Investeringen: een breed begrip waar veel over te vertellen is. Zo omschrijft de Belastingdienst het simpelweg als het kopen van bedrijfsmiddelen voor jouw bedrijf. Wikipedia gaat een stap verder en ziet het als een opoffering in geld, tijd of mankracht om een doel op langere termijn te bereiken. Dit betekent dat je nu geld uitgeeft om pas later inkomsten te genereren. En dit is nog maar het topje van de ijsberg, want ook de financiële wereld geeft er een eigen betekenis aan. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over investeringen.
Wat zijn investeringen?
Zoals gezegd is een duidelijke definitie van het begrip ‘investeringen’ lastig te geven. Laten we eens kijken naar de financiële wereld. Daar is het zo dat men pas spreekt van investeringen als er aan drie voorwaarden is voldaan:
- Een product wordt langere tijd gebruikt
- De waarde van het product is minstens 450 euro
- Het item kan worden gebruikt om een ander product te maken of om een dienst te verlenen. Denk bijvoorbeeld aan gereedschappen, computers, transportmiddelen en machines.
Lange termijn en winst als doel
Kort samengevat betekent investeren dat een onderneming bedrijfsmiddelen koopt in de hoop daar in de (nabije) toekomst opbrengsten mee te behalen. Bepaalde producten heb je nu eenmaal nodig als bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan grondstoffen. Dit zijn echter geen investeringen, maar kosten. Je gebruikt deze producten namelijk op korte termijn en niet met winst als doel. Het aanschaffen van voertuigen en/of machines is echter wel een investering, omdat je er als het goed is jarenlang gebruik van gaat maken.
Investeringen in de fiscale wereld
In de fiscale wereld heeft het begrip ‘investeringen’ weer een hele andere betekenis. Fiscaal gezien betekent het namelijk dat je bedrijfsmiddelen koopt met een levensduur van meer dan een jaar. Ook moeten de middelen veel waarde hebben. We spreken in dat geval van ‘aanzienlijke waarde’. De Belastingdienst hanteert een grens van minstens 450 euro, inclusief omzetbelasting.
Investeringen: een praktijkvoorbeeld
Laten we even een praktijkvoorbeeld gebruiken. Stel je voor dat je een computer ter waarde van 2500 euro met een levensduur van 4 jaar aanschaft. Dit is echt een investering omdat je er jarenlang gebruik van maakt. Je haalt echter ook een boormachine met een levensduur van 35 jaar in huis. Dat is lang, maar toch is het geen investering. Waarom niet? Omdat het een lage aanzienlijke waarde van 30 euro heeft.
Hoe boek je investeringen in?
Het inboeken van investeringen door accountants en/of boekhouders is niet altijd gemakkelijk. Er moet goed rekening worden gehouden met de fiscale wetgeving. Wat wordt wel en niet als investering gezien? Het volgen van een bepaalde opleiding kost soms wel een paar duizend euro. Je zou zeggen dat dit een investering betreft. Toch is dat niet het geval, omdat het geen bedrijfsmiddel is. Er mogen echter uitzonderingen worden gemaakt. Stel je voor dat de dure opleiding zorgt voor een beter winstbeeld. In dat geval mag je het wel degelijk als investering meenemen in de boekhouding.
Waarom het wel of geen goed idee is om kosten uit te smeren
Wist je dat je de aanschafkosten van bepaalde producten soms mag verdelen over verschillende jaren? We noemen dit ‘afschrijven’. Het heeft direct betrekking op de zogeheten investeringsaftrek. Stel je voor dat je een smartphone koopt die je wil gebruiken voor bedrijfsdoeleinden. De telefoon kost echter minder dan 450 euro en is daardoor in fiscale zin geen investering. Maar je hebt wél de keuze om de kosten in één jaar of over meerdere jaren uit te spreiden. Daardoor betaal je nooit teveel belasting, en dat is voor veel ondernemers goed nieuws.
Praktijkvoorbeeld
Tot slot nog een praktijkvoorbeeld om het bovenstaande te verduidelijken. Veel ondernemers kiezen er voor om de kosten van een opleiding over verschillende jaren uitsmeren. Stel je voor dat een opleiding drieduizend euro kost. In dat geval is de jaarlijkse invloed op de winst 1000 euro. De Belastingdienst ziet de uitgave echter niet als een investering. Dit brengt een groot nadeel met zich mee, want je kunt geen investeringsaftrek toepassen. Zodoende gaan boekhouders losjes om met bepaalde ‘investeringen’, zoals een opleiding.
Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?
Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.
Gratis Boekhouden als Startende Ondernemer?
e-Boekhouden.nl is volledig gratis in de eerste 15 maanden na je KvK inschrijving!
- Onbeperkt factureren
- Gratis boekhouding app
- Gratis scan en herken voor facturen en bonnetjes
- Uitstekende klantenservice die je op weg helpt
- Gratis boekhoudcursus voor beginners
- Maandelijks opzegbaar