Wat is het Business Model Canvas?

Ieder jaar starten in Nederland tienduizenden mensen een nieuw bedrijf. Zo kwam de teller in het derde kwartaal van 2022 uit op 61.435 kersverse ondernemingen. Het begint allemaal met een inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Maar een succesvol bedrijf komt niet zomaar aanwaaien. Je dient gedegen onderzoek te doen naar de markt om een goede start te maken. Een populair hulpmiddel daarbij is het ‘Business model canvas’. Wat houdt het precies in en waarom is het zo nuttig voor ondernemers?

Wat is het Business Model Canvas?

Bij het oprichten van een bedrijf komt veel kijken. Zo is het verstandig om een ondernemingsplan op te stellen. Hierin beschrijf je alle plannen en doelstellingen voor jouw nieuwe bedrijf en hoe je dat wil gaan bereiken. En dan hebben we het nog kort samengevat, want in principe schrijf je alles op wat met jouw onderneming te maken heeft. Met behulp van het zogeheten Business Model Canvas maak je op een effectieve manier een ondernemingsplan. Deze tool is door Alex Osterwalder bedacht in 2010 en speciaal ontworpen om jouw plannen visueel in kaart te brengen.

Wat is het Business Model Canvas

Alle negen bouwstenen van het BMC op een rij

Een groot voordeel van het Business Model Canvas is dat je het ondernemingsplan duidelijk in kaart brengt. Daarbij leg je de focus op de bedrijfsstrategie, de markt en jouw potentiële klanten. Dat klinkt allemaal leuk en aardig, maar hoe werkt het dan precies? De basis van dit model wordt gevormd door negen bouwstenen. Het Business Model Canvas bestaat uit de volgende 9 bouwstenen

1 – Klanten: Welke groepen klanten wil je graag bereiken met jouw onderneming?
2 – Waardepropositie: Wat maakt jouw bedrijf anders dan concurrenten. Waarom kiezen klanten juist voor jouw diensten/producten en niet voor die van een ander?
3 – Kanalen: Via welke kanalen (bijvoorbeeld social media netwerken) wil je (potentiële) klanten bereiken? Hoe zorg je er voor dat jouw producten en/of diensten opvallen?
4 –  Contacten: Op welke manieren wil je contact leggen met jouw klanten, online, offline of allebei? Wil je alleen geautomatiseerd contact of echt face-to-face?
5 – Inkomsten: Op welke manier(en) wil je geld gaan verdienen?
6 – Middelen: Welke middelen heb je nodig om een succes te maken van de bovenstaande punten? Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van bepaalde apparatuur en financiële middelen om klanten te bereiken
7 – Kern: Wat zijn de hoofdactiviteiten van het bedrijf? Discussieer daarbij over de vraag hoe je jouw bedrijfsplan zo efficiënt mogelijk wil laten werken
8 – Partners: Met welke partijen werk je samen?
9– Het financiële plaatje:  Natuurlijk mogen we de financiën niet vergeten. Schrijf op wat je nodig hebt om als bedrijf te kunnen functioneren en financieel gezond te zijn.

Op welke onderdelen van het bedrijf hebben de 9 bouwstenen effect?

De 9 bouwstenen hebben betrekking op verschillende aspecten van jouw bedrijf, te weten:

  • Beschrijving van jouw producten en/of diensten
  • Jouw organisatie
  • Wat is het Business Model Canvas?
  • Klanten
  • Leveranciers
  • Kosten
  • Opbrengsten

Wat maakt het Business Model Canvas zo nuttig?

Door te kijken naar de bovenstaande aspecten breng je de sterke en zwakke punten van jouw bedrijf, producten en/of diensten sneller in kaart. Welke onderdelen van jouw bedrijf verdienen extra aandacht? De zogeheten ‘waardepropositie’ vormt echter de basis van alles. Wat maakt jouw bedrijf écht waardevol en anders? Waarin ben jij anders dan concurrenten? Onderzoek dit en zet jouw bevindingen op papier. Dan maak je al een hele grote stap in jouw reis als ondernemer.

Hoe gebruik je het BMC?

Wil je graag het Business Model Canvas gebruiken? Download dan eerst een groot invulpapier online. Geef het een mooi plekje op de muur of het whiteboard en vul de negen bouwstenen in. Wij raden aan om een brainstormsessie met anderen te organiseren om zoveel mogelijk perspectieven bij elkaar te hebben. Hopelijk levert dat interessante inzichten en ideeën op.

Wat schrijf je op tijdens een brainstormsessie?

Begin een brainstormsessie met de BCM altijd met de huidige situatie van jouw bedrijf. Centrale vraag is: ‘hoe staan we er voor en wat kan er beter?’. Denk met elkaar na over de mogelijke uitkomst van bepaalde situaties. Stel je voor dat er een belangrijke klant wegvalt, wat moet je dan doen? En wat zijn de gevolgen van een andere bedrijfsstrategie?

Schrijf deze aspecten op het formulier

Heb je antwoorden gevonden op bovenstaande vragen? Dan is het tijd voor de volgende vraag: wat maakt jouw bedrijf uniek? En wat zijn de kosten en opbrengsten? Schrijf het allemaal op. Verdeel het formulier tenslotte in twee delen, te weten:

  • Rechterkant: Klantenrelaties en welke kanalen je gebruikt om ze te bereiken
  • Linkerkant: Activiteiten en partijen waarmee je samenwerkt.

We wensen je veel succes met het opstellen van het Business Model Canvas!

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?