Wat is een boekstuknummer?

Een goede boekhouding vormt een van de bouwstenen van een succesvol bedrijf. Het is de beste manier om alle financiële transacties en activiteiten bij te houden. Een boekhouding bestaat onder andere uit een grootboek, waarin verschillende transacties terug te vinden zijn. Elke transactie heeft een uniek boekingsnummer waaraan je het kunt herkennen. Tevens heeft elke boeking een zogeheten ‘boekstuknummer’. Wat is het precies?

Wat is een boekstuknummer?

In een boekhouding zijn alle transacties van een bedrijf, organisatie of instelling terug te vinden. Van verkopen tot aankopen en betalingen: alles dient te worden geregistreerd. Aan iedere boeking voeg je een onderliggend document toe. Dit is een zogeheten ‘boekstuk’ en betreft bijvoorbeeld een factuur, bonnetje, offerte of bankafschrift. Elk stuk heeft een eigen uniek ‘boekstuknummer’. Elk nummer is anders zodat het document gemakkelijk terug te vinden is. Bovendien kan het op die manier worden gekoppeld aan bepaalde cijfers, zoals die van de jaarrekening.

wat is een boekstuknummer

Tags en oplopende cijfers

De meeste boekstuknummers hebben een oplopend cijfer. Denk bijvoorbeeld aan bankafschriften. Je verwerkt elke bankafschrift netjes en op volgorde aan de hand van een nummer. Daardoor vind je documenten in een handomdraai terug, en dat is wel zo praktisch wanneer de Belastingdienst bijvoorbeeld een controle wil uitvoeren. In feite kun je het nummer zien als een ‘tag’.

Boekstuknummer bij een inkoopboeking

Misschien moet je een inkoopboeking verwerken. In dat geval is het boekstuknummer een extern nummer dat afkomstig is van de leverancier. Je hebt immers iets van buiten gekocht. Bij een verkoopboeking is precies het omgekeerde het geval, want daarbij is het een van jouw eigen factuurnummers.

Boekstuknummer handmatig of automatisch toevoegen: wat is praktischer?

Tegenwoordig hebben bedrijven de keuze tussen een handmatige of geautomatiseerde boekhouding. In het eerste geval worden alle transacties en boekstuknummers met de hand toegevoegd. Hoe goed de controle ook is, een foutje is zo gemaakt. Door de boekhouding te automatiseren verklein je het risico. In dat geval worden zowel transacties als de bijbehorende nummers automatisch ingevoerd. Het inschakelen van een boekhouder en/of het gebruik van een geautomatiseerde boekhouding scheelt een hoop tijd en geld.

Ervaren boekhouder neemt je veel tijd uit handen

Systemen met veel financiële transacties zijn al snel ingewikkeld en tijdrovend. Het is niet altijd verstandig om alles zelf te willen doen. Ervaren boekhouders weten precies hoe ze een nauwkeurige administratie bij moeten houden. Het gebruik van boekstukken en boekstuknummers hoort daar uiteraard bij. Ze zorgen voor een overzichtelijke en nauwkeurige administratie, en daar gedijt elk bedrijf bij.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?