Wat betekent goed koopmansgebruik?

Elke onderneming heeft baat bij een efficiënte boekhoudmethode . Dit betekent dat alle financiële transacties op een uniforme manier verwerkt dienen te worden. Oftewel: geen fouten en inconsistenties in de financiële administratie. Zodra de Belastingdienst ontdekt dat er iets niet klopt heb je een probleem. Wist je dat boekhouders regelmatig de term ‘goed koopmansgebruik’ noemen? Lees snel dit artikel als dit je niet bekend in de oren klinkt. Wij leggen namelijk graag uit wat het betekent!

Wat betekent goed koopmansgebruik?

Een overzichtelijke financiële administratie vereist dezelfde boekhoudprincipes en -regels voor vergelijkbare transacties, het gebruik van dezelfde terminologie en het bijhouden van een uniform grootboekrekeningschema. Daardoor weet je als ondernemer zeker dat alle financiële gegevens nauwkeurig en kloppend zijn. Zo dien je alle transacties die plaatsvinden bij te houden en door te geven aan de belastingdienst. Inkomsten en uitgaven moeten op een correcte manier aan het juiste boekjaar worden toegepast. Het principe dat we hiervoor gebruiken is ‘goed koopmansgebruik’. Oftewel: je bent correct bezig en daardoor in staat om te voldoen aan de eisen van de Nederlandse belastingwetgeving.

Waarom is dit principe belangrijk?

Goed koopmansgebruik is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse fiscale wetgeving. Het zorgt er namelijk voor dat een bedrijf de juiste winst doorgeeft aan de Belastingdienst. En daardoor worden er geen onterechte belastingvoordelen geclaimd. Deze term wordt vaak genoemd bij het opstellen van hun jaarrekening en belastingaangifte. Daardoor documenteren ondernemers hun financiële transacties op een redelijke en verantwoorde manier. Dit geeft een realistisch beeld van de financiële positie en prestaties van een bedrijf.

wat is goed koopmansgebruik

Hoe zorg je zelf voor goed koopmansgebruik?

De vraag is natuurlijk wel: hoe zorg je voor goed koopmansgebruik? Een belangrijke vraag, want je wilt je natuurlijk graag aan de fiscale wetgeving houden. Hou zodoende alle administratie van inkomsten, uitgaven, bezittingen en schulden nauwkeurig bij. Dit zorgt voor een nette boekhouding. Door zich aan goed koopmansgebruik te houden, zorgen ondernemers er voor dat ze ‘fiscaal compliant’  zijn en dat hun bedrijf netjes kan doorgroeien.

Wat betekent fiscaal compliant?

Zoals eerder aangegeven doet elke ondernemer het goed aan om zich aan goed koopmansgebruik te houden. Al eerder kwam kort de term ‘fiscaal compliant’ aan de orde. Dit betekent dat een persoon, bedrijf of organisatie voldoet aan de belastingwetgeving. Ook houden ze zich netjes aan de voorschriften die van toepassing zijn op hun financiële transacties en verplichtingen. Dit betekent dat de persoon, het bedrijf of de organisatie hun belastingaangiften correct en tijdig indienen, de juiste belastingen betalen en zich houden aan de fiscale voorschriften en procedures die zijn vastgesteld door de relevante belastingautoriteiten.

Waarom is het belangrijk om fiscaal compliant te zijn?

Door je aan de fiscale wet te houden, vermijd je als individu of bedrijf sancties en andere juridische consequenties die kunnen voortvloeien uit het niet naleven van de belastingwetgeving. Tevens draagt het bij aan het vertrouwen van de samenleving in de betreffende persoon, het bedrijf of de organisatie en hun zakelijke praktijken.

Welke voordelen biedt goed koopmansgebruik?

Het toepassen van goed koopmansgebruik geeft ondernemers en bedrijven verschillende voordelen. Zo zorgt het ervoor dat de financiële administratie op een verantwoorde en consistente manier wordt bijgehouden, waardoor de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de financiële gegevens worden gewaarborgd. Dit draagt zeker bij aan het nemen van weloverwogen beslissingen op basis van actuele en betrouwbare informatie.

Soepel belastingaangifte doen

Een ander voordeel van goed koopmansgebruik is dat het vaak bijdraagt aan een soepel verloop van de belastingaangifte. Door een consistente en correcte administratie kunnen ondernemers en bedrijven de belastingaangifte eenvoudiger en efficiënter invullen. En dit draagt op zijn beurt bij aan een betere verstandhouding met de Belastingdienst.

Beter inzicht in de financiële positie van een bedrijf

Tenslotte draagt goed koopmansgebruik vaak bij aan een beter inzicht in de financiële positie van een bedrijf. De reden is vrij simpel: het hanteren van een uniforme boekhoudmethode maakt het mogelijk om financiële overzichten en resultaten over meerdere jaren met elkaar te vergelijken. 

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?