Wat is de omzet

Bij het onderhouden van jouw bedrijf is het belangrijk dat je omzet maakt. Dit geeft namelijk aan dat je inkomsten hebt gegenereerd. Het zijn alle inkomsten binnen een bepaalde periode, welke afhankelijk zijn van het aantal verkochte producten en diensten. Het is goed om deze bedragen in de gaten te houden, omdat je op deze manier weet in hoeverre jouw bedrijf winst maakt en of het levensvatbaar is. Je kunt daarbij ook goed bekijken hoeveel winst je uiteindelijk maakt en moet dit bedrag aangeven bij de Belastingdienst.

Wat is de betekenis van omzet?

De omzet is op zijn zachtst gezegd een belangrijke indicator voor een bedrijf.  Simpel gezegd is dit het totale bedrag aan inkomsten dat een onderneming  met de verkoop van producten en/of diensten weet te behalen. Daarbij kan het gaan om verschillende periodes, variërend van een kwartaal tot een halfjaar of een jaar. In eerste instantie is er sprake van een bruto omzet. De kosten voor de aankoop van producten en/of diensten zijn in dat geval nog niet meegerekend. Ook eventuele betalingen aan de Belastingdienst moet je er vanaf trekken.

De omzet geeft ook de winst aan

De omzet wordt bijna altijd uitgedrukt in geld. Het is namelijk het beginpunt voor het berekenen van de winst die het bedrijf gemaakt heeft. Om een hoge winst neer te zetten moet er ook een zo hoog mogelijke omzet gedraaid worden. Hierbij worden uitsluitend de bedragen exclusief btw mee berekend. De btw wordt namelijk afgedragen aan de Belastingdienst. Daarnaast wordt er ook een onderscheid gemaakt tussen bruto en netto. Je moet goed weten wat de verschillen zijn en hoeveel winst je er uiteindelijk mee kunt maken om de rekeningen van een bedrijf te kunnen betalen. Alleen dan voorkom je dat je jouw bedrijf moet beëindigen.

wat is de omzet

Bruto en netto berekenen

De omzet kent in eerste instantie een bruto omzet. Dit is het totaal van alle verkopen. De netto omzet is wat er overblijft nadat je het bedrag van de teruggenomen goederen, schadevergoedingen en kortingen van de bruto omzet afhaalt. Het is belangrijk om daarom de boekhouding op een goede manier uit te voeren, zodat het boekhoudprogramma de cijfers ook op de juiste manier verwerkt. Zet daarom ook alles in aparte kolommen, zodat het direct verrekend wordt. Op deze manier krijg je goed inzicht in de cijfers van je bedrijf. Je krijgt dan te zien hoeveel geld je uit kunt geven en wat er over blijft om investeringen te doen.

Hoe bereken je de omzet?

Ben je benieuwd naar de omzet van jouw bedrijf? Gebruik dan dit stappenplan:

Stap 1: Omzet: Afzet x verkoopprijs
Stap 2: Omzet-Inkoopwaarde van de omzet = brutowinst
Stap 3: Brutowinst-alle bedrijfskosten = =netto winst

Tips om de omzet op de juiste manier te berekenen

Het maken van de bovenstaande rekensom is een belangrijke stap. Gebruik daarnaast onze tips:

Tip 1: Bepaal over welke periode je wilt rekenen
Afhankelijk van het doel van je berekening ligt maandelijks, per kwartaal of jaar voor de hand.

Tip 2: Kijk naar de betalingen van klanten
Tel alle inkomsten uit betalingen van klanten die binnen die periode zijn gedaan bij elkaar op

Tip 3: Tel ook andere inkomstenbronnen mee
Denk bijvoorbeeld aan geld dat je hebt verdiend met investeringen.

Tip 4: Vergeet de belastingen niet
Reken eventuele belastingen of vergoedingen in verband met deze inkomsten ook mee.

Tip 5: Neem eventuele retouren van klanten ook mee
Trek, indien van toepassing, retouren en kortingen af van de aankopen van klanten. Op die manier kun je uiteindelijk de netto omzet berekenen Tip 6: Neem andere kosten ook mee
Om inkomsten te behalen moet je investeren, bijvoorbeeld in marketing. Reken die ook mee, net als de lonen van werknemers.

Waarom willen bedrijven hun omzet berekenen?

Voor bedrijven is het belangrijk om de bovenstaande rekensom regelmatig uit te voeren. Het is een manier om hun succes te bepalen en om haalbare doelen voor groei op te stellen. Het doel achter het meten van de omzet is veelzijdig. Ondernemingen gebruiken het vaak om zichzelf te evalueren ten opzichte van concurrenten binnen een bedrijfstak. Daarnaast is het een manier om te beoordelen of ze genoeg geld verdienen om zichzelf staande te houden.

Hoe het personeel bijdraagt aan een hogere omzet

Het verhogen van de omzet is de sleutel tot succes in elk bedrijf. Hoewel het soms best een uitdaging is, zijn er verschillende manieren om de omzet te verhogen. Het personeel speelt daarbij een belangrijke rol. Hoe beter en harder het team werkt, hoe groter de kans op succes. Zorg daarom voor voldoende motivatie op de werkplek door regelmatig mooie beloningen aan te bieden. Bonussen doen het bijvoorbeeld altijd goed op de werkvloer. Motivatie leidt tot een betere moraal en meer enthousiasme.

Fijne omgeving voor werknemers biedt meerdere voordelen

Tot slot moet er een fijne omgeving heersen waarin iedereen zich veilig voelt. Goede communicatie tussen het management en het personeel speelt daarbij een grote rol. Dit leidt waarschijnlijk tot betere samenwerking tussen alle afdelingen van het bedrijf. En dat zorgt mogelijk voor innovatie, waardoor de omzet én de tevredenheid van de werknemers toeneemt. Twee vliegen in één klap dus.

Gerelateerde artikelen

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?