Verlofregistratie een lastige klus?

Niet met deze drie online boekhoudprogramma’s!

Stel je eens voor, een aantal jaar geleden heb je eindelijk je droom waargemaakt en ben je begonnen als ondernemer. Het leven lacht je toe en het gaat lekker met je bedrijf. Je groeit zo snel dat je zelfs al personeel aanneemt, omdat je zoveel werk hebt dat je het zelf niet meer aankan. Als je eenmaal goede werknemers hebt gevonden gaat het de eerste maanden allemaal zeer gemakkelijk. Je betaalt je werknemers loon, zorgt voor een goede planning en je betaalt de belastingdienst de verschuldigde loonbelasting. Maar dan gebeurt het: je werknemers hebben een pauze nodig en willen een paar dagen op vakantie gaan. Dan komt er opeens een hoop op je af. Je moet verlofdagen bijhouden, verlof verzoeken goedkeuren en zorgen dat de planning niet in gevaar komt. Dit klinkt als een hoop werk, maar gelukkig is dit allemaal goed te doen als je een goede verlofregistratie hebt.

Kort samengevat zijn dit de Top 3 beste tools voor verlofregistratie:

 • Exact Online – Beste prijs/kwaliteit
 • Yuki – Beste app voor verlofregistratie
 • Silvasoft – Beste voor bedrijven met meerdere werknemers

exact home

 • Koppelingen met externe apps
 • Inclusief app voor IOS en Android
 • Gratis proefabonnement
 • Klantwaardering: 8.9
Meer informatie

yuki voor verlofregistratie

 • Nederlandse onderneming
 • Inclusief premium support
 • Met Yuki mobile app
 • Klantwaardering: 8,3
Meer informatie

silvasoft

 • Korting bij een jaarabonnement
 • Veel visuele elementen
 • Incl. diverse workflows
 • Klantwaardering: 8,1
Meer informatie

Eerst zal ik je kort uitleggen wat een verlofregistratie eigenlijk is en wat verlofuren daarmee te maken hebben. Daarna lees je meer over het belang van een goede verlofregistratie en wat de beste manier is om een verlofregistratie bij te houden. Als laatste geef ik je een top drie van de beste online boekhoudprogramma’s die er voor zorgen dat je je nooit meer zorgen hoeft te maken over de verlofregistratie!

Wat is een verlofregistratie?

Al je werknemers hebben weleens vakantie nodig om bij te komen en uit te rusten. Dit is gelukkig allemaal wettelijk geregeld, dus je kan precies berekenen op hoeveel dagen vakantie (verlof) je werknemers recht hebben. Het aantal verlofuren waarop een werknemer wettelijk recht heeft is het aantal uur dat een werknemer per week werkt keer x4. Bijvoorbeeld, als een werknemer 28 uur per week werkt, dan heeft de werknemer recht op 4 x 28  = 112 uur verlof per kalanderjaar.

verlofregistratie exact online app

Naast deze wettelijk bepaalde verlofuren kan een werknemer recht hebben om meer verlofuren. Dit is meestal vermeldt in de CAO of het werkcontract. Daarnaast heeft een werkneemster ook recht op extra verlof als ze zwanger is. Een werknemer heeft weer recht op extra verlofdagen als zijn vrouw zwanger is.

Zoals je kan zien zijn er verschillende verlofuren die je moet bijhouden voor je werknemers. Het wordt al snel een complex vraagstuk als je meerdere werknemers hebt, terwijl het wel belangrijk is om dit correct te doen. Daarom bestaat er dus een verlofregistratie. Verlofregistratie is niks minder dan het correct bijhouden van de verlofuren waar je werknemers recht op hebben, het aantal verlofuren dat ze hebben opgenomen en aan het einde van het jaar een overzicht met het aantal verlofuren wat over of te kort is.

Het belang van een goede verlofregistratie

Er zijn een aantal punten waarom het goed bij houden van een verlofregistratie belangrijk is. Allereerst heeft elke werknemer wettelijk recht op een aantal verlofuren (zoals je hierboven al kon lezen). Daarom is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je werknemers goed en makkelijk kunnen zien op hoeveel verlofuren ze recht hebben. Mocht dit niet goed op orde zijn dan kan je de wetgever achter je aankrijgen.

Daarnaast kan je ook tegen een hoop nare verrassingen aanlopen als je verlofregistratie niet goed op orde is. Als aan het einde van het jaar blijkt dat je werknemers veel meer verlofuren over hebben dan dat je eerst dacht kan dit betekenen dat je opeens je werknemers een fors bedrag moet uit betalen. Dat is natuurlijk niet iets waar je zit te wachten aan het einde van het jaar. Ook kan het je planning in de war gooien als je niet duidelijk hebt wanneer welke werknemer vrij is. Stel je eens voor dat opeens allebei je telefonistes vakantie blijken te hebben, dan neemt niemand meer de telefoon op!

Als laatste is het ook belangrijk voor het welzijn voor je werknemers. Vakantie en verlof zijn erg belangrijk voor werknemers, dus ze rekenen erop dat dit goed is geregeld. Als werknemers opeens een vakantie moeten afzeggen of als het blijkt dat ze geen verlof kunnen opnemen op belangrijke dagen is dit funest voor de motivatie van je werknemers. Terwijl, als dit goed is geregeld, zul je merken dat je werknemers gemotiveerder en productiever zijn.

De beste manier om de verlofregistratie te regelen

Nu je eenmaal op de hoogte bent van het belang van een goede verlofregistratie is het natuurlijk de vraag: hoe kan je dit het beste regelen? Als je op het internet gaat zoeken, zie je al snel de bomen door het bos niet meer. Er zijn zoveel websites en apps die je hiervoor kan gebruiken, wat is dat de beste optie?

De eerste optie is om Excel te gebruiken. Als je een beetje handig met deze software bent zul je denken dat het makkelijk is om verlofuren bij te houden en het kost niets! Helaas blijkt uit de praktijk dat het bijhouden van verlofuren al snel een ingewikkelde operatie wordt. Het is dus beter om een specialistisch programma hiervoor te gebruiken, omdat je dan zeker weet dat je geen fouten zal maken. Gelukkig zijn er vele apps en websites te vinden die je kan gebruiken om je verlofregistratie bij te houden.

Maar is dit wel de beste optie? Vaak zien de apps er gelikt en professioneel uit. Het blijft maar de vraag of je voor zulke gevoelige en belangrijke informatie een app of een schimmige website wil gebruiken. Het beste kan je natuurlijk een softwarepakket gebruiken waarvan je zeker weet dat de informatie veilig staat opgeborgen en waar geen fouten worden gemaakt. Echter, als je zomaar een softwarepakket kiest, dan zit je met het probleem dat je verlofregistratie in een apart programma of database staat. Daar heb je natuurlijk niks aan als je de salarisadministratie moet doen of als je loonstroken aan het maken bent.

Het slimste is dus om voor een oplossing te kiezen waarbij je verlofregistratie in dezelfde omgeving staat als je boekhouding. Hierbij staat alle informatie op een centrale plek en hoef je niks dubbel in te voeren. De beste optie is dus een boekhoudprogramma waarbij je ook de optie hebt om de verlofregistratie te doen in hetzelfde programma.

De top 3 beste online boekhoudprogramma’s om de verlofregistratie te doen

Je bent nu dus opzoek naar de beste online boekhoudprogramma’s om je verlofregistratie bij te houden. Gelukkig hoef je niet verder te zoeken, want ik heb de drie beste online boekhoudprogramma’s voor je op een rij gezet. Welke van de drie je ook kiest, je zal nooit meer problemen zult hebben met de verlofregistratie.

#1 Exact – Meeste waar voor je geld

Het online boekhoudprogramma Exact Online zal altijd een pakket hebben die bij je bedrijf past. In welke branche je ook actief bent, er zit altijd een goede optie voor je tussen. Daarnaast is Exact Online zo ontworpen dat alle functies precies zitten op de plek waar je ze verwacht. Gebruiksgemak staat dus op 1!

Het grote voordeel van Exact Online is dat je verschillende modules aan elkaar kan linken, waardoor je één compleet pakket hebt. Je kan dus je boekhouding van Exact Online koppelen aan de module Exact voor Project Management. In deze module kan je heel eenvoudig je verlofregistratie bijhouden. Zo kan je bijvoorbeeld per werknemer individueel verlof toerekenen of eenvoudig het aantal basisuren bijhouden. Daarna wordt alles automatisch doorberekend, dus hoef je zelf niks meer te doen. En omdat alle systemen aan elkaar zijn gekoppeld zijn alle gegevens compleet met 1 druk op de knop!

exact voor verlofregistratie

#2 Yuki – Beste app voor verlofregistratie

Een relatieve nieuwkomer in de markt is Yuki. Dit betekent echter niet dat het onderdoet in kwaliteit. Het boekhoudprogramma van Yuki wordt al door veel bedrijven gebruikt en dat is toe te kennen aan de gebruiksvriendelijke omgeving en snelle rekenkracht. Daarnaast biedt het vele mogelijkheden om andere apps en software te koppelen.

Een goed voorbeeld hiervan is Yoobi. Met Yoobi als oplossing in je arsenaal hoef je je nooit meer zorgen te maken over de kilometeradministratie of de verlofregistratie. Yoobi beschikt over een mooie app voor mobiele telefoons, waardoor het niet uitmaakt waar je bent: je kan altijd de verlofuren van je werknemers goed in de gaten houden. Door de uitstekende koppeling met Yuki kan je nu je boekhouding en je verlofregistratie op 1 centrale plek bij houden.

yuki voor verlofregistratie

#3 Silvasoft – Beste voor bedrijven met meerdere werknemers

De laatste goede optie die ik in de markt hebt gespot is Silvasoft. De online boekhoudsoftware van Silvasoft bestaat alweer een paar jaar en staat bekend om de eenvoudige werking. Nooit meer lang zoeken naar de functie die je nodig hebt of eindeloos scrollen door lange menu’s. Een bijkomend voordeel is dat Silvasoft gratis is uit te proberen. Twijfel je dus nog of dit de juiste optie is, kan je het zonder enige kosten testen.

Daarnaast beschikt Silvasoft over een uitgebreide HR-module. Onderdeel hiervan is natuurlijk de verlofregistratie, waarin je de vrije dagen en afwezigheid van je werknemers makkelijk kan registeren. Nooit meer geklooi met verschillende programma’s, maar alle administratie in een enkel online boekhoudprogramma!

verlofregistratie silvasoft

Veel gestelde vragen

Hoeveel kost een boekhoudprogramma met verlofregistratie?

Wat een boekhoudprogramma met verlofregistratie kost is afhankelijk van de functies die je wil gaan gebruiken. De kosten voor het goedkoopste boekhoudprogramma zijn er al vanaf € 5,95 per maand. Als je een MKB bedrijf hebt en meer functionaliteiten wil kost een boekhoudprogramma tussen de € 25 en € 50 per maand. Met een online boekhoudprogramma van € 5,95 per maand heb je al een uitgebreid boekhoudprogramma met alle belangrijke functies.

Wat is het beste online boekhoudprogramma?

Het beste boekhoudprogramma is afhankelijk van je bedrijfsomvang en bedrijfstype. Op basis hiervan heb je behoefte aan andere functionaliteiten. Door het invullen van onze boekhoudprogramma vergelijker krijg je direct het beste boekhoudprogramma die aansluit bij jou wensen.

Wat zijn de voordelen van online boekhouden?

De voordelen van online boekhouden zijn:

* Enorm verlagen van de accountantskosten of boekhoudkosten
* Veel wordt geautomatiseerd verwerkt zodat je hier geen omkijken naar hebt
* Altijd actueel inzicht in de cijfers van je bedrijf middels een boekhoud app
* Geen zorgen meer over back-ups, want de boekhouding staat in de cloud
* Geen hoge eenmalige investering nodig door een maandelijks opzegbare betaling.

Wat doet een online boekhoudprogramma?

Een boekhoudprogramma is administratiesoftware om de boekhouding van je bedrijf te verwerken. Hiermee kun je bijvoorbeeld facturen maken en verzenden, aangiftes doen voor de belastingdienst en krijg je inzicht in de cijfers van je bedrijf. Daarnaast kun je ook samenwerken met een boekhouder of accountant in het online boekhoudprogramma.

Gerelateerde artikelen

Top 3 HRM Software voor Ondernemers

Kies nu voor de beste HRM Software en voorkom dat je later alsnog moet wisselen. Ik heb de beste HRM software op een rij gezet voor je.

Ontdek de beste planning software

Ben jij op de hoogte van de planning software die volgens experts het best is? Ik wel, ik deel hier de beste planning software van dit moment.

Loonstroken Maken? In 2 Minuten Zelf Online Geregeld

Zelf online loonstroken maken voor € 1,- per loonstrook. Een simpele klus door loonstroken te maken met deze online boekhoudprogramma’s

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek je Gratis Verlofregistratie Software?