Wat is een kapitaalrekening?

Als ondernemer krijg je te maken met een wereld aan begrippen. Heel interessant, maar soms klapperen je oren ervan! Toch is het heel belangrijk om je kennis regelmatig uit te breiden. Weet jij bijvoorbeeld wat een kapitaalrekening is? Zo niet, dan raden we je aan om ons artikel te lezen. Wij vertellen je namelijk alles wat je moet weten over dit belangrijke financiële begrip.

Wat is een kapitaalrekening?

In een kapitaalrekening staan alle financiële transacties van een bedrijf geregistreerd. Zo bevat het alle investeringen in het buitenland en in buitenlandse bedrijven. Ook de zogeheten restcategorie ontbreekt niet. Die bevat diverse kasstromen, zoals aandelen en obligaties. Ook vergelijkbare kasstromen die niet in de eerste of tweede categorie vallen horen daarbij.  Tenslotte vind je in de nationale kapitaalrekening ook de reserves van een bedrijf terug.

Wat is het doel van een kapitaalrekening?

Dit type rekening heeft een aantal belangrijke doelen. Een van de meest belangrijke is het bijhouden van investeringen van een bedrijf in buitenlandse landen of ondernemingen. Soms is er sprake van directe investeringen zijn, zoals de aankoop van onroerend goed of aandelen in een buitenlandse onderneming. Maar ook portefeuille-investeringen komen voor, zoals de aankoop van aandelen en obligaties op buitenlandse markten.

wat is een kapitaalrekening

Hoe stijgt of daalt een kapitaalrekening?

Transacties doen een kapitaalrekening stijgen of dalen. Ga maar na: op het moment dat iemand een storting doet op de bankrekening verschijnt er een hoger bedrag op de kapitaalrekening. Andersom gebeurt natuurlijk ook: verlies betekent een minder hoog bedrag op de kapitaalrekening.

Wat is de rol van debet en credit?

Debet en credit maken deel uit van een kapitaalrekening. Dat zit zo: op het moment een bedrijf investeert in een buitenlands land of bedrijf, wordt dit op de rekening geboekt als een krediet. Dit vertegenwoordigt een toename van de activa van het bedrijf. Van het omgekeerde kan ook sprake zijn. Stel dat een bedrijf bepaalde investeringen verkoopt. Die worden dan geregistreerd als debet en dat betekent op zijn beurt een vermindering van de activa van het bedrijf.

Wat betekent onttrekking van het bedrijfsvermogen?

Laten we het tenslotte hebben over het gedrag van ondernemers. Dat heeft directe invloed op de kapitaalrekening. Bedrijfseigenaars verrichten regelmatig betalingen, soms zakelijk en regelmatig ook privé. Van dat laatste is het geval wanneer iemand een betaling doet die alleen op hem of haar betrekking heeft. Zo is het geen ongewone situatie dat een ondernemer een bedrijfsauto privé gebruikt. In dat geval wordt het op de kapitaalrekening geregistreerd als een onttrekking aan het bedrijfsvermogen. Dit geldt ook voor het bewonen van een huis van de zaak of het doen van andere debiteringen of crediteringen.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?