Vixum Boekhouden Review

Prijzen, functies en gratis uitproberen

Vixum is een van de nieuwste online boekhoudprogramma’s waar je als zzp-er uit kunt kiezen. En niet alleen als zzp-er lijkt het een goede optie te zijn: ook mkb-ers zullen hoogstwaarschijnlijk uitstekend met Vixum uit de voeten kunnen. Helemaal als ze zich kunnen vinden in de unieke insteek van dit boekhoudprogramma. Vixum maakt het namelijk mogelijk om vanuit je agenda online te kunnen boekhouden.

In mijn review duik ik diep in het boekhoudprogramma dat voor het eerst boekhouden en je agenda met elkaar probeert te verbinden. Omdat het ook voor mij een nieuwe insteek is, neem ik je mee op een avontuur waar ik zelf ontdek hoe dit er voor jou als ondernemer uit te komt zien. Mits je natuurlijk voor Vixum als je nieuwe boekhoudprogramma kiest.

Zelf zegt Vixum dat boekhouden voor zzp-ers met dit boekhoudprogramma nooit meer hetzelfde zal zijn. Het beheren van de volledige facturatie en administratie vanuit de agenda zou compleet anders zijn dan wat je nu gewend bent. Aldus Vixum.

In hoeverre dat echt het geval is, ontdek je met de ervaringen van mijzelf en die van andere gebruikers. Hierdoor krijg je een goed idee wat Vixum je te bieden heeft.

Wil je meer te weten komen over Vixum, de kosten en ervaringen? Lees dan snel verder!

Prijzen en abonnementen

Online boekhouden staat bekend om de vele verschillende boekhoudpakketten. Meestal resulteert dit in heel wat onduidelijke boekhoudpakketten. Vixum heeft genoeg voorbeelden gezien om te beseffen hoe je het best je boekhoudpakketten kunt samenstellen. Daarom heeft het gekozen voor drie duidelijke boekhoudpakketten, namelijk:

 • Vixum Trial (14 dagen € 0)
 • Basic (€ 9 per maand) (het eerste jaar volledig gratis)
 • Vixum Pro (€ 14 per maand)

Om je een beter idee te geven wat per pakket de inbegrepen functies zijn, licht ik ze kort voor je toe.

vixum prijzen

Vixum Trial

Vixum Trial is de enige manier om Vixum gratis uit te proberen. Sinds enkele jaren heeft vrijwel ieder boekhoudprogramma een pakket dat je voor een bepaalde periode, meestal tussen de 14 en 30 dagen, gratis kunt uitproberen. Dat is bij Vixum (gelukkig) niet anders. Het is de perfecte manier om kosteloos te ontdekken of een boekhoudprogramma bij je past.

Je kunt je eigen boekhouding (bijvoorbeeld vanuit een ander boekhoudprogramma) naar Vixum exporteren of je kunt een demo boekhouding aanhouden. Beide opties zullen je helpen om heel wat beter Vixum uit te proberen. Als je jouw eigen boekhouding importeert, zul je meteen ervaren of dit boekhoudprogramma iets voor je is.

Na 14 dagen vraagt Vixum je vanzelf of je naar een boekhoudpakket wilt opwaarderen (Basic of Pro). Als je daar niet op reageert, wordt het programma vanzelf gepauzeerd en kun je jouw proefboekhouding niet meer in.

Overigens is het testpakket het best te vergelijken met het Vixum PRO pakket. Dat komt doordat alle functies in het Trial pakket te vinden zijn. Als je dus van de Trial naar het Basic pakket zou gaan, betekent dit dat je minder functies hebt.

Vixum Basic

Vixum Basic is het eerste echte boekhoudpakket dat je bij Vixum kunt afnemen. Voor zzp-ers is dit pakket het eerste jaar volledig gratis te gebruiken. Een vrij indrukwekkend cadeau van Vixum waar je toch heel wat makkelijker je keuze mee kunt maken. Het is goed te vergelijken met het boekhoudpakket dat nieuwe ondernemers bij E-boekhouden krijgen. Daar krijg je maar liefst 15 maanden achtereenvolgend het boekhoudpakket cadeau. Deze actie is alleen puur voor nieuwe ondernemers beschikbaar. Vixum heeft deze actie voor alle nieuwe klanten beschikbaar gemaakt. Ook als je dus al even onderneemt, kun je van deze actie gebruik maken.

Onder het Vixum Basic pakket vallen verschillende functies. Wat belangrijk is om te weten, is dat je met het programma:

 • Onbeperkt facturen kunt sturen
 • Fiscus proof
 • Te koppelen aan je bestaande agenda
 • Mobiele app voor iOS en Android
 • Vixum Bibliotheek
 • Ondersteuning via mail en chat
 • Inzicht in al je uren
 • Splitsing declarabele en interne uren
 • Klantbeheer
 • Projectbeheer
 • Offertes maken
 • Offerte omzetten naar factuur
 • Onbeperkt factureren
 • Factureren vanuit je agenda
 • Blanco factuur maken
 • Inzicht in (openstaande) facturen
 • Automatisch of handmatig herinneren
 • Facturen per e-mail herinneren
 • Complete administratie voor zzp / eenmanszaak
 • Geautomatiseerd boekhouden
 • Winst & Verlies rekening
 • Balans
 • Btw-aangifte
 • Bankkoppelingen
 • Bank transactiebestand import (mt940)
 • Volgens richtlijnen Belastingdienst
 • Onbeperkt inkopen verwerken
 • Scan bonnetjes vanaf je smartphone
 • Automatisch investeringen / afschrijvingen verwerken

Kan je het nog bijhouden? Een enorme lijst dus. Maar als je kiest voor het Vixum Pro pakket, komen daar nóg meer functies bij.

Vixum Pro

Met kosten van € 14 per maand, is Pro het premium pakket van Vixum. Wie voor Vixum Pro kiest, krijgt alle functies uit het Basic pakket plus verschillende uitgebreide functies als product- en voorraadbeheer en kredietchecks. Waar het Basic pakket het eerste jaar gratis te gebruiken is, krijg je bij het Vixum PRO pakket de mogelijkheid om het gehele eerste jaar geen € 14 per maand te betalen maar slechts € 5 per maand.

Onder het Vixum Pro pakket vallen verschillende functies. Wat belangrijk is om te weten, is dat je:

 • Alle functies van Vixum Basic hebt
 • Kredietcheck op jouw klanten
 • Minimaliseer kans op wanbetalers
 • Gekoppeld met GraydonGo
 • Factureer uit voorraad
 • Factureer vaste pakketprijzen
 • Voorraadbeheer
 • Productbeheer

Zoals je aan dit lijstje met functionaliteiten kunt zien, is het Vixum Pro boekhoudpakket vooral geschikt voor mkb-ers. Weinig zzp-ers zullen de extra functionaliteiten nodig hebben waardoor het Basic pakket voor vrijwel iedere klant van Vixum voldoende zal zijn.

Online boekhouden vanuit je agenda

Eerder kon je lezen dat een van de meest unieke aspecten van Vixum online boekhouden vanuit de agenda is. Tot zover ik de afgelopen jaren heb kunnen meemaken, is Vixum het enige boekhoudprogramma dat zich hier op heeft toegelegd.

De agenda wordt door Vixum gezien als het centrale punt van je administratie, dus niet je boekhouding. In je agenda worden namelijk alle afspraken en werkzaamheden vastgelegd. Wanneer spreek je met welke klant af? Of wat is er besproken? Ook verwacht de Belastingdienst van zzp-ers dat het aantal gewerkte uren inzichtelijk gemaakt is.

Welk boekhoudprogramma je ook kiest, je zal altijd je eigen agenda kunnen blijven gebruiken. In het geval van Vixum kun je echter jouw agenda koppelen met het boekhoudprogramma. Daardoor kun je facturen meteen vanuit de agenda aanmaken. Dit is op dit moment onder andere mogelijk met de agenda’s van Google, Microsoft en Apple.

Behalve dat je als zzp-er makkelijker kunt aantonen dat je aan de urennorm voldoet (1225 uur per jaar), kun je sneller en eenvoudiger factureren sturen op basis van je agenda.

Stel je voor dat je voor een aantal klanten op uurbasis werkt. Het aantal uur dat je per week werkt, wordt op wekelijkse basis in rekening gebracht.

vixum boekhoudprogramma vanuit agenda

Normaal moet je dit allemaal minutieus bijhouden en doorgeven. Je bent dan meestal vanuit je boekhoudprogramma de gemaakte uren uit je agenda aan het overnemen. Een bezigheid waar je waarschijnlijk weinig zin in hebt. Vooral als het een wekelijks terugkerende taak is.

Met een paar klikken een verkoopfactuur maken

Veel mooier is het wanneer dit met een enkele klik gedaan kan worden. Laat dat nu precies zijn wat met Vixum mogelijk is. Je kunt met Vixum direct vanuit je agenda afspraken factureren. Als je bijvoorbeeld elke dag vier uur hebt gewerkt voor Klant A en aan het einde van de week klikt op ‘verwerk alle gemaakte uren voor Klant A’, wordt er een factuur voor Klant A opgemaakt. Deze factuur is vervolgens automatisch te versturen naar je opdrachtgever.

Op jaarbasis gaat dit je tientallen uren schelen. Dat terwijl Vixum als boekhoudprogramma goedkoper is dan de meeste alternatieven. De keuze is daarom voor veel zzp-ers makkelijk gemaakt.

Scan en herken met de Vixum app

Deze review richt zich wat meer op zzp-ers dan sommige van mijn andere boekhoudreviews. Dat komt omdat Vixum zelf ook aangeeft vooral voor de zzp-er te ontwikkelen. Een van de functionaliteiten waar dit aan te zien is, is de Vixum app. Daar zit namelijk een hele handige scan & herken functie in.

Met deze functie kun je als je bijvoorbeeld met een klant uiteten geweest bent, een foto van de bon maken en deze inscannen. Vervolgens neemt de app de gegevens van de bon over en verwerkt de bon automatisch in je administratie. Hierdoor kun je binnen enkele seconden een bon verwerken en de fysieke bon weggooien. Een digitale bon is namelijk voor de Belastingdienst voldoende bewijs! Het bewaren van honderden bonnetjes in schoenendozen is daarom niet meer nodig.

Facturen, Offertes en inkopen

Normaal bespreek ik deze drie functionaliteiten zeer uitgebreid. Dat doe ik omdat het de meest gebruikte functies zijn. Dat is bij Vixum natuurlijk niet anders. Je zult vaker in deze functies te vinden zijn dan in bijvoorbeeld de klantbeheer of de aangiftemodule.

Omdat facturen al kort aan bod zijn geweest bij het hoofdstuk over het gebruik van je agenda in combinatie met facturen, richt ik mij liever op de algehele ervaring.

Zoals de meeste boekhoudprogramma’s is het opmaken en versturen van zowel facturen als offertes eenvoudig. Het kost weinig tijd en je wordt er snel handiger in. Daarnaast kun je steeds meer van dit proces automatiseren. Bijvoorbeeld door periodieke facturen in te stellen of bestaande offertes en facturen te dupliceren.

In vijf minuten je btw-aangifte geregeld

Vixum geeft aan veel tijd te hebben gestopt in het ontwikkelen van een krachtige btw-module. In deze module kunnen gebruikers eenvoudig hun aangifte omzetbelasting regelen. Door een opzet te maken die gelijk is aan die van de systemen van de Belastingdienst, hoef je alleen maar de desbetreffende getallen over te nemen. Daarna is je aangifte binnen vijf minuten gedaan.

Tijdens mijn eigen test van de Vixum aangiftemodule, bleek dat dit min of meer klopt. Je bent inderdaad niet langer dan vijf minuten bezig met het regelen van je btw-aangifte. Dat is wel op voorwaarde dat je echt alles in je administratie hebt staan. Dus iedere transactie van het afgelopen kwartaal, inkomend en uitgaand, moet dan al correct verwerkt zijn.

Voor de inkomstenbelasting aangifte kunnen de rapportages worden gebruikt. Helaas is dit dus wat minder makkelijk gemaakt dan het doen van een btw aangifte. Zelf adviseert Vixum om bij twijfel meteen een boekhouder in te schakelen. Let wel op dat je boekhouder waarschijnlijk weinig ervaring met dit boekhoudprogramma heeft. Mogelijk is het daarom slimmer om eerst een uitdraai van je boekhouding te maken en deze dan naar je boekhouder toe te sturen.

Rapportages

Voor iedere zzp-er is het kunnen ophalen van rapportages een must. In tegenstelling tot grote bedrijven heb je geen boekhouder of accountant in dienst die je hier wekelijks een update van geeft. Dat een boekhoudprogramma dit wel voor je kan doen, is daarom een aanwinst waar je gebruik van moet maken.

De rapportages van Vixum zijn weliswaar eenvoudig maar uitgebreid genoeg om je voldoende kennis van zaken te geven. De rapportages voldoen aan de gegevens die je volgens de Belastingdienst bij een eventuele controle of jaaropgaaf paraat moet hebben. Zo is er een balans aanwezig en een gespecificeerde winst- en verliesrekening.

Koppelingen met alle Nederlandse banken

De populairste online boekhoudprogramma’s hebben allemaal iets met elkaar gemeen: ze kunnen allen koppelen met Nederlandse banken. Nu is van een deel van de programma’s bekend, zoals Moneybird, dat dit in beperkte mate binnen je abonnement past. Zo kun je met een € 12 abonnement bij Moneybird niet meer dan 50 banktransacties per kwartaal met de koppeling verwerken. Voor onbeperkt moet je opwaarderen naar een duurder abonnement. Ook zijn er veel boekhoudprogramma’s waar maar koppelingen met een deel van de banken gemaakt is.

vixum boekhouden met bankkoppeling

Vixum is geen Moneybird. Vixum geeft je wel in ieder boekhoudpakket de kans om met alle Nederlandse banken een koppeling aan te maken. Dat betekent dat je koppelingen kunt maken met onder andere:

 • ABN AMRO
 • ASN Bank
 • Bunq
 • ING BANK
 • KNAB
 • Rabobank
 • RegioBank
 • SNS Bank
 • Triodos Bank

Vixum heeft aangegeven dat het iedere nieuwe Nederlandse bank aan de koppelingen zal toevoegen. Mocht jouw bank hier nog niet tussenstaan: laat het vooral achter in de reacties!

Vixum ervaringen

De ervaringen van andere Vixum gebruikers geven je een nog beter idee van dit boekhoudprogramma dan dat ik je ooit zal doen. Mijn eigen ervaring geeft je maar enigszins een idee. Het is onvoldoende om echt je keuze op te maken. Daarom heb ik het internet afgezocht naar ervaringen van andere gebruikers en heb ik ze gevraagd deze ervaringen over Vixum met mij te delen. Dat is gelukt. Daarom kun je hieronder in mijn review de ervaringen van diverse gebruikers met Vixum vinden.

Neem de ervaringen rustig door en geef er je eigen invulling aan. Hierdoor kun je op een makkelijkere manier je keuze maken voor een specifiek pakket. Wil je jouw eigen ervaring ook aan mijn Vixum review toevoegen? Laat dan je reactie onderaan deze pagina achter.

Ben als zzp zorgmedewerker werkzaam voor verschillende instellingen. Veel verschillende facturen. Met gebruik van Vixum echter super snel te verwerken. Een zeer handige tool. Echte aanrader!

Kees uit Losser

Was lang op zoek naar een nieuwe administratie tool. Bij vorige tool was factureren tijdrovend. Ik werk nu 2 volledige maanden met Vixum. De eerste 2 weken getest. Daarna begonnen met mijn administratie. Factureren vanuit de agenda is een uitkomst. Absoluut een aanrader!

Ruben uit Raamsdonksveer

Ik zocht lange tijd een tool die mijn Google agenda aan Facturatie koppelt. Met Vixum doe ik zelfs mijn btw aangifte zelf. Snel en eenvoudig, ik ben er happy mee!

Peter uit Roden

Als glazenwasser met zowel particuliere als zakelijke klanten ben ik veel onderweg. De agenda werkt gemakkelijk en het factureren gaat erg snel, waardoor ik eigenlijk nooit meer achter mijn bureau zit maar vooral op de ladder sta en ramen was.

Freke uit Leeuwarden

Eindelijk de applicatie waar ik als zzp’er op zat te wachten: gebruiksvriendelijk en alles wat ik nodig heb. Van agenda/opdrachtbeheer tot facturatie en btw-aangifte 🙂

Daniel uit Vlissingen

Voor mij is Vixum ideaal. Als schilder werk ik op uur- of op opdrachtbasis. Met Vixum heb ik overzicht in mijn opdrachten en mijn administratie. Factureren gaat ook gemakkelijk.

Daan uit Den Hoorn

De toon die ik in mijn eigen review voer, doordat de ervaring met Vixum simpelweg goed is, komt goed overeen met ervaringen van huidige klanten. Wat vooral blijkt, is dat factureren uit de agenda door veel ondernemers als een grote plus gezien wordt. Dat zal vast vreugde bij Vixum brengen aangezien dat precies is waar het bedrijf zich op wil onderscheiden.

Conclusie: Vixum is een uitstekend boekhoudprogramma met een lage prijs

Vixum is een van de goedkoopste boekhoudprogramma’s die wat mij betreft tot de top 5 voor zzp-ers gerekend mag worden. Voor slechts € 9 per maand krijg je toegang tot een programma dat op de meeste vlakken hoog scoort. Daar komt dan nog bij dat je de boekhoudsoftware maar liefst een jaar gratis kunt gebruiken.

Mijn advies? Probeer Vixum uit en overweeg of het bij jouw bedrijf past. De kans is groot dat het een schot in de roos is.

Alternatieve boekhoudsoftware

 

Bekijk hier alle boekhoudsoftware

Meest gestelde vragen

Wat is Vixum voor een boekhoudpakket?

Vixum is een online boekhoudprogramma geschikt voor zowel kleine als grotere ondernemers. Doordat de software in de cloud wordt bewaard kun je vanaf iedere locatie met een internetverbinding bij je boekhouding. Met het praktische dashboard heb je te allen tijde inzicht in de cijfers van je bedrijf. Daarnaast is het mogelijk om offertes en facturen te maken.

Voordelen:

1. Met een internetverbinding kun je vanaf iedere locatie bij je boekhouding
2. Altijd inzicht in je cijfers
3. Updates worden automatisch doorgevoerd
4. De administratie is makkelijk in te richten met een voorbeeld boekhouding
5. Koppeling mogelijk met je bankrekening, kassasysteem of CRM.

Nadelen:

1. Je zit vast aan een abonnement voor het gebruik van de software
2. De boekhouding wordt in de cloud bewaard op een externe server
3. De administratie staat niet op je computer opgeslagen

Wat zijn de kosten van Vixum?

De kosten van Vixum zijn de eerste 12 maanden geheel gratis en kun je alle functies en mogelijkheden van het boekhoudprogramma gebruiken. De vele functionaliteiten van Vixum zijn:
* Facturatiemodule
* Relatiemanagement
* Offertes
* Kosten en bonnen
Urenregistratie
* Rittenregistratie
* Afschrijvingen
* Btw-aangifte
* Bankmutaties
* En tal van andere functies

Is Vixum makkelijk te leren?

Vixum is een zeer eenvoudig boekhoudprogramma. De basisfuncties en rapportages zijn zeer gebruiksvriendelijk. Daarnaast is het maken van een factuur een fluitje van een cent.
Er zijn diverse trainingsvideo’s beschikbaar waarin stap voor stap de functies worden uitgelegd. Middels een voorbeeld boekhouding kun je heel eenvoudig je administratie inrichten.

Welke voordelen heeft online boekhouden?

Voordelen online boekhouden:
* Enorm verlagen van de accountantskosten of boekhoudkosten
* Veel wordt geautomatiseerd verwerkt zodat je hier geen omkijken naar hebt
* Altijd actueel inzicht in de cijfers van je bedrijf middels een boekhoud app
* Geen zorgen meer over back-ups, want de boekhouding staat in de cloud
* Geen hoge eenmalige investering nodig door een maandelijks opzegbare betaling.

Gerelateerde artikelen

e-Boekhouden.nl review | Mijn ervaringen [update 2024]

e-Boekhouden review: e-Boekhouden is volgens veel reviews de beste optie voor starters en ZZP. We bespreken: kosten, funties en ervaringen

Exact Online review | Ervaringen en Kosten

De ervaringen met Exact Online zijn bij een groeiend deel van de gebruikers negatief. We onderzoeken en bespreken beide kampen in onze Exact Online review.

Beste Boekhoudsoftware 2024? | Top 10 Ruim 12 maanden Getest

Welke boekhoudsoftware is wél het geld waard? 100+ programma’s zijn een jaar getest. Ontdek direct welke boekhoudsoftware het best is getest.

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *