Administratie bijhouden? Dat doe je als zzp-er zo

administratie bijhouden met rompslomp

Beginnende en ervaren zzp-ers: je weet dat je je administratie moet bijhouden. Een van de eerste dingen die je hoort als je een bedrijf bij de Kamer van Koophandel registreert, is dat je administratie altijd op orde moet zijn. Je ontkomt er dan ook echt niet aan door je administratie te verwaarlozen. Wie een serieuze ondernemer wilt zijn, dient de administratie op orde te hebben.

Ik kan daar over meepraten. Ik weet nog goed het moment dat ik ondernemer (boekhouder) werd. Om mij heen was een verse lading ondernemers waarvan ik als enige, aangezien ik boekhouder ben, precies wist waar de administratie aan moest voldoen. Andere ondernemers dachten daar, 30 jaar geleden, heel wat anders over.

Het viel mij toen al op dat de administratie bijhouden voor veel ondernemers wat anders betekende. De ene ondernemer nam het meer dan serieus. Andere ondernemers moesten er niets van hebben.

Tegenwoordig lijkt dit niet anders te zijn. Daarom wil ik iedere zzp-er die vandaag de keuze gemaakt heeft om te leren over het bijhouden van de administratie uitleggen hoe je dit het best kunt doen.

Inhoudsopgave

Wat verstaan we onder administratie bijhouden?

Eerst is het belangrijk dat we op één lijn zitten wat betreft het bijhouden van de administratie. Want wat verstaan we hier precies onder?

We kunnen vooropstellen dat het bijhouden van de administratie er minimaal voor moet zorgen dat je aan de regels van de Belastingdienst voldoet. Je bent als zzp-er verplicht een degelijke administratie bij te houden. Dit valt, eenvoudig gezegd, onder de volgende onderdelen:

  • Eenvoudige balans
  • Winst- en verliesrekening
  • Inkomende en uitgaan facturen
  • Kilometerbonnetjes

Dit moet voor iedereen prima bij te houden zijn, vooral omdat je met een eenvoudig boekhoudprogramma dit kunt invoeren en controleren. Je wordt als het ware gevraagd om specifieke onderdelen door te geven. Door dit simpelweg te doen, voldoet jij vrijwel zeker aan de eisen van de Belastingdienst.

Ten slotte dien je, natuurlijk, je belastingaangiftes te doen. Ieder kwartaal is daar de aangifte voor de omzetbelasting. Deze dien je altijd na het aflopen van een kwartaal (3 maanden) te doen. Je krijgt hier bericht over van de Belastingdienst.

Daarnaast is er de jaarlijkse belastingaangifte inkomstenbelasting. Deze belastingaangifte kost het meeste tijd en is de aangifte waar je eventueel een boekhouder voor kunt inschakelen. Als je voldoende ervaring met een boekhoudprogramma hebt, is het natuurlijk mogelijk om de inkomstenbelasting aangifte zelf in te dienen.

Als je eenmaal weet hoe je de inkomstenbelastingaangifte dient in te dienen, kun je dit binnen korte tijd zelf doen. Het voordeel hiervan is dat je flink kunt besparen op een boekhouder. Een boekhouder rekent voor de inkomstenbelasting al snel een bedrag van tussen de € 250 en € 500. Wie zelf de boekhouding kan verzorgen, bespaart flink wanneer dit gedaan kan worden zonder een boekhouder.

Met een boekhoudprogramma je administratie bijhouden

Het is in theorie niet lastig om je eigen boekhouding bij te houden. Het kost je op papier weinig tijd. Dat is tenminste alleen zo als je alles perfect gestructureerd hebt en enige boekhoudervaring kunt overleggen.

In de praktijk blijkt boekhouden, vooral zonder boekhoudprogramma, een tijdrovende bezigheid. Je vertrouwt op je eigen excel-sheet waar de formules zelf in elkaar geknutseld zijn. Je hebt het gevoel dat alles wel goed in elkaar is gezet. Zeker weten doe je nooit.

Het is verstandig om je boekhouding onder eigen beheer te houden. Hierdoor zorg je ervoor dat je altijd weet hoe het er in je bedrijf aan toe gaat. Je wilt alleen niet dat jij elke dag de cijfers aan het draaien bent. Een goed overzicht moet makkelijker te realiseren zijn dan dat je de excel-bestanden aan het doorspitten bent.

Gelukkig kan dat ook. En wel met een boekhoudprogramma.

Waarom een boekhoudprogramma het verschil maakt

Dit verschil wordt gemaakt doordat je 90% van het zware werk niet meer hoeft te verzetten. Zo is het niet meer nodig om honderden facturen door te nemen, de bedragen over te plaatsen naar je excel-bestand en alles te verrekenen.

boekhouding bijhouden met rompslomp

Het enige wat een boekhoudprogramma van jou nodig heeft, is een kopie van al je facturen.

Stel je dus bijvoorbeeld voor dat je al jouw facturen digitaal ontvangt. Een stuk of 30 in de maand.

Aan het einde van de maand heb je ook facturen van andere mensen betaald. Dit zijn er 15.

Je hebt nu in totaal 45 facturen over een gehele maand weten te verzamelen. Deze facturen zou je normaal stuk voor stuk in je excel-sheet moeten invoeren. Maar ho-even, nu heb je een boekhoudprogramma.

Een boekhoudprogramma, laten we Rompslomp als voorbeeld nemen, is jouw beste vriend.

Het enige wat jij hoeft te doen om nu je facturen in je boekhouding te verwerken, is door al je facturen op je computer te selecteren en naar Rompslomp te uploaden.

Nu wacht je ongeveer een seconde of 30 en ál je facturen staan in je boekhoudprogramma. 45 stuks.

In de meeste gevallen heeft Rompslomp, je boekhoudprogramma, alle gegevens van de facturen overgenomen. Denk aan de bedragen, NAW-gegevens en datum. Hierdoor hoef je dus niet zelf ook nog eens deze gegevens in te vullen.

Als iemand jouw boekhouding wilt doornemen, staan al je facturen dus netjes geordend in het programma.

Dat is niet alles..

De kracht van een boekhoudprogramma

Je boekhouding bijhouden door je facturen bijeen te brengen is belangrijk. Alleen voor een zzp-er is dit niet alles wat nodig is. Je bent nog niet klaar.

Als je geen boekhoudprogramma zou hebben, zouden nu alle formules aan het werk moeten. Je hebt namelijk nog een balans, winst- en verliesrekening en zaken als kilometer- en urenregistraties nodig. Bij het zzp komen nogal wat extra administratieve taken kijken. En ook die moeten in je excel-bestand te vinden zijn.

Gelukkig kost dit je allemaal niet of nauwelijks tijd met een boekhoudprogramma. Op de achtergrond worden deze taken namelijk voor je uitgevoerd.

Elke keer als jij een factuur upload of iets aanpast, worden de verschillende resultatenrekeningen aangepast. Nieuwe laptop aangeschaft? Dan wordt dit meteen op je balans aangepast. Conform de eisen vanuit de Belastingdienst.

De kracht van een boekhoudprogramma is dat jij je boekhouding als zzp kunt bijhouden zonder dat het je veel tijd kost. Veel boekhoudkundige taken kosten ondernemers al meer dan honderd jaar ontzettend veel tijd. Dit is met de innovaties van de afgelopen jaren eindelijk opgelost.

Je administratie bijhouden met Rompslomp

Wie mijn Rompslomp review gelezen heeft, weet dat ik het een van de beste programma’s voor het bijhouden van de boekhouding vind. Het bevat alles wat je als beginnende zzp-er of doorgewinterde freelancer nodig heeft. Dat terwijl het nog geen € 10 per maand kost.

Voor de kosten hoef je Rompslomp dus absoluut niet over te slaan. Dat is dan ook waarom ik aanneem dat voor jou het gebruik van Rompslomp een logische keus is.

Dus, over naar de praktijk.

Je weet nu dat je met een boekhoudprogramma veel makkelijker je boekhouding kunt bijhouden. Een gemiddelde zzp-er is nog geen kwartier per week aan de boekhouding kwijt met software als Rompslomp.

We weten dus allebei dat je vanaf vandaag geen excel meer hoeft te gebruiken. Dat is het goede nieuws.

Het blijft goed, want je kunt meteen al met Rompslomp beginnen. In het begin betaal je er helemaal niets voor. Wel zo handig, kun je direct ontdekken of je er mee overweg kunt.

administratie bijhouden met rompslomp

Speciaal gericht op eenmanszaak

  • inclusief uren- en rittenregistratie
  • Factureren en boekhouden in 1
  • Inclusief boekhoudapp
Klik hier voor meer informatie

Probeer uit hoe boekhouden met software werkt

Het vertrekpunt is de gratis modus van Rompslomp. Hier kun je de belangrijkste functies van het programma uitproberen. Zo ontdek je hoe eenvoudig boekhouden is als op de achtergrond de belangrijkste werkzaamheden voor jou worden uitgevoerd.

Mijn advies is om meteen wat van je bestaande facturen in Rompslomp up te loaden. Te ervaren hoe makkelijk dit is en dat je vervolgens direct je administratie kunt beginnen bij te houden.

Controleer of de factuur correct geüpload is en we kunnen door naar het meest magische onderdeel van een boekhoudprogramma. Het werk op de achtergrond.

De reden dat het zo belangrijk is om je administratie bij te houden, is omdat het je een realtime overzicht van je bedrijf geeft. Een boekhouding die op orde is, is een boekhouding die een goede momentopname weergeeft van hoe het met het bedrijf gaat.

Na het uploaden van de factuur kun je bij Rompslomp hier direct een overzicht van zien. Door naar ‘Resultaten’ te gaan, zie je precies wat nu de status van je bedrijf is. Hoeveel winst is er? Wat zijn de kosten? Welke bedragen staan open bij debiteuren en crediteuren? Hoeveel btw moet je dit kwartaal nog betalen of juist ontvangen?

Belangrijke informatie waar je, naarmate je steeds vaker je boekhouding moet bijhouden omdat je bedrijf als zzp in omvang toeneemt, een beter overzicht over krijgt.

Voor mij is Rompslomp het programma dat je hiermee helpt.

Veel gestelde vragen

Wat kost een boekhoudprogramma?

Wat een boekhoudprogramma kost is afhankelijk van de functies die je wil gaan gebruiken. De kosten voor het goedkoopste boekhoudprogramma zijn er al vanaf € 7,95 per maand. Als je een MKB bedrijf hebt en meer functionaliteiten wil kost een boekhoudprogramma tussen de € 25 en € 50 per maand. Met een online boekhoudprogramma van € 7,95 per maand heb je al een uitgebreid boekhoudprogramma met alle belangrijke functies.

Bekijk het complete overzicht met prijzen van boekhoudprogramma’s.

Wat is het beste online boekhoudprogramma?

Het beste boekhoudprogramma is afhankelijk van je bedrijfsomvang en bedrijfstype. Op basis hiervan heb je behoefte aan andere functionaliteiten. Door het invullen van onze boekhoudprogramma vergelijker krijg je direct het beste boekhoudprogramma die aansluit bij jou wensen.

Lees hier verder voor onze boekhoudprogramma vergelijker

Wat zijn de voordelen van online boekhouden?

Voordelen online boekhouden:
* Enorm verlagen van de accountantskosten of boekhoudkosten
* Veel wordt geautomatiseerd verwerkt zodat je hier geen omkijken naar hebt
* Altijd actueel inzicht in de cijfers van je bedrijf middels een boekhoud app
* Geen zorgen meer over back-ups, want de boekhouding staat in de cloud
* Geen hoge eenmalige investering nodig door een maandelijks opzegbare betaling.

Lees verder voor het overzicht van de beste boekhoudprogramma’s

Wat doet een online boekhoudprogramma?

Een boekhoudprogramma is administratiesoftware om de boekhouding van je bedrijf te verwerken. Hiermee kun je bijvoorbeeld facturen maken en verzenden, aangiftes doen voor de belastingdienst en krijg je inzicht in de cijfers van je bedrijf. Daarnaast kun je ook samenwerken met een boekhouder of accountant in het online boekhoudprogramma.

Bekijk het meest complete overzicht van boekhoudprogramma’s

Gerelateerde artikelen

Op zoek naar een boekhoudprogramma?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek je een boekhoudprogramma?

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten