Wat zijn redelijke kosten voor de boekhouding van een eenmanszaak?

Kosten boekhouding eenmanszaak

Jarenlang waren zelfstandige ondernemers (zzp’ers) gemiddeld € 200 per maand aan boekhoudkosten kwijt voor een boekhouder eenmanszaak. De kosten voor de boekhouding van een eenmanszaak werden door velen als onvermijdelijk gezien. Veel zzp’ers kunnen zich niet meer voorstellen dat de boekhoudkosten van een eenmanszaak ooit zo hoog konden zijn. Volgens diverse onderzoeken liggen deze kosten tegenwoordig vele malen lager. Maar hoe kan dat dan eigenlijk? Waar bestaan de moderne boekhoudkosten uit en hoe kun jij ervoor zorgen dat de kosten van je boekhouding zo laag mogelijk zijn?

Ondernemers uit het hele land hebben online hun tactieken opgeschreven om de boekhoudkosten te minimaliseren. Doordat je tegenwoordig vrijwel alles zelf kunt doen, kan je in theorie zonder enige kosten je boekhouding verzorgen. Behalve je eigen tijd natuurlijk.

Wat zijn de kosten van een boekhoudprogramma voor een eenmanszaak?

Ik neem je mee langs de wegen die jou kunnen helpen de kosten voor je boekhouding van je eenmanszaak te verlagen. Indien je jouw kosten maximaal wilt minimaliseren, is de informatie uit dit artikel onmisbaar. Lees je mee?

Inhoudsopgave

Waar bestaan de klassieke boekhoudkosten eigenlijk uit?

Laten we eerst kijken naar de opbouw van de klassieke boekhoudkosten. Je kunt pas besparen op je boekhoudkosten als je weet waar de kosten precies vandaan komen. De tarieven boekhouder zijn gemiddeld als volgt. De wat jongere boekhouders kosten tussen de € 40 en € 45. Ervaren boekhouders kosten daarentegen al snel € 80, met een minimaal starttarief van € 60.

Zoals je begrijpt, is de ene boekhouder de ander niet. Boekhouders van € 80 kunnen mogelijk het werk van een goedkope boekhouder in de helft van de tijd doen. Wie weet weten ervaren boekhouders wel beter wat jij nodig hebt en wat niet, waardoor je met een ervaren boekhouder eenmanszaak goedkoper uit bent.

Alsnog kunnen de maandelijkse kosten bij beide opties hoog uitvallen. Volgens verschillende websites liggen de maandelijkse boekhoudkosten tussen de € 70 en € 250, met een gemiddelde van € 120. Nog steeds prijzig, als je beseft dan we het dan al over € 1.440 op jaarbasis hebben. Overigens zijn de kosten boekhouder aftrekbaar. Deze tarieven van een boekhouder zijn gebaseerd voor een eenmanszaal. De kosten boekhouder VOF en kosten boekhouder BV zijn beduidend hoger.

Maar waar bestaan deze kosten dan precies uit?

De meeste tijd zit in het controleren van de kosten en de verwerking hiervan. Je wilt namelijk dat jouw kosten straks in een overzicht te zien zijn. Tegenwoordig kunnen boekhouders binnen een seconde een resultatenrekening of balans uitdraaien. Daar zit dus nauwelijks tijd meer in. Zoals ik eerder aangaf, kost het controleren en verwerken van alle financiële gegevens veruit het meeste tijd.

zelfboekhouden restaurant

Vervolgens hoeft de boekhouder eenmanszaak alleen nog maar deze gegevens in te voeren in het systeem van de Belastingdienst, bijvoorbeeld als de btw-aangifte gedaan moet worden. Dit neemt doorgaans enkele minuten in beslag voor zelfstandige ondernemers. In veel gevallen kost de communicatie met de opdrachtgever, jij, bijna 20% tot 30% van de tijd. Het kan dus lonen om niet al te lang met je boekhouder aan de telefoon te hangen.

De online boekhouder

De eerste manier om op veel van de bovenstaande kosten te besparen, is door gebruik te maken van een online boekhouder. De kosten van de boekhouding van een eenmanszaak bestaan zoals je hebt kunnen lezen voor een deel uit het verwerken van de facturen en bonnen. Dit blijft in het geval van een online boekhouder eenmanszaak nog steeds het geval. Er moet kortom iemand aan het werk om jouw facturen te verwerken. Het grote verschil zit echter in de communicatie met de boekhouder. De online boekhouder eenmanszaak hoeft in principe niet met jou te bellen of af te spreken. Het enige wat de online boekhouder van jou nodig heeft, zijn jouw inkomende en uitgaande facturen.

Dit scheelt natuurlijk fors voor de boekhouding kosten van jouw eenmanszaak. Het enige wat de boekhouder hoeft te doen is het verwerken van de facturen. Vervolgens kan jij kiezen om ook de aangiftes (bijv. omzetbelasting) door de online boekhouder te laten doen. Je kunt dit ook zelf doen.

In principe kan de online boekhouder jouw boekhouding op ieder vlak overnemen. Het loont vaak wel om even over de werkzaamheden van de boekhouder heen te gaan, vooral als je een jonge boekhouder kiest.

Heb ik geen accountant nodig?

Als jij een eenmanszaak hebt, hoef jij je niet druk te maken over de kosten voor een accountant. Die heb je namelijk helemaal niet nodig. Een accountant is pas nodig als jouw bedrijf bestaat uit complexe entiteiten en meerdere werknemers. Boekhouders zijn opgeleid om vooral kleine ondernemers van een verzorgde boekhouding te voorzien. Accountants zijn daarentegen opgeleid om bedrijven te hebben met internationalisatie, administratie op grote schaal en wet- en regelgeving in binnen- en buitenland omtrent financiële activiteiten.

Mocht je niet zeker weten of je een boekhouder of accountant nodig hebt, kan je altijd met beide beroepsgroepen contact opnemen. Zij kunnen je dan vertellen waar je goed aan doet.

kosten boekhouding eenmanszaak verlagen door zelf boekhouden

Waarvoor heb je een boekhouder nodig?

Je voelt het al aankomen: mijn advies om je boekhoudkosten te beperken heeft vooral te maken met het zelf doen van je boekhouding. Mocht je echter zo min mogelijk zelf willen doen, is het verstandig om te weten waarom een boekhouder echt nodig kan zijn.

Als ondernemer ben je in Nederland verplicht om je inkomsten en uitgaven te rapporteren aan de Belastingdienst. Doe je dit niet, dan ben je in overtreding en worden er boetes opgelegd. Een boekhouder is ten eerste dan ook verplicht om jouw financiële mutaties te verwerken in de door de Belastingdienst verplichte documentatie, zoals een winst- en verliesrekening.

Een boekhouder doet jouw btw-aangifte en zorgt ervoor dat je weet hoeveel inkomstenbelasting je moet betalen. Bij het opstellen van de vereiste documentatie voor deze belastingen, zorgt een boekhouder ervoor dat er rekening wordt gehouden met alle mogelijke aftrekposten. Als jij bijvoorbeeld voor een groot bedrag aan bedrijfsmiddelen hebt ingekocht, kan je rekenen op de zogeheten kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, oftewel KIA. Als je deze aftrek vergeten was wanneer je zelf je boekhouding gedaan had, heb je met een boekhouder direct de boekhouding kosten van jouw eenmanszaak terugverdient.

Ten slotte kan een boekhouder je financieel advies geven, bijvoorbeeld over het doen van investeringen. Doordat boekhouders dicht op jouw financiële resultaten zitten, kunnen zij je beter financieel advies geven dan wie dan ook.

Lage kosten voor je eigen boekhouding? Doe als eenmanszaak je eigen boekhouding!

Ik hoef je eigenlijk niet te vertellen wat de makkelijkste manier is om de kosten van je boekhouding drastisch te verlagen. Toch doe ik het. Want velen denken alsnog dat het zelf verzorgen van de boekhouding lastig is en veel tijd kost. Dit is allebei niet waar. En dat komt door het grote aanbod van online boekhoudprogramma’s dat jou hierbij helpt.

Laten we eerst nog even kijken naar de allergoedkoopste manier om je boekhouding te verzorgen. Dat is namelijk door alles in excel te doen. Je hoeft in dat geval geen gebruik te maken van een boekhoudprogramma en je bent alleen je eigen tijd kwijt aan de boekhouding. Als je echter toch al wat vrije uurtjes had liggen, kan je dus praktisch gratis je boekhouding bijhouden. Net zoals dat je in je eigen tijd de verschillende aangiftes kunt doen. Het loont weliswaar om wat boekhoudkundige vaardigheden op te doen om fouten te voorkomen. Dit hoeft met een simpele cursus niet al te veel tijd te kosten.

Mocht je wel je eigen boekhouding willen doen maar vind je het niet erg om enigszins boekhoud kosten voor je eenmanszaak te maken? Dan adviseer ik je gebruik te maken van een van de vele online boekhoudprogramma’s. Deze boekhoudprogramma’s verhogen je boekhoudkosten met enkele tientallen euro’s per maand (vanaf € 7,95 per maand). Middels een dergelijk boekhoudprogramma is het zelf doen van je boekhouding pas echt makkelijk (en snel te doen!).

De kosten voor je boekhouding verlagen met online boekhoudprogramma’s

Kosten maken voor je boekhouding, daar ontkom je bijna niet aan. Je kunt daarentegen wel de kosten beperken door van online boekhoudprogramma’s gebruik te maken. Met een dergelijk programma ben je echter maar € 10 tot € 20 per maand kwijt. En wat van je eigen tijd natuurlijk.

De meeste boekhoudprogramma’s vragen van jou alleen je facturen te importeren. Vervolgens wordt iedere factuur die vanuit het programma verstuurd wordt direct in de administratie verwerkt. Je bent kortom geen tijd meer kwijt aan rapportages en analyses, die worden automatisch voor jou aangemaakt.

Per maand ben je bij 50 facturen zo’n 30 minuten aan de boekhouding kwijt. De goedkoopste boekhoudprogramma’s zijn al beschikbaar vanaf € 7,95 per maand. Gemiddeld gezien betaal je rond de € 15 per maand aan boekhouding kosten. Wist je nog dat ik je vertelde dat de klassieke boekhoudkosten voor een eenmanszaak rond de € 200 lagen? Een fors verschil.

Het goedkoopste boekhoudprogramma dat jij kunt kiezen is eBoekhouden, dat vrijwel alle functies bevat die je nodig hebt. Visma eAccounting is met € 15,- per maand gemiddeld en heeft de beste prijs-kwaliteit verhouding. Als je echter net je begint met ondernemen, kan je maar liefst 15 maanden kosteloos gebruik maken van eBoekhouden. Het is daarom mogelijk interessanter om als beginnende ondernemer voor eBoekhouden te kiezen.

Wil je ook besparen op de kosten boekhouding eenmanszaak? We hebben de beste boekhoudprogramma’s getest. Vele ondernemers gingen je al voor!

ZZP

E-Boekhouden

 • 1,5 jaar gratis voor starters
 • ongekend eenvoudig in gebruik
 • factureren en boekhouden in 1
 • Vanaf € 7,95 per maand
Lees nu verder

Eenmanszaak

 • 30 dagen gratis uitproberen
 • met elke webshop te koppelen
 • Scan en herken service
 • Vanaf € 39 per maand
Lees nu verder

MKB

Twinfield boekhouden

 • 30 dagen gratis uitproberen
 • marktleider voor MKB
 • uitgebreide rapportages mogelijk
 • Vanaf € 37,50 per maand
Lees nu verder

Meest gestelde vragen

Wat kost een boekhoudprogramma voor een eenmanszaak?

Een boekhoudprogramma voor een eenmanszaak kost gemiddeld € 10 tot € 20 per maand. De goedkoopste boekhoudprogramma’s zijn er al vanaf € 7,95 per maand. Hierbij zijn alle functies beschikbaar die nodig zijn om de boekhouding van je eenmanszaak te regelen.

Lees hier veder voor een overzicht van de goedkoopste boekhoudprogramma’s voor een eenmanszaak of ZZP.

Wat is het uurtarief van een boekhouder?

Het uurtarief van een boekhouder varieert tussen de € 40 en € 80 per uur. Het uurtarief is afhankelijk van de ervaring van een boekhouder. Als je de gehele boekhouding wil uitbesteden aan een boekhouder kun je rekening houden met gemiddeld € 120 per maand aan boekhoudkosten voor een eenmanszaak.
Ben je op zoek naar een boekhouder in jouw regio? Bekijk hier voor meer informatie over een deskundige boekhouder bij jouw in de buurt.

Zelf boekhouden of uitbesteden aan een boekhouder?

Voor het uitbesteden van de boekhouding aan een boekhouder ben je al snel € 120 per maand kwijt. Wanneer je eenmanszaak of ZZP’er bent is het zelf bijhouden van de boekhouding met een online boekhoudprogramma erg eenvoudig. Daarnaast zijn de kosten een stuk lager als dan wanneer je alles uitbesteed aan een boekhouder. Er zijn zelfs boekhoudprogramma’s die je voor een bepaalde periode gratis kunt gebruiken.

Bekijk hier de top 10 beste boekhoudprogramma’s.

Wat is het beste boekhoudprogramma voor ZZP?

We hebben een overzicht gemaakt van de beste boekhoudprogramma’s voor ZZP. Deze programma’s zijn uitvoerig door ons getest op functies en gebruiksgemak. Al deze boekhoudprogramma’s kun je gratis gebruiken voor een bepaalde periode. We raden aan om 3 programma’s te testen voordat je een definitieve beslissing maakt.

Bekijk hier onze top 10 boekhoudprogramma’s voor ZZP.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *