Administratie bijhouden? Dat doe je als zzp-er zo

Beginnende en ervaren zzp-ers: je weet dat je je administratie moet bijhouden. Een van de eerste dingen die je hoort als je een bedrijf bij de Kamer van Koophandel registreert, is dat je administratie altijd op orde moet zijn. Je ontkomt er dan ook echt niet aan door je administratie te verwaarlozen. Wie een serieuze ondernemer wilt zijn, dient de administratie op orde te hebben.

Ik kan daar over meepraten. Ik weet nog goed het moment dat ik ondernemer (boekhouder) werd. Om mij heen was een verse lading ondernemers waarvan ik als enige, aangezien ik boekhouder ben, precies wist waar de administratie aan moest voldoen. Andere ondernemers dachten daar, 30 jaar geleden, heel wat anders over.

Het viel mij toen al op dat de administratie bijhouden voor veel ondernemers wat anders betekende. De ene ondernemer nam het meer dan serieus. Andere ondernemers moesten er niets van hebben.

Tegenwoordig lijkt dit niet anders te zijn. Daarom wil ik iedere zzp-er die vandaag de keuze gemaakt heeft om te leren over het bijhouden van de administratie uitleggen hoe je dit het best kunt doen.

Kort samengevat is dit de beste boekhoudsoftware voor het bijhouden van de administratie voor ZZP:

rompslomp

 • Beste prijs/kwaliteit verhouding
 • Eenvoudig boekhouden
 • Inclusief BTW aangifte
 • Klantwaardering: 8,9
Meer informatie

moneymonk

 • Met kilometer- en urenregistratie
 • Inclusief gratis bankkoppeling
 • Mobiele app voor IOS/android
 • Klantwaardering: 8,1
Meer informatie

e-boekhouden logo

 • Met voorbeeld boekhouding
 • Eenvoudig facturen maken
 • Scan en herken service
 • Klantwaardering: 8,3
Meer informatie

Wat verstaan we onder administratie bijhouden?

administratie bijhouden met rompslomp

Eerst is het belangrijk dat we op één lijn zitten wat betreft het bijhouden van de administratie. Want wat verstaan we hier precies onder?

We kunnen vooropstellen dat het bijhouden van de administratie er minimaal voor moet zorgen dat je aan de regels van de Belastingdienst voldoet. Je bent als zzp-er verplicht een degelijke administratie bij te houden. Dit valt, eenvoudig gezegd, onder de volgende onderdelen:

 • Eenvoudige balans

 • Winst- en verliesrekening

 • Inkomende en uitgaan facturen

 • Kilometerbonnetjes

Dit moet voor iedereen prima bij te houden zijn, vooral omdat je met een eenvoudig boekhoudprogramma dit kunt invoeren en controleren. Je wordt als het ware gevraagd om specifieke onderdelen door te geven. Door dit simpelweg te doen, voldoet jij vrijwel zeker aan de eisen van de Belastingdienst.

Ten slotte dien je, natuurlijk, je belastingaangiftes te doen. Ieder kwartaal is daar de aangifte voor de omzetbelasting. Deze dien je altijd na het aflopen van een kwartaal (3 maanden) te doen. Je krijgt hier bericht over van de Belastingdienst.

Daarnaast is er de jaarlijkse belastingaangifte inkomstenbelasting. Deze belastingaangifte kost het meeste tijd en is de aangifte waar je eventueel een boekhouder voor kunt inschakelen. Als je voldoende ervaring met een boekhoudprogramma hebt, is het natuurlijk mogelijk om de inkomstenbelasting aangifte zelf in te dienen.

Als je eenmaal weet hoe je de inkomstenbelastingaangifte dient in te dienen, kun je dit binnen korte tijd zelf doen. Het voordeel hiervan is dat je flink kunt besparen op een boekhouder. Een boekhouder rekent voor de inkomstenbelasting al snel een bedrag van tussen de € 250 en € 500. Wie zelf de boekhouding kan verzorgen, bespaart flink wanneer dit gedaan kan worden zonder een boekhouder.

Met een boekhoudprogramma je administratie bijhouden

Het is in theorie niet lastig om je eigen boekhouding bij te houden. Het kost je op papier weinig tijd. Dat is tenminste alleen zo als je alles perfect gestructureerd hebt en enige boekhoudervaring kunt overleggen.

In de praktijk blijkt boekhouden, vooral zonder boekhoudprogramma, een tijdrovende bezigheid. Je vertrouwt op je eigen excel-sheet waar de formules zelf in elkaar geknutseld zijn. Je hebt het gevoel dat alles wel goed in elkaar is gezet. Zeker weten doe je nooit.

Het is verstandig om je boekhouding onder eigen beheer te houden. Hierdoor zorg je ervoor dat je altijd weet hoe het er in je bedrijf aan toe gaat. Je wilt alleen niet dat jij elke dag de cijfers aan het draaien bent. Een goed overzicht moet makkelijker te realiseren zijn dan dat je de excel-bestanden aan het doorspitten bent.

Gelukkig kan dat ook. En wel met een boekhoudprogramma.

Waarom een boekhoudprogramma het verschil maakt

rompslomp boekhoudapp

Dit verschil wordt gemaakt doordat je 90% van het zware werk niet meer hoeft te verzetten. Zo is het niet meer nodig om honderden facturen door te nemen, de bedragen over te plaatsen naar je excel-bestand en alles te verrekenen.

Het enige wat een boekhoudprogramma van jou nodig heeft, is een kopie van al je facturen.

Stel je dus bijvoorbeeld voor dat je al jouw facturen digitaal ontvangt. Een stuk of 30 in de maand.

Aan het einde van de maand heb je ook facturen van andere mensen betaald. Dit zijn er 15.

Je hebt nu in totaal 45 facturen over een gehele maand weten te verzamelen. Deze facturen zou je normaal stuk voor stuk in je excel-sheet moeten invoeren. Maar ho-even, nu heb je een boekhoudprogramma.

Een boekhoudprogramma, laten we Rompslomp als voorbeeld nemen, is jouw beste vriend.

Het enige wat jij hoeft te doen om nu je facturen in je boekhouding te verwerken, is door al je facturen op je computer te selecteren en naar Rompslomp te uploaden.

Nu wacht je ongeveer een seconde of 30 en ál je facturen staan in je boekhoudprogramma. 45 stuks.

In de meeste gevallen heeft Rompslomp, je boekhoudprogramma, alle gegevens van de facturen overgenomen. Denk aan de bedragen, NAW-gegevens en datum. Hierdoor hoef je dus niet zelf ook nog eens deze gegevens in te vullen.

Als iemand jouw boekhouding wilt doornemen, staan al je facturen dus netjes geordend in het programma.

Dat is niet alles..

De kracht van een boekhoudprogramma

Je boekhouding bijhouden door je facturen bijeen te brengen is belangrijk. Alleen voor een zzp-er is dit niet alles wat nodig is. Je bent nog niet klaar.

Als je geen boekhoudprogramma zou hebben, zouden nu alle formules aan het werk moeten. Je hebt namelijk nog een balans, winst- en verliesrekening en zaken als kilometer- en urenregistraties nodig. Bij het zzp komen nogal wat extra administratieve taken kijken. En ook die moeten in je excel-bestand te vinden zijn.

Gelukkig kost dit je allemaal niet of nauwelijks tijd met een boekhoudprogramma. Op de achtergrond worden deze taken namelijk voor je uitgevoerd.

Elke keer als jij een factuur upload of iets aanpast, worden de verschillende resultatenrekeningen aangepast. Nieuwe laptop aangeschaft? Dan wordt dit meteen op je balans aangepast. Conform de eisen vanuit de Belastingdienst.

De kracht van een boekhoudprogramma is dat jij je boekhouding als zzp kunt bijhouden zonder dat het je veel tijd kost. Veel boekhoudkundige taken kosten ondernemers al meer dan honderd jaar ontzettend veel tijd. Dit is met de innovaties van de afgelopen jaren eindelijk opgelost.

administratie bewaren met rompslomp

Je administratie bijhouden met Rompslomp

Wie mijn Rompslomp review gelezen heeft, weet dat ik het een van de beste programma’s voor het bijhouden van de boekhouding vind. Het bevat alles wat je als beginnende zzp-er of doorgewinterde freelancer nodig heeft. Dat terwijl het nog geen € 10 per maand kost.

Voor de kosten hoef je Rompslomp dus absoluut niet over te slaan. Dat is dan ook waarom ik aanneem dat voor jou het gebruik van Rompslomp een logische keus is.

Dus, over naar de praktijk.

Je weet nu dat je met een boekhoudprogramma veel makkelijker je boekhouding kunt bijhouden. Een gemiddelde zzp-er is nog geen kwartier per week aan de boekhouding kwijt met software als Rompslomp.

We weten dus allebei dat je vanaf vandaag geen excel meer hoeft te gebruiken. Dat is het goede nieuws.

Het blijft goed, want je kunt meteen al met Rompslomp beginnen. In het begin betaal je er helemaal niets voor. Wel zo handig, kun je direct ontdekken of je er mee overweg kunt.

Probeer uit hoe boekhouden met software werkt

Het vertrekpunt is de gratis modus van Rompslomp. Hier kun je de belangrijkste functies van het programma uitproberen. Zo ontdek je hoe eenvoudig boekhouden is als op de achtergrond de belangrijkste werkzaamheden voor jou worden uitgevoerd.

Mijn advies is om meteen wat van je bestaande facturen in Rompslomp up te loaden. Te ervaren hoe makkelijk dit is en dat je vervolgens direct je administratie kunt beginnen bij te houden.

Controleer of de factuur correct geüpload is en we kunnen door naar het meest magische onderdeel van een boekhoudprogramma. Het werk op de achtergrond.

De reden dat het zo belangrijk is om je administratie bij te houden, is omdat het je een realtime overzicht van je bedrijf geeft. Een boekhouding die op orde is, is een boekhouding die een goede momentopname weergeeft van hoe het met het bedrijf gaat.

Na het uploaden van de factuur kun je bij Rompslomp hier direct een overzicht van zien. Door naar ‘Resultaten’ te gaan, zie je precies wat nu de status van je bedrijf is. Hoeveel winst is er? Wat zijn de kosten? Welke bedragen staan open bij debiteuren en crediteuren? Hoeveel btw moet je dit kwartaal nog betalen of juist ontvangen?

Belangrijke informatie waar je, naarmate je steeds vaker je boekhouding moet bijhouden omdat je bedrijf als zzp in omvang toeneemt, een beter overzicht over krijgt.

Voor mij is Rompslomp het programma dat je hiermee helpt.

rompslomp

 • Beste prijs/kwaliteit verhouding
 • Eenvoudig boekhouden
 • Inclusief BTW aangifte
 • Klantwaardering: 8,9
Meer informatie

moneymonk

 • Met kilometer- en urenregistratie
 • Inclusief gratis bankkoppeling
 • Mobiele app voor IOS/android
 • Klantwaardering: 8,1
Meer informatie

e-boekhouden logo

 • Met voorbeeld boekhouding
 • Eenvoudig facturen maken
 • Scan en herken service
 • Klantwaardering: 8,3
Meer informatie

Veel gestelde vragen

Wat kost een boekhoudprogramma?

Wat een boekhoudpakket kost, is afhankelijk van de functies die je wil gaan gebruiken. De goedkoopste boekhoudpakketten voor zzp zijn er al vanaf €9,95 per maand.

Wat zijn de voordelen van boekhouden in de cloud?

– Enorm verlagen van de accountantskosten of boekhoudkosten;
– Veel wordt geautomatiseerd verwerkt, zodat je hier geen omkijken naar hebt;
– Altijd actueel inzicht in de cijfers van je bedrijf middels een boekhoudapp;
– Geen zorgen meer over back-ups, want de boekhouding staat in de cloud;
– Geen hoge eenmalige investering nodig door een maandelijks opzegbare betaling.

Wat is een boekhoudprogramma?

Een boekhoudprogramma is software om de boekhouding van je bedrijf bestaande uit alle transacties ordelijk bij te houden. Met een boekhoudprogramma kun je zelf de boekhouding doen en heb je geen boekhouder nodig. Met een boekhoudprogramma voldoe je aan de voorwaarden van de Belastingdienst.

Wat kun je met een boekhoudprogramma?

Door een boekhoudprogramma te gebruiken kun je makkelijk en snel je administratie verzorgen. Je houdt transacties in de gaten, stelt facturen op, regelt de urenadministratie en meer. Veel onderdelen kunnen worden geautomatiseerd, waardoor je minder tijd kwijt bent en de kans op fouten wordt verkleind. De Belastingdienst waardeert het als er gebruik wordt gemaakt van een goed boekhoudprogramma.

Is er een boekhoudprogramma gratis te gebruiken?

Er zijn diverse boekhoudprogramma’s voor een bepaalde periode gratis te gebruiken. In deze proefperiode mag je zonder betaling gebruikmaken van alle functies van het boekhoudprogramma. De duur van de proefperiode kan variëren van 30 dagen tot 15 maanden. Tevens zijn er (beperkte) boekhoudprogramma’s die volledig gratis te gebruiken zijn. Deze kennen doorgaans een betaalde variant met meer functies. 

Zelf boekhouden of uitbesteden aan een boekhouder?

Voor het uitbesteden van de boekhouding aan een boekhouder ben je al snel €120,- per maand kwijt. Wanneer je een eenmanszaak hebt of zzp’er bent, is het zelf bijhouden van de boekhouding met een boekhoudpakket in de cloud erg eenvoudig. Daarnaast zijn de kosten een stuk lager dan wanneer je alles uitbesteed aan een boekhouder. Er zijn zelfs boekhoudprogramma’s die je voor een bepaalde periode gratis kunt gebruiken.

Is een boekhoudprogramma een eenmalige aanschaf?

Het is in enkele gevallen mogelijk om een boekhoudprogramma eenmalig aan te schaffen. Na de aankoop kun je het programma onbeperkt gebruiken en hoef je niets bij te leggen. De meeste boekhoudprogramma’s werken echter met een terugkerende betaling in de vorm van een abonnement. Je betaalt dan maandelijks een bedrag om van het boekhoudprogramma en alle bijbehorende voordelen gebruik te maken.

Heb je boekhoudkennis nodig om te starten met een boekhoudprogramma?

Om met een boekhoudprogramma te beginnen heb je geen boekhoudkennis nodig. De boekhoudprogramma’s die wij adviseren geven een duidelijke uitleg waarbij je stap voor stap geholpen wordt. Zo zijn er diverse type voorbeeld boekhoudingen. Dit zijn kant en klare templates die volledig zijn ingericht. Daarnaast is er een enorm team aan professionals die je helpen het boekhoudprogramma beter te leren kennen. Tevens is er een grote verscheidenheid aan video’s beschikbaar waarin de werking van het programma nauwkeurig wordt uitgelegd.

Gerelateerde artikelen

Boekhouding Bewaren in de Cloud? Bekijk de Beste Opties

Hoe lang moet je de boekhouding bewaren? Wat zegt de Belastingdienst voor de particulier of juist zakelijke boekhouding? Ik vertel het je!

Voorbeeld Boekhouding Nodig? Gratis Download in Excel + Uitleg

Begin jij net met ondernemen en wil je een voorbeeld van een boekhouding zien? Een boekhouding voorbeeld geeft precies weer waar jouw administratie aan moet voldoen. Geschikt voor eenmanszaken, zzp en freelancers.

Wat is Boekhouden? Complete Uitleg voor Beginners

Wat is boekhouden en wat heb je er precies aan? Ondernemers en particulieren kunnen veel aan boekhouden hebben. Uitleg wat het voor jou is!

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek je een online boekhoudprogramma?