Boekhoudprogramma eenmalige aanschaf: kosten en voordelen

boekhoudprogramma eenmalige aanschaf

Meer dan twintig jaar was het vanzelfsprekend dat een boekhoudprogramma op basis van eenmalige aanschaf werkte. Als je een x bedrag, bijvoorbeeld € 1500 euro, betaalde voor een boekhoudprogramma kon je het programma onbeperkt gebruiken. Dat wil zeggen dat je niet iedere maand een factuur ontvangt met abonnementskosten. Ook zit je niet aan een contract vast.

Tegenwoordig is het bijna nergens meer mogelijk om onder een abonnement uit te komen. Je komt altijd weer uit bij een boekhoudprogramma dat je maandelijks een factuur wilt sturen. Jammer, want hierdoor betaal je over een periode van tien jaar tijd bij een abonnement van € 20 per maand al snel € 2400 voor je boekhouding.

Hoe kan ik je helpen met een boekhoudprogramma met eenmalige aanschaf?

Benieuwd naar een boekhoudprogramma zonder maandelijkse abonnementskosten? Download dan hieronder het gratis boekhoudsjabloon in excel. Liever een online boekhoudprogramma? Bekijk dan het boekhoudprogramma zonder abonnementskosten.

Gelukkig zijn er nog enkele boekhoudprogramma’s die wel op basis van eenmalige aanschaf werken. Een van deze programma’s is Gravita. Op deze website heeft Gravita een naam voor zichzelf weten te maken door als een van de weinige voorbeelden eenmalige aanschaf toe te staan.

Daar wil ik je graag meer over vertellen. Net als voor wie een boekhoudprogramma op basis van eenmalige aanschaf interessant is. En voor wie mogelijk een abonnementsvorm toch beter geschikt is.

Inhoudsopgave

Wat is een boekhoudprogramma met een eenmalige aanschaf?

gravita voorraad

Ik heb zo’n idee dat veel ondernemers niet meer bekend zijn met het boekhoudprogramma waarbij eenmalige aanschaf mogelijk is. Helemaal niet erg, want dan leg ik je dat graag kort uit.

Een eenmalige aanschaf boekhoudprogramma is in één keer te kopen. Dat wil zeggen dat je eenmalig een bedrag betaalt voor het programma. Vervolgens kun je het programma naar eigen wens gebruiken zonder dat hier extra kosten bijkomen.

Voor dit bedrag krijg je de versie as is. Dus je krijgt wat het bedrijf je op dat moment te bieden heeft. Afhankelijk van de wijze waarom het product wordt vormgegeven, kun je dus niet rekenen op extra updates. Alhoewel dit bij sommige boekhoudprogramma’s, zoals Gravita, deels mogelijk is, is dit geen verplichting.

Een boekhoudprogramma dat niet op basis van eenmalige aanschaf werkt, kiest vrijwel altijd voor een abonnementsvorm. Hierbij betaal je maandelijks een bedrag om van het boekhoudprogramma en alle bijbehorende voordelen gebruik te maken.

Om goed te verschillen tussen beide modellen te begrijpen, is het belangrijk het verschil in dynamiek te zien.

Verplichting naar gebruiker toe

Een boekhoudprogramma dat op basis van eenmalige aanschaf werkt, moet er vooral in slagen jou in het begin over de streep te trekken. Als jij namelijk besloten hebt het boekhoudprogramma aan te schaffen, heeft het bedrijf jou ‘binnen’. Het grote verschil tussen een abonnementsvorm is dat de kans klein is dat jij nog heel veel meer omzet oplevert.

Een ondernemer die een boekhoudprogramma als abonnement afneemt, maakt iedere maand weer geld over. Het is dus zeer belangrijk dat de ondernemer zo lang mogelijk een tevreden klant blijft. De seconde dat de ondernemer niet meer tevreden is, verliest het boekhoudbedrijf dat met een abonnement werkt de klant en dus omzet.

Bij een boekhoudprogramma met eenmalige aanschaf gaat dit natuurlijk anders. Het is ‘minder’ belangrijk de klant tevreden te houden. Je hebt de investering kortom al gedaan. De volgende maanden of jaren komt er niet of nauwelijks omzet uit jouw ‘account’ voort.

De belangrijkste reden om jou als klant tevreden te houden is dat je nog een referentiefunctie hebt. Jij kunt het boekhoudprogramma, bijvoorbeeld Gravita, bij andere ondernemers aanbevelen. Hierdoor heeft het boekhoudbedrijf kans om de omzet uit andere ondernemers toe te laten nemen.

Dit is echter een dynamiek die op geen manier zo belangrijk is als wanneer jij als ondernemer iedere maand de kans hebt de omzetstroom te stoppen. Hierdoor is de verplichting van een boekhoudprogramma naar de gebruiker toe bij een abonnementsvorm vele malen groter.

Waarom de kwaliteit bij boekhoudprogramma’s met een abonnement hoger is

Economisch gezien is het dus belangrijker voor een boekhoudprogramma zonder eenmalige aanschaf dan met om jou als klant tevreden te houden. De kwaliteit moét hoog blijven. Anders heb je binnen een dag je abonnement opgezegd en stopt de cashflow die uit jouw abonnementskosten voortkomen.

Er zijn verschillende plekken waar op dit vlak grote verschillen tussen boekhoudprogramma’s met en zonder abonnement te zien zijn.

Zo zie ik onder andere dat boekhoudprogramma’s zonder eenmalige aanschaf:

 • Vaker updates aanbieden
 • Blijvend functionaliteiten toevoegen
 • Design en UX updates

Dat zijn drie belangrijke verschillen waar je als gebruiker toch behoorlijk wat profijt van hebt. Een boekhoudprogramma dat zich actief blijft verbeteren past dan ook beter bij de toekomst.

Nadelen van een boekhoudprogramma op basis van eenmalige aanschaf

Daarmee kom ik direct bij de nadelen van een boekhoudprogramma aan dat met een eenmalige aanschaf werkt. Je hebt ondertussen een goed idee van wat de verschillen zijn met een programma op basis van een abonnement. Wat zijn de precieze nadelen van een eenmalige aanschaf?

 • De nood om jou als klant tevreden te houden verdwijnt mogelijk na de aanschaf
 • Afhankelijk van de koopovereenkomst is er wel of geen verplichting tot updates
 • Mogelijk moet er voor nieuwe functionaliteiten extra modules worden afgenomen
 • Vaak alleen op je computer te installeren maar niet via de webbrowser of mobiele app te gebruiken
 • Klantenservice valt vaak tegen (of bestaat zelfs niet)

Dat zijn vijf duidelijke nadelen van een boekhoudprogramma waarbij eenmalige aanschaf als enige optie mogelijk is. Voor veel mensen verwacht ik dat deze nadelen voldoende reden zijn om toch voor een alternatief te gaan. Zoals ik je verderop vertel is Gravita, dat met een eenmalige aanschaf werkt, een prima boekhoudprogramma. Maar is het echt de investering waard om volgend jaar te ontdekken dat je toch andere software nodig hebt?

Voordelen van een boekhoudprogramma op basis van eenmalige aanschaf

Natuurlijk zijn er voldoende voordelen te noemen van een boekhoudprogramma met eenmalige aanschaf. Ik heb tot op heden weliswaar nog niet al te positief over dit format kunnen spreken. Dit omdat er veel negatieve ervaringen met deze aanpak zijn gekomen. Jaren geleden toen alle boekhoudprogramma’s met dit verdienmodel werkten, was het nog belangrijk de klant tevreden te houden. Nu is het meer gericht op het binnenkrijgen van zoveel mogelijk klanten. Service komt vaak toch later.

 • Eén keer een betaling
 • Als je meerdere jaren van het boekhoudprogramma gebruik gemaakt, ben je goedkoper uit
 • Veelal toegang tot veel functionaliteiten
 • Offline gebruik is mogelijk aangezien het traditionele software is (dus geen online software, SaaS)

Het is aan jou om te bepalen of de voordelen de nadelen overstijgen of dat je toch liever voor een alternatief kiest.

Gravita, waar eenmalige aanschaf de norm is

gravita boekhoudprogramma eenmalige aanschaf

Gravita is een van de zeldzame boekhoudprogramma’s waarbij eenmalige aanschaf de enige manier is om van het boekhoudprogramma gebruik te kunnen maken. De multi-platform boekhoudsoftware is van alle gemakken voorzien en tot een enorm boekhoudpakket uit te breiden.

In het geval van Gravita kun je zelf besluiten welke modules je aanschaf. Je kunt hierdoor een klein en betaalbaar boekhoudprogramma aanschaffen of juist het meest complete programma uitbouwen. Zo kun je bij Gravita de volgende modules kopen:

* PSU Boekhouden

* PSU Factuur

* PSU Adressen

* PSU Urenregistratie

* PSU Voorraad

* PSU Kassa

* PSU SEPA incasso en betalingen

Dit zijn zeer uitgebreide modules die voor verschillende bedrijven onmisbaar zullen zijn. Zo heeft een winkel veel aan de modules PSU Voorraad en PSU Kassa. Waar een freelancer niet zonder PSU Urenregistratie wilt boekhouden.

Natuurlijk stapelen de kosten van dit soort modules zich wel snel op. Je kunt de volgende kosten bij het gebruik van Gravita verwachten:

Kosten bij boekhouden met één betaling

Als je alleen facturen wilt versturen maar niet je boekhouding via Gravita wilt laten verlopen, kun je met de module PSU Factuur uit de voeten. Doordat deze module € 69 kost, ben je dus eenmalig € 69 kwijt maar hoef je nooit extra kosten voor het gebruik hiervan te betalen. Iets wat bij een boekhoudprogramma met abonnement wel het geval is.

Wil je echter alle modules kunnen gebruiken? Dan zit je toch al snel op zo’n € 600 tot € 700 aan kosten. Vergelijk je dit met een boekhoudprogramma dat met dezelfde functies € 20 per maand kost, duurt het je 3 jaar om de investering ten opzichte van een alternatief op abonnement terug te verdienen.

Samengevat, gelden momenteel de volgende kosten:

 • PSU Boekhouden € 149
 • PSU Factuur € 69
 • PSU Adressen € 69
 • PSU Urenregistratie € 99
 • PSU Voorraad € 69
 • PSU Kassa € 149
 • PSU SEPA incasso en betalingen € 29
 • Back-up en Copy Service € 49 per jaar

Conclusie: wat kun je het best kiezen? Eenmalige aanschaf of abonnement?

Voor zeker 90% van de ondernemers is het niet interessant om een boekhoudprogramma op basis van eenmalige aanschaf te kiezen. Na enige tijd heb je simpelweg andere functies nodig of wil je dat het boekhoudprogramma beter wordt. Dat is iets dat je bij deze producten helaas niet mag verwachten.

Boekhoudprogramma’s op basis van een abonnement doen er alles aan om je als klant te houden. Hierdoor zijn er regelmatig updates en nieuwe functies te vinden.

Voor meer informatie over dit soort boekhoudprogramma’s, verwijs ik je graag door naar mijn top 10. Hier zijn alle programma’s te vinden die wat mij betreft je beter kunnen helpen. Niet alleen vandaag, maar ook de komende jaren.

Alternatieve online boekhoudprogramma’s

 

Meest gestelde vragen

Wat kost een boekhoudprogramma met een eenmalige aanschaf?

Een boekhoudprogramma met een eenmalige aanschaf is beschikbaar vanaf € 149. Inclusief updates en helpdesk.

Je kan ook kiezen voor boekhoudprogramma met een abonnement. Wat een boekhoudprogramma abonnement kost is afhankelijk van de functies die je wil gaan gebruiken. De goedkoopste boekhoudprogramma’s zijn er al vanaf
€ 7,95 per maand. Als je een MKB bedrijf hebt en meer functionaliteiten wil kost een boekhoudprogramma tussen de € 25 en € 50 per maand.

Bekijk het complete overzicht met prijzen van boekhoudprogramma’s.

Wat zijn de voordelen van online boekhouden?

Voordelen online boekhouden:

* Enorm verlagen van de accountantskosten of boekhoudkosten
* Veel wordt geautomatiseerd verwerkt zodat je hier geen omkijken naar hebt
* Altijd actueel inzicht in de cijfers van je bedrijf middels een boekhoud app
* Geen zorgen meer over back-ups, want de boekhouding staat in de cloud
* Geen hoge eenmalige investering nodig door een maandelijks opzegbare betaling.

Lees verder voor het overzicht van de beste boekhoudprogramma’s

Wat is het beste boekhoudprogramma?

Het beste boekhoudprogramma is afhankelijk van je bedrijfsomvang en bedrijfstype. Op basis hiervan heb je behoefte aan andere functionaliteiten. Door het invullen van onze boekhoudprogramma vergelijker krijg je direct het beste boekhoudprogramma die aansluit bij jou wensen.

Lees hier verder voor onze boekhoudprogramma vergelijker

Wat doet een boekhoudprogramma?

Een boekhoudprogramma is administratiesoftware om de boekhouding van je bedrijf te verwerken. Hiermee kun je bijvoorbeeld facturen maken en verzenden, aangiftes doen voor de belastingdienst en krijg je inzicht in de cijfers van je bedrijf. Daarnaast kun je ook samenwerken met een boekhouder of accountant in het online boekhoudprogramma.

Bekijk het meest complete overzicht van boekhoudprogramma’s

Op zoek naar een boekhoudprogramma?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek je een boekhoudprogramma?

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten