Rabobank Boekhouden kan met deze boekhoudsoftware

Rabobank boekhouden

Boekhouden met je Rabobank rekening gekoppeld, het gaat het correct en efficiënt bijhouden van je boekhouding heel wat makkelijker maken. Dat terwijl het je niets extra kost. Je kunt daarom wel begrijpen dat Rabobank boekhouden een begrip aan het worden is.

Rabobank is dan ook een van de grootste banken van het land. De meeste ondernemers kiezen uit een klein aantal banken voor hun zakelijke bankrekening. De bekende namen ING, ABN AMRO en dus Rabobank komen altijd voorbij. Boekhouden i.c.m. Rabobank is daarom net zo relevant.

Veel ondernemers hebben echter geen idee hoe ze hun Rabobank rekening kunnen benutten om het boekhouden makkelijker te maken. Ze zien de bankrekening en boekhoudsoftware als twee aparte zaken. Dat terwijl veel moderne boekhoudsoftware met een Rabobank bankrekening kan communiceren. Hierdoor kun je automatisch bij- en afschrijvingen met facturen matchen.

Op deze pagina onthul ik hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw boekhouding met je Rabobank rekening gaat communiceren. Wat moet je instellen om dit voor elkaar te krijgen? Stap voor stap licht ik je toe hoe je dit opzet en wat je vervolgens moet doen om ook echt makkelijker met Rabobank te kunnen boekhouden.

Lees daarom snel verder!

Inhoudsopgave

Boekhoudkoppelingen zijn je beste vriend

Om te begrijpen hoe het mogelijk is dat Rabobank communiceert met je boekhoudsoftware, is het belangrijk dat ik je introduceer aan je nieuwe beste vriend: boekhoudkoppelingen. Boekhoudkoppelingen maken boekhoudsoftware slimmer doordat ze opeens kunnen samenwerken met een enorme hoeveelheid andere programma’s. De regel is doorgaans dat hoe bekender de boekhoudsoftware is (dus hoe meer gebruikers het heeft), met hoe meer andere programma’s het kan samenwerken.

Goede boekhoudsoftware zorgt ervoor dat andere software de kans heeft om zich met de boekhoudsoftware te koppelen. Dit kan de boekhoudsoftware doen door zelf deze koppelingen te ontwikkelen (wat bij bankkoppelingen zoals Rabobank boekhouden vaak het geval is) of door een API beschikbaar te stellen.

Een API is een soort open deur met alle gegevens die software nodig heeft om met de desbetreffende software te koppelen. Dus als de boekhoudsoftware op een nette en bruikbare manier een API heeft opgezet, kan een ander programma een functie ontwikkelen waardoor het via deze API met de boekhoudsoftware kan communiceren.

Voorbeelden van boekhoudkoppelingen

Voordat je ontdekt hoe Rabobank boekhouden met een koppeling mogelijk is, kijken we eerst naar andere koppelingen. Dit geeft je een idee van de werking van een boekhoudkoppeling.

Stel je voor dat je een webshop hebt. Deze webshop werkt op de software van Shopify. Voor elke bestelling die je binnenkrijgt, wordt in Shopify een factuur aangemaakt. Deze factuur wordt automatisch naar de klant gestuurd en in je Shopify omgeving opgeslagen. Ook wordt er tegelijkertijd een bedrag aan je Rabobank zakelijke rekening overgemaakt. In het geval van Shopify kan het ook zo zijn dat dit bedrag eerst nog op Shopify blijft staan.

Om je administratie op orde te krijgen, moet je dus ook nog al die facturen van je klanten vanuit Shopify (je webshop) naar je boekhoudsoftware krijgen. Dat kost veel handmatig werk. Met een boekhoudkoppeling tussen Shopify en je boekhoudsoftware kun je al dat handmatige werk automatiseren. Verschillende boekhoudprogramma’s hebben namelijk net als bij Rabobank boekhouden een koppeling zodat bestanden en gegevens vanuit Shopify naar je boekhouding gestuurd kan worden.

De praktijk maakt het dus enorm eenvoudig om tussen verschillende programma’s met elkaar te communiceren. Of dat nu tussen webshops, projectmanagement software of databases is. Dergelijke automatiseren gaan je werk een heel stuk makkelijker maken.

Met welke boekhoudpakketten kan ik Rabobank koppelen?

Je hoeft niet bang te zijn dat jouw boekhoudpakket niet met Rabobank te koppelen is. Zo’n 75% van de grote boekhoudpakketten heeft ondertussen een koppeling ontwikkeld waarmee je jouw administratie met Rabobank kunt koppelen.

In principe kunnen alle onderstaande boekhoudprogramma’s evenveel informatie uitlezen en zouden je dezelfde voordelen moeten kunnen geven. In de praktijk bestaan hier wel kleine verschillen tussen.

De boekhoudprogramma’s die jij met Rabobank kunt koppelen zijn:

 • AFAS Software
 • Asperion
 • Cash Software
 • e-Boekhouden.nl
 • e-Captain.nl
 • Exact
 • Moneybird
 • MoneyMonk
 • MUIS Software
 • Reeleezee
 • Rompslomp
 • SnelStart
 • Tellow
 • Twinfield
 • Unit4
 • Visma Software
 • Vixum
 • Yuki

Als je al een boekhoudprogramma hebt, dan is het een probleem als het programma niet in het bovenstaande overzicht te vinden is. Ieder degelijk boekhoudpakket heeft namelijk wel een koppeling met Rabobank klaarstaan. Als dat niet zo is, kun je overwegen om naar een van de bovenstaande opties over te stappen.

Met meer miljoenen Nederlandse klanten heeft het gemiddelde boekhoudprogramma voldoende Rabobankklanten. Dat je dan nog niet een boekhoudkoppeling hebt ontwikkeld terwijl andere programma’s daar al wel zijn, zegt voldoende over het programma.

Het kan daarentegen geen kwaad jouw boekhoudprogramma te contacteren over de plannen om een koppeling met Rabobank te maken. Mocht hieruit blijken dat er plannen zijn, is het niet nodig om een overstap te overwegen. Geen plannen? Dan weet je genoeg.

Nog geen boekhoudprogramma? Dan zijn de bovenstaande opties het proberen waard. Je weet dan sowieso dat je boekhouding met je Rabobank zakelijke bankrekening te koppelen is!

Jouw boekhoudprogramma hier niet tussen? Mogelijk kan het wel!

Er zijn verrassend veel boekhoudprogramma’s waarmee boekhouden met Rabobank wél mogelijk is alleen die hier niet genoemd zijn. Dit zijn boekhoudprogramma’s die niet officieel bij Rabobank als gekoppelde software bekend zijn maar hier wel een koppeling voor ontwikkeld hebben. Deze programma’s kun je net zo makkelijk gebruiken om met je Rabobank rekening te communiceren.

rabobank boekhoudsoftware

Vergeet alleen niet dat de boekhoudsoftware dus niet officieel erkend is. Als je twijfelt, raad ik je aan apart even contact op te nemen met de desbetreffende afdeling bij de Rabobank. Zij kunnen je vertellen of het veilig is om van de koppeling gebruik te maken.

Zelf een koppeling ontwikkelen met Rabobank en je boekhoudsoftware? Ook dat kan. Neem contact op met de IT-afdeling van Rabobank om hier meer over te weten te komen.

Uitleg Rabobank boekhouden koppelen

Het is niet ingewikkeld om je boekhoudsoftware met je Rabobank rekening te koppelen. Indien je boekhoudprogramma in het vorige hoofdstuk genoemd is, kun je de volgende stappen doorlopen:

 1. Log op je Rabobank bankrekening in en klik op ‘Betalen en Sparen’
 2. Klik in het linkermenu op ‘Online Boekhoudpakket’ en klik op ‘Instellingen’. Je krijgt nu een overzicht van al jouw rekeningen te zien
 3. Kies in het dropdownmenu voor het boekhoudpakket en klik op Rekeningen Onderhouden
 4. Je wordt nu automatisch doorgestuurd naar de omgeving van jouw boekhoudpakket. Log hier met je eigen logingegevens in.
 5. Vervolgens krijg je een scherm te zien waarmee je kunt bepalen welke gegevens worden doorgestuurd en welke niet. Je kunt kiezen uit transacties, incassogegevens en betalingen.
 6. Sla de ingevulde gegevens op en klik op verzenden
 7. Ga nu weer terug naar jouw Rabobank Internet Bankieren omgeving
 8. Onderteken met je digitale bankpas en Rabo Scanner de wijzingen. Volg de instructies op en voer de code in
 9. Klik op verzenden en de instellingen zijn opgeslagen
 10. Jouw boekhoudpakket is met succes aan jouw Rabobank rekening gekoppeld!

Vanaf dit moment zul je direct met Rabobank kunnen boekhouden. Iedere transactie die je maakt, komt in je boekhoudsoftware binnen. Zo simpel kan het dus zijn!

Dit is wat makkelijker wordt als je Rabobank en Boekhouden combineert

Ik heb je nog helemaal niets verteld over de voordelen van boekhouden met Rabobank op basis van een bankkoppeling. Ik kan daar kort over zijn: het is echt onmisbaar. Er is geen reden in de wereld om, als het mogelijk is, je Rabobank bankrekening niet met je boekhouding te koppelen.

Een koppeling maakt boekhouden gegarandeerd makkelijker. Iedere transactie die bij jou op je zakelijke bankrekening van Rabobank binnenkomt, wordt automatisch vergeleken met de inkomende en uitgaande facturen die in je administratie te vinden zijn. Hierdoor wordt meteen al het eerste tijdrovende probleem opgelost: je hoeft niet meer handmatig op zoek te gaan naar de betalingsstatus van facturen.

Als je met collega’s in je boekhoudsoftware werkt, zorgt dit er dus direct voor dat het duidelijk is of een betaling gedaan is. Daarnaast weet je welke betalingen er ontvangen zijn waardoor facturen kunnen worden afgestreept.

Een administratie die echt op orde is

Dit helpt je met het realiseren van een administratie die altijd en overal op orde is. Je laat minder snel een steek vallen door een onbetaalde factuur door te laten gaan. Ook weten jouw relaties dat je tijdig een betaling voldoet. Je ziet namelijk altijd staan welke betalingen nog niet gedaan zijn. Je vergeet geen betaling meer en dat zullen je relaties absoluut waarderen.

Gratis bankkoppeling Rabobank boekhouden

Bij de meeste boekhoudprogramma’s hoef je niet te betalen om met Rabobank te kunnen boekhouden. Wel kan het zo zijn dat het aantal transacties per maand beperkt is. Je moet dan naar een duurder boekhoudpakket opwaarderen om een onbeperkt aantal transacties te kunnen importeren vanuit je Rabobank rekening.

Over het algemeen zullen de meeste ondernemers binnen de limieten blijven waardoor je met het goedkoopste boekhoudpakket i.c.m. Rabobank uitstekend uit de voeten kunt!

Meest gestelde vragen

Wat kost Rabobank boekhouden?

Rabobank boekhouden is geheel gratis met een boekhoudprogramma. Er kan echter wel een beperking zijn in het aantal transacties. De meeste ondernemers zullen binnen de limieten blijven van het aantal transacties waardoor het geheel gratis is.

Benieuwd naar boekhouden met een bankkoppeling? Klik hier voor meer informatie

Wat is het voordeel van Rabobank boekhouden?

Een bankkoppeling maakt boekhouden gegarandeerd makkelijker. Iedere transactie die bij jou op je zakelijke bankrekening van Rabobank binnenkomt, wordt automatisch vergeleken met de inkomende en uitgaande facturen die in je administratie te vinden zijn. Hierdoor wordt meteen al het eerste tijdrovende probleem opgelost: je hoeft niet meer handmatig op zoek te gaan naar de betalingsstatus van facturen.

Benieuwd naar de bankkoppeling? Klik hier voor meer informatie

Is er boekhoudkennis nodig voor Rabobank boekhouden?

Rabobank boekhouden is tegenwoordig erg gebruiksvriendelijk. Voor iedereen is dit een heel simpel klusje. Op eenvoudige wijze word er stap voor stap uitgelegd hoe het programma werkt.

Benieuwd naar Rabobank boekhouden? Klik hier voor meer informatie

Op zoek naar een boekhoudprogramma?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek je een boekhoudprogramma?

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten