Wat is de betekenis van forecast?

Misschien ben je de trotse eigenaar of eigenaresse van een mooi bedrijf. Je wil graag dat de zaak floreert, maar daar zul je wel wat voor moeten doen. Een van de manieren waarop je de kans op succes vergroot is het gebruik van forecast. Klinkt dit begrip jou niet bekend in de oren? Dan is het verstandig om snel verder te lezen. In dit artikel vertellen we je graag alles over het begrip forecast.

Wat is een forecast?

Binnen de bedrijfswereld kun je alleen niet vertrouwen op jouw onderbuikgevoelens, uitzonderingen daargelaten. Het draait vooral om rationaliteit en met beide benen op de grond staan. Forecasten bouwt daar op voort omdat het zich focust op data. Op basis van bepaalde gegevens voorspel je mogelijke ontwikkelingen in de toekomst. Het is dan ook een manier om kansen en risico’s te identificeren.

Hoe stel je een forecast op?

Een forecast wordt opgesteld op basis van verschillende indicatoren. Denk bijvoorbeeld aan  economische factoren, demografische gegevens, marktanalyse, concurrentieonderzoek, klantgedrag en historische trends. Het is belangrijk dat je begrijpt welke indicatoren relevant zijn voor de specifieke situatie waarin een forecast wordt opgesteld. Indicatoren variëren namelijk op basis van de markt, de industrie en de doelstellingen van de forecast. Door nauwkeurige indicatoren te gebruiken verbeter je direct de nauwkeurigheid van de forecast. En op basis daarvan ben je in staat om betere zakelijke beslissingen te nemen.

wat is een forecast

Hoe bepaal je het tijdspad?

Naast verschillende indicatoren verschilt ook het tijdspad van een forecast. Soms doet een bedrijf een voorspelling voor een heel jaar, maar ook 6 maanden of een kwartaal komen voor. Het is afhankelijk van de wensen en doelstellingen van de onderneming. Ook de manier waarop je een forecast maakt verschilt. Zo kun je eventueel een Excel bestand met gegevens uit het verleden gebruiken om het effect van bepaalde marktontwikkelingen te voorspellen. Misschien zie je door de data uitgebreid te analyseren wel bepaalde trends.

Wat is forecasting software en waarom is het handig om te gebruiken?

Handmatig voorspellen werkt echter niet altijd, omdat het vaak mensenwerk is. Tegenwoordig is er echter ook een alternatief in de vorm van software, bijvoorbeeld Exact en Workday.  Deze speciale software voert berekeningen voor je uit en doet op basis daarvan een aantal voorspellingen. Het verzamelt alle relevante data en analyseert het op een nauwkeurige manier. Daarbij spelen emoties geen enkele rol, wat bij mensen soms wel het geval is. Wel ben je dankzij de software in staat om bepaalde strategische keuzes te maken. Hopelijk pakken deze goed uit!

Voorspellen en daar op in spelen

We kunnen wel zeggen dat forecasten onmisbaar is voor bedrijven. Is er in een bepaalde periode meer vraag naar een product of dienst? Dan kun je door middel van een voorspelling precies zien wat je in organisatorische zin moet doen om te voldoen aan de vraag.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?