Een factuur maken in Excel

Je kunt met verschillende programma’s een factuur opmaken. In deze blog leggen we je uit hoe je een factuur maakt met Excel. Na het lezen van deze blog weet je hoe je zelf een factuur kunt maken in Excel door het gebruik van gratis templates.

Benodigde gegevens voor een factuur in Excel

Om een factuur te maken heb je eerst een aantal gegevens nodig die je vervolgens gaat verwerken op de factuur.

De gegevens voor op de factuur zijn;

 • Naam en het adres van je onderneming
 • Naam en het adres van je klant
 • Btw nummer
 • KVK nummer
 • Factuurdatum
 • Factuurnummer
 • Omschrijving van de geleverde goederen of diensten (inclusief hoeveelheid)
 • Kostprijs van de geleverde goederen exclusief het BTW bedrag, het BTW bedrag en de kostprijs inclusief BTW

Wanneer je deze gegevens paraat hebt, ben je klaar om een factuur te maken in Excel. Als je bekend bent met Excel zou je aan de hand van een voorbeeld factuur de gegevens kunnen verwerken. Wanneer de lay-out dan ongeveer gelijk is aan die van de voorbeeld factuur kun je de factuur afdrukken als PDF en opslaan op de computer. Op deze manier stel je zelf je factuur samen.

Template voor facturen in Excel

Je kunt gebruik maken van een gratis template in Excel. Dit houdt in dat de lay-out voor de factuur al klaar staat en je enkel nog de eigen gegevens hoeft toe te voegen. In Excel wordt een template een sjabloon genoemd. Je kunt met de zoekfunctie alle factuur sjablonen terug vinden.

 1. Open Excel
 2. Klik op “Nieuw”
 3. Gebruik de zoekfunctie om te zoeken naar “Factuur” sjablonen.
 4. Open het sjabloon dat je wil gebruiken

Hieronder zie je twee voorbeelden van factuur sjablonen in Excel. Er zijn nog veel meer sjablonen met bijhorende stijlen te vinden in Excel. Spreken deze sjablonen je niet aan? Neem dan vooral zelf een kijkje om een sjabloon te kiezen dat bij je past.

Factuur-Template-Excel
Factuur sjabloon Excel

Gratis factuur maken in Excel

De factuur sjablonen in Excel zijn gratis te gebruiken. Je hebt dus naast de aanschafkosten van Microsoft Office geen extra kosten wanneer je gebruik maakt van de facturen sjablonen in Excel. Zo kun je makkelijk en gratis een factuur opmaken.

Zodra je een sjabloon hebt geopend door de stappen te doorlopen in het kopje hierboven, hoef je enkel nog de gegevens in het sjabloon aan te passen.

Denk hierbij aan het aanpassen van de bedrijfs- en klantgegevens en het aanvullen van de geleverde producten en/of diensten met bijbehorende prijzen. Wist je dat het ook mogelijk is je eigen logo in het sjabloon te plakken?

Factuur versturen

Nu is de factuur klaar verstuurd te worden! Sla het bestand op als PDF en geef de factuur een logische naam mee. Benoem in elk geval het factuurnummer in de bestandsnaam en eventueel de naam van de klant. Op die manier kun je de factuur makkelijk terugvinden.

Ben je benieuwd hoe je een factuur maakt in Word? In ons artikel lees je er alles over.

Factuur maken met gratis software

Wil je liever facturen maken met gratis facturatie software? Je vindt de drie beste gratis factuur programma’s inclusief de volgende voordelen:

 • Tijd- en kostenbesparend, dankzij handige en slimme functies
 • Het voorkomen van fouten in de facturen, omdat al het rekenwerk voor je wordt gedaan
 • Meer inzicht in de financiële situatie van je bedrijf, waardoor je ook kunt inspelen op nieuwe kansen
 

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *