BTW-aangifte).

De grens ligt op 25.000 euro per jaar aan omzet. Dit geldt niet alleen voor een eenmanszaak (natuurlijke persoon), maar ook voor vennootschappen.

Er zijn echter ook een aantal verplichtingen, zo moeten er intracommunautaire opgave worden ingediend, heb je wel een BTW-nummer nodig, dien je net als alle andere zelfstandigen een sluitende boekhouding bij te houden, mag je dus geen BTW aftrekken, en het indienen van de klantenlisting is tevens verplicht.

Boekhouden als zelfstandige met e-Boekhouden BE

e-Boekhouden.be is een bekende aanbieder van boekhoudsoftware, met een zeer goede reputatie. Ze bieden zowel een pakket aan voor Nederlandse als Belgische ondernemingen, voor het snel en makkelijk zelf bijhouden van de zakelijke administratie (indien gewenst in samenwerking met je boekhouder). Hieronder alvast een inkijkje, zodat je een beeld krijgt van de software, en om erachter te komen of het een oplossing is voor jouw onderneming.

Boekhoudsoftware en een vereenvoudigde boekhouding

Een puntje dat ik nog even wil aankaarten voordat we doorgaan op het praktijkvoorbeeld, is het bijhouden van een vereenvoudigde/enkelvoudige boekhouding. Deze variant is van toepassing op Belgische eenmanszaken en maakt het mogelijk om je als ondernemer niet bezig te houden met grootboekrekeningen. Is je jaaromzet hoger dan 500.000 euro, dan is een dubbele boekhouding verplicht (inclusief jaarrekening).

Ongeacht of je een enkelvoudige of dubbele boekhouding bijhoudt, zijn beide mogelijk met behulp van een boekhoudprogramma. Het voordeel van een enkelvoudige boekhouding is dat het eenvoudiger is. Een dubbele boekhouding zorgt er daarentegen voor dat je meer inzicht hebt in de financiële stand van zaken. Je weet dan namelijk precies hoe iets gefinancierd is, omdat iedere transactie twee keer (dubbel) wordt geregistreerd.

Waarom e-Boekhouden.be voor Belgische ondernemers?

Het is een perfecte optie voor het illustreren van de mogelijkheden van online boekhoudsoftware voor jouw onderneming. Ook als je besluit dat een andere software-oplossing beter past bij jouw wensen.

e-Boekhouden.be is naar mijn mening een goede keuze voor een groot aantal Belgische ondernemers, inclusief een gratis optie voor starters en doorgroeimogelijkheden. De software beschikt over alle nodige functies (plus extra handige opties), zonder dat het ingewikkeld wordt om erin te werken. Het programma is tevens zeer betaalbaar, zonder verborgen kosten en inclusief gratis gebruikers (iets dat niet vaak voorkomt).

Pluspunten e-Boekhouden.be

  • Intuïtieve software met een groot aantal functies, waaronder een uren- en kilometerregistratie

  • De kosten zijn op basis van gebruik, met inbegrip van een onbeperkt aantal gebruikers ongeacht het pakket

  • Meerdere contactmogelijkheden en telefonische hulp is beschikbaar

  • Een erkende partner van de Nederlandse Belastingdienst, met een directe koppeling voor het doen van BTW-aangiften

  • Gratis abonnement van 15 maanden voor startende ondernemers, zonder beperkingen op het gebied van functionaliteiten

Minpunten e-Boekhouden.be

  • Facturatie via Peppol is niet mogelijk

  • Bij meer dan 240 boekingen per jaar kom je automatisch terecht in het duurdere pakket en betaal je apart voor boekhouden en facturatie

  • Credits voor Mail en Herken dienen apart te worden aangeschaft en zijn alleen te koop in de vorm van bundels

  • Het beheren van projecten is alleen mogelijk via een koppeling, bijvoorbeeld met programma’s als Simplicate en Teamleader

  • Voor de bankkoppeling brengt je bank extra kosten in rekening

Expert score

Prijs / kwaliteitgratis boekhouden voor belgische ondernemers
5
Slimme functiesgratis boekhouden voor belgische ondernemers
5
Gebruiksgemakgratis boekhouden voor belgische ondernemers
4,5

Een (proef)account maken

Een gewone account maken en een proefaccount maken is eenvoudig. Voor het proefaccount hoef je geen betaalgegevens in te vullen, waarna je de software 14 dagen gratis kunt proberen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je ergens aan vast zit en indien gewenst kun je zelf overschakelen op een betaalde account.

Het dashboard ziet er als volgt uit, inclusief een logische menu-opbouw, handige video tutorials en eenvoudige termen.

Het is belangrijk dat je de Belgische versie kiest, aangezien deze anders in elkaar zit dan de versie voor Nederlandse ondernemers. In Nederland kent men bijvoorbeeld geen klantenlisting en zijn er tevens andere banken die kunnen worden gekoppeld.

Verkoopfacturen maken en versturen

Ik begin even met het maken van een verkoopfactuur, wat je doet via het “facturen” menu. Hierdoor verandert het linkermenu, zodat je alle bijpassende mogelijkheden kunt selecteren. Indien gewenst kun je aan de rechterzijde meer opties weergeven, zodat je het scherm te zien krijgt dat hieronder staat afgebeeld.

e-boekhouden-facturen

Het uiterlijk van de factuur pas je aan via een factuursjabloon, bijvoorbeeld voor het plaatsen van je bedrijfslogo. Het gaat hierbij om de opmaak en indeling van de factuur. Je kunt via de software dus meerdere templates hanteren, zodat je facturen er altijd netjes uitzien en de juiste basis gegevens bevatten.

e-boekhouden-sjabloon

Het maken van facturen gaat vlot als je software gebruikt, mede vanwege het eenvoudig selecteren van een bestaande relatie of het aanmaken van een nieuw contact. Laat je niet afschrikken door de vele mogelijkheden, want je hoeft lang niet alle velden in te vullen.

Je kunt bij de relatiegegevens onder andere ook aangeven of het gaat om een particuliere of zakelijke klant, of de factuur gemaild mag worden (wel het mailadres van de klant invullen), wat de betalingstermijn is, en of de relatie wel of geen nieuwsbrieven wil ontvangen.

In het overzicht van de factuur zelf kun je de verzendwijze selecteren, waarbij je zowel kunt kiezen voor e-mail of post. Uiteraard wordt het factuurnummer automatisch ingevuld (opvolgend), zodat hier geen foutjes kunnen ontstaan.

Wat betreft het factureren van producten en diensten, deze kun je tevens toevoegen en opslaan in de software. Op deze manier kun je terugkerende opties selecteren, zonder dubbel werk.

eboekhouden-producten

Het is tevens mogelijk om offertes te maken (wat vrijwel op dezelfde manier gaat als facturen), die je eenvoudig kunt omzetten in een factuur. Ook kun je abonnementen beheren, inclusief veel diverse termijnen voor het nog verder automatiseren van je boekhouding.

e-boekhouden-abonnementen

Het voordeel van boekhoudsoftware (inclusief facturatie software), is daarnaast dat je een betalingstermijn kunt instellen per relatie, herinneringen kunt inplannen (inclusief eigen sjablonen), betalingen kunt toevoegen aan je boekhouding, een factuuroverzicht kunt bekijken om te zien welke wel of niet betaald zijn, facturen in batches kunt versturen en zelfs incassobestanden kunt gebruiken (SEPA). Indien gewenst kun je offertes, facturen en aanmaningen uiteraard alsnog downloaden en/of afdrukken.

Bankrekening koppelen en het matchen van transacties

Een van de grootste voordelen van online boekhoudsoftware (tenminste naar mijn mening), is het koppelen van je zakelijke bankrekening. Deze eenvoudige handeling zorgt voor het automatiseren van een groot deel van je boekhouding en het zorgt er tevens voor dat je veel meer inzicht krijgt.

Het is belangrijk om, voordat je een betaald abonnement afsluit, even te controleren of er een bankkoppeling mogelijk is met jouw zakelijke bankrekening. (Vaak gaat dit gepaard met extra kosten, maar dit hangt af van de gekozen software). In het geval van e-Boekhouden.be zijn er integraties mogelijk met BNP Paribas Fortis, ING, AXA Bank, Bpost Bank, KBC (Brussels), Belfius, Crelan en Fintro.

Naast de bankkoppeling is het mogelijk om digitale afschriften handmatig te importeren, waarna ook transacties kunnen worden gekoppeld, zoals open posten koppelen aan verkoopfacturen. Bij een volautomatische koppeling worden alle transactiegegevens echter een of twee keer per dag automatisch gesynchroniseerd, voor een real-time overzicht.

Niet alle transacties zullen in het begin automatisch kunnen worden verwerkt, maar je kunt dit zo instellen dat de software als het ware steeds “slimmer” wordt. Zo kun je terugkerende afschriftregels automatisch laten verwerken, door middel van eigen aangemaakte “automatische importregels”.

automatische-importregels

Inkoopbonnen verwerken via scan en herken

Een ander voordeel van boekhoudsoftware is de functie scan & herken, ook wel mail & herken genoemd, wat afhankelijk is van het gebruik (smartphone of e-mail). Met deze functie kun je namelijk snel en makkelijk inkoopbonnen (waaronder losse tankbonnen) verwerken in je administratie. De software zal door middel van OCR de gegevens automatisch herkennen, waardoor het handmatig overtypen van gegevens overbodig wordt. E-Boekhouden biedt een app aan, zodat je (inkoop) bonnen kunt fotograferen met je smartphone.

vraag-eboekhouden

Bij e-Boekhouden.be werkt deze optie op basis van credits, waarbij je dus betaalt op basis van verbruik. Een pluspunt in vergelijking met andere software, is het feit dat je kunt kiezen uit diverse bundels en de credits onbeperkt geldig blijven (en erg goedkoop zijn).

digitaal-archief

Het beheer van deze bonnetjes en facturen doe je via het “digitaal archief”. Je bepaalt zelf welke bonnen je wel of niet wil laten herkennen, waarna de boekhoudsoftware voor jou aan de slag gaat.

status-bon

Vervolgens kun je het boekingsvoorstel controleren door het toevoegen van een mutatie (rechtermuisknop na het selecteren van een of meerdere bonnen). Door middel van OCR zullen tekens worden herkend, zoals het totaalbedrag. (Dit is ook mogelijk voor de naam van een onderneming, datum, bankrekening en meer.) Het is zelfs mogelijk om leveranciers het e-mailadres te verstrekken, zodat zij hun inkoopfacturen direct kunnen versturen naar jouw digitaal archief.

BTW aangifte berekenen en indienen (inclusief klantenlisting)

Een ander groot voordeel van boekhoudsoftware is het berekenen en indienen van de BTW-aangifte per maand of kwartaal. Deze wordt op basis van alle gegevens die je al hebt bijgehouden klaargezet, zodat je deze via de software van e-Boekhouden kan indienen. Je wordt dan automatisch doorgestuurd naar de site van Intervat en het enige dat je nog moet doen is het overmaken van de betaling.

detail-aangifte-btw

Ook de status van de ingediende aangiftes is vervolgens terug te zien. Je kunt dit uiteraard ook handmatig doen, door het downloaden van een bestandje via de software. Houd er rekening mee dat je als Belgische zelfstandige verplicht bent om aangifte te doen, ook als je geen kosten of winst hebt gemaakt.

Financiële gegevens bekijken

Een ander voordeel van zowel het bijhouden van de eigen zakelijke administratie ten opzichte van een handmatige administratie en het uitbesteden aan een boekhouder, is de mate van inzicht die je hebt in jouw onderneming. Via de software kun je namelijk in een handomdraai kijken wat de huidige balans is, heb je real-time inzicht in je winst-en verliesrekening, weet je precies welke open posten er nog zijn, en meer. Dit betekent dus geen verrassingen meer en een handig hulpmiddel om je onderneming te laten groeien.

Overige mogelijkheden

Boekhoudsoftware biedt veelal een totaalpakket aan, waar je nog veel meer mee kunt. Denk aan het integreren van andere software oplossingen, zodat je alles vanuit een centrale omgeving beheert. Bij e-Boekhouden.be is het niet nodig om bijvoorbeeld urenregistratie software te koppelen, aangezien het beheren van zowel uren als kilometers is inbegrepen (evenals de mogelijkheid om deze te factureren). Je kunt daarnaast je boekhouder en andere gebruikers (indien gewenst) toegang geven via een eigen inlogcode.

Kosten e-Boekhouden.be

Mocht je interesse hebben gekregen in de software van e-Boekhouden.be voor jouw onderneming, dan is het prettig om te weten dat er een gratis pakket is voor starters van 15 maanden lang. Tevens is er een gratis proefabonnement van 14 dagen, zonder betaalverplichtingen.

E-boekhouden.be hanteert daarnaast erg schappelijke kosten, die ik hieronder voor je in een overzichtje hebt gezet. De enige optionele extra kosten om rekening mee te houden zijn €1 per maand voor de bankkoppeling en de credit bundels voor mail & herken (€0,09 per stuk). Alle pakketten zijn inclusief een onbeperkt aantal gebruikers.

PakketPrijs per maandToelichting
Freelancer (boekhouden en factureren)€9,95Tot 240 boekingen per jaar
Standaard (boekhouden)€14,50Boven 240 boekingen per jaar
Standaard (boekhouden en factureren)€24,00Boven 240 boekingen per jaar
Belangrijk: Momenteel hanteert e-Boekhouden.be een kortingsactie van 50%, gedurende maar liefst 12 maanden lang. Je betaalt nu dus nog geen €5 voor het Freelancer pakket.

Extra hulp

Ik sluit af met de klantenservice, waar je van profiteert als je een boekhoudprogramma gaat gebruiken voor het bijhouden van jouw zakelijke boekhouding. Bij e-Boekhouden.be kun je bijvoorbeeld zowel mailen, bellen als Whatsappen met de klantenservice. Je kunt dit zien als een extra hulplijn, naast de steun van je boekhouder of accountant. Ook vind je in de kennisbank veel handige uitleg en video-tutorials die je wegwijs maken in de wereld van het ondernemen en waarmee je jouw administratieve kennis in de praktijk kunt verbeteren.

Expert score

Prijs / kwaliteitgratis boekhouden voor belgische ondernemers
5
Slimme functiesgratis boekhouden voor belgische ondernemers
5
Gebruiksgemakgratis boekhouden voor belgische ondernemers
4,5

Veelgestelde vragen

Welk boekhoudprogramma is er voor Belgische zelfstandigen?

E-boekhouden biedt software aan voor Belgische ondernemers. Hiermee kun je zelfs je eigen boekhouding bijhouden. Lees er alles over op deze pagina.

Welke software kan ik gebruiken als Belgische ondernemer?

Als Belgische ondernemer kun je sinds kort gebruikmaken van e-Boekhouden.be. Het is betaalbare software voor online boekhouden, inclusief een gratis abonnement van 15 maanden voor starters.

Kan ik mijn BTW-aangifte indienen via e-Boekhouden?

Ja, via e-Boekhouden België kun je jouw aangifte direct indienen bij Intervat. Het enige dat je hoeft te doen is de aangifte controleren en bevestigen. Enkel de betaling dien je handmatig te doen.

Is e-Boekhouden geschikt voor Belgische zelfstandigen?

Jazeker, e-Boekhouden.be biedt online software aan voor Belgische zelfstandigen. Voor zowel boekhouden, facturatie, urenregistratie en meer. let er wel op dat je het juiste pakket kiest, aangezien ze een Nederlands en een Belgisch boekhoudprogramma aanbieden.

Welk boekhoudprogramma is gratis voor starters in België?

e-Boekhouden.be is de eerste 15 maanden gratis voor Belgische zelfstandigen, en kun je direct gebruiken.

Welk boekhoudprogramma is geschikt voor Nederlandse en Belgische ondernemers?

e-Boekhouden.be en Silvasoft  zijn twee van de weinige ondernemers die zowel software aanbieden voor Nederlandse als Belgische eenmanszaken.

Wat is een makkelijk boekhoudprogramma?

e-Boekhouden is een eenvoudig programma als je zelf wil boekhouden. Je hebt geen kennis van boekhouden nodig en je leert al gaande weg. Indien gewenst kun je in de software samenwerken met je boekhouder of accountant.

Welke boekhoudsoftware is gratis (België)?

E-Boekhouden biedt momenteel 50% korting aan gedurende een jaar lang, waardoor je maar 5 euro per maand betaalt als bestaande ondernemer. Starters kunnen de software zelfs 15 maanden gratis gebruiken.

Is goedkope boekhoudsoftware goed?

Ja, e-Boekhouden.be is een voorbeeld van betaalbare software die tevens erg goed is en over veel functionaliteiten beschikt.

Zelf boekhouding bijhouden of boekhouder inschakelen?

Het is mogelijk om beide te combineren door middel van boekhoudsoftware. Zo behoud je zelf het overzicht, maar kun je jouw boekhouder makkelijk om financieel advies vragen en  de jaarlijkse belastingaangifte voor je laten indienen.

Gerelateerde artikelen

e-Boekhouden.be| Ervaringen en Kosten

Ontdek wat je allemaal met de boekhoudsoftware van e-Boekhouden.be kunt in deze expert-beoordeling. e-Boekhouden ruim 12 maanden compleet getest.

Silvasoft Review 2025 | Onze Ervaringen en Testresultaten

Ontdek wat je allemaal met de boekhoudsoftware Silvasoft kunt in deze expert-beoordeling. Silvasoft ruim 12 maanden compleet getest.

Beste Boekhoudsoftware 2025? | Top 10 Ruim 12 maanden Getest

Welke boekhoudsoftware is wél het geld waard? 100+ programma’s zijn een jaar getest. Ontdek direct welke boekhoudsoftware het best is getest.

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

e-boekhouden.be is nu 15 maanden gratis voor starters!