Beste Boekhoudprogramma voor Restaurant

Het runnen van een restaurant is voor velen een droom, maar het betekent ook een enorm hectisch leven. Lange dagen en werken tijdens de feestdagen is iets waar iedere eigenaar van een restaurant aan gewend is geraakt. Het is dan ook erg prettig om manieren te ontdekken die jouw leven als zelfstandig ondernemer in de horeca een stukje makkelijker maken.

Het kiezen van een goed boekhoudprogramma is zoiets, en in dit artikel vertellen we jou wat het beste boekhoudprogramma voor een restaurant is. We bekijken alle voor- en nadelen, de kosten en de functies.

Kort samengevat zijn dit beste boekhoudprogramma’s voor restaurants:

e-boekhouden logo

 • 1,5 jaar gratis voor starters
 • Eenvoudig boekhouden
 • Inclusief BTW aangifte
 • Klantwaardering: 8,9 
Meer informatie

rompslomp

 • Met kilometer- en urenregistratie
 • Inclusief gratis bankkoppeling
 • Inclusief boekhoud app
 • Klantwaardering: 7,6 
Meer informatie

 • 30 dagen gratis uitproberen
 • Koppeling met kassa
 • Scan en herken service
 • Klantwaardering: 8,3 
Meer informatie

Waarom kiezen voor een online boekhoudprogramma?

 • Je bespaart geld en tijd, doordat je efficiënter kunt werken en minder tijd kwijt bent aan de administratie
 • Je houdt het heft in eigen handen, aangezien je precies weet hoe jouw restaurant er financieel voorstaat
 • Je hebt meer inzicht, zodat je niet voor verrassingen komt te staan en je tevens beter kunt inspelen op kansen
 • Alles staat opgeslagen op een centrale plaats, zo heb je overal toegang tot je boekhouding en kun je ook jouw accountant toegang geven

Dit zijn de beste boekhoudprogramma’s voor restaurant eigenaren

Hieronder hebben we de drie beste boekhoudprogramma’s geselecteerd voor restaurants. We hebben niet zomaar drie programma’s uitgekozen, maar echt gekeken naar de behoeften van zelfstandige ondernemers in de horeca en hun wensen. Zo is onderstaande top 3 tot stand gekomen, welke we in willekeurige volgorde zullen behandelen. Het ene boekhoudprogramma is namelijk niet per se beter dan het andere, want dit hangt helemaal af van jouw persoonlijke voorkeuren.

e-Boekhouden – De Michelinster onder de boekhoudprogramma’s

e-Boekhouden is een Nederlandse onderneming die een totaalpakket aanbieden voor zowel startende als ervaren ondernemers. Het maakt niet uit of je zelf iedere dag alleen in de keuken staat of dat je meerdere vestigingen en werknemers hebt, e-Boekhouden biedt een oplossing aan voor alle restaurant houders. De onderneming is al geruime tijd actief en heeft meer dan 20 jaar ervaring in het aanbieden van financiële software. Het is dus een betrouwbare keuze, waarbij je tevens profiteert van de deskundige klantenservice als je ergens tegen aan zou lopen.

Als startende ondernemer heb je een groot voordeel als je kiest voor e-Boekhouden, want dan ontvang je maar liefst 15 maanden gratis gebruik van de modules boekhouden en facturatie. Waarbij wordt gerekend vanaf de datum dat jouw restaurant staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Een betaald abonnement bij e-Boekhouden is overigens niet duur en je ontvangt veel waar voor je geld. Tot 250 boekingen betaal je slechts €9,95 per maand voor beide modules. Bij meer boekingen heb je de keuze welke modules je wel of niet afneemt, waarbij de boekhoudmodule €14,50 en de facturatiemodule €9,50 per maand kost. Iedereen kan overigens gebruik maken van een gratis proefabonnement van 14 dagen.

Pluspunten e-Boekhouden

 • Gratis voor starters (15 maanden)
 • Uitgebreid aantal functies
 • Beste prijs/kwaliteit verhouding
 • Compleet programma, inclusief app
 • Gratis boekhoudcursus
 • Goede helpdesk

Minpunten e-Boekhouden

 • Alleen tijdens kantooruren telefonisch bereikbaar

Rompslomp/Visma – Voor ondernemers die geen kaas hebben gegeten van boekhouden

Rompslomp is net als e-Boekhouden een Nederlandse onderneming, alleen maken ze sinds 2022 deel uit van de overkoepelende organisatie Visma; een Finse software organisatie. Rompslomp is opgericht door ondernemers voor ondernemers en dit is te zien aan de gebruiksvriendelijkheid van het programma. Het is de perfecte keuze voor eigenaren van een restaurant die absoluut niets afweten van boekhouden en hier eigenlijk ook helemaal geen interesse in hebben. Om te werken met hun software heb je gelukkig geen enkele administratieve kennis nodig en het gehele programma is vrij van ingewikkelde boekhoudtermen.

Rompslomp biedt net als de andere boekhoudprogramma’s in deze top drie meerdere pakketten aan, waaronder als enige een gratis pakket. Hoewel dit gratis boekhoudprogramma voor restaurants een paar handige functies heeft, is het geen volledig boekhoudprogramma waar je ook de BTW-aangifte mee kunt regelen en kunt zien welke facturen nog betaald moeten worden. Voor een betaald pakket bij Rompslomp heb je de keuze uit drie verschillende pakketten, waarbij het Pro pakket van €17,25 het meest gekozen wordt. Dit pakket biedt eigenlijk alles wat je nodig hebt, behalve periodiek factureren, werken met een SEPA incasso of het bijhouden van meerdere administraties. Als je 2 of 3 restaurants runt met ieder een eigen boekhouding, dan is het verstandig om voor het Premium pakket te kiezen van €28,75. Alle prijzen zijn per maand en als je kiest voor een jaarlijkse betaling ontvang je 16% korting; ofwel twee maanden gratis.

Pluspunten Rompslomp

 • Zeer eenvoudig te gebruiken
 • Gratis proefabonnement
 • Je hebt geen boekhoudkennis nodig
 • Inclusief kilometer- en urenregistratie
 • Goede mobiele app

Minpunten Rompslomp

 • Extra kosten voor bepaalde functies
 • Minder geschikt voor grote ondernemingen

Exact – Het programma met een erg uitgebreide menukaart

Exact is een boekhoudprogramma waar je vast al wel eens van hebt gehoord, en dit komt omdat ze al bestaan sinds 1984. Het is een van de meest vertrouwde keuzes als je op zoek bent naar een boekhoudprogramma dat in staat is om met jouw onderneming mee te groeien. Exact Online richt zich met name op het MKB, evenals ondernemers die behoefte hebben aan een boekhoudprogramma voor meerdere gebruikers en/of administraties. Tevens beschikken ze over een uitgebreide helpdesk en kenniscentrum, waar je alles kunt vinden dat met het programma zelf te maken heeft maar ook over inhoudelijke vragen met betrekking tot het zelf bijhouden van de zakelijke administratie.

Exact is met stip het meest uitgebreide programma uit deze lijst en dit is ook terug te zien aan de kosten. Het programma is zeker eerlijk geprijsd, maar kan in vergelijking met e-Boekhouden en Rompslomp voor starters aan de dure kant zijn. Exact Online biedt vier verschillende standaard pakketten aan op basis van een maandabonnement. Het goedkoopste abonnement kost €42,- en biedt alles wat je nodig hebt voor het bijhouden van de administratie voor 1 gebruiker en 1 onderneming. Je krijgt echter wel de mogelijkheid om je accountant te laten meekijken. Als je meerdere administraties wil bijhouden heb je de keuze uit het Plus abonnement van €82, het Professional abonnement van €122 of het Premium abonnement van €212.

Pluspunten Exact

 • Marktleider met ruim 30 jaar ervaring
 • Geschikt voor het MKB en groeiende ondernemingen
 • Uitgebreide kennisbank, inclusief video tutorials en webinars
 • Koppeling mogelijk met veel kassasystemen
 • Ontzettend veel mogelijkheden
 • Veel mogelijkheden om je boekhoudkennis te verbeteren

Minpunten Exact

Duurder dan alternatieven

Zonder goede boekhoudsoftware loop je geld mis

Een boekhouding die niet volledig is of vol staat met fouten, zorgt voor een hoop problemen. Gelukkig is het gebruik van de juiste boekhoudsoftware een eenvoudige manier om van al deze problemen af te komen. Ze zorgen ervoor dat je minder tijd en geld kwijt bent aan de administratie, terwijl je geen belastingvoordelen misloopt of vergeet om de BTW aangifte op tijd in te dienen. Je hebt de kosten voor boekhoudsoftware er snel uit, al helemaal als je je bedenkt dat je veel minder gebruik hoeft te maken van je boekhouder en/of accountant.

beste boekhoudprogramma restaurant

Meer inzicht in de financiële situatie van jouw restaurant

Naast het besparen van tijd en geld, zorgt het juiste boekhoudprogramma voor veel inzicht. Zo weet je precies welke dagen de meeste omzet genereren, maar ook welke gerechten het meest winstgevend zijn. Je ziet precies welke posten nog open staan, hoeveel geld er op de lopende rekening staat en meer, en dit alles op één centrale plek. Sommige programma’s maken het zelfs mogelijk om je kassasysteem van je restaurant te koppelen.

e-Boekhouden voor restaurant eigenaren

e-Boekhouden biedt alles wat je nodig hebt om de administratie van jouw restaurant op orde te krijgen, en te houden. Dit laatste is extra eenvoudig dankzij de vele slimme functies en automatiseringen. e-Boekhouden werkt met eenvoudige invoerschermen, waarvoor je geen boekhoudkennis nodig hebt. Gelukkig is het handmatig invoeren van gegevens niet vaak nodig, dankzij de functies Mail & Herken en Scan & Herken. Deze zorgen ervoor dat de gegevens op losse bonnetjes en andere documenten automatisch worden overgenomen.

Het enige dat jij hoeft te doen is een foto te maken van de bon of deze te scannen, en vervolgens te uploaden via de app of te mailen naar het boekhoudprogramma. De software van e-Boekhouden doet de rest en zet deze automatisch om in een boekingsvoorstel, die je alleen nog even hoeft te controleren en goed te keuren. Je kunt zelfs jouw leveranciers (denk aan de brouwerij of groenteboer) vragen om hun facturen rechtstreeks te mailen naar dit digitale archief.

Een ander voordeel van e-Boekhouden is de geïntegreerde urenregistratie, iets dat je kunt doen vanuit zowel de e-Boekhouden app als online via je computer. Je kunt deze uren zelfs invoeren per project of activiteit, bijvoorbeeld als je uren dient bij te houden voor een besloten etentje en deze wil doorfactureren aan je klant. Ook jouw werknemers kunnen gebruik maken van deze functie, en op een eenvoudige manier hun gewerkte uren bijhouden die direct worden opgeslagen in de zakelijke administratie.

Hoewel er nog ontzettend veel functies zijn die e-Boekhouden een geweldig boekhoudprogramma maken voor restauranteigenaren, is er nog een laatste die we moeten benoemen. Dit is de mogelijkheid om nieuwsbrieven te sturen direct vanuit het boekhoudprogramma. Je kunt relaties opdelen in groepen, waardoor je ook enkel klanten, medewerkers of juist zakenrelaties op de hoogte kunt stellen van nieuwsberichten, acties of aanbiedingen.

e-boekhouden voor restaurant

Rompslomp voor restaurant houders

Rompslomp is een van de eenvoudigste boekhoudprogramma’s om in te werken, maar toch bevat het programma een behoorlijk aantal handige functies. Een van deze functies is het maken van facturen en offertes in de huisstijl van jouw restaurant, inclusief het toevoegen van een iDEAL betaallink als je deze per mail verstuurt. Je kunt ook periodieke facturen proforma- en creditfacturen maken, plus het toepassen van factuurkortingen. De BTW van de factuur wordt automatisch berekend, zodat hier geen foutjes in kunnen sluipen. Dit geldt overigens ook voor de BTW aangifte, want ook deze wordt geheel automatisch voor jou opgesteld, inclusief BTW verlegde facturen. Dit betekent dat als jouw administratie is bijgehouden, je jouw BTW aangifte binnen 5 minuten de deur uit hebt aangezien je enkel de gegevens even hoeft na te lopen en te bevestigen.

Rompslomp probeert het doen van de administratie zo eenvoudig mogelijk te maken en dit doen ze ook door middel van de digitale schoenendoos. Zo raak jij nooit meer losse bonnetjes kwijt, als je nog even snel wat groente moet halen of iets anders. Met de Rompslomp app hoef je alleen een foto te maken van het bonnetje, en deze te uploaden. Alle bonnen worden vervolgens opgeslagen in de digitale schoenendoos, waar je ze eens in de zoveel tijd in één keer kunt verwerken. Dit hoef je trouwens niet handmatig te doen, want de gegevens worden automatisch overgenomen.

rompslomp voor restaurant

Exact voor restaurants

Exact blinkt uit in de grote hoeveelheid mogelijkheden, waardoor je wel wat moeite zal moeten doen om je te verdiepen in de materie die hierbij komt kijken. Gelukkig zit dit inbegrepen in de prijs, waarbij je kunt denken aan online webinars, video tutorials, het Exact forum en natuurlijk de klantenservice. Een van de voordelen van Exact is de automatische bankkoppeling. Dit is overigens een optie waar ook e-Boekhouden en Rompslomp over beschikken. Door jouw zakelijke bankrekening met je boekhouding te koppelen, zorg je ervoor dat jouw administratie altijd is bijgewerkt. Erg handig als je graag de controle hebt over je in- en uitgaven en je precies wil weten hoe de zaken er financieel voorstaan.

Een ander voordeel van Exact, dat wel uniek is voor deze aanbieder, is het Exact app center. Hier vindt je werkelijk honderden koppelingen voor apps die je kunt integreren met je boekhoudprogramma, van een webshop tot een kassasysteem en tot het beheer van debiteuren. Dus zelfs als er een functie in Exact ontbreekt, is dit op te lossen door gebruik te maken van een handige koppeling. Een ander pluspunt van Exact Online is de grote mate inzicht die het gebruik van dit programma met zich meebrengt. In zowel de financiële als de verkoop cockpit, vind je een visueel overzicht van belangrijke gegevens.

exact online voor restaurants

Veelgestelde vragen over boekhoudsoftware voor restaurants

Waarom is het belangrijk om als restaurateur een goed boekhoudprogramma te hebben?

Als restaurateur heb je te maken met veel verschillende kostenposten en inkomstenbronnen, waardoor het lastig kan zijn om het overzicht te bewaren. Een goed boekhoudprogramma helpt je om grip te krijgen op je financiën, zodat je op tijd kunt bijsturen en betere beslissingen kunt nemen voor je bedrijf.

Wat zijn de voordelen van een online boekhoudprogramma voor restaurants?

Online boekhoudprogramma’s bieden restaurateurs een aantal voordelen, waaronder tijdsbesparing, kostenbesparing, meer inzicht en de mogelijkheid om overal toegang te hebben tot de boekhouding. Bovendien kun je met een online programma makkelijker samenwerken met je accountant of boekhouder.

Wat zijn de beste boekhoudprogramma’s voor restaurants?

Er zijn veel verschillende boekhoudprogramma’s op de markt, maar niet allemaal zijn even geschikt voor restaurants. In dit artikel worden de drie beste programma’s besproken, namelijk Exact Online, e-Boekhouden.nl en Rompslomp. Elk programma heeft zijn eigen voor- en nadelen en functionaliteiten, dus het is belangrijk om te kijken welke het beste past bij jouw specifieke situatie.

Hoe kan een goed boekhoudprogramma bijdragen aan het succes van een restaurant?

Een goed boekhoudprogramma helpt je om de financiële gezondheid van je restaurant in kaart te brengen en te monitoren. Door op tijd bij te sturen en in te spelen op kansen kun je kosten besparen en je omzet verhogen. Daarnaast geeft het programma je meer inzicht, waardoor je betere beslissingen kunt nemen en meer controle hebt over je bedrijf. Dit alles draagt bij aan het succes en de groei van je restaurant.

Gerelateerde artikelen

Top 10 Boekhouding Apps

De moderne ondernemer kan niet meer zonder een boekhouding app. Maar wat zijn dit soort apps eigenlijk? Wat kan je met een boekhoud app?

Online Boekhoudprogramma ZZP – De Beste ZZP Tools Vergelijken

Zeker weten dat je het beste ZZP online boekhoudprogramma kiest? Ik kan met zekerheid zeggen dat dit jouw beste opties zijn.

Beste Facturatie Software 2024? | Top 10 Ruim 9 Maanden Getest

Welke facturatie software komt het beste uit de test? Dit zijn de 10 beste facturatie tools, voor het besparen van geld en tijd als ondernemer

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis boekhouden als startende restaurant houder?