Wat zijn redelijke kosten voor de boekhouding van een eenmanszaak?

Kosten boekhouding eenmanszaak

Jarenlang waren zelfstandige ondernemers (zzp’ers) gemiddeld € 200 per maand aan boekhoudkosten kwijt voor een boekhouder eenmanszaak. De kosten voor de boekhouding van een eenmanszaak werden door velen als onvermijdelijk gezien. Veel zzp’ers kunnen zich niet meer voorstellen dat de boekhoudkosten van een eenmanszaak ooit zo hoog konden zijn. Volgens diverse onderzoeken liggen deze kosten tegenwoordig vele malen lager. Maar hoe kan dat dan eigenlijk? Waar bestaan de moderne boekhoudkosten uit en hoe kun jij ervoor zorgen dat de kosten van je boekhouding zo laag mogelijk zijn?

Ondernemers uit het hele land hebben online hun tactieken opgeschreven om de boekhoudkosten te minimaliseren. Doordat je tegenwoordig vrijwel alles zelf kunt doen, kan je in theorie zonder enige kosten je boekhouding verzorgen. Behalve je eigen tijd natuurlijk.

Wat zijn de kosten van een boekhoudprogramma voor een eenmanszaak?

 

Ik neem je mee langs de wegen die jou kunnen helpen de kosten voor je boekhouding van je eenmanszaak te verlagen. Indien je jouw kosten maximaal wilt minimaliseren, is de informatie uit dit artikel onmisbaar. Lees je mee?

Inhoudsopgave

Waar bestaan de klassieke boekhoudkosten eigenlijk uit?

Laten we eerst kijken naar de opbouw van de klassieke boekhoudkosten. Je kunt pas besparen op je boekhoudkosten als je weet waar de kosten precies vandaan komen. De tarieven boekhouder zijn gemiddeld als volgt. De wat jongere boekhouders kosten tussen de € 40 en € 45. Ervaren boekhouders kosten daarentegen al snel € 80, met een minimaal starttarief van € 60.

Zoals je begrijpt, is de ene boekhouder de ander niet. Boekhouders van € 80 kunnen mogelijk het werk van een goedkope boekhouder in de helft van de tijd doen. Wie weet weten ervaren boekhouders wel beter wat jij nodig hebt en wat niet, waardoor je met een ervaren boekhouder eenmanszaak goedkoper uit bent.

Alsnog kunnen de maandelijkse kosten bij beide opties hoog uitvallen. Volgens verschillende websites liggen de maandelijkse boekhoudkosten tussen de € 70 en € 250, met een gemiddelde van € 120. Nog steeds prijzig, als je beseft dan we het dan al over € 1.440 op jaarbasis hebben. Overigens zijn de kosten boekhouder aftrekbaar. Deze tarieven van een boekhouder zijn gebaseerd voor een eenmanszaal. De kosten boekhouder VOF en kosten boekhouder BV zijn beduidend hoger.

Maar waar bestaan deze kosten dan precies uit?

De meeste tijd zit in het controleren van de kosten en de verwerking hiervan. Je wilt namelijk dat jouw kosten straks in een overzicht te zien zijn. Tegenwoordig kunnen boekhouders binnen een seconde een resultatenrekening of balans uitdraaien. Daar zit dus nauwelijks tijd meer in. Zoals ik eerder aangaf, kost het controleren en verwerken van alle financiële gegevens veruit het meeste tijd.

zelfboekhouden restaurant

Vervolgens hoeft de boekhouder eenmanszaak alleen nog maar deze gegevens in te voeren in het systeem van de Belastingdienst, bijvoorbeeld als de btw-aangifte gedaan moet worden. Dit neemt doorgaans enkele minuten in beslag voor zelfstandige ondernemers. In veel gevallen kost de communicatie met de opdrachtgever, jij, bijna 20% tot 30% van de tijd. Het kan dus lonen om niet al te lang met je boekhouder aan de telefoon te hangen.

De online boekhouder

De eerste manier om op veel van de bovenstaande kosten te besparen, is door gebruik te maken van een online boekhouder. De kosten van de boekhouding van een eenmanszaak bestaan zoals je hebt kunnen lezen voor een deel uit het verwerken van de facturen en bonnen. Dit blijft in het geval van een online boekhouder eenmanszaak nog steeds het geval. Er moet kortom iemand aan het werk om jouw facturen te verwerken. Het grote verschil zit echter in de communicatie met de boekhouder. De online boekhouder eenmanszaak hoeft in principe niet met jou te bellen of af te spreken. Het enige wat de online boekhouder van jou nodig heeft, zijn jouw inkomende en uitgaande facturen.

Dit scheelt natuurlijk fors voor de boekhouding kosten van jouw eenmanszaak. Het enige wat de boekhouder hoeft te doen is het verwerken van de facturen. Vervolgens kan jij kiezen om ook de aangiftes (bijv. omzetbelasting) door de online boekhouder te laten doen. Je kunt dit ook zelf doen.

In principe kan de online boekhouder jouw boekhouding op ieder vlak overnemen. Het loont vaak wel om even over de werkzaamheden van de boekhouder heen te gaan, vooral als je een jonge boekhouder kiest.

Heb ik geen accountant nodig?

Als jij een eenmanszaak hebt, hoef jij je niet druk te maken over de kosten voor een accountant. Die heb je namelijk helemaal niet nodig. Een accountant is pas nodig als jouw bedrijf bestaat uit complexe entiteiten en meerdere werknemers. Boekhouders zijn opgeleid om vooral kleine ondernemers van een verzorgde boekhouding te voorzien. Accountants zijn daarentegen opgeleid om bedrijven te hebben met internationalisatie, administratie op grote schaal en wet- en regelgeving in binnen- en buitenland omtrent financiële activiteiten.

Mocht je niet zeker weten of je een boekhouder of accountant nodig hebt, kan je altijd met beide beroepsgroepen contact opnemen. Zij kunnen je dan vertellen waar je goed aan doet.

kosten boekhouding eenmanszaak verlagen door zelf boekhouden

Waarvoor heb je een boekhouder nodig?

Je voelt het al aankomen: mijn advies om je boekhoudkosten te beperken heeft vooral te maken met het zelf doen van je boekhouding. Mocht je echter zo min mogelijk zelf willen doen, is het verstandig om te weten waarom een boekhouder echt nodig kan zijn.

Als ondernemer ben je in Nederland verplicht om je inkomsten en uitgaven te rapporteren aan de Belastingdienst. Doe je dit niet, dan ben je in overtreding en worden er boetes opgelegd. Een boekhouder is ten eerste dan ook verplicht om jouw financiële mutaties te verwerken in de door de Belastingdienst verplichte documentatie, zoals een winst- en verliesrekening.

Een boekhouder doet jouw btw-aangifte en zorgt ervoor dat je weet hoeveel inkomstenbelasting je moet betalen. Bij het opstellen van de vereiste documentatie voor deze belastingen, zorgt een boekhouder ervoor dat er rekening wordt gehouden met alle mogelijke aftrekposten. Als jij bijvoorbeeld voor een groot bedrag aan bedrijfsmiddelen hebt ingekocht, kan je rekenen op de zogeheten kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, oftewel KIA. Als je deze aftrek vergeten was wanneer je zelf je boekhouding gedaan had, heb je met een boekhouder direct de boekhouding kosten van jouw eenmanszaak terugverdient.

Ten slotte kan een boekhouder je financieel advies geven, bijvoorbeeld over het doen van investeringen. Doordat boekhouders dicht op jouw financiële resultaten zitten, kunnen zij je beter financieel advies geven dan wie dan ook.

Welke kosten mag je voor een eenmanszaak aan de boekhouding toevoegen?

Als je in je eenmanszaak álle kosten die je in je boekhouding mag verwerken daar ook echt in verwerkt, betekent dit dat je op jaarbasis minder belasting hoeft te betalen. Zo kun je jouw winst drukken en neemt je voorbelasting ook toe. Dit scheelt op zowel de inkomstenbelasting als omzetbelasting geld dat je moet afdragen. Er is geen ondernemer die daar niet gelukkig van wordt.

Vanuit dit perspectief, is het verstandig om te weten welke kosten je allemaal voor je eenmanszaak mag opvoeren. Alles bij elkaar genomen, is er een enorme besparing mogelijk als je hier goed van op de hoogte bent. Laten we snel kijken welke kosten je rekening mee kunt houden.

Alles wat je voor je eenmanszaak inkoopt

Wat voor type bedrijf je ook hebt: als je iets inkoopt dat deels of volledig binnen je bedrijf gebruikt wordt, kan het worden opgevoerd als kosten. Hier zijn verschillende situaties mogelijk waarbij je het volledig in de boekhouding van je eenmanszaak kunt plaatsen of deels.

Een voor de hand liggend voorbeeld is de inkoop van goederen om te verkopen. Dat kan een product zijn maar ook een dienst als een ontwerper die voor een klant van jou een website maakt. Zolang het door je bedrijf gaat en op een of andere manier hier een bijdrage aan levert, zijn het kosten die je kunt opnemen!

Datzelfde is van toepassing op kantoormaterialen. Zolang je een eigen kantoor hebt en daar spullen voor nodig zijn als een bureau of monitor, is het gebruik beperkt tot je eenmanszaak. Het zijn middelen die je nodig hebt om te kunnen presteren binnen je eenmanszaak. Zonder een bureau of goede laptop, kun jij niet je werk doen.

Let wel op dat vooral bij kantoormiddelen het extra belangrijk is op de hoogte te zijn van de regelgeving. Zo moet het echt je eigen kantoor zijn en telt een thuiskantoor alleen mee als aan verschillende voorwaarden voldaan wordt.

Alle kosten die je voor je eenmanszaak maakt

Behalve dat alles wat je inkoopt in je boekhouding als kosten opgenomen mag worden, zijn er ook veel kosten die je maakt om je bedrijf te kunnen voeren. Het meest eenvoudige voorbeeld hiervan zijn vervoerskosten tijdens werktijd. Ga je naar een klant toe? Of moet je een levering inspecteren? Dan heb je hiervoor kosten moeten maken. Je hebt een treinkaartje gekocht of kilometers met de auto afgelegd. Wat je vervoersmiddel ook is (zelfs als je fietst!): je maakt kosten.

Een complexer voorbeeld is dat van een etentje, ook wel consumpties tijdens werktijd genoemd. Als je een klant naar een diner neemt om bijvoorbeeld een product of dienst te adviseren, kan je het etentje (indien jij de rekening betaalt) aan je boekhouding als kosten toevoegen. Is het echter een vriendschappelijk etentje, dan mogen de kosten niet in de boekhouding worden opgenomen. Zelfs niet als je tijdens werktijd hebt gegeten.

Maar wat denk je van alle abonnementen die je hebt om je eenmanszaak te kunnen voeren? Bellen en internet? Dat zijn natuurlijk kosten die je aan de boekhouding van je eenmanszaak kunt toevoegen. Let wel op dat het zo kan zijn dat je deze abonnementen ook privé gebruikt. In dat geval moet je een verdeling bepaling waarin je deze abonnementen privé en zakelijk gebruikt. Als je bijvoorbeeld 70% van de tijd je internet zakelijk gebruikt, kun je dus 70% van je internetkosten aan je boekhouding toevoegen.

Tenslotte maken steeds meer ondernemers van software gebruik. Behalve boekhoudsoftware waar in dit artikel al een volledig hoofdstuk aan gewijd is, kunnen aan de boekhouding van een eenmanszaak ook kosten worden toegevoegd voor andere zakelijke software. CRM, projectmanagement en alles wat jouw bedrijf nodig heeft.

Hoe kun je jouw kosten in je boekhouding nog meer laag houden?

Tot dusver heeft dit artikel zich exclusief gericht op de kosten die meteen tot je boekhouder of boekhouding gerekend worden. Om dat nog even samen te vatten, gaat het dan vooral om de kosten van je boekhouder en het boekhoudprogramma dat je gebruikt. Als je het echt precies wilt doen, kun je daar ook nog je eigen tijd aan toevoegen. Je bent kortom tijd kwijt geweest aan het regelen van je boekhouding. Denk aan het verwerken van bonnetjes of het nakijken van facturen. Helaas kun je deze kosten alleen niet opvoeren. Je maakt ze echter wel.

Voer al je kosten op

Het is al even besproken: de besparingen die je echt niet kunt laten liggen, zijn de kosten die je af te dragen belastingen verlagen. Veel ondernemers laten kleine facturen liggen of weten niet dat ze als kosten aan de boekhouding toegevoegd mogen worden. Door je eens goed te verdiepen van de kosten die je nu echt allemaal in je boekhouding mag verwerken, voorkom je dat je ooit nog eens een bak kosten laat liggen.

Kijk ieder jaar kritisch naar je kosten

Natuurlijk wil je alle kosten die je maakt, opvoeren. Je boekhouding heeft ruimte genoeg om zoveel mogelijk van je kosten hierin te verwerken. Het maken van kosten die je alleen niet hoeft te maken, is echter nog onverstandiger dan kosten niet opvoeren. Een ander veel gemaakte fout die eenmanszaken en grote bedrijven maken.

Veel van de kosten die je maakt, zullen zonder twijfel nodig zijn om je bedrijf draaiende te houden. Het helpt je om je omzet binnen te halen en producten of services naar je klanten te krijgen.

Alleen wat als ik je vraag hoe vaak je jaarlijks naar je kosten kijkt? Hoe vaak denk je na of alle kosten die je maakt, ook echt nodig zijn?

De manier om de kosten in de boekhouding van een eenmanszaak te verlagen, is door ieder jaar een moment in te lassen dat je alle kosten stuk voor stuk nakijkt. Kun je niet een goedkoper alternatief voor dezelfde kwaliteit vinden? Weet je zeker dat het maken van deze kosten nodig is om je bedrijf te laten functioneren? Iets simpels als een jaarlijks controlemoment kan veel kosten besparen.

Kosten delen

Steeds meer ondernemers kiezen ervoor om middelen te delen. Alhoewel dit bij lang niet alle middelen toegestaan is, bijvoorbeeld vanuit de leverancier of ontwikkelaar, komt dit vaker voor. Een goed voorbeeld hiervan is software.

Voor internet ondernemers is het gebruik van software onvermijdelijk. De maandelijkse kosten van software kunnen echter sterk oplopen. Er zijn de laatste jaren diverse platformen bijgekomen waarbij het mogelijk is om software met andere ondernemers te delen. Je deelt in dat geval je inloggegevens en ondernemers betalen voor het gebruik een deel van je abonnementskosten.

Je kosten bepalen voor 50% je winst

Het is een gegeven dat als je meer omzet dan dat je aan kosten maakt, je meer winst hebt. Als eenmanszaak is het daarom interessant om te kijken naar de mogelijkheden om je omzet te verhogen. Zoals je zonder twijfel weet, kun je ook kijken naar je kosten. Als je zowel je kosten kunt verlaten als je omzet verhogen, is de winst die daar uit voortkomt twee keer zo hoog.

Durf daarom eens wat kritischer hiernaar te kijken en echt op zoek te gaan naar de mogelijkheden om verbeteringen door te voeren. De kans is groot dat je juist dan op ideeën komt waar je bedrijf en je portemonnee je dankbaar voor zal zijn.

Uiteindelijk blijft het belangrijk dat je jouw boekhouding zo inzichtelijk mogelijk maakt. Dit is en blijft het makkelijkst te doen via boekhoudsoftware. Mocht je nog naar kwalitatieve boekhoudsoftware op zoek zijn, bespreek ik bovenaan deze pagina welke programma’s wat mij betreft daar het best voor zijn. Ik ben benieuwd met welke van deze vijf jij eindigt.

Lage kosten voor je eigen boekhouding? Doe als eenmanszaak je eigen boekhouding!

Ik hoef je eigenlijk niet te vertellen wat de makkelijkste manier is om de kosten van je boekhouding drastisch te verlagen. Toch doe ik het. Want velen denken alsnog dat het zelf verzorgen van de boekhouding lastig is en veel tijd kost. Dit is allebei niet waar. En dat komt door het grote aanbod van online boekhoudprogramma’s dat jou hierbij helpt.

Laten we eerst nog even kijken naar de allergoedkoopste manier om je boekhouding te verzorgen. Dat is namelijk door alles in excel te doen. Je hoeft in dat geval geen gebruik te maken van een boekhoudprogramma en je bent alleen je eigen tijd kwijt aan de boekhouding. Als je echter toch al wat vrije uurtjes had liggen, kan je dus praktisch gratis je boekhouding bijhouden. Net zoals dat je in je eigen tijd de verschillende aangiftes kunt doen. Het loont weliswaar om wat boekhoudkundige vaardigheden op te doen om fouten te voorkomen. Dit hoeft met een simpele cursus niet al te veel tijd te kosten.

Mocht je wel je eigen boekhouding willen doen maar vind je het niet erg om enigszins boekhoud kosten voor je eenmanszaak te maken? Dan adviseer ik je gebruik te maken van een van de vele online boekhoudprogramma’s. Deze boekhoudprogramma’s verhogen je boekhoudkosten met enkele tientallen euro’s per maand (vanaf € 7,95 per maand). Middels een dergelijk boekhoudprogramma is het zelf doen van je boekhouding pas echt makkelijk (en snel te doen!).

De kosten voor je boekhouding verlagen met online boekhoudprogramma’s

Kosten maken voor je boekhouding, daar ontkom je bijna niet aan. Je kunt daarentegen wel de kosten beperken door van online boekhoudprogramma’s gebruik te maken. Met een dergelijk programma ben je echter maar € 10 tot € 20 per maand kwijt. En wat van je eigen tijd natuurlijk.

De meeste boekhoudprogramma’s vragen van jou alleen je facturen te importeren. Vervolgens wordt iedere factuur die vanuit het programma verstuurd wordt direct in de administratie verwerkt. Je bent kortom geen tijd meer kwijt aan rapportages en analyses, die worden automatisch voor jou aangemaakt.

Per maand ben je bij 50 facturen zo’n 30 minuten aan de boekhouding kwijt. De goedkoopste boekhoudprogramma’s zijn al beschikbaar vanaf € 7,95 per maand. Gemiddeld gezien betaal je rond de € 15 per maand aan boekhouding kosten. Wist je nog dat ik je vertelde dat de klassieke boekhoudkosten voor een eenmanszaak rond de € 200 lagen? Een fors verschil.

Het goedkoopste boekhoudprogramma dat jij kunt kiezen is eBoekhouden, dat vrijwel alle functies bevat die je nodig hebt. Visma eAccounting is met € 15,- per maand gemiddeld en heeft de beste prijs-kwaliteit verhouding. Als je echter net je begint met ondernemen, kan je maar liefst 15 maanden kosteloos gebruik maken van eBoekhouden. Het is daarom mogelijk interessanter om als beginnende ondernemer voor eBoekhouden te kiezen.

Wil je ook besparen op de kosten boekhouding eenmanszaak? We hebben de beste boekhoudprogramma’s getest. Vele ondernemers gingen je al voor!

Rompslomp

rompslomp
  • 30 dagen gratis uitproberen
  • Vanaf € 5,- per maand
  • Beoordeling: 4/5

e-Boekhouden.nl

hoeveel zijn de kosten boekhouding eenmanszaak
  • Gratis uitproberen
  • Vanaf € 9,95 per maand
  • Beoordeling 5/5

Moneymonk

hoe hoog zijn de kosten boekhouding eenmanszaak
  • 30 dagen gratis uitproberen
  • Vanaf € 10,- per maand
  • Beoordeling 5/5

Meest gestelde vragen

Wat kost een boekhoudprogramma voor een eenmanszaak?

Een boekhoudprogramma voor een eenmanszaak kost gemiddeld € 10 tot € 20 per maand. De goedkoopste boekhoudprogramma’s zijn er al vanaf € 7,95 per maand. Hierbij zijn alle functies beschikbaar die nodig zijn om de boekhouding van je eenmanszaak te regelen.

Lees hier veder voor een overzicht van de goedkoopste boekhoudprogramma’s voor een eenmanszaak of ZZP.

Wat is het uurtarief van een boekhouder?

Het uurtarief van een boekhouder varieert tussen de € 40 en € 80 per uur. Het uurtarief is afhankelijk van de ervaring van een boekhouder. Als je de gehele boekhouding wil uitbesteden aan een boekhouder kun je rekening houden met gemiddeld € 120 per maand aan boekhoudkosten voor een eenmanszaak.
Ben je op zoek naar een boekhouder in jouw regio? Bekijk hier voor meer informatie over een deskundige boekhouder bij jouw in de buurt.

Zelf boekhouden of uitbesteden aan een boekhouder?

Voor het uitbesteden van de boekhouding aan een boekhouder ben je al snel € 120 per maand kwijt. Wanneer je eenmanszaak of ZZP’er bent is het zelf bijhouden van de boekhouding met een online boekhoudprogramma erg eenvoudig. Daarnaast zijn de kosten een stuk lager als dan wanneer je alles uitbesteed aan een boekhouder. Er zijn zelfs boekhoudprogramma’s die je voor een bepaalde periode gratis kunt gebruiken.

Bekijk hier de top 10 beste boekhoudprogramma’s.

Wat is het beste boekhoudprogramma voor ZZP?

We hebben een overzicht gemaakt van de beste boekhoudprogramma’s voor ZZP. Deze programma’s zijn uitvoerig door ons getest op functies en gebruiksgemak. Al deze boekhoudprogramma’s kun je gratis gebruiken voor een bepaalde periode. We raden aan om 3 programma’s te testen voordat je een definitieve beslissing maakt.

Bekijk hier onze top 10 boekhoudprogramma’s voor ZZP.

Op zoek naar een boekhoudprogramma?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek je een boekhoudprogramma?