Top 5 Eenmanszaak Boekhoudprogramma: Jouw beste opties

rompslomp

Ik weet niet hoe lang jij al ondernemer bent en jouw eenmanszaak actief is. Misschien ben je al meer dan 30 jaar ondernemer en is jouw eenmanszaak je kindje. Je geeft je kindje financieel aandacht door het altijd netjes administratief bij te houden. Als er inkomsten zijn, geef je dit altijd door. Waarschijnlijk, als je nog geen ervaring met een eenmanszaak boekhoudprogramma hebt, doe je dit nu via Excel.

Ben jij nog niet zo lang ondernemer? Dan is dit mogelijk allemaal nieuw voor jou. Je hebt weinig ervaring met boekhouden en hebt al helemaal nooit als ‘directeur’ van een boekhoudprogramma gebruik gemaakt. Je eenmanszaak is je eerste poging met een eigen boekhouding. Eng, of toch niet?

Boekhouden is een stuk minder eng dan dat veel mensen doen overkomen. Wie wilt ondernemen, ziet uiteindelijk een boekhouden misschien nog wel als een makkelijk onderdeel. Wie weet wel het makkelijkst. Veel mensen overdrijven namelijk als het op boekhouden komt.

De werkelijkheid is gelukkig anders. Boekhouden is leuker dan je denkt. Boekhoudprogramma’s nemen tegenwoordig een groot deel van het werk over. Ondernemen mag nooit moeilijk worden, het moet aan het einde van de rit leuk blijven.

Dit artikel vertelt je met welke boekhoudprogramma’s jij jouw eenmanszaak eenvoudig kunt uitvoeren. Alles wat je moet weten dus!

Inhoudsopgave

Wat is er uniek aan boekhouden in een eenmanszaak?

Even een stapje terug voordat ik je mijn top 5 van beste eenmanszaak boekhoudprogramma’s vertel. Want waarom verdient een eenmanszaak boekhoudprogramma een heel artikel? Waarom is het voor eenmanszaken zo belangrijk het juiste boekhoudprogramma te kiezen?

Heel simpel: jij bent de enige die straks met de boekhouding bezig is.

Er is in principe niemand die jou gaat helpen bij het correct invullen van je inkomsten en uitgaven.

Niemand die je vertelt wat jouw rapportages betekenen.

En al helemaal niemand die jou aangeeft wanneer jij welke belastingaangiftes moet doen.

Tenminste, niet als iemand geen programma mag zijn.

Een goed boekhoudprogramma voor een eenmanszaak, geeft de gebruiker namelijk al dit bovenstaande aan.

Een goed eenmanszaak boekhoudprogramma legt je uit waar jij welke gegevens moet invoeren. Wanneer je jouw aangiftes moet doen en hoe.

Hierdoor begrijp jij, als gebruiker, wat je moet doen om je boekhouding correct te verzorgen. Alles administratief op een rijtje te hebben.

Waarom dit uniek is voor boekhouden in een eenmanszaak?

Het boekhoudprogramma moet je echt kunnen helpen. Doet het programma dat niet, dan levert het programma je meer problemen op dan dat het je tijd oplevert en je kosten bespaart. Wie ondernemer is, wilt niet een groot deel van de tijd aan de boekhouding kwijt zijn.

Dus, voor straks:

Ieder boekhoudprogramma dat ik in mijn top 5 voor eenmanszaken bespreek, is een boekhoudprogramma dat ervoor zorgt dat boekhouden echt makkelijker wordt.

Dat je:

 • Geen hulp nodig hebt (dat krijg je van het programma)
 • Geen boekhouder nodig hebt
 • Een boekhouding hebt die voldoet aan de eisen van de Belastingdienst

Dit zijn de enige vijf boekhoudprogramma’s die jij als eenmanszaak moet kennen

Heb je geen eenmanszaak? Dan raad ik je aan een van mijn vele andere artikelen te lezen. Wel een eenmanszaak? Dan zijn er naar mijn mening slechts vijf boekhoudprogramma’s die je serieus moet nemen. Alle andere boekhoudprogramma’s zijn wat mij betreft voor de bühne.

Ik bespreek de volgende vijf boekhoudprogramma’s voor de moderne eenmanszaak:

 1. Rompslomp
 2. MoneyMonk
 3. Tellow
 4. MoneyMonk
 5. E-Boekhouden

Ook hier wint Rompslomp de strijd weer

Dit jaar heeft Rompslomp als boekhoudprogramma voor eenmanszaken een ongekende opmars gemaakt. Het bedrijf is er in geslaagd het sterkste eenmanszaak boekhoudprogramma te ontwikkelen, waardoor je vanaf € 5 per maand al op een goed programma kunt rekenen. De meest complete versie kost je € 15, wat naar mijn mening de beste prijs-kwaliteitverhouding binnen de boekhoudwereld is.

Rompslomp valt vooral positief op als het gaat om de functionaliteiten en de gebruiksvriendelijkheid hiervan. Het is enorm eenvoudig om dagelijks met Rompslomp te boekhouden, zelfs als je nog geen boekhoudervaring hebt. Iets wat als een eenmanszaak niet ongewoon is.

Ook functies die je als freelancer echt niet kunt missen, zoals een urenregistratie, zijn bij Rompslomp aanwezig. Je kunt in dit programma alles aanpassen zodat het op jouw bedrijf en de bijbehorende werkzaamheden aansluit. Wie als eenmanszaak met Rompslomp begint, wil niet meer anders. Dat verzeker ik je.

rompslomp

Speciaal gericht op eenmanszaak

 • inclusief uren- en rittenregistratie
 • Factureren en boekhouden in 1
 • Inclusief boekhoudapp
Klik hier voor meer informatie

MoneyMonk stelt niet teleur

Alles wat je nodig hebt in één pakket waar zowel project management als online boekhouden in beschikbaar zijn. Iedere eenmanszaak profiteert van een programma waar beide onderdelen naar eigen wens gebruikt kunnen worden. Je hebt namelijk de vrijheid echt te boekhouden zonder dat daar uitvoerige boekhoudkennis voor aanwezig dient te zijn.

Een groot verschil tussen veel andere programma’s, is dat MoneyMonk uren-, ritten- en onkostenregistratie heeft. Alleen Tellow en Rompslomp hebben soortgelijke functies, waardoor voor sommige eenmanszaken alleen de top 3 overblijft.

moneymonk boekhoudprogramma

Boekhouden en factureren in 1

 • 30 dagen gratis uitproberen
 • geen boekhoudkennis nodig
 • Marktleider voor ZZP
Klik hier voor meer informatie

Tellow is voor de designliefhebber

En voor wie een gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma kan waarderen. Tellow is een van de meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma’s van deze tijd. Inboeken, factureren of het inzien van rapportages. Met Tellow is het een kwestie van seconden in plaats van minuten. En dat is wel wat waardering waard.

Het boekhoudprogramma van Tellow is duidelijk voor de moderne eenmanszaak ontworpen. Dat is aan ieder detail, iedere functie en in het gebruik te zien. Zelf geeft Tellow op de website aan dat het een boekhoudprogramma gemaakt voor de freelancer is. Tijdens het gebruik voelt dit ook echt zo aan, waardoor het een verdiende derde plek in mijn top 5 beste eenmanszaak boekhoudprogramma’s verdient.

Overigens kun je ook Tellow voor een bepaalde periode gratis gebruiken. Hoe lang dit precies is, verklap ik nog even niet. Daarvoor kun je mijn review over Tellow lezen!

tellow

Speciaal voor ZZP

 • Inclusief boekhoud app
 • Met diverse rapportages
 • Inclusief BTW aangifte
Klik hier voor meer informatie

Moneybird voor de volgende stap

De bovenste drie boekhoudprogramma’s zijn alle drie echt voor eenmanszaken ontworpen. Dat is iets anders als het op Moneybird aankomt. Moneybird is een stap verder in de zin dat het veel functies bevat waar ook ondernemers met een BV of VOF gebruik van zullen willen maken.

Daar wordt de gebruiksvriendelijkheid dan ook enigszins door geraakt. Moneybird is niet het eenvoudige programma dat je wel van Tellow of een Rompslomp gewend bent. Iets wat natuurlijk voor ondernemers die al even bezig zijn niet veel uitmaakt. Ik durf te beweren dat jij na een jaar ook lastigere boekhoudprogramma’s aan kunt. Daar zit weinig verrassends meer in.

In het geval van Moneybird ben je voor € 12 per maand wel voorzien van een van de meest complete boekhoudpakketten. Het is dan misschien wel net wat minder geschikt voor eenmanszaken. Het is wel een van de krachtigste boekhoudprogramma’s die ik je vandaag de dag zou kunnen aanbevelen.

Welk van deze vijf boekhoudprogramma’s je ook kiest: boekhouden wordt wezenlijk eenvoudiger. Dat terwijl je jouw boekhouder een andere klant kan laten zoeken.

Moneybird

Boekhouden en factureren in 1

 • 30 dagen gratis uitproberen
 • geen boekhoudkennis nodig
 • Marktleider voor eenmanszaak
Klik hier voor meer informatie

E-Boekhouden staat niet meer in de top 3

Lange, maar dan ook echt lange tijd, stond e-Boekhouden in mijn top 3 van beste boekhoudprogramma’s voor eenmanszaken. Het bedrijf deed er alles aan om kleine ondernemers aan te spreken. Makkelijk en zeer betaalbare boekhoudsoftware voor de eenmanszaak van nu. Geen functies die je niet nodig hebt of lastige rapportages.

Tegenwoordig is e-Boekhouden nog steeds een makkelijk boekhoudprogramma voor eenmanszaken. Is het een top 3 notering waard? Dat niet meer. Het boekhoudprogramma is namelijk ingehaald door de concurrentie. Zo scoren MoneyMonk, Rompslomp en Tellow simpelweg hoger. Dat terwijl de prijs nagenoeg gelijk is.

Als er een groot voordeel aan e-Boekhouden is, is het wel dat je als startende eenmanszaak voor een periode van 15 maanden gratis van het programma gebruik kunt maken. Dat zijn 15 maanden waarin je dus geen een keer een factuur voor het programma hoeft te betalen. Daarna ga je natuurlijk wel over op het betaalde pakket.

e-boekhouden.nl

Perfect voor starters

 • 1,5 jaar gratis voor starters
 • geen boekhoudkennis nodig
 • Inclusief factureermodule
Klik hier voor meer informatie

Dus, welk boekhoudprogramma moet jij voor je eenmanszaak kiezen?

Eigenlijk zijn er twee boekhoudprogramma’s waarvan ik direct durf te adviseren dat ze gegarandeerd een schot in de roos zijn. Dat zijn zowel MoneyMonk als Rompslomp. Beide programma’s hebben een zeer redelijke prijs (ca € 10 per maand), zijn bepakt met alle belangrijke boekhoudfuncties en daarnaast eenvoudig in het gebruik.

Boekhouden met deze twee programma’s is geen puzzel. Het is een proces waarin je zelf leert hoe online boekhouden werkt. Juist door de boekhoudprogramma’s te gebruiken. Daarnaast bieden MoneyMonk en Rompslomp voldoende middelen om het programma beter te leren kennen en gebruiken. Hierdoor duurt het nooit lang voordat je het programma echt goed onder de knie krijgt.

Probeer het boekhoudprogramma altijd uit!

Alle van de in dit artikel besproken boekhoudprogramma’s kun je voor een periode gratis uitproberen. Dat wil zeggen dat je zonder te betalen kunt ontdekken of een boekhoudprogramma goed bij je past. Als dit zo is, dan heb je gratis ontdekt voor welk programma je moet kiezen. Ik raad je dan ook vooral aan dit te doen. Dit scheelt je aan het einde van de rit tijd. Iets waar je als eenmanszaak zuinig op moet zijn!

Veelgestelde vragen

Wat is het beste boekhoudprogramma voor een eenmanszaak?

We hebben een overzicht gemaakt van de beste boekhoudprogramma’s voor een eenmanszaak. Deze programma’s zijn uitvoerig door ons getest op functies en gebruiksgemak. Al deze boekhoudsoftware kun je gratis gebruiken voor een bepaalde periode. We raden aan om 3 programma’s te testen voordat je een definitieve beslissing maakt.

Bekijk hier onze top 10 boekhoudprogramma’s voor eenmanszaak.

Wat kost een boekhoudprogramma voor een eenmanszaak?

Wat een boekhoudprogramma kost is afhankelijk van de functies die je wil gaan gebruiken. De goedkoopste boekhoudprogramma’s voor eenmanszaak zijn er al vanaf € 7,95 per maand.

Bekijk het complete overzicht met prijzen van boekhoudprogramma’s.

Wat zijn de voordelen van online boekhouden voor een eenmanszaak?

Voordelen online boekhouden:
1. Enorm verlagen van de accountantskosten of boekhoudkosten
2. Veel wordt geautomatiseerd verwerkt zodat je hier geen omkijken naar hebt
3. Altijd actueel inzicht in de cijfers van je bedrijf middels een boekhoud app
4. Geen zorgen meer over back-ups, want de boekhouding staat in de cloud
5. Geen hoge eenmalige investering nodig door een maandelijks opzegbare betaling.

Lees verder voor het overzicht van de beste boekhoudprogramma’s

Wat doet een boekhoudprogramma?

Een boekhoudprogramma is administratiesoftware om de boekhouding van je bedrijf te verwerken. Hiermee kun je bijvoorbeeld facturen maken en verzenden, aangiftes doen voor de belastingdienst en krijg je inzicht in de cijfers van je bedrijf. Daarnaast kun je ook samenwerken met een boekhouder of accountant in het online boekhoudprogramma.

Bekijk het meest complete overzicht van boekhoudprogramma’s

Zelf boekhouden of uitbesteden aan een boekhouder?

Voor het uitbesteden van de boekhouding aan een boekhouder ben je al snel € 120 per maand kwijt. Wanneer je eenmanszaak of ZZP’er bent is het zelf bijhouden van de boekhouding met een online boekhoudprogramma erg eenvoudig. Daarnaast zijn de kosten een stuk lager als dan wanneer je alles uitbesteed aan een boekhouder. Er zijn zelfs boekhoudprogramma’s die je voor een bepaalde periode gratis kunt gebruiken.

Bekijk hier de top 10 beste boekhoudprogramma’s.

Op zoek naar een boekhoudprogramma?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek je een boekhoudprogramma voor je eenmanszaak?

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten