Wat is een boekingsnummer?

Wist je dat elke financiëne transactie een unieke identificatiecode heeft? Het staat bekend als het ‘transactienummer’, maar wij hebben het liever over het boekingsnummer. Wat is het precies en waar kun je het voor gebruiken in de boekhouding? Wij zochten het voor je uit.

Wat is een boekingsnummer?

Een financiële transactie heeft een eigen code die bekend staat als het boekingsnummer. Deze code is uniek en wordt gebruikt om alle transacties binnen de boekhouding te volgen en vast te leggen. Ook is het een middel om transacties op te sporen bij vermoedens van fouten en/of fraude.

Hoe wordt dit nummer gegenereerd?

Meestal genereert een digitale boekhoudsysteem zelf een boekingsnummer. Heel soms is het nog de boekhouder zelf die dit doet. Veel bedrijven kiezen echter voor digitale systemen omdat die in staat zijn om de boekhouding te automatiseren. Aan de hand van het nummer kun je diverse soorten transacties identificeren. Denk bijvoorbeeld aan verkopen, aankopen, betalingen en ontvangsten.

wat is een boekingsnummer

Welke boekingsnummers bestaan er?

Er bestaan verschillende boekingsnummers om financiële transacties bij te houden en vast te leggen, waaronder:

  • Factuurnummers: Deze worden toegekend aan verkoopfacturen en kun je gebruiken om betalingen van klanten te volgen en vast te leggen.
  • Inkoopordernummers: Worden toegekend aan inkooporders en gebruikt om facturen van leveranciers te volgen en vast te leggen.
  • Betalingsnummers: Deze nummers worden toegekend aa betalingen en zijn nuttig om banktransacties te volgen en vast te leggen.
  • Ontvangstnummers: Zoals de naam al zegt zijn dit nummers voor ontvangers. Ze worden gebruikt om contante transacties te volgen en vast te leggen.

Welke voordelen biedt het gebruik van een boekingsnummer?

Het gebruik van boekingsnummers brengt een groot aantal voordelen met zich mee. Zo maken ze het heel eenvoudig om transacties te volgen en terug te vinden. Dit is zeker nuttig als er sprake is van een groot aantal transacties is. Het is namelijk best lastig om handmatig een specifieke transactie te vinden op basis van alleen de datum of het bedrag. Maar met een nummer kun je een transactie snel vinden en bekijken, waarmee je veel tijd bespaart en fouten vermindert.

Betere afstemming

Een ander voordeel van boekingsnummers is dat ze kunnen helpen bij het afstemmen van financiële gegevens, zoals bepaalde cijfers. Dit is het proces dat er voor zorgt dat de saldi in een boekhoudsysteem in overeenstemming zijn met de saldi bij de bank of andere financiële instellingen. Door nummers te gebruiken is het mogelijk om transacties in het boekhoudsysteem te matchen met die in het bankafschrift. En daardoor spoor je eventuele fouten snel en gemakkelijk op.

Verhoogt een boekingsnummer de veiligheid van financiële transacties?

Een boekingsnummer wordt ook gebruikt om de veiligheid van financiële transacties te verbeteren. Omdat elke transactie een uniek nummer heeft, is het voor frauders haast onmogelijk om transacties te wijzigen of te manipuleren. Dit is te danken aan het feit eventuele wijzigingen in de transactie meteen in beeld komen wanneer het nummer wordt gecontroleerd.

Efficiënter boekhoudproces

Naast het verhogen van de veiligheid is het gebruik van boekingsnummers ook de perfecte manier om de efficiëntie van de boekhouding te verbeteren. Door het proces van het toekennen van nummers te automatiseren, zijn bedrijven veel minder tijd kwijt aan het bijhouden en vastleggen van transacties. Dit belangrijke proces hoeft immers niet meer handmatig te worden gedaan. En dat verlaagt de werkdruk voor boekhouders en
andere financiële professionals aanzienlijk. De tijd die ze over houden is nu te gebruiken voor andere belangrijke zaken.

Conclusie: Waarom is een boekingsnummer zo nuttig?

We kunnen wel concluderen dat een boekingsnummer een handige en nuttige manier is om financiële transacties te volgen en vast te leggen. Ook verbetert het nauwkeurigheid en efficiëntie van boekhouden én verhoogt de veiligheid van financiële transacties. Door nummers te gebruiken spoor je transacties razendsnel op. Dit scheelt bedrijven een hoop tijd en moeite. En je weet wat ze zeggen: tijd is geld.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?