Wat zijn bedrijfskosten?

Wanneer je als ondernemer aan de slag gaat, krijg je direct te maken met bedrijfskosten. Dit zijn namelijk alle zakelijke kosten die je maakt om te investeren in jouw onderneming. Zo begint het al wanneer je jouw bedrijf inschrijft bij de Kamer van Koophandel. De factuur die je hiervoor moet betalen, vallen namelijk ook onder deze kosten. Tevens kun je vanaf het begin ervoor kiezen om een zakelijke telefoon aan te schaffen. In feite zijn het alle noodzakelijke kosten die je moet maken om het bedrijf levensvatbaar te maken en omzet te kunnen genereren met jouw producten en diensten.

De hoogte van de bedrijfskosten bepaal je zelf

Bedrijfskosten worden door de Belastingdienst omschreven als zakelijke kosten die binnen redelijke grenzen nodig zijn om de onderneming te laten draaien en de kosten die op de onderneming betrekking hebben. De hoogte van de kosten bepaal je zelf, maar je moet de informatie wel altijd kunnen overhandigen aan de Belastingdienst in het geval van een controle. De kosten heb je in dit geval van jouw omzet afgetrokken, waardoor de winst lager uitvalt en er minder belasting betaald hoeft te worden aan het einde van een boekjaar. Je moet dus wel bewijzen aan kunnen dragen tijdens een controle.

Altijd bepalen wat je doet

Echter moet je wel goed opletten welke onderdelen daadwerkelijk bedrijfskosten zijn. Er zijn namelijk een aantal zaken die direct aftrekbaar zijn, maar ook kosten die afgeschreven moeten worden. Een laptop, telefoon, werkruimte en een auto zijn bijvoorbeeld altijd aftrekbaar. Tevens kunnen opleidingen en cursussen in veel gevallen afgetrokken worden, indien deze aantoonbaar bijdragen aan jouw onderneming. Een cursus kun je vaak privé aftrekken. Je moet altijd bepalen of iets voor jouw onderneming van toepassing is of dat dit bij de privé uitgaven horen. Zo zorg je ervoor dat je tijdens de controle geen boete krijgt.

De bedrijfskosten verwerken in een boekhoudprogramma?

bedrijfskosten

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *