Boekhouding eenmanszaak: wat kost het, welke boekhouding en hoe?

boekhouding eenmanszaak opzetten

Heb jij een eenmanszaak en wil je hier de boekhouding goed voor geregeld hebben? Dan ben je al goed op weg door dit artikel te bezoeken. Bij een eenmanszaak komt enorm veel kijken. Als je net jouw eenmanszaak hebt opgestart, is de boekhouding logischerwijs een van de eerste punten waar je aan denkt.

Je hebt mogelijk net pas jouw KvK-inschrijving afgerond en vraagt je nu af wat de vervolgstappen zijn. Ik gok dat je al van de KvK-adviseur hebt gehoord dat het nodig is om een boekhouding aan te houden. De kans is klein dat de adviseur je ook meer verteld heeft over hoe zo’n eenmanszaak boekhouding er precies uit hoort te zien. Ik durf te wedden dat de adviseur dat zelf ook niet weet. Dat terwijl het helemaal niet zo lastig om uit te leggen is.

Ik ga het je allemaal makkelijker maken. Op deze pagina word je uitgebreid uitgelegd waar jij als eenmanszaak minimaal van op de hoogte moet zijn. Je wilt een complete en overzichtelijke administratie erop na houden. En daarvoor is een juiste structuur nodig.

Eerst ga ik je meer vertellen over welke boekhouding jij als eenmanszaak moet voeren. Daarna leg ik je uit hoe jij dit kunt doen en wat de eventuele kosten zijn. Je kunt als je slim bent veel geld besparen op je boekhouding door meer zelf te doen.

Als jij klaar bent om jezelf onder te dompelen in de boekhouding voor een eenmanszaak, ben ik ook klaar.

Inhoudsopgave

Welke boekhouding moet een eenmanszaak voeren?

De Belastingdienst maakt het ons gelukkig makkelijk. Zij vertellen je namelijk precies waar jouw boekhouding als eenmanszaak aan moet voldoen. Het is de Belastingdienst die mogelijk ooit jouw boekhouding komt controleren. Als je dan als eenmanszaak er niet met de Belastingdienst uitkomt, kan je altijd verwijzen naar de onderdelen die volgens de Belastingdienst minimaal in een goede boekhouding te vinden moeten zijn.

Voorwaarden van de belastingdienst

Laten we eerst eens kijken naar de wat abstractere eisen van de Belastingdienst. Zo wordt door de Belastingdienst verplicht dat je;

 • Alle financiële transacties, bezittingen en schulden voor jezelf en de Belastingdienst inzichtelijk maakt. Je bent als eenmanszaak wettelijk verplicht een boekhouding te kunnen weergeven waar in een oogopslag de transacties, bezittingen en schulden door te nemen zijn.
 • Inzicht in jouw eenmanszaak. De Belastingdienst wilt dat jij en de Belastingdienst een goed inzicht kunnen krijgen in de gezondheid van jouw bedrijf. Dit geeft jou als ondernemer de middelen om meer controle te krijgen. Zo weet je beter wat er binnenkomt en uitgaat. Daarnaast herken je sneller wanneer schulden oplopen of kansen worden gemist.
 • Inzicht aan anderen kunt geven. Geld- en hypotheekverstrekkers eisen van ondernemers dat zij een actuele en correcte inzage in hun administratie kunnen geven. Een hypotheekverstrekker kan bijvoorbeeld op geen manier achterhalen of jij wel echt het geld verdient wat je zegt te verdienen. Om hier een eerlijk en realistisch beeld bij te krijgen, eist een verstrekker voordat het product aan jou wordt verstrekt een complete weergave van jouw prestaties. Dat wil zeggen dat de geldverstrekker eenvoudig jouw Belastingaangiftes, balansen en jaarrekeningen moet kunnen inzien.

Dit alles bij elkaar is het minimale wat de Belastingdienst van jou verwacht. En om heel eerlijk te zijn, is dit meteen het minimale waar jij als ondernemer aan moet voldoen. Want als je jouw boekhouding niet op dit niveau kunt krijgen, is het geen goed idee de boekhouding voor eigen rekening te nemen.

boekhouding eenmanszaak met boekhoudprogramma

Waar moet mijn boekhouding uit bestaan?

Nu je weet wat de Belastingdienst van jouw boekhouding verwacht, is het tijd om te kijken naar welke precieze onderdelen de boekhouding uit moest bestaan. Iedere eenmanszaak wordt namelijk verplicht om een select aantal onderdelen aan de boekhouding toe te voegen. Dit zijn de volgende onderdelen;

 • Administratie van liquide stromen
 • Balans
 • Grootboeken
 • In- en verkoopboeken
 • Controleberekeningen (indien relevant)
 • Financiële notities
 • Afschriften
 • Contracten en overeenkomsten
 • Inkomende en uitgaande facturen
 • Debiteuren en crediteuren overzicht

Indien de bovenstaande middelen in jouw administratie te vinden zijn, heeft jouw eenmanszaak alle vereisten onderdelen van de Belastingdienst afgevinkt. Een goede eenmanszaak heeft de boekhouding nog beter op orde en let ook op andere aspecten. Denk hierbij aan kostenanalyses en andere rapportages. Dat dit de minimale vereisten van de Belastingdienst zijn betekent niet dat je hiermee genoegen moet nemen. Een sterke eenmanszaak heeft een complete boekhouding.

Wat kost de boekhouding van een eenmanszaak?

Je wilt weten wat de kosten van het verzorgen van de boekhouding van een eenmanszaak is. Dat kan, maar let wel op dat dit sterk afhankelijk is van hoe jij van plan bent om de boekhouding in te vullen. De gemiddelde eenmanszaak kiest ervoor om de boekhouding grotendeels zelf te verzorgen. Dit kan met Excel of een daarvoor ontworpen boekhoudprogramma. Waar Excel gratis is of een eenmalige aankoop vereist, kosten boekhoudprogramma’s tussen de € 150 en € 250 per jaar. Er zijn weliswaar alternatieven die kunnen oplopen tot meer dan € 1.000 per jaar. Dit soort alternatieven zijn zelden voor een eenmanszaak geschikt.

Wil jij helemaal niets met je eigen boekhouding te maken hebben? Dan kun je kiezen om je boekhouding uit te besteden. En dan bedoel ik niet dat je alleen de aangiftes door iemand anders laat doen. Ik bedoel dat je iedere stap van het proces door een boekhouder laat uitvoeren. Hierdoor heb je geen omkijken naar je administratie en kan jij je richten op het verhogen van de bedrijvigheid.

Hier staan natuurlijk wel fors hogere kosten tegenover dan wanneer je zelf met Excel of een boekhoudprogramma de boekhouding doet. Een eenmanszaak heeft in het begin meestal niet heel veel budget voor de boekhouder. Je moet je daarom afvragen of het volledig uitbesteden wel een verstandige optie is. Je komt namelijk al snel in dit scenario op een bedrag van € 1.500 per jaar uit.

Dat is hoogstwaarschijnlijk meer dan dat jij hiervoor over hebt. Toch maar zelf boekhouden overwegen?

Dit is hoe jij zelf voor jouw eenmanszaak de boekhouding kunt verzorgen

We zijn weer terug waar we begonnen zijn. De boekhouding van jouw eenmanszaak. Je hebt nu een goed beeld van hoe duur het wel niet kan zijn als jij jouw eenmanszaak boekhouding compleet zou uitbesteden.

Het is kortom tijd om meer te weten te komen over de manieren om je eigen boekhouding te verzorgen.

Eenmanszaak boekhouding met Excel

De meeste beginnende ondernemers roepen nu meteen Excel. En ja. Excel is inderdaad de goedkoopste manier om jouw eenmanszaak een boekhouding te geven die klopt. Je koopt Excel eenmalig of het is al te vinden op je computer en je kunt beginnen. Dit klopt allemaal.

Het is alleen enorm lastig een boekhouding op te bouwen in Excel die ook echt klopt. Natuurlijk is het onder elkaar zetten van inkomende en uitgaande facturen al een grote stap. Maar waar komt jouw balans? Waar wordt de jaarrekening gemaakt? Hoe kan jij zien wat je aan belastingen moet gaan betalen of welke gegevens voor de btw-aangifte moeten worden ingevuld?

Inderdaad. Die zie je niet. Als jij uitzonderlijk veel ervaring met Excel hebt kan dat wel. Dan weet je precies welke macro’s er nodig zijn. Alleen ook dan ben je er nog niet. Want dan moet je namelijk ook heel veel ervaring met boekhouden hebben. Hoe weet jij anders wat waar moet staan? Hoe je bepaalde posten met elkaar moet verbinden en welke posten een rol moeten krijgen?

Er is naar mijn mening maar één goed alternatief hiervoor: boekhoudprogramma’s.

boekhouding eenmanszaak met boekhoudpakket

Eenmanszaak boekhouding met boekhoudprogramma

Vanaf nog geen € 6 per maand zijn er honderden boekhoudprogramma’s die je graag helpen met het vakkundig verzorgen van je boekhouding zonder dat je hier een vakopleiding voor nodig hebt. Oftewel, jouw boekhouding kan door jouzelf verzorgd worden met de middelen die jou door het boekhoudprogramma worden aangereikt.

Zonder dat je het doorhebt krijgt jouw boekhouding de vorm die het nodig heeft. Dat terwijl je helemaal niets over boekhouden weet!

Het enige wat jij hoeft te doen, is alle facturen uit het boekhoudprogramma te versturen en ontvangen. Vervolgens worden al deze facturen in de juiste vakjes geplaatst. Jouw jaarrekening en balans wordt automatisch bijgewerkt, net als onderdelen als debiteurenbeheer en inkoopboeken.

Dit soort boekhoudprogramma’s zijn voor iedereen geschikt. Jonge eenmanszaken die net om de hoek komen kijken en ervaren rotten. Alles wordt makkelijker wanneer je met een boekhoudprogramma begint. En daar ga jij geen spijt van krijgen. Tienduizenden Nederlandse ondernemers zijn je de afgelopen jaren voorgegaan.

Ik heb een groot aantal artikelen over boekhoudprogramma’s geschreven, waaronder dit populaire boekhoudprogramma overzicht. In dit overzicht kom je alles te weten over de verschillende boekhoudprogramma’s, waar je op moet letten bij het kiezen van een programma en algemene informatie over boekhouden voor een eenmanszaak. Kortom, alles wat jij nodig hebt om betaalbaar een ijzersterke boekhouding te kunnen voeren. Jouw eenmanszaak verdient het. Nu is het aan jou om dit ook echt te doen.

Meest gestelde vragen

Wat kost een boekhoudprogramma voor een eenmanszaak?

Een boekhoudprogramma voor een eenmanszaak kost gemiddeld € 10 tot € 20 per maand. De goedkoopste boekhoudprogramma’s zijn er al vanaf € 7,95 per maand. Hierbij zijn alle functies beschikbaar die nodig zijn om de boekhouding van je eenmanszaak te regelen.

Lees hier veder voor een overzicht van de goedkoopste boekhoudprogramma’s voor een eenmanszaak of ZZP.

Wat is het beste boekhoudprogramma voor eenmanszaak?

We hebben een overzicht gemaakt van de beste boekhoudprogramma’s voor eenmanszaak. Deze programma’s zijn uitvoerig door ons getest op functies en gebruiksgemak. Al deze boekhoudprogramma’s kun je gratis gebruiken voor een bepaalde periode. We raden aan om 3 programma’s te testen voordat je een definitieve beslissing maakt.

Bekijk hier onze top 10 boekhoudprogramma’s voor eenmanszaak

Zelf boekhouden of uitbesteden aan een boekhouder?

Voor het uitbesteden van de boekhouding aan een boekhouder ben je al snel € 120 per maand kwijt. Wanneer je eenmanszaak of ZZP’er bent is het zelf bijhouden van de boekhouding met een online boekhoudprogramma erg eenvoudig. Daarnaast zijn de kosten een stuk lager als dan wanneer je alles uitbesteed aan een boekhouder. Er zijn zelfs boekhoudprogramma’s die je voor een bepaalde periode gratis kunt gebruiken.

Bekijk hier de top 10 beste boekhoudprogramma’s.

Op zoek naar een boekhoudprogramma?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek je een boekhoudprogramma?

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten