Wat is dropshipping?

De populariteit van dropshipping blijft maar toenemen. Zo blijkt uit cijfers van de Ondernemer dat er in 2021 ongeveer 81.000 dropshippers actief waren. We zijn inmiddels een paar jaar verder, maar het enthousiasme voor deze manier van verkopen is nog steeds groot. Maar wat is dropshipping precies en hoe werkt het? In dit artikel geven wij graag antwoord op deze belangrijke vragen!

Wat is dropshipping?

Wil je graag weten of dropshipping iets voor jou is? Dan raden we aan om je eerst goed te verdiepen in dit fenomeen. Dropshipping is een bedrijfsmodel waarbij een verkoper geen fysieke voorraad heeft, maar vertrouwt op een externe leverancier om bestellingen te verwerken en rechtstreeks naar klanten te verzenden. In feite ben je als dropshipper een tussenpersoon tussen de leverancier en de klant.

Hoe gaat dropshipping in zijn werk?

Dropshipping is een model dat de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen. Je hoeft namelijk vrij weinig geld te investeren om te beginnen. Bovendien kun je als ondernemer vanaf elke plek ter wereld werken. Het enige wat je nodig hebt is een goede internetverbinding.  Vervolgens kun je meteen aan de slag. Dropshipping is in de basis namelijk heel simpel. Op het moment dat een klant een bestelling plaatst, koop je het product bij een externe leverancier. Die verstuurt het vervolgens rechtstreeks naar de klant(en). Je maakt winst door het product te verkopen voor een hoger bedrag dan dat je aan de leverancier hebt betaald.

wat is dropshipping

Waarom is dropshipping zo populair?

Dropshipping is om verschillende redenen zeer populair. We schreven al eerder dat je vrij weinig kapitaal nodig hebt om te beginnen. Ondernemers geen voorraad te hebben of te investeren in opslag, dus er zijn geen aanloopkosten nodig om producten op te slaan en op te slaan. Het enige wat ze nodig hebben is een website, die kan worden opgezet met websitebouwers als Shopify, Wix en WordPress.

Meer geld voor andere investeringen

Dankzij de lage opstartkosten houd je als ondernemer meer geld over om te investeren in andere aspecten van het bedrijf, zoals het ontwikkelen van een mooie website en de marketing. Dit maakt het een geweldige optie voor degenen die een bedrijf willen beginnen, maar niet veel geld hebben om te investeren.

Flexibel bedrijfsmodel

Ten tweede is dropshipping een zeer flexibel bedrijfsmodel. Ondernemers kunnen een breed scala aan producten verkopen zonder dat ze zich zorgen hoeven maken over magazijnruimte of verzendlogistiek. Ook kan men vrij eenvoudig testen welke producten het best verkopen zonder dat ze grote hoeveelheden voorraad moeten inslaan.

Zeer schaalbaar

Dropshipping brengt nog veel meer voordelen met zich mee. Zo is het zeer schaalbaar. Winkeliers hoeven zich geen zorgen te maken over de voorraad en kunnen gemakkelijk nieuwe producten toevoegen zonder dat er opslagruimte of voorraadbeheer nodig is.

Weinig risico

Tot slot is dropshipping een bedrijfsmodel met weinig risico. Je kunt overal ter wereld werken en hoeft geen grote investering te doen. Als een artikel niet verkoopt, kan het gemakkelijk van de site worden verwijderd en zijn er geen verliezen. Ook zijn er geen kosten voor het onderhouden van inventaris die niet is verkocht.

Heeft dropshipping ook nadelen?

Dropshipping heeft dus veel voordelen, dat staat vast. Maar brengt het ook een aantal nadelen met zich mee? Ja helaas wel! Zo is het niet altijd zeker of  artikelen op tijd en in goede staat aankomen. Er is namelijk geen enkele controle over het verzendproces. Ook kun je, omdat je afhankelijk bent van leveranciers om je producten op te slaan, in de problemen komen als je leveranciers zonder voorraad komen te zitten.

Lage winstmarges

Een ander nadeel zijn de vaak lage winstmarges. De kans is klein dat je miljonair wordt met dropshipping. Omdat het een zeer concurrerende markt betreft, zijn de winstmarges meestal klein. Dit komt omdat er veel mensen zijn die dezelfde producten verkopen. En dat leidt tot prijsconcurrentie en lagere winstmarges.

Minder controle over de orderverwerking

Daarnaast is er minder controle over de orderverwerking. Je bent immers niet verantwoordelijk voor de de inventaris en de verzending. Dit kan leiden tot problemen met kwaliteitscontrole, leveringsvertragingen en productbeschikbaarheid. En bij problemen krijg je te maken met ontevreden klanten. Hoewel jij niet verantwoordelijk bent voor de verzending, ben je toch de eindverantwoordelijke. Bovendien ben je wél verantwoordelijk voor het contact met klanten. Onthoud dat goed voordat je aan dropshipping begint!

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?