Knab bankkoppeling: mogelijkheden, kosten en boekhoudprogramma’s

knab boekhoudkoppeling

Knab heeft zich de afgelopen jaren bewezen op het gebied van zakelijk bankieren. Voor veel Nederlanders was Knab een bekende naam voor een betaalbare bankrekening. Enige jaren geleden is daar de betaalbare zakelijke tak naast gekomen, waardoor je als ondernemer de mogelijk hebt om aanzienlijk goedkoper een zakelijke rekening af te sluiten. Hierdoor ben je niet meer aangewezen op de prijzige oplossingen van banken als ING en ABN AMRO. En als je van een kwalitatief boekhoudprogramma gebruik maakt, kan je ook nog eens gebruik maken van de Knab bankkoppeling.

Maar waar heb je deze pagina dan voor nodig? Heel simpel. Voor een complete uitleg van alles wat jij over de Knab bankkoppeling moet weten. Deze boekhoudkoppeling helpt je om sneller en makkelijker te boekhouden. Dat terwijl je er geen cent voor hoeft bij te betalen.

Daarnaast leg ik je uit hoe jij jouw boekhoudprogramma met Knab kunt koppelen, wat de voordelen hiervan zijn en welke boekhoudprogramma’s compatibel met de Knab bankkoppeling zijn.

Benieuwd? Lees dan snel verder om te ontdekken wat bankieren met Knab voor jouw boekhoudprogramma kan betekenen!

Inhoudsopgave

Wat is een bankkoppeling?

Met een bankkoppeling bedoel ik een koppeling die tussen jouw boekhoudprogramma en de bank wordt gelegd. Op sommige plekken wordt deze koppeling ook wel een boekhoudkoppeling genoemd. Wezenlijk betekent dit hetzelfde. Er wordt een koppeling gemaakt tussen jouw boekhoudprogramma en de bank, in dit geval Knab.

De techniek achter zo’n bankkoppeling komt tot stand doordat beide systemen een API hebben. Dat wil zeggen dat beide systemen elkaars code kunnen lezen en begrijpen. Daarnaast kunnen ze specifieke lijnen code ophalen. Bijvoorbeeld inkomende betalingen of facturen. Uiteindelijk bepaal jij welke informatie de API’s van elkaar mogen ophalen. Om de Knab bankkoppeling goed te laten functioneren, zijn er bepaalde datapunten die het altijd moet kunnen ophalen. Welke datapunten het hier om gaat, wordt aangegeven wanneer jij de Knab bankkoppeling activeert.

In theorie kan je met de Knab bankkoppeling alle data doorgeven die jouw bankrekening produceert. Dat kan bijvoorbeeld jouw banksaldo maar ook alle inkomende en uitgaande transacties zijn. In de praktijk wordt alleen de informatie doorgestuurd waar jij toestemming voor geeft. Daarnaast wordt al deze informatie versleuteld gestuurd waardoor de data niet misbruikt kan worden.

knab bankkoppeling met boekhoudprogramma

Voorbeeld van een bankkoppeling zoals die van Knab

Laten we om de werking en het gebruik van de Knab bankkoppeling te illustreren, een before en after voorbeeld nemen. Stel je voor dat jij een ondernemer bent die marktkramen verhuurt. Iedereen die bij jou een marktkraam huurt, krijgt digitaal een factuur toegestuurd. Dat doe je via je boekhoudprogramma waardoor hier netjes in komt te staan wie je een factuur hebt gestuurd en welke facturen voldaan zijn. Jouw klanten kunnen zowel met pin bij jou in de opslag als online afrekenen. Dat wil zeggen dat zij het geld online kunnen overboeken of via een kastransactie de huurkosten kunnen betalen.

In de praktijk betekent dit dat jij iedere betaling, of dat nu op locatie of online is, handmatig moet nakijken. Voor de online betalingen spit je de inkomende banktransacties door. De betalingen bij jouw opslag worden nagekeken doordat je noteert welke banktransactie bij welke factuur hoort. Klinkt als best wat werkt dat voorkomen kan worden, toch?

De meeste bankkoppelingen, waaronder de Knab bankkoppeling, kunnen je helpen dit proces volledig te automatiseren. Zolang alle facturen netjes in jouw boekhoudsysteem te vinden zijn, kunnen namelijk alle banktransacties worden vergeleken met de openstaande facturen. Vervolgens worden de betalingen die overeenkomen met de openstaande facturen, bijvoorbeeld op basis van een betalingskenmerk of afzender, als voldaan verwerkt.

Dit is met de Knab bankkoppeling mogelijk voor zowel online als offline betalingen. Dat wil zeggen dat ook de betalingen die op locatie worden gedaan, direct gematched kunnen worden met de openstaande facturen. Je hoeft hierdoor niet meer handmatig alle banktransacties met openstaande facturen te controleren. Dit scheelt je op jaarbasis tientallen uren. Een enkele blik op je boekhoudprogramma zegt vaak al genoeg over welke facturen er voldaan zijn en welke niet.

Wat kan je met de Knab bankkoppeling doen?

Iedereen die een boekhoudprogramma gebruikt en daarnaast een zakelijke rekening bij een bank heeft waar een boekhoudkoppeling mogelijk is, doet er gegarandeerd goed aan beide systemen te koppelen. Waar er nauwelijks nadelen zijn, is het mogelijk een boek te vullen met alle voordelen van een bankkoppeling.

Om te beginnen de voordelen van bovenstaand voorbeeld.

Jaarlijks zijn we tientallen uren bezig met het controleren van betalingen. Zijn alle verstuurde facturen voldaan? Is het juiste bedrag overgemaakt? Hebben wij al onze ontvangen facturen wel voldaan? Hebben we niet per ongeluk te veel overgemaakt?

Je hebt als ondernemer al snel meer dan 200 transacties per jaar op je Knab bankrekening staan. Zou je al deze transacties handmatig met jouw facturen moeten nakijken, ben je hier logischerwijs veel tijd aan kwijt. Kan je daarentegen dit proces automatiseren? Dan is het opeens mogelijk om een van de meest tijdrovende boekhoudtaken weg te strepen. Hierdoor kan jij je volledig richten op dat wat jouw tijd het meest verdient.

Daarnaast wordt jouw banksaldo, indien toegestaan, in jouw boekhoudprogramma continu bijgewerkt. Hierdoor is het sluitend maken van jouw administratie kinderwerk. Iets wat normaliter behoorlijk wat werk kost.

Wat zijn de kosten van de Knab bankkoppeling?

Lange tijd konden ondernemers met een Knab bankrekening gratis gebruik maken van de bankkoppeling. Helaas is daar enkele maanden geleden verandering in gekomen omdat de kosten die Knab aan serverkracht maakt wilt doorrekenen aan haar klanten.

Uiteindelijk vallen de daadwerkelijke kosten mee. Als jij namelijk van de Knab bankkoppeling gebruik maakt in combinatie met een boekhoudprogramma, betaal je hier € 1,50 per maand extra voor. Net als jouw boekhoudpakket en bankrekening is dit maandelijks opzegbaar.

Je kunt hiervoor onbeperkt gebruik maken van de bankkoppeling. Het is wel mogelijk dat jouw boekhoudprogramma een limiet heeft aan het aantal banktransacties dat je maandelijks kunt koppelen. 

knab bankkoppeling met boekhoudpakket

Met welke boekhoudprogramma’s werkt de Knab bankkoppeling samen?

Om van de Knab bankkoppeling gebruik te kunnen maken, moet je wel met een boekhoudprogramma werken dat compatibel is met de API van Knab. Over het algemeen zijn de meeste boekhoudprogramma’s hiertoe in staat. Een enkel boekhoudprogramma echter niet. Het is daarom verstandig om goed te onderzoeken welke boekhoudprogramma’s hiervoor geschikt zijn. Mogelijk kan je namelijk nog van boekhoudprogramma of bank wisselen voordat je jouw keuze maakt. De volgende boekhoudprogramma’s werken onder andere samen met de Knab bankkoppeling;

 • Asperion
 • Cash bedrijfssoftware
 • e-Boekhouden
 • Reeleezee
 • Moneybird
 • MoneyMonk
 • Muis
 • Informer Online
 • Twinfield
 • Exact
 • Snelstart
 • Yuki

Tot zover bekend bieden tot op zekere hoogte de Knab bankkoppeling gratis aan. Met uitzondering van de € 1.50 per maand die jij voor de bankkoppeling bij Knab moet betalen, ben je doorgaans geen extra geld kwijt.

Dat wil niet zeggen dat je onbeperkt van de koppeling gebruik kunt maken vanuit je eigen boekhoudprogramma. Het komt voor dat boekhoudprogramma’s een bepaald aantal banktransacties accepteren. Als je vervolgens nog meer van dit soort transacties wilt kunnen doorvoeren, is het mogelijk nodig dat je jouw boekhoudpakket opwaardeert.

Wil je een beginnen met een eenvoudig boekhoudprogramma met een bankkoppeling? Lees dan ook het artikel Eenvoudig boekhouden met een boekhoudprogramma.

Extra functies van de Knab bankkoppeling

Lang niet alles van wat ik op deze pagina heb besproken, is wat je met de Knab bankkoppeling kunt doen. Natuurlijk heb je de belangrijkste functie met het controleren van banktransacties te pakken. Maar als je ook nog eens andere functies wilt gebruiken, is het handig om de ontwikkelingen bij de ontwikkelaars van Knab in de gaten te houden.

Een van deze nieuwe functies is de handmatige koppeling met mt940, waarbij je jouw af- en bijschrijvingen handmatig kunt koppelen. Dit is in tegenstelling tot de digitale koppeling wel gratis, waardoor je zo’n € 18,- per jaar kunt besparen. Middels mt940 kan je in zowel CSV als Excel en MT940 jouw bankgegevens downloaden.

Het nadeel hiervan is dat dit onveiliger is dan wanneer je via een API jouw transacties verstuurd. De gegevens worden namelijk bij een fysieke download niet versleuteld opgeslagen waardoor een eventuele hack van jouw computer of cloud tot de onthulling van deze gegevens kan leiden.

Hoe kan je Knab met jouw boekhoudprogramma koppelen?

Nu we bijna aan het einde komen aan dit artikel over de Knab bankkoppeling, is het tijd om jouw boekhoudprogramma en Knab bankrekening met elkaar te koppelen. Door naar je Knab bankiersomgeving te gaan en naar de boekhoudkoppelingen te browsen, kan je een menu doorlopen waarin je jouw bankrekening met een boekhoudprogramma kunt koppelen. Hier kan je vervolgens het boekhoudpakket selecteren waar je de koppeling kunt bevestigen. Op basis van een extra controle van jouw bankpas en identiteit, wordt de koppeling binnen één dag geactiveerd.

Als het goed is kan jij dan eindelijk van alle functies gebruik maken als jouw boekhoudprogramma met je Knab bankrekening gekoppeld is. Vaarwel handmatig controleren van transacties! Welkom slim boekhouden!

Op zoek naar een boekhoudprogramma?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek je een boekhoudprogramma?

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten