Als ondernemer kun je te maken krijgen met de margeregeling. Deze is namelijk van toepassing op de levering van tweedehands goederen, verzamelingen, antiek of kunst. Je moet de btw dan niet over de omzet berekenen, maar juist over het verschil tussen de inkoopprijs en de verkoopprijs. Dit is de winstmarge. Als deze marge positief is, moet je btw betalen. Bij een negatieve winstmarge krijg je juist weer btw terug. De regeling is daarbij lang niet overal op van toepassing. Er zijn namelijk ook voorwaarden waar je aan moet voldoen. Hier dien je als ondernemer wel bewust van te zijn.
De margeregeling geldt voor gebruikte goederen
De margeregeling is bijvoorbeeld alleen van toepassing op de goederen waarover geen omzetbelasting afgetrokken kan worden. Hierbij gaat het om aankopen vanuit ondernemers die vrijgestelde prestaties leveren of aankopen van particulieren. Tweedehands producten vallen hieronder. Deze zijn namelijk al eens gebruikt en ingekocht zonder de btw. Hieronder vallen ook de goederen die jouw klant opnieuw kan gebruiken, na bijvoorbeeld een reparatie. Een verkoop door een particulier vallen altijd onder gebruikte goederen en zullen dus ook onder deze regeling gaan vallen voor jou als ondernemer. Je kunt hier dus ook een andere belastingaangifte over doen.
Het doen van de boekhouding
Er zijn ook een aantal uitzonderingen waardoor je geen gebruik kunt maken van een margeregeling. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om nieuwe vervoersmiddelen die geëxporteerd worden naar EU-landen. De Belastingdienst heeft een lange lijst opgesteld van producten en diensten die buiten de regeling vallen, zodat je een goed beeld krijgt. Jij hoeft dan alleen nog de boekhouding op een goede manier uit te voeren. De individuele transacties moeten hierbij zonder btw geboekt worden en daarna bereken je de verschuldigde btw over een bepaalde periode. Dit boek je apart van elkaar voor een goed overzicht.