Wat is een factuurnummer?

Wie iets koopt bij een bedrijf ontvangt waarschijnlijk een factuur met een uniek factuurnummer. En wanneer je als onderneming zelf een factuur ben je verplicht om dit nummer te vermelden. Maar wat is een factuurnummer precies? Er is namelijk meer over te vertellen dan je denkt. Lees snel verder om daar achter te komen!

Wat is een factuurnummer?

Een factuurnummer is in feite een unieke code die aan elke factuur van een bedrijf wordt toegekend. Dit nummer helpt zowel verkopers als kopers om transacties te volgen. Ook zorgt het er voor dat betalingen zo nauwkeurig en efficiënt mogelijk worden verwerkt. Misschien laat je deze taak graag over aan een boekhouder. Deze professional verwerkt alle factuurnummers in de administratie.

Waarom zijn correcte factuurnummers belangrijk?

Voor verkopers zijn factuurnummers een belangrijk onderdeel van het boekhoudproces. Door aan elke factuur een uniek nummer toe te kennen, ben je als verkoper in staat om transactie snel en gemakkelijk identificeren. Daarnaast zorg je er op deze manier voor dat alle betalingen correct worden geregistreerd. Dit is vooral belangrijk voor bedrijven die een groot aantal transacties verwerken. Het voorkomt fouten en verkleint de kans op fraude.

wat is een factuurnummer

Welke relevantie hebben factuurnummers voor kopers?

Factuurnummers zijn minstens zo belangrijk voor kopers. Wanneer mensen een factuur met een uniek nummer ontvangen, kunnen ze in toekomstige correspondentie met de verkoper gemakkelijk naar dat nummer verwijzen. Dit maakt het gemakkelijker om problemen of vragen te bespreken die voortvloeien uit een bepaalde transactie. En alle betrokkenen zitten op één lijn, ook heel fijn.

Hoe ziet een correct factuurnummer er uit?

Elk factuurnummer moet uniek zijn. Idealiter wordt het maar één keer gebruikt om verwarring en fouten te voorkomen. Sommige bedrijven gebruiken een combinatie van letters en cijfers om unieke factuurnummers te maken. Andere ondernemingen kiezen er voor om opeenvolgende nummers te gebruiken. Welk formaat ook wordt gebruikt, het doel is om een systeem te creëren dat gemakkelijk te gebruiken en te begrijpen is. Daardoor kun je elke factuur duidelijk identificeren als dat nodig is.

Waarom consistentie bij factuurnummers belangrijk is

Een andere belangrijke factor bij het gebruik van factuurnummers is consistentie. Dat dit zo wanneer een leverancier bent die regelmatig facturen verstuurt, is het belangrijk om voor elk factuurnummer hetzelfde formaat te gebruiken. Dit maakt het volgen van transacties eenvoudiger en stelt klanten in staat om facturen snel te identificeren. Consistentie is ook belangrijk voor inkopers, omdat ze dan snel en gemakkelijk een specifieke factuur kunnen vinden als ze ernaar moeten verwijzen.

Nauwkeurig zijn voorkomt verwarring

Wees bij het opstellen van een factuur zo nauwkeurig mogelijk. Niet alleen als het om factuurnummers gaat, maar ook wat betreft de datum en de beschrijving van de transactie. Welke producten en/of diensten heb je geleverd? Geef daar een korte beschrijving van, om verwarring bij de klant te voorkomen. Door netjes en duidelijk zijn weten kopers en verkopers meteen wat het doel is van de factuur. Een factuur is pas geldig als het aan de volgende elementen bevat:

 • Jouw (bedrijfs)naam en adres
 • Een uniek factuurnummer
 • Het KVK nummer
 • Het BTW identificatienummer
 • De datum van de factuur
 • De naam van de klant
 • De betaaltermijn
 • Een beschrijving van de geleverde goederen of diensten
 • De hoeveelheid geleverde producten en/of diensten
 • De prijs per eenheid
 • Het totaal betaalde bedrag
 • Het BTW bedrag
 • Eventuele kortingen

Tot slot: hou een nauwkeurige administratie bij

Tenslotte is het belangrijk om een nauwkeurige administratie bij te houden van facturen en betalingen. Dit hoef je tegenwoordig echt niet meer met de hand te doen, want digitale factuursoftware werkt tegenwoordig prima. Zo werken programma’s als eBoekhouden en Moneybird prima. Heb je geen tijd om alle factuurnummers en bijbehorende informatie te verwerken? Schakel dan een boekhouder in die graag het werk voor je doet.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?