Wat is een inkoopprijs?

Ben jij een van de duizenden ondernemers in Nederland? Dan weet je goed dat inkoop een belangrijk onderdeel is van jouw bedrijf. Dit betreft het kopen van producten/of diensten, bijvoorbeeld machines, computers of gereedschap. Vervolgens gebruik je ze voor jouw eigen bedrijf of verkoop je ze door. Het bedrag dat je betaalt voor gekochte producten/diensten heet de inkoopprijs. Maar dat is slechts een simpele definitie. In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten over de inkoopprijs.

Wat is een inkoopprijs?

Op het moment dat een bedrijf besluit neemt om nieuwe activa te kopen is er sprake van een inkoopprijs. Dit is het bedrag dat je betaalt voor de aankoop. Maar het is veel meer dan een getal alleen. Het vertegenwoordigt ook de waarde die het bedrijf aan de producten en/of diensten geeft. En die heeft op zijn beurt invloed op de jaarrekening en de belastingen die de onderneming uiteindelijk moet betalen.

Waarom is de inkoopprijs belangrijk?

Laten we eens verder kijken naar het belang van de aankoopprijs Het heeft zeker invloed op de jaarrekening van een onderneming, met name de balans en de winst- en verliesrekening. De winst bereken je door de kosten die je maakt van de verkoopprijs af te trekken. De inkoopprijs is een groot deel van de kosten die je maakt.  Hoe lager de prijs die je betaalt voor inkoop, hoe hoger de marge. En dat betekent dat je meer winst hebt.

wat is een inkoopprijs

De inkoopprijs als onderdeel van de algemene bedrijfsstrategie

De inkoopprijs maakt deel uit van de algemene strategie van een bedrijf. Stel je voor dat je hoge kosten betaalt voor de aankoop van een bepaald bedrijfsmiddel. Daardoor kan het verwachte rendement op een investering soms niet worden gerealiseerd. En dat is geen goed nieuws voor een onderneming. Je maakt immers minder winst. Heel jammer, maar wel te voorkomen.  Bestudeer de aankoopprijs van een bepaald product zorgvuldig en zorg dat het in overeenstemming is met de doelstellingen van het bedrijf. Onderzoek hoe de onderneming er financieel voor staat en wat het budget is. Hoeveel kun je spenderen aan de inkoop? Hou daar goed rekening mee om problemen te voorkomen.

Waar moet je op letten bij de inkoopsprijs?

Bij het bepalen van de inkoopprijs moeten bedrijven goed letten op een aantal factoren. Denk bijvoorbeeld aan de reële marktwaarde van de producten die moeten worden ingekocht en het potentieel voor toekomstige groei en winstgevendheid. Laten we er eens goed naar kijken.

1 – De reële marktwaarde
De reële marktwaarde is de prijs die een koper en een verkoper overeenkomen als beiden goed geïnformeerd zijn en in hun eigen belang handelen. Dit is het geval als ze een aantal factoren in ogenschouw nemen, waaronder de staat van de producten,
de leeftijd, de locatie en de huidige marktomstandigheden. Ook is het verkrijgen van een nauwkeurige taxatie van groot om ervoor te zorgen dat de aankoopprijs de werkelijke waarde van het product/de dienst weerspiegelt.

2 – Toekomstige groei en winstgevendheid
Ten slotte moeten bedrijven bij het vaststellen van de aankoopprijs rekening houden met het potentieel voor toekomstige groei en winstgevendheid. Een product met veel heeft mogelijk een hogere inkoopprijs. Ook ligt de prijs mogelijk hoger als een bedrijf erg winstgevend is. Een hoger prijskaartje is in dat geval ‘gerechtvaardigd’.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?