Wat is investeren?

Wist je dat bijna twee miljoen Nederlanders actief zijn als belegger? Ze hebben om verschillende redenen besloten om te gaan investeren in aandelen of andere financiële producten. Zo is het voor velen een droom om veel geld te verdienen op de beurs. Maar succes boek je niet zomaar. Het is belangrijk om veel kennis te hebben van het fenomeen investeren, zodat je weloverwogen keuzes maakt. Wij helpen je graag op weg met dit artikel. Wat houdt investeren precies in en waarin verschilt het van beleggen?

Wat betekent investeren?

Investeren is een heel breed begrip. Zo heeft het een hele andere betekenis bij bedrijven dan in de aandelenwereld. In dit artikel gaan we het hebben over beide. In de bedrijfswereld betekent investeren dat je productiemiddelen aanschaft om een onderneming te laten groeien. Denk bijvoorbeeld aan machines, transportmiddelen en panden. Die investeringen zijn nodig om te groeien als bedrijf. In de financiële wereld houdt een investering in dat je tijd, kennis, geld of mankracht opoffert om een bepaald doel in de toekomst te bereiken.

Wat is het verschil tussen investeren en beleggen?

Het grote verschil tussen beleggen en investeren is de betrokkenheid. Wie er voor kiest om te beleggen hoopt dat het geld uiteindelijk rendement oplevert. Denk bijvoorbeeld aan een aandeel dat na verloop van tijd mogelijk een hogere waarde krijgt. Is dat het geval, dan zou je het aandeel door kunnen verkopen voor winst. Bij een investering oefen je echter veel meer invloed uit op het rendement. Zo investeer je misschien wel in een start-up. Door jouw tijd en kennis te delen hoop je dat het bedrijf succesvol wordt en dat je er dus winst mee maakt.

wat is investeren

Kunst of andere waardevolle producten

Al eerder schreven we over de mogelijkheid om te investeren in start-ups. Maar je hebt nog veel meer opties. Bij beleggen draait het vaak om geld, maar investeren is zoveel breder dan dat. Wist je bijvoorbeeld dat veel mensen investeren in kunst, wijn en whisky? Het zijn typische voorbeelden van producten waar mensen veel waarde aan hechten. Dit betekent echter wel dat de prijzen behoorlijk hoog liggen. Een kunstwerk is soms veel waard, waardoor weinig mensen het kunnen aanschaffen.

Is een investering het waard?

Overigens ligt het investeringsbedrag bij wijn en whisky iets lager. Goed nieuws, want misschien is dit wel iets voor jou. Nadeel is echter wel dat het vrij lastig te bepalen is of een fles wijn of whisky veel geld waard is. Daar kom je alleen achter door experts in te schakelen of door zelf kennis op te bouwen. En dat kost heel veel tijd. Is dat geen probleem voor jou omdat je bijvoorbeeld veel affiniteit hebt met kunst? Dan is het hopelijk een goede investering. Bovendien hoef je er echt niet altijd geld voor te hebben. Sommige mensen investeren in kunst om het vervolgens zelf op te hangen.

Investeren in zonnepanelen: werken aan een duurzame wereld

Duurzaamheid en investeren gaan hand in hand. Tenminste, als we het hebben over zonnepanelen. Dit betreft vaak een flinke investering, waarmee je in de toekomst hopelijk energie en dus geld hoopt te besparen. Het is fijn om na een paar jaar te zien dat de energierekening flink daalt. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je deze investering terugverdient. En als klap op de vuurpijl zijn zonnepanelen nog goed voor het milieu ook. Voor veel mensen zijn ze de investering dan ook meer dan waard!

Investeren en crowdfunding

Laten we het tenslotte hebben over een relatief nieuwe vorm van investeren: crowdfunding. Dit houdt in dat je een project of start-up steunt door middel van een donatie. Ook op dat punt verschilt investeren van beleggen. Crowdfunding doe je namelijk niet altijd voor financieel gewin. Veel mensen kiezen er ook voor omdat ze geloven in het bedrijf, de organisatie of de instelling.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?