Alles wat je over Bouw Calculatie Software moet weten

Bouw calculatie software helpt ieder bouwbedrijf extra marge te pakken. Met de software schat je namelijk gemakkelijker en nauwkeuriger de kostprijs van een bouwproject in. Met alle inzichten die je in de bouw calculatie software hebt, maak je je bouwproject alsmaar winstgevender. Of het nu om 5 procent of 1 procent gaat, in de bouw maken deze ‘kleine’ winstpercentages al gauw het verschil. Je spreekt namelijk niet over projecten van honderden of duizenden euro’s, maar vaak wel miljoenen euro’s. Je begrijpt al dat de meeste bedrijven deze kans niet laten liggen.

Zoek je software om calculaties te maken in de bouw sector? Exact Online kun je 30 dagen gratis uitproberen!

Prijs / kwaliteit 4 sterren review calculatie software
4,2
Slimme functies 4 sterren review calculatie software
4,2
Gebruiksgemak 4 sterren review calculatie software
4,2

Pluspunten Exact Online

 • Gratis proefperiode

 • Uitzonderlijk veel koppelingen mogelijk

 • Calculaties op basis van 3D modellen

 • Mogelijkheid om alle modules met elkaar te koppelen

 • Aansluiting mogelijk met projectadministratie

Minpunten Exact Online

 • Klantenservice niet altijd goed bereikbaar

 • Prijzig in vergelijking met andere software

 • Het duurt even om de software te leren kennen

Bouw calculatie software, wat is dat?

Met bouw calculatie software kun je hele precieze en goede calculaties maken voor winstgevende projecten. Je bepaalt zelf wat de kostprijs, verkoopprijs en de winstgevendheid van een project in de bouw of infra is. Hier maak je dus bepaalde calculaties voor. Je kunt dan denken aan een werkbegroting, kostprijscalculatie en offerteprijzen. Je maakt zelfs calculaties op basis van 3D-modellen. Als de calculatie heel nauwkeurig wordt uitgevoerd kan het bouwbedrijf hier zeker van profiteren.

exact online voor de bouw

Wanneer een bedrijf steeds maar te hoog inzet op de aanbesteding tijdens de inschrijving wordt er niet snel winst gedraaid. Voorheen werden de berekeningen allemaal met de hand gedaan. Voor elk project moesten er dan weer nieuwe berekeningen gemaakt worden. Dit was een tijdrovende zaak en bovendien ook niet heel nauwkeurig. Nu met de calculatie software is dat zeker niet meer aan de orde.

Welke rol heeft de bouw calculatie software

Ligt er een aanbesteding in het verschiet of komt er een nieuwe opdracht binnen? Dan wil je in korte tijd weten wat de kosten gaan worden om het project uit te voeren. Ieder project heeft zo zijn eigen risico´s waar rekening mee gehouden moet worden. Je moet natuurlijk wel weten wat voor materialen ervoor nodig zijn, hoeveel mensen en wat de actuele inkoopprijzen zijn.

Uiteraard heeft de software informatie van jou en je leveranciers nodig. Maar als alle data er is, hoef je zelf weinig meer te doen. De calculaties worden gedaan door de software. Inschattingen en berekeningen worden nauwkeurig uitgevoerd door de computer op basis van de data die jij (eenmalig) hebt ingevoerd. In zo’n applicatie heb je dus alle data bij elkaar en kun je moeiteloos allerlei berekeningen en voorspellingen laten uitdraaien om jezelf een hoop tijd en moeite te besparen. Je kunt de overzichten ook automatisch laten uitdraaien, zodat je bij het openen van de applicatie meteen alle real-time gegevens overzichtelijk hebt.

De voordelen van de bouw calculatie software

De voordelen van bouw calculatie software zijn oneindig. Zo is het al een heel groot voordeel dat het moeilijke denkwerk uit handen genomen wordt. En het scheelt je ook een hele hoop tijd wanneer alle data die nodig is voor een calculatie in het systeem zit. Wist je dat je met een API-koppeling zelfs real-time de inkoopkosten bij je leveranciers kunt ophalen? In veel gevallen zit er een 3D-model in de mogelijkheden van de software. Hiermee bereken je de kostprijs en verkoopprijs veel makkelijker. Dit gebeurt dan op basis van de hoeveelheid producten. Uiteraard kan je dan weer een aantal posten toevoegen.

Het belangrijkste voordeel is toch wel dat de kosten van een project veel beter in te schatten zijn. En juist daardoor kan je weer meer winsten draaien met je onderneming. Daarnaast is tijd natuurlijk een belangrijke factor. Je hoeft geen extra mensen op de berekeningen te zetten en ook het werken in dit soort software neemt veel minder tijd in beslag dan handmatige berekeningen. De kennis die je nodig hebt om zo’n applicatie te gebruiken is beperkt. Ben je een weekje ziek? Dan kan een andere collega gemakkelijk de taken overnemen door de gebruiksvriendelijkheid van bouw calculatie software. De applicatie doet immers zelf al het grootste werk.

Dit zijn eigenlijk de voordelen die wel in iedere bouw calculatie software voorkomen. Dacht je dat dit alles was? Zeker niet. Bouw calculatie software maakt een hoop zaken gemakkelijker, sneller en eenvoudiger:

 • Het wordt ondersteund met RAW en STABU

 • Calculaties uitvoeren met een 3D-model

 • Calculatieposten die mee tellen

 • Calculatiestructuren zelf maken

 • Automatische overzichten

 • Er is veel minder zoekwerk

 • Er worden veel minder fouten gemaakt

 • De gegevens zijn een heel stuk duidelijker voor het gehele team

 • Er kunnen marges vastgesteld worden vanuit de bouw calculatie software

 • De data standaard maken

 • Het kan aangesloten worden op projectadministratie, boekhouding, CRM

 • Slim voorraadbeheer

 • Onderdelen slepen vanuit eerdere gemaakte calculaties

Eigenschappen van bouw calculatie software

Iedereen wil de bouwkosten van een project graag onderbouwen. Het doel is dan ook bouw calculatie software te hebben die heel precies werkt zodat je op betrouwbare cijfers en analyses kunt vertrouwen. We hebben een aantal aanbieders voor je vergeleken. Hierbij hebben we vooral gekeken naar de belangrijkste eigenschappen:

 • De software moet nauwkeurig zijn
 • Een compleet plaatje krijgen en geen kostenposten vergeten
 • Je wilt werken met actuele prijzen
 • Het moet eenvoudig in gebruik zijn
 • Het moet allemaal te begrijpen zijn voor alle medewerkers die ermee te maken hebben
 • Je wilt een complete calculatie hebben met de juiste inzichten van kosten
 • Het moet uit te werken zijn van grof naar fijn
 • Je kunt eenvoudig slepen met blokken en regels
 • Je wilt er ook graag eigen productprijzen, uurtarieven en arbeidsnormen aan toe kunnen voegen
 • Een eigen look, logo en bedrijf lay-out kunnen toevoegen
 • Het moet niet te duur zijn
 • Er moet een goede support zijn

Wanneer je dus goede bouw calculatie software hebt werk je snel en accuraat met de juiste prijzen, uurtarieven en arbeidsnormen.

calculatie software bouw

Welke calculatie software is er

Je kunt je vast wel voorstellen dat er veel verschillende soorten bouw calculatie software zijn. We hebben de beste aanbieders voor je uitgezocht en ze vergeleken op bovenstaande punten. De calculatie software is natuurlijk erg onmisbaar. Met onderstaand overzicht ga je zo snel mogelijk aan de slag in een professionele bouw calculatie omgeving.

Calculatie software van Meijel

De calculatie software van Meijel is al heel erg lang in de wereld van de bouwbedrijven in gebruik en dan ook heel erg bekend bij calculators. Van Meijel werkt met de 3D-modellen. De calculatieposten kunnen aan de 3D-modellen gekoppeld worden waardoor de calculaties ook uitgevoerd worden naar aanleiding van de 3D-modellen. Je kan ook je eigen calculatorstructuur maken met de software van Meijel. Bij deze software worden geen prijzen benoemd. Ze zijn wel op te vragen via de site van hunzelf.

Calculatie software van UB-next

Bij UB-next spelen ze in op de calculator die met Excel werkt. Kies je voor het basis pakket? Dan kun je eigenlijk al een hoop doen. Zo kun je onbeperkt calculaties, offertes en facturen maken. Je houdt de marges per klant bij op je overzichtelijke dashboard. Kies je voor het Pro pakket, dan houd je ook de ordervoortgang bij en maak je zelfs nacalculaties. Dit pakket heeft uitgebreidere rapportages en zelfs een ERP-integratie. Het basis pakket kost slechts €50 per maand. Kies je voor het Pro pakket, dan betaal je wel een flink bedrag van €350 per maand, maar je krijgt er ook een hoop voor terug.

Calculatie software van Admicom

Admicon maakt software voor bedrijven in de bouw en dan niet alleen de calculatie software maar veel meer. Je kunt dan denken aan boekhouden, relatiebeheer, projectadministratie en planning. Zo hebben ze een app die Calculatie & Software heet, maar deze is alleen te koppelen aan de software van Admicom. Deze is ook wel een beetje gedateerd. De basistaken zoals eerder in dit artikel besproken, zijn overigens prima uit te voeren. Voor de verschillende pakketten en prijzen dien je contact op te nemen via de website van Admicom.

Calculatie software van Gilde

Gilde heeft op maat gemaakte calculatie software voor een aantal branches. Zij richten zich niet alleen op de bouw en infra maar ook op de installatie-, dak-, afbouw- en carrosseriebranche. Dit is wel een unicum. Niet iedereen heeft de beschikking over calculatie software buiten de bouwsector om. Het mooie is ook dat Gilde al vijfentwintig jaar MKB-bedrijven helpt met ERP- en bedrijfssoftware. Ook is het mogelijk om alle bedrijfsprocessen te automatiseren met één pakket. Kortom, je hebt dan alles onder controle. Prijzen worden niet benoemd, maar zijn wel op te vragen op de website.

Calculatie software van 2Jours

2Jours is eigenlijk een gedateerd calculatieprogramma. Je kunt er wel redelijk veel mee, namelijk calculeren, offertes maken en facturen maken. In feite lijkt het meer op een eenvoudige database dan op software die je helpt bij het maken van goede analyses. Het lijkt dan ook meer op een verbeterde Excel sheet. Betaalbaar is het dan wel weer. Deze calculatie software kan al voor negentien euro per maand gebruikt worden. Hoe duurder het abonnement, hoe meer mogelijkheden je er voor terugkrijgt.

Calculatie software van VTBO

Bij VTBO hebben ze zich net zoals Gilde meer gericht op meerdere sectoren. Nu is de afbouw- en installatiebranche toch wel de grootste. Om eerlijk te zijn lijkt het net zoals 2Jours meer op een verbeterde Excel sheet. Op het gebied van analyses en kunstmatige intelligentie hoef je geen hoge kunsten te verwachten. De software van VTBO is zeer geschikt voor de MKB. Ze hebben dan ook een ondersteunende functie zodat gegevens netjes verwerkt en opgeslagen worden. Helaas heeft VTBO nog geen cloud en moet je dus een programma voor je computer downloaden. Dit betekent dat je niet overal aan de slag kan wanneer je de software niet geïnstalleerd hebt. De calculatieprogramma’s zijn er al vanaf driehonderdvijftig euro.

exact voor bouw calcaulatie software

Calculatie software van Kraan

De software van Kraan heeft al meer dan genoeg bekendheid. Klanten zijn dan ook behoorlijk positief.  Het werkt helaas net zoals VTBO niet op de cloud en dus moet het op de computer geïnstalleerd worden. In tegenstelling tot VTBO gaat Kraan wel een stapje verder in de analyses. Je kunt er heel eenvoudig detail- en elementenbegrotingen maken. Daardoor werk je doeltreffender en kun je echte resultaten gaan boeken. Het calculatieprogramma wordt aangeboden voor kleine, middelmatige en grote bedrijven. Voor de prijzen kun je het best even contact opnemen met de klantenservice van Kraan.

Calculatie software van WpCalc

WpCalc is een gebruiksvriendelijk en veelzijdig calculatieprogramma. Ze hebben dan ook de gebruiksvriendelijkheid, resultaten en flexibiliteit voorop staan. Het design lijkt erg op dat van Excel of Word en voelt daardoor bekend aan. Om gebruik te maken van WpCalc heb je dan ook geen cursus nodig. WpCalc heeft vooral de calculaties erg flexibel gemaakt. Met bestaande calculaties maak je gemakkelijk ook nieuwe calculaties voor andere producten of projecten. Het programma ziet er wel wat verouderd uit. Deze calculatie software is aan te schaffen voor €1025.

Calculatie software van Exact voor de bouw

Exact heeft absoluut één van de beste bouw calculatieprogramma’s. De software is geschikt voor alle soorten bouwbedrijven: kleine, middelmatige en grote ondernemingen. Het geheim zit hem in het digitaliseren van de werkzaamheden op het kantoor maar ook op de bouwplaats. Veel fouten worden hierdoor voorkomen, de kwaliteit wordt verbeterd en marges worden gemaximaliseerd. Het mooie is dat dit via de cloud gaat en het dan ook op elke plaats of computer te gebruiken is. Het is zelfs mogelijk om meerdere software van Exact aan elkaar te koppelen om op die manier nog efficiënter te werken met je onderneming. Om gebruik te maken van Exact zul je een abonnement moeten nemen. Je bemachtigt de software al voor €99 per maand.

Conclusie

Wil je bouw calculator software aanschaffen? Een goed idee dus, maar bekijk van tevoren waar jij voordeel bij hebt en welke functies je allemaal nodig hebt. Wat voor analyses heb je nodig? Hoe complex zijn de berekeningen die je wilt maken? Per slot van rekening wil je wel graag software die up-to-date is, maar die je misschien ook nog eens kan koppelen aan andere software zodat je administratie van je onderneming op één plek geregeld is. Of je nu een klein, middelmatig of groot bedrijf hebt, er is voor elke onderneming wel winstgevende bouw calculator software te vinden die precies past bij alle wensen. Kom je er zelf niet uit? Probeer gewoon eens een paar programma’s uit. De meeste softwareaanbieders hebben een proefperiode beschikbaar gesteld. Zo weet je zeker of de software bij jou past, nog voordat je een abonnement afsluit.

Zoek je software om calculaties te maken in de bouw sector? Exact Online kun je 30 dagen gratis uitproberen!

Prijs / kwaliteit 4 sterren review calculatie software
4,2
Slimme functies 4 sterren review calculatie software
4,2
Gebruiksgemak 4 sterren review calculatie software
4,2

Meestgestelde vragen

Wat is bouw calculatie software?

Met bouw calculatie software kun je hele precieze en goede calculaties maken voor winstgevende projecten. Je bepaalt zelf wat de kostprijs, verkoopprijs en de winstgevendheid van een project in de bouw of infra is. Hier maak je dus bepaalde calculaties voor. Je kunt dan denken aan een werkbegroting, kostprijscalculatie en offerteprijzen. Je maakt zelfs calculaties op basis van 3D-modellen.

Wat zijn de voordelen van bouw calculatie software?

De voordelen van bouw calculatiesoftware zijn:

– Het wordt ondersteund met RAW en STABU
– Calculaties uitvoeren met een 3D-model
– Calculatieposten die mee tellen
– Calculatiestructuren zelf maken
– Automatische overzichten
– Er is veel minder zoekwerk
– Er worden veel minder fouten gemaakt
– De gegevens zijn een heel stuk duidelijker voor het gehele team
– Er kunnen marges vastgesteld worden vanuit de bouw calculatie software
– De data standaard maken
– Het kan aangesloten worden op projectadministratie, boekhouding, CRM
– Slim voorraadbeheer
– Onderdelen slepen vanuit eerdere gemaakte calculaties

Welke bouw calculatie software is er?

De beste bouw calculatie software is:

– Meijel
– UB-next
– Admicom
– Gilde
– 2Jours
– VTBO
– Kraan
– WpCalc
– Exact voor de bouw

Gerelateerde artikelen

Exact Online review | Ervaringen en Kosten

De ervaringen met Exact Online zijn bij een groeiend deel van de gebruikers negatief. We onderzoeken en bespreken beide kampen in onze Exact Online review.

Beste Projectmanagement Software 2024 | Top 10 Volledig Getest

Welke projectmanagement software is het beste? Tien online programma’s een jaar lang getest. Ontdek welke project software het beste is.

Beste Boekhoudprogramma voor Aannemers

Welke boekhoudprogramma is het beste voor aannemers? Deze boekhoudprogramma’s zijn door ons als best getest!

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek je Bouw Calculatie Software?