Wat is boekhouden? Uitleg, voorbeelden en toepassing

wat is boekhouden voor zzp

Iedereen kent het woord boekhouden. We zijn misschien wel bekend met deze term vanuit onze opleiding of mogelijk kennen we iemand die het hier regelmatig over heeft. Alleen wat boekhouden precies is, blijft vaak onbekend. Dat heeft te maken met de persoonsgebonden invulling van boekhouden. Voor iedereen kan boekhouden namelijk wat anders betekenen. Als je een ondernemer bent, is boekhouden een van de belangrijkste taken van jouw onderneming. Natuurlijk, je verdient er niet de kost mee (behalve als je een boekhouder bent). Boekhouden is echter wel onmisbaar om enig idee te hebben van hoe het met je bedrijf gaat. Datzelfde is van toepassing voor particulieren, die tegenwoordig nog maar weinig boekhouden.

Op deze pagina leg ik je uit wat boekhouden is en wat de voordelen voor zowel ondernemers als particulieren zijn om te kunnen boekhouden. Vroeger was het verplicht om enig idee te hebben van een goede boekhouding, dus ook als je particulier bent. Tegenwoordig zijn het vooral de boekhouders die zich hier nog mee bezig houden. Het kunnen begrijpen van de basisonderdelen helpt je namelijk meer grip te krijgen op je persoonlijke financiën. Ongeacht of je een ondernemer bent.

Wat is boekhouden in het algemeen?

Laten we eerst eens gaan kijken wat boekhouden in het algemeen is. Het is namelijk aanlokkelijk om direct de betekenis hiervan over te nemen voor ondernemers en particulieren. De onderlinge verschillen zijn echter precies dat wat boekhouden voor particulieren interessant kan maken.

Boekhouden is in het algemeen het best omschrijven van het bijhouden van de inkomsten, uitgaven, bezittingen en schulden. Dit is van toepassing op zowel particulieren als ondernemers. Voor particulieren hoeft er doorgaans met een kleiner aantal onderliggende ‘posten’ rekening te worden gehouden. Als je dit zou doen, bijvoorbeeld het bijhouden van kortlopende schulden, zou dit puur op eigen initiatief zijn. Een goede boekhouding is dus een reflectie van iedere transactie van geld of goederen en impact hiervan op jouw bezittingen en schulden.

wat is boekhouden volgens de belastingdienst

Moet iedereen boekhouden?

Waar vroeger iedereen, ondernemers en particulieren, in het bezit moest zijn van enige boekhoudvaardigheden, komt boekhouden onder particulieren nog maar weinig voor. Dat heeft er vooral mee te maken dat je niet meer op de middelbare school of tijdens een vervolgstudie verplicht boekhoudkundige vaardigheden meekrijgt. Tot een jaar of vijftig geleden was het echt alleen mogelijk om als particulier de belastingaangifte te doen als je de basisprincipes van boekhouden beheerst. Tegenwoordig zijn de aangifteprogramma’s van de Belastingdienst extreem gebruiksvriendelijk en hoef je nog maar weinig zelf in te vullen. Daarnaast voorzien werkgevers hun werknemers van vrijwel alle gegevens die ze moeten invullen. In sommige gevallen helpen zij je zelfs met het invullen, waardoor je niets meer hoeft te doen.

Deze verandering heeft ervoor gezorgd dat het vooral de ondernemers zijn die zich nog met boekhouden bezighouden. De toepassing hiervan is voor veel particulieren verdwenen. Het is daarom ook niet meer verplicht om als particulier boekhoudvaardigheden te bezitten.

Ondernemers zijn daarentegen wel verplicht om een boekhouding bij te houden. Hierbij mag de ondernemer wel bepalen of de boekhouding zelf wordt bijgehouden of dat dit door een boekhouder wordt gedaan. In theorie hoeft een ondernemer dan ook niets over boekhouden te weten indien de volledige boekhouding aan een boekhouder wordt overgelaten.

De praktijk leert echter dat een groot deel van de ondernemers verschillende boekhoudvaardigheden bezit. Ook wanneer de boekhouding in de volledigheid aan een boekhouder uitbesteed is. Dit kan twee verschillende redenen hebben.

Ten eerste heeft een deel van deze ondernemers boekhouden geleerd om in de beginfase van het bedrijf wel de eigen boekhouding te verzorgen. Lang niet iedere ondernemer is er meteen klaar voor een boekhouder in te huren (en te betalen).

Een tweede reden is het beter willen begrijpen van de boekhouding. Je kunt als ondernemer gemakkelijk alles aan je boekhouder overlaten. Maar wat als je wel wilt weten wat je boekhouding precies is? Wat het doet als je een investering maakt of hoe jouw bedrijf er nu voorstaat? Dan is het verstandig enige boekhoudvaardigheden te bezitten.

Dus desondanks het niet verplicht is om boekhoudvaardigheden als ondernemer te bezitten, is dit wel verstandig. En ook voor particulieren kan het zo zijn dat het verstandig is om je eigen financiën bij te houden. Waarom dat zo is, leg ik je hieronder uit.

Waarom ook particulieren moeten boekhouden

Als jij op dit artikel over wat boekhouden is uitgekomen bent zonder dat jij onderneemt, kan ik je al vertellen dat je bij een select gezelschap hoort. Je bent overduidelijk geïnteresseerd in boekhouden en dat kan je in de toekomst helpen betere keuzes te maken. Ik ben namelijk van mening dat ook particulieren moeten boekhouden. En daar heb ik veel redenen voor.

Hoe vaak lees je niet dat particulieren in de geldproblemen komen? Dat ze flinke schulden hebben die in veel gevallen voorkomen hadden kunnen worden? Ik durf te beweren dat in minimaal de helft van deze gevallen deze schuld er niet was geweest als er een boekhouding was geweest.

Particulieren die wel boekhouden, laten namelijk zien dat iedere financiële keuze overwogen wordt genomen. Ook als de buidel wel ruim is. Iedere uitgave moet namelijk een functie hebben. Door alle inkomende en uitgaande transacties te classificeren, wordt er op particulier niveau een sterke boekhouding gevormd.

Wat misschien nog wel het belangrijkst is, is dat we meer sparen voor later. Voor momenten dat we het geld echt nodig hebben. Voor wanneer een wasmachine stuk gaat, de auto gerepareerd moet worden of wanneer we een grote vakantie willen boeken. Als particulier zijn er veel momenten waar we in split second een aankoop doen. Een goede boekhouding zorgt ervoor dat je dit soort keuzes op een compleet andere manier maakt. Je denkt over iedere keuze na omdat je de uitgave moet classificeren. Een nutteloze uitgave is niet te classificeren en zal je daardoor ook niet meer snel maken.

Hoe kan je als particulier boekhouden?

wat is boekhouden voor beginners

Nu je antwoord hebt op wat boekhouden is, ben je misschien ook wel benieuwd hoe jij dan kunt boekhouden. Daar heb ik gelukkig verschillende antwoorden op, waarvan een deel gratis en een deel betaald is.

De goedkoopste en snelste manier om zelf te gaan boekhouden, is door een excel-bestand te maken waarmee je jouw complete boekhouding gaat regelen. Dit bestand maak je op maat voor jouw persoonlijke situatie en bevat iedere transactie die je maakt. Je verdeelt alle uitgaven en inkomsten onder de verschillende posten en je zorgt ervoor dat als er een nieuwe transactie is, deze automatisch met je bezittingen of schulden wordt verrekend. Een nadeel van deze gratis optie is dat jij zelf alles nog in moet voeren. Je bent daardoor wel even bezig met het opzetten van een goed boekhouddocument. Daarnaast ben je er nooit zeker van of je wel echt het document op de juiste manier hebt opgezet.

Een beter alternatief voor veel particulieren is YNAB, afgekort voor You Need A Budget. Dit ijzersterke boekhoudprogramma voor particulieren bevat alles wat je nodig hebt. Doordat het echt voor particulieren ontwikkeld is, groeit het programma met je mee en kun je alle transacties in het programma kwijt. Het is zelfs mogelijk het programma met je bankrekening te koppelen zodat alle digitale transacties automatisch in YNAB verwerkt worden!

Op het moment van schrijven kost dit particuliere boekhoudprogramma rond de € 90 per jaar. Je krijgt behalve het programma voor je computer ook een app voor je smartphone of tablet. Via deze app kan je ieder onderdeel van je boekhouding regelen. Hierdoor zitten jouw persoonlijke financiën altijd perfect in elkaar!

Tenslotte kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van boekhoudprogramma’s waar zelfstandige ondernemers ook gebruik van maken. Dit soort programma’s zijn echter ontworpen voor bedrijven, waardoor er veel rekening gehouden wordt met termen als ‘omzet’ en ‘debiteuren’, en wordt er verwacht dat jij btw moet afdragen. Hierdoor is ieder zakelijk boekhoudprogramma waarschijnlijk geen goed idee. De kans dat een dergelijk programma je meer tijd kost dan dat het oplevert is dan ook groot.

Hoe kan je als ondernemer boekhouden?

Als ondernemer zijn de boekhoudmogelijkheden daarentegen eindeloos. Vanaf enkele euro’s per maand is het al mogelijk te boekhouden. Het is dan niet nodig om ook nog eens voor een boekhouder te betalen. Dit soort boekhoudprogramma’s zijn namelijk zo ingericht dat ze je perfect uitleggen hoe jij optimaal je boekhouding kunt verzorgen. Zelfs als je nog nooit iets met boekhouden gedaan hebt.

Ik heb op deze website veel boekhoudprogramma’s besproken die voor jou interessant kunnen zijn. Rompslomp en E-Boekhouden zijn toch wel twee van mijn favorieten waar je beide niet meer dan € 150 per jaar voor hoeft te betalen. Je hebt dan jouw complete administratie in eigen beheer. Heb je een uitgebreide boekhouding? Dan zijn daar met Exact Online en Twinfield uitstekende boekhoudprogramma’s die je verder kunnen helpen.

Lees ook de review artikelen over boekhoudprogramma’s:

Meest gestelde vragen

Zelf boekhouden of uitbesteden aan een boekhouder?

Voor het uitbesteden van de boekhouding aan een boekhouder ben je al snel € 120 per maand kwijt. Wanneer je eenmanszaak of ZZP’er bent is het zelf bijhouden van de boekhouding met een online boekhoudprogramma erg eenvoudig. Daarnaast zijn de kosten een stuk lager als dan wanneer je alles uitbesteed aan een boekhouder. Er zijn zelfs boekhoudprogramma’s die je voor een bepaalde periode gratis kunt gebruiken.

Bekijk hier de top 10 beste boekhoudprogramma’s.

Wat is het uurtarief van een boekhouder?

Het uurtarief van een boekhouder varieert tussen de € 40 en € 80 per uur. Het uurtarief is afhankelijk van de ervaring van een boekhouder. Als je de gehele boekhouding wil uitbesteden aan een boekhouder kun je rekening houden met gemiddeld € 120 per maand aan boekhoudkosten voor ZZP of een eenmanszaak.
Ben je op zoek naar een boekhouder in jouw regio? Bekijk hier voor meer informatie over een deskundige boekhouder bij jouw in de buurt.

Wat kost een boekhoudprogramma voor ZZP?

Een boekhoudprogramma voor ZZP kost gemiddeld € 10 tot € 20 per maand. De goedkoopste boekhoudprogramma’s zijn er al vanaf € 7,95 per maand. Hierbij zijn alle functies beschikbaar die nodig zijn om de boekhouding van je eenmanszaak te regelen.

Lees hier veder voor een overzicht van de goedkoopste boekhoudprogramma’s voor een eenmanszaak of ZZP.

Wat is het beste boekhoudprogramma voor ZZP?

We hebben een overzicht gemaakt van de beste boekhoudprogramma’s voor ZZP. Deze programma’s zijn uitvoerig door ons getest op functies en gebruiksgemak. Al deze boekhoudprogramma’s kun je gratis gebruiken voor een bepaalde periode. We raden aan om 3 programma’s te testen voordat je een definitieve beslissing maakt.

Bekijk hier onze top 10 boekhoudprogramma’s voor ZZP.

Op zoek naar een boekhoudprogramma?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek je een boekhoudprogramma?

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten