Hoe moet je boekhouden in een eenmanszaak?

Elke dag komen er honderden zo niet duizenden eenmanszaken bij. Een groot deel van deze eenmanszaken houdt er na enkele jaren alweer mee op. Het deel dat overblijft, is er vaker wel dan niet voor het leven. Ze kunnen je op voorhand vertellen dat ze met een solide basis begonnen zijn. Een start die al begint bij de vraag hoe je in een eenmanszaak moet boekhouden.

Boekhouden in een eenmanszaak

Een degelijke boekhouding is een ontzettend belangrijk onderdeel van een eenmanszaak. Het zorgt ervoor dat je zonder zorgen je kunt blijven richten op het laten toenemen van de omzet. Je weet op ieder moment wat de resultaten zijn en hoeveel budget er is om nog betere resultaten te behalen. Tenminste, zolang je boekhouding maar op orde is. Iets wat alleen kan als je weet hoe je in je eenmanszaak moet boekhouden.

De eenmanszaak is een unieke bedrijfsvorm dat niet met andere vormen te vergelijken is. Om het maximale uit de eenmanszaak te halen, moet een correcte boekhouding aangehouden worden. Hoe je dat precies doet, leg ik je uit in dit artikel.

Inhoudsopgave

Zelf boekhouden of uitbesteden?

Voordat je besluit om verder te lezen, is er een vraag die ik je wil stellen.

Wil je zelf boekhouden? Of wil je (een deel van) jouw boekhouding uitbesteden?

Als je jouw complete boekhouding wilt uitbesteden, kan ik je het best adviseren om direct naar een boekhouder door te gaan. Je hoeft dan geen tijd te besteden aan het nadenken over je boekhouding. Dat is uiteindelijk het werk van een boekhouder. Het voordeel is dat je dan geen omkijken meer naar je boekhouding hebt.

Liever zie ik dat je besluit om zelf je boekhouding of tenminste een deel hiervan te regelen. Als je eenmaal weet hoe je moet boekhouden in een eenmanszaak, ontdek je hoe eenvoudig het is.

Voor iedereen die verder leest, is dit artikel van toepassing voor mensen die dus zelf de boekhouding willen regelen of een deel hiervan. In beide gevallen kun je van veel voordelen genieten. Voorbeelden hiervan zijn:

Stappenplan boekhouden in een eenmanszaak
 • Je bent goedkoper uit omdat je geen boekhouder hoeft te betalen of de boekhouder voor minder werkt hoeft in te huren
 • Meer grip op je boekhouding doordat je op de hoogte bent van je resultaten
 • Leert meer over de financiële kant van je bedrijf omdat je regelmatig in de cijfers zit
 • Je ziet sneller kansen doordat je inzichten van rapportages kunt krijgen

Natuurlijk kost dit alles je meer tijd dan wanneer je de boekhouding van je eenmanszaak meteen aan een boekhouder zou uitbesteden. Ik kan je echter verzekeren dat als je zelf gaat boekhouden en dit met een boekhoudprogramma doet, je nauwelijks meer tijd kwijt bent. De voordelen zijn dan vele malen meer waard dan de paar nadelen die er aan zelf boekhouden zitten.

Laat een boekhouder meekijken

Twijfel je of je in het begin van je eenmanszaak wel meteen zonder boekhouder moet beginnen? Dan kun je er natuurlijk voor kiezen om een boekhouder met je boekhouding mee te laten kijken. Als je aan je boekhouder uitlegt wat je twijfels zijn en waar je graag hulp bij zou willen, staat je boekhouder hier zonder twijfel behulpzaam in.

Verderop dit artikel ga ik je meer vertellen over boekhoudprogramma’s. Boekhoudprogramma’s zijn namelijk de sleutel tot makkelijk boekhouden voor een eenmanszaak. Als je met een boekhouder in het begin wilt starten, adviseer ik je een boekhouder te zoeken die ervaring heeft met het boekhoudprogramma dat je kiest. Hierdoor krijg je direct uitleg in de ‘taal’ van je eigen boekhoudprogramma en hoef je dit niet zelf te vertalen.

De kosten om een boekhouder mee te laten kijken zijn goed te overzien. Voor de gemiddelde eenmanszaak die net opgestart is, rekent een boekhouder niet meer dan € 300 tot € 400. Voor dit bedrag helpt je boekhouder je bij de verschillende aangiftes die gedurende een boekjaar komen kijken. Als je veel facturen hebt, kan dit bedrag enigszins oplopen.

Wat moet je weten als je zelf in je eenmanszaak wil boekhouden?

Veel websites doen het lijken alsof het heel lastig of veel werk kost om in een eenmanszaak te boekhouden. In de praktijk is het helemaal niet zo lastig. Er zijn minder regels dan je denkt en als je af en toe een foutje maakt, betekent dit niet het einde van de wereld.

Door leergierig naar antwoorden te zoeken op de vraag hoe je voor je eenmanszaak moet boekhouden, kan ik je verzekeren dat jij je antwoord gaat vinden.

Facturen sturen, ontvangen en inboeken

Lang niet iedere eenmanszaak die dit artikel leest, zal zich kunnen herkennen in de taken die ik beschrijf. Als je een winkel hebt, zul je vaker bonnetjes moeten verwerken dan echte facturen. Toch blijft de kern hetzelfde.

Iedere eenmanszaak moet alle inkomende en uitgaande transacties die zakelijk gedaan worden in de administratie verwerken. Dat wil zeggen dat als je een factuur naar een klant stuurt of als je zakelijk diner hebt, dit allebei de administratie in moet. Datzelfde is van toepassing op het inkopen van producten of de maandelijkste kosten van een online boekhoudprogramma.

Administratie van ritten, onkosten en investeringen

In het bovenstaande hoofdstuk is min of meer duidelijk gemaakt dat iedere transactie die tot je eenmanszaak gerekend kan worden in de boekhouding moet worden opgenomen. Dat is ook van toepassing tot alles wat je zelf in je eenmanszaak doet of de middelen die tot je eenmanszaak gerekend worden.

Een goed voorbeeld daarvan is je auto. Als jouw auto binnen je eenmanszaak valt, betekent dit dat iedere rit ook in je boekhouding moet worden opgenomen. Koop je een fiets op de zaak? Dan moet dit zowel als investering worden aangemerkt als dat je hier een bepaalde registratie voor moet bijhouden. Het gaat hier kortom om een zakelijke uitgave.

Gedurende het jaar maak je zonder twijfel verschillende onkosten. Dat kunnen onkosten zijn voor een treinrit maar ook voorgeschoten kosten voor een etentje.

Dit soort kosten horen natuurlijk in je administratie thuis en moeten dan ook worden meegenomen. Als je al je kosten die je in je boekhouding mag plaatsen er ook daadwerkelijk in plaatst, scheelt dit je ieder jaar weer geld. Je hoeft namelijk minder belasting te betalen!

Aangiftes

Dan zijn daar natuurlijk de verschillende aangiftes nog. Er zijn ieder jaar vijf aangiftes die je minimaal moet doen. Ieder seizoen is er de aangifte omzetbelasting, ook wel btw aangifte genoemd. Daarnaast dien je jaarlijks de inkomstenbelasting te doen. Al deze aangiftes kun je eenvoudig aan een boekhouder uitbesteden óf zelf met een boekhoudprogramma te doen. Er zijn tegenwoordig zelfs boekhoudprogramma’s die je helpen om dit vanuit het programma te regelen.

Hierdoor hoef je het boekhoudprogramma niet te verlaten en kun je voor jouw eenmanszaak boekhouden vanuit een vertrouwd systeem. Of dat nu voor je belastingaangifte of een kassabonnetje is!

Je hoeft nergens bang voor te zijn: zelf boekhouden is makkelijk

Ik weet dat voor veel nieuwe eenmanszaken het even wennen is. Opeens ben je van een enkele functie een manusje van alles. Je moet kunnen verkopen, onderhandelen en boekhouden. Dat is waarschijnlijk wel wat anders dan dat je uit je vorige werk gewend bent. Toch is er nergens om bang voor te zijn.

Alles is online te vinden en leren

Je bent lang niet meer de enige eenmanszaak in Nederland. Ondertussen zijn er meer dan een miljoen eenmanszaken die zich net als jou ooit hebben afgevraagd hoe ze moeten boekhouden. De vragen en antwoorden die zij hebben gehad, lijken sterk op die van jou. Al deze informatie is vrij op het internet te vinden en door jou te gebruiken.

Misschien nog wel belangrijker is de rol van boekhoudprogramma’s. Online boekhoudprogramma’s helpen je graag middels handige video’s en cursussen bekend worden met boekhouden. Door je stapsgewijs door de boekhoudsoftware te laten lopen, leer je vanzelf hoe online boekhouden voor je eenmanszaak werkt!

Boekhoudprogramma’s werken intuïtief

Je hebt ondertussen vast wel door dat de enige oplossing die ik je voor boekhouden met een eenmanszaak geef, het gebruik van een boekhoudprogramma is. Dat doe ik omdat ik vanuit mijn werk als boekhouder weet dat dit het best aansluit op mijn klanten die zelf willen boekhouden.

Boekhoudprogramma’s, en dan in het bijzonder de programma’s die je volledig online kunt gebruiken, zijn zo ingericht dat ze je vanzelf leren hoe je moet boekhouden. Alles is zo makkelijk mogelijk gehouden en de functies spreken na verloop van tijd voor zich.

Alle makers van moderne boekhoudsoftware weten dat de gemiddelde eenmanszaak nog niet goed weet hoe je moet boekhouden. Door juist voor deze groep de functionaliteiten zo eenvoudig en duidelijk mogelijk te maken, wordt boekhouden ook echt makkelijker.

Zoek een boekhoudprogramma

De eerste stap is om een boekhoudprogramma te zoeken dat bij jou past. Zoals je in mijn boekhoudprogramma overzicht kunt zien kun je kiezen uit tientallen verschillende programma’s.

Dit zijn allemaal boekhoudprogramma’s die je voor een relatief laag bedrag per maand (met een paar uitzonderingen) kunt gebruiken. Ieder programma is zelfs voor een korte periode gratis uit te proberen. Dit is natuurlijk ideaal als je nog twijfelt tussen welk programma je moet kiezen. Hier straks meer over.

Voor nu is het tijd om door het hierboven gelinkte overzicht op zoek te gaan naar drie boekhoudprogramma’s waarvan jij denkt dat ze bij je passen.

De verschillen tussen de boekhoudprogramma’s zijn meestal best groot. Dure boekhoudprogramma’s zijn doorgaans te uitgebreid voor eenmanszaken. Je hebt waarschijnlijk voldoende aan een boekhoudprogramma dat maximaal € 15 per maand kost. Duurdere programma’s hebben functies zoals productie en logistiek waar eenmanszaken meestal geen gebruik van zullen maken.

Je kunt vervolgens de verschillende recensies die ik over de eenmanszaak boekhoudprogramma’s geschreven heb, doornemen. Door deze recensies door te nemen krijg je een beter idee van wat een boekhoudprogramma je precies te bieden heeft.

Kies nadat je jezelf met deze programma’s bekend gemaakt hebt, drie programma’s uit die je uit wilt proberen. Deze programma’s moeten vervolgens grondig getest worden zodat je kunt ontdekken welke het best bij jouw eenmanszaak past!

Probeer je top 3 uit

Als het goed is heb je nu een top 3 boekhoudprogramma’s opgesteld met programma’s waarmee jij denkt goed in je eenmanszaak te kunnen boekhouden. Ik weet bijna zeker dat je bij ieder van deze drie boekhoudprogramma’s een gratis proefperiode kunt aanvragen. Dit is zoals ik je eerder vertelde een periode waarin je gratis zonder beperkingen de boekhoudsoftware kunt uitproberen. Hierbij zijn zoveel mogelijk van de functies vrij te gebruiken en kun je jouw eigen boekhouding invoeren of van een demo boekhouding gebruik maken.

Meestal heb je zo’n 30 dagen de tijd om boekhoudsoftware gratis uit te proberen. Daarna ga je, soms automatisch, over op een betaald abonnement. Ik raad je aan om intensief van deze proefperiode gebruik te maken zodat je kunt ontdekken welke van de drie gekozen boekhoudprogramma’s het best bij jouw eenmanszaak past.

Meer inzicht levert betere resultaten op

Na verloop van tijd ontdek je dat je als ondernemer profiteert van het inzicht dat je krijgt als je de boekhouding zelf regelt. Je krijgt inzichten die anders misschien buiten beeld waren gebleven. Inzichten die je bedrijf beter kunnen maken.

De beste boekhoudsoftware geeft je de kans middels rapportages en analyses om zoveel mogelijk inzichten uit je administratie te halen. Zolang je zelf ook nieuwsgierig genoeg bent om hier naar op zoek te gaan, ga je deze inzichten ook echt vinden!

Boekhouden voor een eenmanszaak is zo makkelijk als je het zelf maak. Als je weinig tot geen tijd in je boekhouding wilt stoppen, kun je het best naar een boekhouder stappen. De boekhouder neem je boekhouding dan voor je over. Wil je jouw eenmanszaak naar een hoger niveau tillen? Dan is de kans groot dat het helpt om minstens in het begin van je eenmanszaak zelf te boekhouden. Zelfs als je twijfelt of je voldoende over boekhouden weet, garandeer ik je dat je alles zelf online over boekhouden voor je eenmanszaak kunt leren!

Rompslomp

rompslomp
 • 30 dagen gratis uitproberen
 • Vanaf € 5,- per maand
 • Beoordeling: 4/5

e-Boekhouden.nl

eboekhouden.nl
 • Gratis uitproberen
 • Vanaf € 9,95 per maand
 • Beoordeling 5/5

Moneymonk

moneymonk
 • 30 dagen gratis uitproberen
 • Vanaf € 10,- per maand
 • Beoordeling 5/5

Meest gestelde vragen over boekhouden in een eenmanszaak

Wat kost een boekhoudprogramma voor een eenmanszaak?

Een boekhoudprogramma voor een eenmanszaak kost gemiddeld € 10 tot € 20 per maand. De goedkoopste boekhoudprogramma’s zijn er al vanaf € 5,- per maand. Hierbij zijn alle functies beschikbaar die nodig zijn om de boekhouding van je eenmanszaak te regelen.

Benieuwd welk boekhoudprogramma voor jou geschikt is? Klik hier voor meer informatie

Wat is het beste boekhoudprogramma voor eenmanszaak?

We hebben een overzicht gemaakt van de beste boekhoudprogramma’s voor eenmanszaak. Deze programma’s zijn uitvoerig door ons getest op functies en gebruiksgemak. Al deze boekhoudprogramma’s kun je gratis gebruiken voor een bepaalde periode. We raden aan om 3 programma’s te testen voordat je een definitieve beslissing maakt.

Benieuwd naar het beste boekhoudprogramma voor eenmanszaak? Klik hier voor meer informatie

Zelf boekhouden of uitbesteden aan een boekhouder?

Voor het uitbesteden van de boekhouding aan een boekhouder ben je al snel € 120 per maand kwijt. Wanneer je eenmanszaak of ZZP’er bent is het zelf bijhouden van de boekhouding met een online boekhoudprogramma erg eenvoudig. Daarnaast zijn de kosten een stuk lager als dan wanneer je alles uitbesteed aan een boekhouder. Er zijn zelfs boekhoudprogramma’s die je voor een bepaalde periode gratis kunt gebruiken.

Benieuwd naar een gratis boekhoudprogramma? Klik hier voor meer informatie

Op zoek naar een boekhoudprogramma?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek je een boekhoudprogramma?

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten