Beste Boekhoudprogramma voor Horeca

Of je nu een succesvol hotel hebt of net begonnen bent met jouw eigen snackbar, als zelfstandig ondernemer kun je niet zonder een goed boekhoudprogramma. In dit artikel bekijken we niet alleen het beste boekhoudprogramma voor zelfstandige ondernemers, maar software die het meest geschikt is voor de horeca.

Kort samengevat zijn dit de beste boekhoudprogramma’s voor de horeca:

We bekijken de top 3 boekhoudprogramma’s voor horeca, inclusief functies, gebruiksvriendelijkheid en de kosten. De software helpt jou om:

 • efficiënt te werken, zodat je zo min mogelijk tijd kwijt bent aan de administratie
 • geld te besparen, door te kiezen voor het juiste boekhoudprogramma en de kosten van een accountant (deels) uit te sparen
 • meer inzicht te krijgen, om je horeca onderneming te laten groeien
 • overzicht te behouden, zodat je altijd precies weet hoe je er financieel voorstaat

e-boekhouden logo

 • 1,5 jaar gratis voor starters
 • Eenvoudig boekhouden
 • Inclusief BTW aangifte
 • Vanaf € 9,95 per maand
Meer informatie

rompslomp

 • Met kilometer- en urenregistratie
 • Inclusief gratis bankkoppeling
 • Inclusief boekhoud app
 • Gratis boekhoudprogramma
Meer informatie

 • 30 dagen gratis uitproberen
 • Koppeling met kassa
 • Scan en herken service
 • Vanaf € 39 per maand
Meer informatie

Dit zijn de beste programma’s voor de horeca

Door onderzoek te doen naar de behoeften en wensen bij diverse ondernemers binnen de horecasector, hebben onze experts drie programma’s uitgekozen die jou leven een stukje makkelijker maken zodat je af en toe wat tijd overhoudt voor jezelf.

e-Boekhouden – De beste prijs/kwaliteit verhouding voor horeca ondernemers

e-Boekhouden is voor de meeste horeca ondernemers de beste keuze uit onze top 3, ongeacht of je een cafetaria, bioscoop, pension, hostel of conferentiezaal runt. e-Boekhouden is al meer dan 20 jaar actief, en maakt software waarvoor je geen boekhoudkundige kennis nodig hebt. e-Boekhouden is eigenlijk de gouden tussenweg tussen Exact Online en Rompslomp/Visma (welke we verderop in dit artikel bespreken). e-Boekhouden is een programma met tal van mogelijkheden, voor een zeer schappelijke prijs en met een erg gebruiksvriendelijke interface. Daarnaast beschikken ze over een goede professionele klantenservice, die zowel per e-mail als telefonisch bereikbaar is.

Met name voor startende horeca ondernemers is e-Boekhouden extra interessant, omdat je maar liefst 15 maanden lang gratis gebruik kunt maken van zowel de boekhoud- als de facturatiemodule. De prijzen voor een betaald abonnement zijn op basis van het aantal boekingen, en starten vanaf €9,95 per maand. Heb je meer dan 240 boekingen per jaar, dan heb je de keuze uit twee verschillende modules die je zowel apart als los kunt afnemen, namelijk boekhouden en factureren. Net als de andere boekhoudprogramma’s voor horeca ondernemers in onze top 3, kun je de software zonder verplichtingen uitproberen en is het abonnement maandelijks opzegbaar. Zo weet je zeker of de software iets voor jouw onderneming is en of je er prettig in kunt werken, voordat je een verplichting aangaat.

Pluspunten e-Boekhouden

 • Gratis voor starters (15 maanden)
 • Uitgebreid aantal functies
 • Beste prijs/kwaliteit verhouding
 • Compleet programma, inclusief app
 • Gratis boekhoudcursus
 • Goede helpdesk

Minpunten e-Boekhouden

 • Alleen tijdens kantooruren telefonisch bereikbaar

Rompslomp – Simpel en zonder poespas

Rompslomp is onderdeel van de overkoepelende Noorse software groep Visma, maar is zelf een oer hollandse onderneming met een vestiging in Utrecht. Het programma Rompslomp is ontwikkeld door ondernemers, met als doel een zo eenvoudig mogelijk boekhoudpakket te maken waarvoor je geen enkele boekhoudkundige voorkennis nodig hebt. Je hoeft dus niet bang te zijn voor ingewikkelde termen en gecompliceerde invoervelden. Een programma dat dus letterlijk alle rompslomp van losse bonnetjes, het opmaken van facturen in Word en het bijhouden van de kas in Excel overbodig maakt.

Rompslomp biedt net als de andere boekhoudprogramma’s uit deze lijst meerdere mogelijkheden aan. Waaronder een gratis pakket voor het factureren, en een gratis proefabonnement. Het gratis pakket is geen compleet boekhoudprogramma, maar geeft je wel de mogelijkheid om onbeperkt facturen en offertes te maken in je eigen huisstijl. Een compleet boekhoudprogramma heb je echter vanaf €17,25 per maand. Kies je voor een jaarabonnement en -betaling dan ontvang je 16% korting. Met Rompslomp heb je als ondernemer zelf de touwtjes in handen, en laat je desgewenst je boekhouder of accountant gewoon meekijken. Een functie die overigens bij alle boekhoudprogramma’s in deze top 3 inbegrepen is, omdat we begrijpen dat er nogal wat komt kijken bij het bijhouden van een horeca gerelateerde administratie.

Pluspunten Rompslomp

 • Ontzettend simpel in gebruik
 • Gratis proefabonnement
 • Je hebt geen boekhoudkennis nodig
 • Inclusief kilometer- en urenregistratie
 • Goede mobiele app

Minpunten Rompslomp

 • Extra kosten voor bepaalde functies
 • Minder geschikt voor grote ondernemingen

Exact Online – Het meest uitgebreide MKB horeca boekhoudprogramma

Exact Online is een Nederlandse onderneming, welke al boekhoudsoftware maakt voor de zakelijke markt sinds 1984. Inmiddels zijn ze internationaal aan de weg aan het timmeren en bieden ze een enorm platform met tal van mogelijkheden. Niet alleen vind je bij Exact boekhoudsoftware, maar vrijwel alles wat je nodig hebt op het gebied van de administratie. Van factureren tot salarisadministratie, en van voorraadadministratie tot salaris debiteurenbeheer. De software van Exact is tevens in staat om mee te groeien met jouw onderneming, van ZZP’er tot het hebben van meerdere vestigingen inclusief personeel. Exact staat vooral bekend als hét boekhoudprogramma voor het MKB.

Exact is tevens de duurste optie uit deze lijst, maar daartegenover staat dat het ook de meeste mogelijkheden biedt. Software waar je op kunt rekenen, inclusief verschillende uitbreidingsmogelijkheden, waar we je later in dit artikel meer over vertellen. Het goedkoopste abonnement van Exact Online kost €42 per maand en is maandelijks opzegbaar. In ruil daarvoor krijg je naast de software zelf, ook een betrouwbare partner inclusief klantenservice en een enorme kennisbank plus webinars tot jouw beschikking. Hoe duurder het pakket dat je afsluit; hoe meer functies en inzicht er tot jouw beschikking staan, evenals het gebruik van de software voor meerdere administraties en gebruikers.

Pluspunten Exact

 • Marktleider met ruim 30 jaar ervaring
 • Geschikt voor het MKB en groeiende ondernemingen
 • Uitgebreide kennisbank, inclusief video tutorials en webinars
 • Koppeling mogelijk met veel kassasystemen
 • Ontzettend veel mogelijkheden
 • Veel mogelijkheden om je boekhoudkennis te verbeteren

Minpunten Exact

Duurder dan alternatieven

Zonder goede boekhoudsoftware loop je geld mis

Hoewel het aanschaffen van een boekhoudprogramma iedere maand een kleine investering kost, zal het je op den duur enkel geld besparen en zelfs opleveren. Je bent namelijk minder tijd kwijt met de administratie, zodat je deze tijd kunt gebruiken voor het runnen van je zaak. Hierdoor bespaar je op de kosten van een boekhouder of accountant, die je enkel nog maar nodig zal hebben voor financieel advies en eventueel voor het doen van de jaaraangifte. Je behoudt zelf de controle, zonder dat er fouten in je administratie sluipen. Want het doen van berekeningen en overtypen van gegevens behoort voorgoed tot het verleden. Doordat deze boekhoudprogramma’s in lijn zijn met de Nederlandse wet- en regelgeving omtrent belastingen, profiteer je ook automatisch van eventuele belastingvoordelen.

beste boekhoudprogramma's voor horeca

Inzicht in de financiën van jouw horecabedrijf

Een ander groot voordeel van de juiste online boekhoudsoftware is het inzicht dat je krijgt. Dit inzicht is ontzettend waardevol, aangezien je precies kunt zien welke diensten of producten het meest winstgevend zijn of het populairst. Door hier op een juiste manier op in te spelen, weet je precies of het zinvol is om ook een ontbijtbuffet aan te bieden in je hotel of b&b, of welke snack in jouw snackbar niet alleen het populairst is, maar ook welke het meeste omzet en winst genereert. Je weet ook tot in detail hoe jouw horecazaak er precies voorstaat, of er voldoende saldo op je rekening staat om de brouwer te betalen, en of jouw nieuwe catering klant de pro-forma factuur al wel of nog niet heeft betaald.

e-Boekhouden voor de horeca

e-Boekhouden beschikt eigenlijk over alles wat je van een goed boekhoudprogramma verwacht en de functies sluiten perfect aan op meerdere soorten horeca ondernemingen. Denk aan het vermijden van invoerwerk dankzij de automatische bankkoppeling, het niet hoeven overtypen van al die losse bonnetjes dankzij de Scan & Herken functie, het in één klik verzenden van de BTW aangifte en opgaaf ICP rechtstreeks naar de Belastingdienst, het gebruik van kostenplaatsen om op een gedetailleerde manier omzet en kosten te registreren, werken met budgetten en nog veel meer. Tevens verkrijg je dankzij de rapportages en overzichten enorm veel inzicht, en weet je precies welke dagen je de meeste omzet genereert, wat jouw grootste kostenposten zijn en waar je de meeste winst uit haalt.

beste boekhoudprogramma voor horeca

Rompslomp voor de horeca

Rompslomp is niet het meest uitgebreide pakket, maar beschikt wel over alles wat je nodig hebt. Denk aan: factureren inclusief een iDEAL betaallink, een automatische bankkoppeling met alle Nederlandse banken, een digitale schoenendoos voor alle losse bonnen, het registreren van uren vanaf vaste apparaten en de Rompslomp app, het registreren van kilometers aan de hand van het vertrek- en eindadres, het bijhouden van relaties en uiteraard het doen van de BTW aangifte per maand, kwartaal of jaar. Mocht je toch iets niet snappen of als er problemen zijn met je account, dan kun je contact opnemen met de Rompslomp klantenservice via e-mail of door het inplannen van een virtuele afspraak.

rompslomp voor horeca

Exact voor de horeca

Zoals we al kort even hebben besproken is Exact favoriet onder ondernemers in de horeca, vanwege het groot aantal mogelijkheden. Naast de slimme functies van Exact zelf, zoals de automatische bankkoppeling en het doen van de BTW-aangifte in slechts enkele minuten, is hun software ook op twee verschillende manieren uit te breiden. In eerste instantie met pakketten van Exact zelf, zoals urenregistratie, order- en voorraadbeheer en purchase to pay, maar daarnaast ook met tal van externe apps. Deze partner applicatie koppelingen vind je in het Exact App Center, inclusief speciale apps voor de horeca en hospitality branche. Koppel je kassasysteem met je boekhouding, automatiseer het opmaken van je kassa, automatiseer de digitale verwerking van al je bonnen, genereer omzet voorspellingen en documenten, koppel een webshop (denk aan take-way) of zelfs voor het aanwerven van personeel. Kortom, met Exact zul je als groeiende ondernemer nooit meer hoeven wisselen van boekhoudprogramma.

Top 3 Boekhoudprogramma’s voor de horeca

e-boekhouden logo

 • 1,5 jaar gratis voor starters
 • Eenvoudig boekhouden
 • Inclusief BTW aangifte
 • Vanaf € 9,95 per maand
Meer informatie

rompslomp

 • Met kilometer- en urenregistratie
 • Inclusief gratis bankkoppeling
 • Inclusief boekhoud app
 • Gratis boekhoudprogramma
Meer informatie

 • 30 dagen gratis uitproberen
 • Koppeling met kassa
 • Scan en herken service
 • Vanaf € 39 per maand
Meer informatie

Veelgestelde vragen over een boekhoudprogramma voor horeca bedrijven

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van een goed horeca boekhoudprogramma?

De belangrijkste kenmerken van een goed horeca boekhoudprogramma zijn onder andere gebruiksvriendelijkheid, efficiëntie, specifieke functies gericht op de horeca, mogelijkheden voor het koppelen met andere systemen zoals kassasystemen, voorraadbeheer, en personeelsplanning. Daarnaast is het belangrijk dat het programma inzicht geeft in financiële gegevens, en helpt bij het voldoen aan wettelijke verplichtingen zoals btw-aangifte en loonadministratie.

Hoe kan een boekhoudprogramma voor de horeca mij helpen efficiënter te werken en tijd te besparen?

Een boekhoudprogramma voor de horeca kan je helpen efficiënter te werken en tijd te besparen door processen te automatiseren, zoals het inboeken van inkoopfacturen, het verwerken van verkoopfacturen, en het bijhouden van betalingen. Daarnaast kan het programma je helpen met het snel en eenvoudig opstellen van financiële overzichten, het bijhouden van de voorraad, en het plannen van personeel. Hierdoor ben je minder tijd kwijt aan administratieve taken en kun je je focussen op andere aspecten van je onderneming.

Hoe kan het juiste boekhoudprogramma mij helpen geld te besparen op accountantskosten?

Met een goed boekhoudprogramma kun je zelf eenvoudig je administratie bijhouden, waardoor je minder afhankelijk bent van een accountant. Hoewel het nog steeds aan te raden is om af en toe een accountant te raadplegen voor advies en controle, kun je de kosten hiervan aanzienlijk verminderen door zelf een deel van het werk te doen met behulp van het boekhoudprogramma.

Hoe kan een boekhoudprogramma voor de horeca mij meer inzicht bieden om mijn onderneming te laten groeien en mijn financiële situatie te overzien?

Het programma kan je helpen bij het identificeren van trends, het analyseren van prestaties, en het maken van data-gedreven beslissingen. Hierdoor ben je beter in staat om je bedrijfsstrategie te optimaliseren, kosten te beheersen, en winstgevendheid te verbeteren. Bovendien helpt het programma je om overzicht te behouden, zodat je altijd weet hoe je er financieel voorstaat en tijdig kunt ingrijpen indien nodig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *