Wat is de bruto winst?

Misschien heb je een eigen onderneming of ben je een enthousiaste werknemer bij een mooi bedrijf. In beide gevallen is het belangrijk dat er voldoende winst wordt gemaakt. Een van de manieren om het succes van een bedrijf te meten is het gebruik van de zogeheten ‘bruto winst’. Wat houdt dit precies in?

Wat is bruto winst?

Om het succes van een bedrijf te meten berekent een boekhouder of een ander financieel specialist het verschil tussen de opbrengsten en de kosten van verkochte producten en/of diensten. Dit staat bekend als de ‘brutowinst’. Een ander begrip die vaak wordt gebruikt is ‘Cost of Goods Sold’ (COGS). Men trekt de COGS af van de inkomsten uit verkopen om zowel de brutowinst als de brutomarge te berekenen.

wat is de bruto winst

Waar kun je de bruto winst voor gebruiken?

De bruto winst manier om de doeltreffendheid van bedrijfsactiviteiten te meten. Heeft een campagne om een bepaald product te verkopen succes? Wanneer er sprake is van veel bruto winst is dat het geval. Maar ‘bruto’ is niet de uiteindelijke winst. De kosten die een bedrijf maakt  worden nog van het totale bedrag afgetrokken. Denk bijvoorbeeld aan inkoopkosten, verkoopkosten en de kosten voor het opzetten van marketingcampagnes.

Waarom is de brutowinst zo belangrijk?

De brutowinst is om verschillende redenen heel belangrijk. Ten eerste geeft het een beeld van de winst van een bedrijf voordat andere uitgaven, zoals bedrijfskosten, er vanaf worden getrokken. Door te kijken naar het totaalplaatje (bruto en netto) kunnen zowel financieel experts als investeerders beoordelen of een bedrijf succesvol is of niet.

Samenhang met andere economische begrippen

De bruto winst wordt ook gebruikt in samenhang met andere belangrijke economische begrippen. Denk bijvoorbeeld aan de brutomarge en het rendement op investeringen. Je kunt de brutomarge berekenen door de brutowinst te delen door de inkomsten.
Een hoge brutomarge geeft aan dat een onderneming in staat is om veel winst te maken. Van het tegenovergestelde kan natuurlijk ook sprake zijn. Een lage brutowinst duidt er op dat een bedrijf mogelijk niet voldoende vraagt voor zijn producten en diensten.

Tot slot: brutowinst is een belangrijke maatstaf, maar niet de enige

Besef dat de brutowinst niet hetzelfde is als nettowinst. Dit laatste fenomeen betreft alle uitgaven, inclusief bedrijfskosten, belastingen en rente. Dit terwijl brutowinst alleen rekening houdt met de al eerder genoemde COGS. Het is zeker niet de enige manier om het succes van een bedrijf te meten, maar zeker een hulpmiddel  om te kijken of het er wel of niet gezond voor staat.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?