Eenmanszaak boekhoudsoftware

Tien tips voor het vinden van boekhoudsoftware

Niemand weet in één oogopzicht welke eenmanszaak boekhoudsoftware het best is. Helemaal niet nu je uit tientallen verschillende aanbieders kunt kiezen. Eenmanszaken zijn een gewilde doelgroep voor ontwikkelaars van boekhoudsoftware omdat er nu eenmaal veel van zijn. Daarnaast zijn we trouw lid en zeggen we zelden ons abonnement op. Kortom, makers van boekhoudsoftware zitten achter ons aan. De wildgroei hiervan heeft ervoor gezorgd dat het er voor ons ook niet makkelijker op geworden is. Dat de moderne eenmanszaak boekhoudsoftware beter is dan jaren geleden is een feit. Alleen hoe komen we er in hemelsnaam achter met welke boekhoudsoftware onze eenmanszaak het best presteert?

Mijn doel is om dat met de volgende tien tips makkelijker te maken. Ik wil je een kader geven dat je kunt gebruiken om bepaalde boekhoudsoftware af te strepen zodat je met een sterke selectie overblijft.

Inhoudsopgave

Tip 1: Kies boekhoudsoftware dat specifiek voor een eenmanszaak ontwikkeld is

Ik heb dit artikel met de gedachte geschreven dat jij van plan bent om je eigen boekhouding op je te nemen. Dat wil zeggen dat jij het grootste gedeelte van de boekhouding zelf met boekhoudsoftware doet. Een boekhouder doet hoogstens jouw btw-aangiftes en aangifte inkomstenbelasting. Alles van het versturen van een factuur tot het categoriseren van facturen doe jij zelf.

In dat perspectief, is de eerste tip namelijk meteen de belangrijkste. Door boekhoudsoftware te kiezen die specifiek ontwikkeld is voor eenmanszaken, zorg jij ervoor dat de software op jou afgesteld is. Dit heeft als voordeel dat er geen onnodige functies inbegrepen zijn. Alles wat jouw bedrijf nodig heeft om een nette administratie bij te houden, is mogelijk met relevante boekhoudsoftware.

Je kunt ontdekken of de boekhoudsoftware waar jij geïnteresseerd in bent voor eenmanszaken ontwikkeld is door de website van de ontwikkelaar te bezoeken. Indien dat laatste het geval is, kan je ervan uitgaan dat je hier op de website van de ontwikkelaar meer over leest.

Tip 2: Heb jij behoefte aan een boekhoudapp?

Dat het duidelijk is dat ontwikkelaars potentiële klanten als innovatieve gebruikers zien, blijkt als ik het grote aantal boekhoudapps bekijk. Met uitzondering van een enkeling, heeft iedere boekhoudsoftware een boekhoudapp ontwikkeld voor zowel iOS als Android. Middels een dergelijke app kunnen klanten voor een deel of zelfs volledig de boekhouding verzorgen.

Dat klinkt leuk, maar is het ook echt nodig? In veel gevallen niet. Want in welke situaties zie jij jezelf actief gebruik maken van een boekhoudapp?

Mocht een boekhoudapp een vereiste zijn, is het des te belangrijk om de verschillen tussen de boekhoudsoftware apps te beoordelen. Zoals ik eerder vertelde zijn diverse apps voorzien van een klein aantal functies terwijl er ook apps bestaan waarmee iedere functie uit te voeren is.

eenmanszaak boekhoudsoftware met boekhoudapp

Tip 3: Probeer eenmanszaak boekhoudsoftware gratis uit

Alle boekhoudsoftware voor eenmanszaken is voor een bepaalde periode gratis uit te proberen. De ene boekhoudsoftware hanteert een periode van 30 dagen en de ander 15 maanden. Tijdens de proefperiode heb jij het volledige pakket tot je beschikking. Dat betekent dat je de functies kunt gebruiken die alleen bij de duurste pakketten inbegrepen zijn. De goedkoopste betaalde pakketten bevatten veelal de helft van wat je in de proefperiode hebt kunnen ervaren.

Dat neemt niet weg dat een proefperiode ideaal is om boekhoudsoftware te verkennen. Omdat het lastig is aan de voorkant de kwaliteit van boekhoudsoftware te herkennen, is een proefperiode een uitstekend middel dit te doen. Ook hier is het echter de vraag op welke manier je boekhoudsoftware gratis wilt uitproberen. Is het jouw plan om zolang mogelijk gratis programma’s uit te proberen of wil je zo snel mogelijk het juiste programma vinden om vervolgens op een betaald pakket over te stappen?

Tip 4: Boekhoudkoppelingen zijn belangrijk

Waar net zulke grote verschillen bestaan is op het gebied van boekhoudkoppelingen. Eenmanszaak boekhoudsoftware kan weliswaar erg betaalbaar zijn. Als je echter voor een dubbeltje op de eerste rij wilt zitten, krijg je daar ook ‘dunne’ boekhoudsoftware voor terug. Dat terwijl de beste functies in de boekhoudkoppelingen verwerkt zitten!

Boekhoudkoppelingen maken het mogelijk om jouw administratie fors te vereenvoudigen. Zo kan je automatisch banktransacties met facturen koppelen, CRM-software met boekhoudsoftware verbinden en kassatransacties naar je boekhoudsoftware versturen.

Iedere boekhoudsoftware biedt andere boekhoudkoppelingen aan. Diverse types bieden een groot aantal boekhoudkoppelingen als onderdeel van het boekhoudpakket aan. Bij anderen kan je rekenen op een kleine selectie of moet er worden bijbetaald om van extra boekhoudkoppelingen gebruik te maken.

Tip 5: Betaal niet de hoofdprijs

Het is op geen manier nodig om de hoofdprijs voor boekhoudsoftware te betalen. Iedere eenmanszaak heeft de mogelijkheden om betaalbaar van boekhoudsoftware gebruik te maken. De moderne prijzen zijn op eenmanszaken aangepast waardoor je bij een bedrijf als e-Boekhouden al vanaf € 5,95 terecht kunt. Gemiddeld gezien is een kostenplaatje van € 15,- per maand een goede middenweg. Voor dat bedrag kun je rekenen op goede kwaliteit zonder dat je er te veel voor uitgeeft.

Er zijn namelijk verschillende uitschieters waaronder de duurdere programma’s van Twinfield en Exact Online. Met dergelijke programma’s zit je op jaarbasis al snel over de € 1000,- heen.

Tip 6: Maak gebruik van de videotrainingen en handleidingen

Alle eenmanszaak boekhoudsoftware is ondertussen voorzien van uitgebreide handleidingen, videotrainingen en webinars waarin nieuwe gebruikers een uitleg van de boekhoudsoftware krijgen. Je kunt vooraf bij de verschillende bedrijven ontdekken op welke manier jij van deze training gebruik kunt maken. Bij de boekhoudsoftware van Exact Online kan je helaas niet rekenen op een gratis videotraining, daar betaal je € 500 tot € 1000 voor een onboarding.

Tip 7: Onderzoek ervaringen van andere gebruikers

Jij bent niet de eerste en de laatste persoon die van bepaalde boekhoudsoftware gebruik maakt. Op websites als Trustpilot, Google Reviews en zelfboekhouden.com kun je uitgebreide recensies en ervaringen van gebruikers vinden. Aan de hand van dergelijke ervaringen krijg je een realistischer beeld van de boekhoudsoftware waar jij geïnteresseerd in bent.

Daarnaast helpen dit soort ervaringen je met het plaatsen van de boekhoudsoftware in jouw perspectief. Hoe gebruiken andere gebruikers de boekhoudsoftware waar jij jezelf goed mee kunt vergelijken? Welke functies vonden zij het handigst? Wat zijn mogelijke valkuilen en waar moet je op letten?

Tip 8: Zoek gebruiksvriendelijke eenmanszaak boekhoudsoftware

Je zou denken dat gebruiksvriendelijkheid bij iedere boekhoudsoftware voorop staat. De werkelijkheid heeft mij geleerd dat dit niet het geval is. Je kunt de ervaringen van honderden eenmanszaken erop nalezen: de gebruiksvriendelijkheid van boekhoudsoftware is lang niet altijd even goed.

Ook hier druk ik je op het hart om de ervaringen wat betreft de gebruiksvriendelijk van boekhoudsoftware nauw door te nemen. Indien je eenmanszaak boekhoudsoftware zoekt dat het boekhouden voor jou zo eenvoudig mogelijk moet maken, is dit een onderdeel waar je niet op wilt inleveren.

En natuurlijk mag het uitproberen van de software hier niet vergeten worden. Alle boekhoudsoftware is zoals eerder vermeld gratis uit te proberen. Daarbij moet wel de kanttekening worden gemaakt dat je vaak nog niet met je complete boekhouding werkt, aangezien het wel even duurt voordat je alles geïmporteerd hebt. Bij diverse boekhoudsoftware kan je gelukkig een demo boekhouding importeren waardoor je zelf rond kunt kijken hoe de verschillende functies werken.

Indien er nog zaken onduidelijk zijn, hebben de gebruiksvriendelijkere partijen meestal een helpdesk waar je met je vragen terechtkunt. Als je niet gratis je vragen kunt stellen, weet je meteen dat het tijd is om voor andere boekhoudsoftware te kiezen.

Tip 9: Geef boekhoudsoftware de tijd

Je gaat niet in één dag ieder hoekje van boekhoudsoftware ontdekken. Het begrijpen en correct gebruiken van boekhoudsoftware kost tijd. Tijd die jij hier wel aan moet kunnen geven. Als je dat namelijk niet doet, lukt het je nooit om een programma tot de volle potentie te gebruiken. Ik begrijp dat jouw eenmanszaak door wilt. Je hebt geen zin om uren kwijt te zijn aan het invullen van je administratie en het verkennen van de mogelijkheden. Maar wat als jij jouw eenmanszaak enorm op weg helpt door net wat meer tijd in de beginfase van de boekhoudsoftware te stoppen? Je moet in het begin leren waar alles staat en hoe bepaalde zaken werken.

Tip 10: Kies voor eenmanszaak boekhoudsoftware dat kijkt naar de toekomst

Alhoewel het niet vaak voorkomt, is veel boekhoudsoftware minder verfijnd dat het op het eerste gezicht lijkt. Het is gemaakt, gelanceerd en niet meer geüpdatet. Dat terwijl je juist boekhoudsoftware voor jouw eenmanszaak wilt gebruiken dat ieder jaar sterker wordt. Je wilt niet eenmanszaak boekhoudsoftware gebruiken dat niet sterker wordt dan wat het nu is.

Je kunt relatief eenvoudig herkennen op welke manier boekhoudsoftware met innovatie bezig is. Als jij niet kunt herkennen wat de nieuwste functies zijn, weet je dat er eigenlijk geen nieuwe functies meer toegevoegd zijn. Doe hier daarom goed onderzoek naar. Het kost veel werk om achteraf je boekhouding naar ander boekhoudsoftware over te zetten.

Ben je zzp’er? Lees dan ook het artikel Boekhoudprogramma zzp.

Meest gestelde vragen

Wat is de beste boekhoudsoftware voor een eenmanszaak?

We hebben een overzicht gemaakt van de beste boekhoudsoftware voor een eenmanszaak. Deze programma’s zijn uitvoerig door ons getest op functies en gebruiksgemak. Al deze boekhoudsoftware kun je gratis gebruiken voor een bepaalde periode. We raden aan om 3 programma’s te testen voordat je een definitieve beslissing maakt.

Bekijk hier onze top 10 boekhoudprogramma’s voor eenmanszaak.

Wat kost boekhoudsoftware voor een eenmanszaak?

Wat een boekhoudprogramma kost is afhankelijk van de functies die je wil gaan gebruiken. De goedkoopste boekhoudprogramma’s voor eenmanszaak zijn er al vanaf € 9,95 per maand.

Bekijk het complete overzicht met prijzen van boekhoudprogramma’s.

Wat zijn de voordelen van online boekhouden voor een eenmanszaak?

Voordelen online boekhouden:
1. Enorm verlagen van de accountantskosten of boekhoudkosten
2. Veel wordt geautomatiseerd verwerkt zodat je hier geen omkijken naar hebt
3. Altijd actueel inzicht in de cijfers van je bedrijf middels een boekhoud app
4. Geen zorgen meer over back-ups, want de boekhouding staat in de cloud
5. Geen hoge eenmalige investering nodig door een maandelijks opzegbare betaling.

Lees verder voor het overzicht van de beste boekhoudprogramma’s

Wat doet een boekhoudsoftware?

Een boekhoudprogramma is administratiesoftware om de boekhouding van je bedrijf te verwerken. Hiermee kun je bijvoorbeeld facturen maken en verzenden, aangiftes doen voor de belastingdienst en krijg je inzicht in de cijfers van je bedrijf. Daarnaast kun je ook samenwerken met een boekhouder of accountant in het online boekhoudprogramma.

Bekijk het meest complete overzicht van boekhoudprogramma’s

Zelf boekhouden of uitbesteden aan een boekhouder?

Voor het uitbesteden van de boekhouding aan een boekhouder ben je al snel € 120 per maand kwijt. Wanneer je eenmanszaak of ZZP’er bent is het zelf bijhouden van de boekhouding met een online boekhoudprogramma erg eenvoudig. Daarnaast zijn de kosten een stuk lager als dan wanneer je alles uitbesteed aan een boekhouder. Er zijn zelfs boekhoudprogramma’s die je voor een bepaalde periode gratis kunt gebruiken.

Bekijk hier de top 10 beste boekhoudprogramma’s.

Op zoek naar een boekhoudprogramma?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek je een boekhoudprogramma?

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten