Afschrijving auto voor je boekhouding

Hoe doe je het en in hoeveel jaar?

auto

Of je nu een hardwerkende zzp-er, werknemer of grootaandeelhouder bent: niets rijdt zo lekker als een auto op de zaak. Iedereen die regelmatig van of naar een werkplek moet rijden of klanten bezoekt, ziet de waarde van een auto op de zaak ongetwijfeld in. Een verrassend klein deel weet echter wat de afschrijving van de auto voor impact op de boekhouding heeft en hoeveel jaar dit in beslag neemt.

Het is daarom handig (en verstandig) jezelf bij te praten over de actuele regels rondom de fiscale afschrijving van een auto op de boekhouding. Nu je hebt gekozen om jouw auto op de zaak te zetten (en dus niet privé), komen daar andere zaken bij kijken.

Kort samengevat is dit de beste boekhoudsoftware met een gratis activastaat waarmee de afschrijvingen automatisch worden bijgehouden:

  • e-boekhouden.nl – Beste voor starters en zzp
  • Exact – Beste voor bedrijven met veel investeringen
  • Visma – Beste voor kleine bedrijven

e-boekhouden logo

  • 1,5 jaar gratis voor starters
  • Geen boekhoudkennis nodig
  • Inclusief BTW aangifte
  • Klantwaardering: 8,9
Meer informatie

exact home

  • 30 dagen gratis uitproberen
  • Inclusief gratis bankkoppeling
  • Boekhoud app IOS/Android
  • Klantwaardering: 8,1
Meer informatie

visma eaccounting

  • Koppeling met bankrekening
  • Gebruiksvriendelijke interface
  • Aangifte BTW versuren
  • Klantwaardering: 8,3
Meer informatie

Je moet onder andere rekening houden met:

  • Afschrijvingen
  • Bijtelling
  • Extra aftrekbare kosten

Het hebben van een auto op de zaak geeft veel voordelen. Lang niet altijd is het echter net zo interessant om je auto zakelijk te hebben. In dat geval is het mogelijk nog niet te laat de auto van je boekhouding af te halen en privé te betalen.

Ben jij benieuwd hoe de afschrijving van een auto in de boekhouding komt te staan? En wanneer afschrijven van toepassing is? Lees dan snel verder!

Wanneer is iets een auto op de zaak?

Je kunt op veel verschillende manieren als zelfstandig ondernemer een auto aanschaffen. Van tevoren kan je de keuze maken om dit op de zaak te doen. Je kiest er dan bewust voor dat de auto in welke vorm dan ook op jouw balans uitkomt.

Het is daarnaast ook mogelijk een auto aan te schaffen zonder dat de auto op je balans komt. In die situatie koop je jouw auto privé en is het geen bedrijfsmiddel. Hierdoor loop je veel voordelen mis, maar hoef je ook geen rekening op zakelijk vlak met de auto te houden.

In totaal zijn er vier specifieke situaties waarin jij als bedrijf een auto in je bezit kunt krijgen, zakelijk en privé:

  • Nieuwe auto op de zaak kopen
  • Nieuwe auto op de zaak leasen
  • Bestaande auto op de zaak zetten
  • Nieuwe of bestaande auto privé

Voor ieder van deze situaties heb je op een andere manier met afschrijving in de boekhouding te maken. Of juist helemaal niet, bijvoorbeeld bij de lease van een auto of de privé aanschaf hiervan.

De afschrijving is pas relevant wanneer een auto wordt aangeschaft en bij jou op de zaak komt. Het wordt onderdeel van jouw activa waardoor het op de balans meegenomen dient te worden. Vaste activa, zoals een bedrijfspand en dus een bedrijfsauto, heeft door het gebruik over vijf jaar niet meer dezelfde waarde als op de dag van de aankoop. Je dient daarom rekening te houden met de fiscale afschrijving van een auto. Dit is ook van toepassing voor de afschrijving tweedehands auto.

afschrijving auto boekhouding

Waar moet ik rekening mee houden als je een auto in de boekhouding plaatst?

Als jij besluit je auto op de zaak te plaatsen, zijn er specifieke kosten en aftrekposten waar je rekening mee moet houden. Ook als je voor een leaseconstructie kiest.

Lease auto? Geen afschrijving in de boekhouding maar wel leasekosten

Heel veel makkelijker dan een lease auto op de zaak wordt het niet. Duur is het wel.

Ondernemers met een lease auto hebben logischerwijs maandelijks te maken met leasekosten. Deze leasekosten zijn aftrekbaar voor de winst. Daarnaast kan de btw worden afgetrokken waardoor de kosten lager uitvallen.

Dat betekent echter niet dat de auto op de linkerzijde van je balans mag komen te staan. De auto is namelijk niet in jouw bezit maar in het bezit van de leasemaatschappij. De rechterzijde van je balans krijgt er wel een notering bij. Het leasen van een auto op de zaak wordt namelijk gezien als een schuld. Hierdoor komt er, afhankelijk van de looptijd van het leasecontract, een kortlopende of langlopende schuld bij het korte of lange vreemde vermogen bij.

Ook als je niet een auto leased maar wel via een verkoper een lening voor deze auto afgesloten hebt, wordt de auto op deze manier alsnog op de balans verwerkt. Indien de auto hier los van staat, krijgt de auto alsnog een notering aan de activa kant en kan je wel degelijk in de boekhouding afschrijven. Dit geldt tevens als de auto wil afschrijven voor zzp.

Motorrijtuigenbelasting

Een kostenpost waar je op geen manier onderuit kunt komen, zakelijk en privé, is de motorrijtuigenbelasting. Indien jij in Nederland een personenauto, bestelauto of vrachtwagen bezit, ben je verplicht om hier motorrijtuigenbelasting voor te betalen.

Je hebt echter een belangrijk voordeel als het voertuig bij jou in de boekhouding staat. In dat geval mag jij namelijk de motorrijtuigenbelasting boeken als autokosten. Hierdoor kunnen deze kosten afgetrokken worden van de winst en betaal jij minder belasting!

afschrijving auto voor zzp

Belasting op Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM)

De betere boekhoudprogramma’s houden voor jou rekening met eventuele BPM. Ik dus ook. Want je hebt als ondernemer gegarandeerd te maken met BPM als je de auto in de boekhouding zet.

Je kunt de BPM niet direct aftrekken. Wanneer we de BPM daarentegen met de jaarlijkse afschrijving in de boekhouding van de auto verrekenen, is dit wel aftrekbaar.

Er bestaan volgens ZZP-Nederland verschillende situaties waarin je geen BPM hoeft te betalen. Dit is wanneer je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Je moet ondernemer zijn voor de omzetbelasting en te beschikken over een btw-nummer;
  • De bestelauto staat geregistreerd op jouw naam of op naam van de rechtspersoon (bedrijf);
  • De bestelauto moet voldoen aan de voorschriften en afmetingen van een grijs kenteken;
  • Je moet de bedrijfsauto zakelijk gebruiken (meer dan 10% van het aantal kilometers dient zakelijk te zijn).

Een kleine kans dat jouw auto op de zaak hier aan voldoet. Dit geldt hoofdzakelijk voor typische bedrijfswagens die aan de voorwaarden voor een grijs kenteken voldoen.

Verzekeringen

Je bent verplicht de auto op de zaak te verzekeren tegen aansprakelijkheid. Je kunt ook deze kosten opvoeren en van je winst aftrekken, waardoor je weer minder belasting hoeft te betalen. Let wel op dat verzekeringspremies geen btw bevatten en je dus niet de btw kunt terugvragen.

Kosten voor benzine, onderhoud en overig van de auto

Tijdens het gebruik van de auto krijg je met veel verschillende soorten kosten te maken. Benzinekosten en onderhoudskosten zullen hoogstwaarschijnlijk het meest voorkomen. Daarnaast zijn parkeerkosten, vergunningskosten en eventuele reparatiekosten voor veel auto’s relevant.

Al deze kosten mogen worden opgevoerd en dus van je winst als kosten worden afgetrokken. Daarnaast is een deel van deze kosten van btw voorzien, wat je natuurlijk ook weer kunt terugvragen!

Helaas zijn kosten als bekeuringen en naheffingen niet aftrekbaar en ook niet van btw voorzien. Maar wel te voorkomen ;-).

Auto afschrijving in de boekhouding

Het moment dat je een auto koopt, is de waarde binnen enkele uren al procenten lager. En als je een auto op de zaak koopt, moet jouw boekhouding deze dalende waarde reflecteren. De waardevermindering mag namelijk worden opgevoerd als kosten. Hierdoor betaal je minder belasting over je winst, simpelweg doordat de boekwaarde van jouw auto daalt.

In het geval van een typische bedrijfsauto nemen we de waarde (excl. btw). Hier tellen we eventuele extra kosten bij op, zoals de inbouw van apparatuur, inrichting en opties. Ook hier mag de btw niet worden meegenomen.

Boekhoudprogramma’s (en boekhouders) kiezen er standaard voor om de auto lineair af te laten schrijven. Dit betekent dat we over een periode van, bijvoorbeeld vijf jaar, een gelijke afschrijving kiest. Deze vijf jaar omvat het verschil tussen de aankoopwaarde en restwaarde. Hierbij mag het afschrijvingspercentage nooit hoger zijn dan een vijfde deel, oftewel 20%. Je zult dus voor de afschrijving auto boekhouding de restwaarde moeten berekenen.

Ook dient er rekening in de boekhouding te worden gehouden met de maand waarin jij de auto in je bezit gekregen hebt. Het aantal resterende maanden mag worden gebruikt voor de afschrijving, niet de maanden dat de auto nog niet in jouw bezit was.

Activastaat voor de berekening van de auto afschrijving

Bekijk onderstaand voorbeeld om de afschrijving van de auto te berekenen.

activastaat afschrijving auto

Afschrijving in de boekhouding invoeren met een boekhoudprogramma

afschrijving electrische auto

Heb jij een auto gekocht of koop jij een auto van jezelf? (privé naar zakelijk?) Dan moet jouw boekhouding deze aankoop reflecteren. Overigens gelden de in dit artikel genoemde regels ook voor de afschrijving inventaris. Tevens is er voor startende ondernemers nog de mogelijk van het versneld afschrijven van de zakelijke auto.

Als jij van een boekhoudprogramma gebruik maakt, wordt dit eenvoudig door het programma geregeld. De meeste boekhoudprogramma’s vragen alleen de hoogte van de investering, aankoopbedrag, aankoopdatum en het aantal jaar waarin de investering afgeschreven wordt. Vervolgens wordt de (nieuwe) auto correct in jouw boekhouding verwerkt. Er wordt dan ook meteen met de afschrijving rekening gehouden!

Vrijwel ieder modern boekhoudprogramma dat ik op deze website bespreek, kan worden ingezet om jouw administratie en bijvoorbeeld de afschrijving van je auto te verzorgen. Voor nog geen € 10 per maand maak jij al van een dergelijk boekhoudprogramma gebruik dat zeer makkelijk in het gebruik is!

e-boekhouden logo

  • 1,5 jaar gratis voor starters
  • Geen boekhoudkennis nodig
  • Inclusief BTW aangifte
  • Klantwaardering: 8,9
Meer informatie

exact home

  • 30 dagen gratis uitproberen
  • Inclusief gratis bankkoppeling
  • Boekhoud app IOS/Android
  • Klantwaardering: 8,1
Meer informatie

visma eaccounting

  • Koppeling met bankrekening
  • Gebruiksvriendelijke interface
  • Aangifte BTW versuren
  • Klantwaardering: 8,3
Meer informatie

Meest gestelde vragen

Wat is afschrijven in de boekhouding?

Wanneer je een zakelijke aanschaf doet van meer € 450 exclusief BTW en het langer als een jaar meegaat mag je dit niet in 1 jaar als bedrijfskosten opvoeren. Deze investering in bijvoorbeeld een computer of een bedrijfsauto wordt afgeschreven in een aantal jaren. Voor een auto geldt dat deze in 5 jaar moet worden afgeschreven. Dus 20% per jaar.

Hoe werkt de afschrijving in de boekhouding van je bedrijf?

Standaard worden investeringen lineair afgeschreven. Dit betekent dat we over een periode van, bijvoorbeeld vijf jaar, een gelijke afschrijving kiezen. Deze vijf jaar omvat het verschil tussen de aankoopwaarde en restwaarde. Hierbij mag het afschrijvingspercentage nooit hoger zijn dan een vijfde deel, oftewel 20%. Je zult dus voor de afschrijving van de auto de restwaarde moeten berekenen.

Ook dient er rekening in de boekhouding te worden gehouden met de maand waarin jij de investering in je bezit gekregen hebt. Het aantal resterende maanden mag worden gebruikt voor de afschrijving, niet de maanden dat de auto nog niet in jouw bezit was.

Voor een goede verwerking van de afschrijving in de boekhouding van je bedrijf is het aan te raden gebruik te maken van een boekhoudprogramma.

Zijn er gratis boekhoudpakketten om de afschrijving te berekenen?

Er zijn diverse gratis boekhoudpakketten beschikbaar waarmee eenvoudig de afschrijving in je boekhouding kan worden verwerkt. Hiermee is de afschrijving automatisch op de juiste manier geregeld en heb je er geen omkijken meer naar.

Gerelateerde artikelen

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Afschrijving auto berekenen met een boekhoudprogramma?