Rittenregistratie app én boekhoudprogramma: beste opties

rittenregistratie rompslomp

Maak je regelmatig zakelijke kilometers? Voor jezelf of een opdrachtgever? Dan wil je dit netjes kunnen bijhouden zodat het inzichtelijk is welke kilometers wanneer gemaakt zijn. Het registreren van je autoritten is makkelijker gezegd dan gedaan. Je kunt natuurlijk eenvoudig je rittenregistratie in Excel bijhouden. Na enkele maanden is deze spreadsheet echter al te vol waardoor je het overzicht verliest.

Voor velen biedt daarom de rittenregistratie app uitkomst. Dit is een computer of smartphone app waarmee je jouw ritten kunt registreren. Per rit kun je eenvoudig in een dergelijke app alle gegevens noteren die voor deze rit relevant zijn.

Zonder het gebruik van een rittenregistratie verschijnen de nadelen vroeg of laat vanzelf. Zo kun je niet op een overzichtelijke manier je de registratie van je ritten aanleveren. Voor zowel een eventuele opdrachtgever als de Belastingdienst onwenselijk. Daarnaast heb je zelf minder inzicht in de ritten die jij binnen een bepaalde periode gemaakt hebt.

Kortom, verre van ideaal. Dat terwijl je met een app rittenregistratie moeiteloos kunt verzorgen. En als je goed zoekt, zit daar mogelijk nog een ‘gratis’ boekhoudprogramma bij ook.

Ik vertel je op deze pagina meer over:

Inhoudsopgave

Lees je mee? Ga dan als een speer verder!

Dit zijn de beste rittenregistratie apps met een boekhoudfunctie

Je kunt kiezen voor losstaande rittenregistratie apps maar ook boekhoudprogramma’s waar rittenregistratie ingebouwd zit. Mijn advies is om altijd voor een boekhoudprogramma met rittenregistratie te gaan. Je bent goedkoper uit en je hebt als ondernemer direct een boekhoudprogramma ‘cadeau’.

De beste rittenregistratie vergelijken ofwel boekhoudprogramma’s waar dit momenteel bij mogelijk is, zijn;

Rompslomp

rittenregistratie
 • 30 dagen gratis uitproberen
 • Vanaf € 5,- per maand
 • Beoordeling: 4/5

e-Boekhouden.nl

rittenregistratie app
 • Gratis uitproberen
 • Vanaf € 9,95 per maand
 • Beoordeling 5/5

Exact Online

kilometeradministratie bijhouden
 • 30 dagen gratis uitproberen
 • Vanaf € 1,- per maand
 • Beoordeling 5/5

Wat is een rittenregistratie app?

Een rittenregistratie app is een applicatie waarmee jij de door jou gereden kilometers in kunt bijhouden. Alhoewel de precieze werking per app verschilt, komt het altijd neer op het kunnen registreren van de gemaakte ritten.

Deze app is veelal op je smartphone beschikbaar, waardoor je niet op een uitgebreid systeem hoeft in te loggen om je ritten te registreren. Op basis van enkele gegevens weet de app precies welke rit je wanneer gemaakt hebt. Hierdoor ben je in staat met enkele seconden per week je rittenadministratie correct bij te houden.

Je kunt verschillende soorten rittenregistratie apps downloaden en gebruiken. Een deel van de apps zijn uitsluitend bestemd om voor kilometeradministratie te gebruiken. Een ander deel is zowel te gebruiken voor de registratie van ritten als voor het verzorgen van je boekhouding.

Aangezien deze website zich hoofdzakelijk op boekhouden richt, bespreek ik vooral de rittenregistratie apps waarmee je ook kunt boekhouden.

Werking van een rittenregistratie app

Een typische rittenregistratie app werkt als volgt:

Je maakt een rit van Stationsplein 1 in Rotterdam naar de Straatweg 5 in Amsterdam.

Nadat je deze rit gemaakt hebt, vul je in de rittenregistratie app het vertrek- en aankomstadres in. Daarnaast geef je hier de kilometerstand door. Dit zodat de Belastingdienst de kilometeradministratie bij een eventuele inspectie in staat is de betrouwbaarheid van je ritten na te kijken.

Daarnaast geef je het kenteken, de desbetreffende datum en eventuele bonnetjes door. Indien je getankt hebt, wil je natuurlijk wel dat het bonnetje in je administratie te vinden is. De rittenregistratie apps met een boekhoudfunctie kunnen hierdoor meteen je kosten bijwerken.

Vervolgens kun je per datum en rit kijken welke kilometers je gemaakt hebt. Handig voor jou en je eventuele opdrachtgever.

Aan het einde van het kwartaal kun je ook nog eens met een klik op de knop al je gemaakte ritten en de bijbehorende gegevens exporteren. Dit overzicht kun je gebruiken voor je eigen administratie of om de gemaakte kosten te declareren.

De meeste apps zijn ontworpen voor het registreren van autoritten. Een deel is echter ook in staat om ritten met andere vervoersmiddelen te registreren. Handig als je lang niet altijd van de bedrijfsauto gebruik maakt.

Voorbeelden van andere vervoersmiddelen die mogelijk met je nieuwe rittenregistratie app samenwerken, zijn de fiets, het openbaar vervoer, motor en de scooter.

Afhankelijk van de app die jij gekozen hebt, smartphone of browser, kun je overal en altijd bij je app terecht.

Automatisch je ritten registreren

Sinds kort is het ook mogelijk de rittenregistratie nog makkelijker te gebruiken. Een deel van de apps stelt je in staat bij het daadwerkelijk rijden van de rit de tijdsduur op te nemen. Bij het vertrek krijg je de vraag of jij je rit wilt registreren. Zolang je blijft rijden, wordt de rit vervolgens geregistreerd. Als je bij het adres bent aangekomen, krijg je de vraag of je bij het aankomstadres bent. Je klikt vervolgens de rit af en de rit wordt automatisch naar je rittenregistratie app gestuurd.

Hierdoor hoef je eigenlijk niets meer te doen om je rittenregistratie op orde te krijgen. Ideaal dus!

Voor welke apparaten rittenregistratie apps bestaan

We maken namelijk onderscheid tussen smartphone rittenregistratie apps en browser apps. Tegenwoordig zijn de smartphone apps veruit in de meerderheid, simpelweg omdat ze makkelijker en sneller te gebruiken zijn.

Een goed voorbeeld hiervan, waar ik later verder op in ga, is de gratis rittenregistratie app Gekko.

Met de wat simpele maar gebruiksvriendelijke rittenregistratie app van Gekko is het voor iedereen mogelijk de kilometeradministratie op pijl te houden. Of dat nu voor het openbaar vervoer of de bedrijfsauto is.

De app van Gekko is vooral bestemd voor gebruik vanaf je smartphone of tablet. Door de app te gebruiken, registreer je met enkele handelingen je laatste rit. Je vult in van welk adres je bent vertrokken en wat het aankomstadres is. Vervolgens is in de app alle informatie over je ritten te vinden!

Voordelen van rittenregistratie

Met een goede app hoef jij je nooit meer zorgen te maken over je kilometeradministratie. Al jouw ritten zijn namelijk netjes geregistreerd. Voor jou en je opdrachtgever is een overzichtelijke weergave beschikbaar van iedere rit. Waar en wanneer tegen welke kosten.

Maar dat is niet het enige voordeel van rittenregistratie. Wie de ritten registreert, kan daar meer voordelen uit halen.

 • Belastingvoordeel bij meer dan 500 privékilometers per jaar (vrijgesteld van bijtelling)
 • Registratie bij de hand, waar je ook bent
 • Automatisch je ritten registreren. Puur door de app aan te zetten en af te sluiten bij gebruik
 • Overzicht van al je ritten
 • Duidelijke verantwoording van je gemaakte ritten
 • Slimmer reizen door beter inzicht
 • Direct je kilometeradministratie in je boekhouding

Deze voordelen laten direct zien hoe zoiets makkelijks als een vereenvoudigde rittenregistratie jouw boekhouding versterkt. Simpelweg doordat je actief alle gemaakte ritten registreert.

Rittenregistratie voorbeeld

Uiteindelijk is het bijhouden van je ritten helemaal niet zo ingewikkeld. Ook al krijg je waarschijnlijk, onder andere door de Belastingdienst, het idee dat dit wel zo is. Gelukkig is het niet lastig om aan je uit te leggen hoe eenvoudig het bijhouden van je ritten nu eigenlijk echt is. Het onderstaande registratie voorbeeld geeft je een goed idee van hoe een dergelijke registratie verwerkt moet worden;

DatumNummerKM-stand beginKM-stand eindeAdres AAdres BZakelijk of Privé?
5-5-20215221229Hoofdweg 12, 3838 KK RotterdamBergweg 84, 3000 KK RotterdamPrivé
6-5-202152329299Bergweg 84, 3000 KK RotterdamKerkstraat 1, 4848 AA SittardZakelijk
6-5-2021524299340Kerkstraat 1, 4848 AA SittardKralingseweg 88, 8484 ZH MaastrichtZakelijk
8-5-2021525340630Kralingseweg 88, 8484 ZH MaastrichtBergweg 84, 3000 KK RotterdamPrivè

Het is in principe de norm om bovenaan deze rittenregistratie enkele basisgegevens van je auto te noteren. Je kunt dan denken aan het type auto, het kenteken en over welke periode de auto in jouw beheer is. Dit kan de leaseperiode zijn of de aankoopdatum. Als een van je collega’s of werknemers de auto leent, dient hier de periode genoteerd te worden wanneer de auto uitgeleend was.

In de meeste boekhoudprogramma’s wordt deze informatie vooraf gevraagd. Je kunt dan per auto en per gebruiker de registratie verwerken. De meeste zzp-ers hebben één auto tot hun beschikking waardoor het niet nodig is verschillende weergaves aan te maken.

Je kunt het bovenstaande rittenregistratie voorbeeld gebruiken om ook je eigen registratie op te zetten. Het is dan niet nodig om daar een speciaal boekhoudprogramma voor af te sluiten. Let wel op dat je altijd de tabellen moet blijven bijhouden en op een veilige plek opslaat.

Vereenvoudigde registratie

Het hierboven aangehaalde voorbeeld van een rittenregistratie wordt als vereenvoudigde registratie te zien. Dit is een registratie waarbij de minimale hoeveelheid gegevens aanwezig is. Zoals je verderop kunt lezen, is de registratie conform de regels van de Belastingdienst.

De kans is groot dat als je een zzp-er bent deze rittenregistratie voldoende is. Het is een ander verhaal wanneer je met werknemers of collega’s werkt. In dat geval vind je het misschien prettig om de rittenregistratie van extra informatie te voorzien. Een vereenvoudigde rittenregistratie zoals bovenstaand voorbeeld is dan mogelijk te summier.

Nu zijn er weinig uitgeschreven voorbeelden beschikbaar van rittenregistraties waar extra aandacht besteed is aan kolommen die hierop van toepassing kunnen zijn. De meest voorkomende voorbeelden kom je alleen tegen in een boekhoudprogramma.

Mocht je daarom niet voldoende aan een vereenvoudigde rittenregistratie hebben, is het verstandig bij een van de boekhoudprogramma’s te informeren. Goede voorbeelden van boekhoudprogramma’s waar je voor meer dan een vereenvoudigde rittenregistratie terechtkunt zijn eerder in dit artikel aangehaald.

Je kunt je ritten ook registreren in Excel

Er zijn verschillende manieren om zonder te betalen, dus gratis, een rittenregistratie op te zetten. Je weet ondertussen dat zo’n rittenregistratie helemaal niet aan heel veel eisen hoeft te voldoen. De Belastingdienst hoeft maar een kleine hoeveelheid gegevens van je te weten en daarom is het registreren van je ritten ook in Excel mogelijk.

Om van Excel gebruik te maken als het middel voor je rittenregistratie hoef je alleen maar het bovenstaande voorbeeld over te nemen. Maak vervolgens per auto of werknemer een tabblad aan. Dit zorgt ervoor dat er een duidelijke weergave is zodat iedereen gemakkelijk van de Excel-sheet gebruik kan maken.

Natuurlijk kleven er in de praktijk best wat nadelen aan de rittenregistratie via Excel vast. Zo ben je heel wat minder flexibel als je even snel een ritje wilt invoeren. Daarnaast is voor een klein aantal ritten per maand Excel nog wel voldoende maar bij net wat meer ritten een boekhoudprogramma echt nodig. Je verliest het overzicht al snel als er te veel

Niet alleen autoritten

De kans is groot dat je dit artikel leest en tot dusver uitsluitend bij het woord rittenregistratie aan autoritten gedacht hebt. De werkelijkheid is echter anders. Voor ieder voertuig dat je als zzp-er op de zaak zet, of dat nu een fiets, auto of motor is, dien je een registratie bij te houden. Dat wil zeggen dat er moet worden bijgehouden wanneer je het voertuig gebruikt.

Koop je een e-bike op je zaak als jouw primaire vervoersmiddel? Gebruik je het voor je woon-werkverkeer? Dan kun je de vervoerskosten alleen opvoeren als je de gemaakte ritten registreert. Net zoals de voorgaande voorbeelden maakt het niet uit waar je het in doet. Zolang je het maar doet.

De voorbeeld rittenregistratie die eerder aangehaald is, is gelukkig net zo makkelijk te gebruiken voor een fiets of motor als voor een auto. Je kunt dus gewoon voor een van deze voorbeelden kiezen of natuurlijk van mijn aanbevolen methode gebruik maken: een boekhoudprogramma.

Rittenregistratie gratis uitproberen

Tegenwoordig kun je bij de meeste boekhoudprogramma’s gratis je rittenregistratie bijhouden of tijdelijk een proefperiode afnemen zodat je kunt ervaren hoeveel makkelijker dit met een boekhoudprogramma gedaan kan worden.

Als zzp-er wil je natuurlijk wel voor een programma kiezen dat het bijhouden van je ritten écht makkelijker maakt. Het is niet de bedoeling dat je gratis rittenregistratie beter werkt dan die van een betaald boekhoudprogramma. Dan kun je beter blijven bij wat je al hebt!

Daarom kun je het best kiezen voor boekhoudsoftware met de functionaliteit rittenregistratie waarbij je eerst gratis de software kunt uitproberen en je daarna pas een keuze maakt. Tijdens deze periode kun je namelijk gratis de rittenregistratie bijhouden en verwerken.

Let wel op dat niet ieder boekhoudprogramma je de kans geeft om gratis rittenregistratie te gebruiken. Een select aantal doet dit maar. De op deze pagina besproken programma’s geven je ieder de kans dit te doen. Zelfs als je na de proefperiode besluit om toch voor iets anders te kiezen.

Zonder abonnement? Kies dan hiervoor

Een nadeel van veel boekhoudprogramma’s is dat je ze alleen kunt gebruiken in combinatie met een abonnement. Tegenwoordig is er slechts één boekhoudprogramma bekend dat nog zonder abonnement werkt: Gravita. Helaas heeft Gravita geen rittenregistratie module waardoor er uitsluitend boekhoudsoftware over blijft dat op basis van een abonnement werkt.

Je hebt daarom als zzp twee keuzes: gratis de registratie van ritten regelen via een tool als Excel of toch overstappen op een maandelijks abonnement van een boekhoudprogramma.

Vrijwel iedere zzp-er zal kunnen profiteren van een goed boekhoudprogramma. Het kan daarom vast geen kwaad als je eens een kijkje neemt naar wat een boekhoudprogramma je precies te bieden heeft.

Op diverse artikelen op deze website kun je meer te weten komen over de voordelen van online boekhouden. In tegenstelling tot wat veel beginnende en ervaren zzp-ers denken, is zelf boekhouden helemaal niet ingewikkeld. Online boekhoudprogramma’s helpen je om van A tot Z je boekhouding op orde te krijgen.

Daarnaast hoeft het hebben van een boekhoudprogramma abonnement niet in de kosten te lopen. Er zijn verschillende programma’s bekend waarvan de abonnementen met een abonnementsbedrag van onder de € 10 per maand zeer schappelijk geprijsd zijn. Daar zit je rittenregistratie dan dus al bij!

Rittenregistratie met een kastje

Verschillende lezers van dit artikel hebben bij mij geïnformeerd over een klassieke vorm van rittenregistratie: met een kastje. Grote bedrijven registreren van oudsher de gemaakte ritten met een ingebouwd kastje. Dit zogeheten rittenkastje weet precies wanneer en waar hoeveel kilometer gereden is. Hierdoor worden gemaakte ritten automatisch in de administratie gewerkt.

De kosten van dergelijke kastjes zijn hoog. Doordat rittenregistratie met een kastje vooral geschikt is voor werknemers om bijvoorbeeld de privé kilometers in bij te houden, adviseer ik ondernemers niet om dit soort kastjes voor de registratie van zelf gemaakte kilometers te gebruiken. Je bent heel wat goedkoper uit als je kiest om dit zelf bij te houden.

Hoe zit dat met de Belastingdienst?

De Belastingdienst heeft duidelijke regels opgesteld waar de rittenregistratie van iedere ondernemer aan moet voldoen. Het eerder aangehaalde voorbeeld geeft precies de onderdelen weer waar de rittenregistratie minimaal uit moet bestaan.

In de praktijk betekent dit dus dat er weinig gegevens nodig zijn om een rittenregistratie bij te houden die aan de regels van de Belastingdienst voldoet.

Het wordt een heel stuk ingewikkelder wanneer gekeken wordt naar de rittenregistratie van werknemers. Grotere bedrijven zullen voor een grote groep werknemers dit soort gegevens moeten bijhouden. Sommige bedrijven laten dit door de werknemers zelf doen. In dat geval kunnen werknemers van dezelfde methodes gebruik maken als de in dit artikel aangehaalde voorbeelden.

Wat mag een rittenregistratie app kosten?

De maandelijkse kosten voor een rittenregistratie app lopen extreem uiteen. Eerder in mijn artikel over rittenregistratie apps vertelde ik je over de gratis app Gekko, waarmee je eigenlijk alles kunt doen wat je ook met een betaalde rittenregistratie doet.

De meeste rittenregistratie apps rekenen een bedrag van enkele euro’s per maand, waardoor je op jaarlijkse abonnementskosten van om en nabij de € 50 tot € 60 uitkomt. Een stuk duurder dan je gratis Excel rittenregistratie. Wel veel duidelijker en handiger. Voor amper een paar procent van je benzinekosten heb je altijd een overzicht klaarstaan van de door jou gemaakte kilometerkosten.

Veel van de verschillende gratis varianten zijn lang niet altijd even goed in staat dit voor je te doen. Met uitzondering van het populaire Gekko, kom je vaak met een kilometeradministratie app uit waar gebruiksvriendelijkheid niet bepaald op de eerste plek staat.

Als je juist zo makkelijk mogelijk je administratie van je autoritten wilt doen, is een goede app onmisbaar. Daarom is het in veel gevallen verstandig te overwegen of een betaalde app niet beter aansluit op wat je zoekt.

Combineren met een boekhoudprogramma

Verzorg jij je eigen boekhouding? Doe je dit met een boekhoudprogramma? Dan is de kans groot dat je jouw rittenregistratie met je boekhouding kunt combineren. Steeds meer boekhoudprogramma’s hebben namelijk een eigen module waarmee jij jouw autoritten kunt registreren.

Veel van mijn favoriete boekhoudprogramma’s werken naadloos samen met rittenregistratie apps en modules. Dat wil dus zeggen dat ook hier weer een onderscheid te maken is. Sommige apps werken namelijk op zichzelf al met verschillende boekhoudprogramma’s. Dat terwijl andere apps juist met een enkel boekhoudprogramma werken. Een voorbeeld hiervan is Gekko maar ook het uitstekende boekhoudprogramma van e-Boekhouden.

Je bent vaak aanzienlijk goedkoper uit als je besluit je boekhouding te combineren met een rittenregistratie module. De kosten voor een app zouden anders bijna gelijk zijn geweest (in het voorbeeld van e-Boekhouden) aan het daadwerkelijke boekhoudprogramma. Dat wil zeggen dat je dus voor de kosten van een app net zo goed het boekhoudprogramma had kunnen nemen. Een gratis programma bij een app! Klinkt niet verkeerd.

exact home

Rittenregistratie met boekhoudprogramma

 • Gratis vrijblijvend uitproberen
 • Inclusief handige app
 • Inclusief boekhouden
 • zeer eenvoudig in gebruik
Meer informatie

Meest gestelde vragen

Wat is een rittenregistratie app?

Een rittenregistratie app is een applicatie waarmee jij de door jou gereden kilometers in kunt bijhouden. Alhoewel de precieze werking per app verschilt, komt het altijd neer op het kunnen registreren van de gemaakte ritten. Deze app is veelal op je smartphone beschikbaar, waardoor je niet op een uitgebreid systeem hoeft in te loggen om je ritten te registreren. Op basis van enkele gegevens weet de app precies welke rit je wanneer gemaakt hebt. Hierdoor ben je in staat met enkele seconden per week je rittenadministratie correct bij te houden.

Je kunt verschillende soorten rittenregistratie apps downloaden en gebruiken. Een deel van de apps zijn uitsluitend bestemd om voor rittenregistratie te gebruiken. Een ander deel is zowel te gebruiken voor de registratie van ritten als voor het verzorgen van je boekhouding.

Bekijk hier het overzicht met de prijzen van de beste rittenregistratie apps

Wat zijn de voordelen van een rittenregistratie app?

Met een goede app hoef jij je nooit meer zorgen te maken over je kilometeradministratie. Al jouw ritten zijn namelijk netjes geregistreerd. Voor jou en je opdrachtgever is een overzichtelijke weergave beschikbaar van iedere rit. Waar en wanneer tegen welke kosten.
Maar dat is niet het enige voordeel van rittenregistratie. Wie de ritten registreert, kan daar meer voordelen uit halen.

* Belastingvoordeel bij meer dan 500 privékilometers per jaar (vrijgesteld van bijtelling)
* Registratie bij de hand, waar je ook bent
* Automatisch je ritten registreren. Puur door de app aan te zetten en af te sluiten bij gebruik
* Overzicht van al je ritten
* Duidelijke verantwoording van je gemaakte ritten
* Slimmer reizen door beter inzicht
* Direct je kilometeradministratie in je boekhouding

Een rittenregistratie app kun je gratis uitproberen. Vergelijk hier de beste rittenregistratie apps.

Hoeveel kost een rittenregistratie app?

De maandelijkse kosten voor een rittenregistratie app lopen extreem uiteen. Er zijn ook gratis rittenregistratie apps, waarmee je eigenlijk alles kunt doen wat je ook met een betaalde rittenregistratie doet. De meeste rittenregistratie apps rekenen een bedrag van enkele euro’s per maand, waardoor je op jaarlijkse abonnementskosten van om en nabij de € 50 tot € 60 per jaar uitkomt. Een stuk duurder dan je gratis Excel rittenregistratie. Wel veel duidelijker en handiger. Voor amper een paar procent van je benzinekosten heb je altijd een overzicht klaarstaan van de door jou gemaakte kilometerkosten.

Als je juist zo makkelijk mogelijk je administratie van je autoritten wilt doen, is een goede app onmisbaar. Daarom is het in veel gevallen verstandig te overwegen of een betaalde app niet beter aansluit op wat je zoekt.

Vergelijk hier de beste rittenregistratie apps

Op zoek naar een boekhoudprogramma?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek je een boekhoudprogramma?

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten