Wat is een kostenverdeelstaat?

Voor vrijwel elk bedrijf, zowel groot als klein, is het zeer belangrijk om alle kosten nauwkeurig te berekenen en te verwerken. Het verschaft waardevolle inzichten op het gebied van inkomsten en uitgaven. Een belangrijk hupmiddel voor het analyseren van kosten is de zogeheten kostenverdeelstaat. In dit artikel leggen we graag uit wat het betekent en hoe je het kunt toepassen.

Wat is een kostenverdeelstaat?

Bij een kostenverdeelstaat verdeel je alle bedrijfseconomische kosten stap voor stap, van directe kostenplaatsen naar indirecte kostenplaatsen. Uiteindelijk kom je terecht bij de hoofdkostenplaatsen. Kort samengevat kijk en verdeel je de kosten dus over verschillende afdelingen binnen een bedrijf.

Wat is het doel van dit hulpmiddel?

De kostenverdeelstaat is een systematische aanpak om gedeelde kosten eerlijk te verdelen over verschillende kostenplaatsen of afdelingen. Dit vindt plaats op basis van specifieke toewijzingscriteria. Denk bijvoorbeeld aan de omzet, aantal werknemers en het aantal. Het doel van dit hulpmiddel is om nauwkeurige informatie te verschaffen over de verdeling van de kosten binnen het bedrijf, de instelling of de organisatie.

Wat is een kostenverdeelstaat

Hoe pas je de kostenverdeelstaat toe?

Voor het berekenen van de kosten van een bedrijf door middel van de kostenverdeelstaat bestaan verschillende methodes. Welke je toepast is afhankelijk van de aard van het werk en de specifieke behoeften van de organisatie. Laten we eens kijken naar enkele populaire methoden.

1 –  Directe methode
De directe methode rekent de kosten rechtstreeks toe aan de kostenplaatsen waar ze worden gemaakt. Deze methode is eenvoudig en gemakkelijk toe te passen. Het is echter niet geschikt voor complexe organisaties met meerdere kostenplaatsen.

2 – Stappenmethode
Deze methode bestaat uit verschillende stappen. Het begint altijd met het berekenen van kosten die direct aan een bepaalde kostenplaats kunnen worden toegerekend. Vervolgens rekent het de resterende kosten toe aan andere kostenplaatsen volgens vooraf vastgestelde toerekeningscriteria.

3 – Wederkerige methode
Soms bestaan er tussen kostenplaatsen onderlinge afhankelijkheden of wederzijdse diensten. In dat geval kan een bedrijf het beste de ‘wederkerige methode’ gebruiken. Daarbij houdt men rekening met de diensten die kostenplaatsen elkaar leveren en wijst de kosten dienovereenkomstig toe. Deze methode is complexer en vereist vrij gedetailleerde gegevens. Wel geeft het een zeer nauwkeurige weergave van de kosten, en dat iets wat je als bedrijf natuurlijk graag wil.

Wat zijn de voordelen van een kostenverdeelstaat?

Een kostenverdeelstaat heeft een groot aantal pluspunten waar bedrijven zeker van kunnen profiteren. Laten we ze voor het gemak even goed op een rijtje zetten.

Voordeel 1: Het zorgt er voor dat het management betere beslissingen neemt
Dit hulpmiddel geeft belangrijke informatie over de kosten van verschillende onderdelen van een bedrijf. Vaak gebruikt het management deze informatie om belangrijke beslissingen te nemen over het gebruik van bepaalde diensten en/of producten. Ook is het veel eenvoudiger om inefficiënte onderdelen van het bedrijf op te sporen. Kortom: een bedrijf ontdekt sneller wat qua kosten wel én niet werkt.

Voordeel 2: Efficiënter beheer van kosten
Door kosten toe te wijzen aan specifieke afdelingen en kostenplaatsen, is een onderneming in staat om uitgaven op de juiste manier te beheren. Een kostenverdeelstaat stelt managers bijvoorbeeld in staat de kosteneffectiviteit van elke afdeling te beoordelen. Op basis daarvan nemen ze eventueel passende maatregelen te nemen om het gebruik van bepaalde producten en/of diensten te verbeteren.

Voordeel 3: Betere evaluaties van prestaties
Ook fijn is dat dit hulpmiddel zorgt voor een goede basis wat betreft het evalueren van de prestaties van verschillende afdelingen van een bedrijf. Vaak is het zo dat er een schatting wordt gemaakt van bepaalde kosten. Door deze te vergelijken met de prestaties in de praktijk zie je meteen welke gebieden goed presteren en waar er nog verbetering mogelijk is.

Voordeel 4: Beter inzicht in de daadwerkelijke kosten van een product/dienst
Het gebruik van een kostenverdeelstaat geeft een bedrijf inzicht in de daadwerkelijke kosten van de productie van producten, goederen of diensten. En dat is natuurlijk heel handig. Deze informatie is namelijk belangrijk voor het bepalen van passende prijsstrategieën en het beoordelen van de winstgevendheid van specifieke producten, diensten of klantsegmenten.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?