Wat is een debiteurenboek?

Debiteuren zijn een vast onderdeel van de boekhouding van bedrijven. Het zijn namelijk klanten die nog moeten betalen. Het is belangrijk om zo goed mogelijk bij te houden wie er nog geld schuldig is. Dit kun je het beste laten noteren door een boekhouder, net als het bedrag en de datum waarop er precies betaald moet worden. De oplossing daarvoor is het debiteurenboek. Wat is het precies en hoe kun je het gebruiken als bedrijf? Wij zochten het voor je uit.

Wat is een debiteurenboek?

Een debiteurenboek is niets anders dan een overzicht waarin staat welke klanten nog moeten betalen. Het is anders dan een verkoopboek omdat het alleen de onbetaalde facturen weergeeft. Wel is het een zeer belangrijk onderdeel van het financiële beheer van een bedrijf, organisatie of instelling. Door een goed overzicht weet een onderneming precies wie er nog moet betalen. De boekhouder heeft de belangrijke taak om deze informatie up-to-date te houden. Daardoor weet een bedrijf ook het bedrag dat nog beschikbaar is om uit te geven.

Wat staat er in een debiteurenboek?

In een debiteurenboek staat relevante informatie over de partij die het bedrijf nog geld schuldig is, waaronder zijn of haar naam, het adres en de contactgegevens. Tevens bevat het informatie over de hoogte van de schuld en de datum waarop de betaling ontvangen moet zijn. Is deze datum overschreden? Dan moet het bedrijf zo snel mogelijk contact opnemen met de debiteur. Hij of zij blijft in gebreke en dit kan nadelige gevolgen hebben voor de onderneming. Die heeft immers minder geld beschikbaar om te investeren.

wat is een debiteurenboek

Hoe doe je aan debiteurenbeheer?

Tegenwoordig gebruiken veel bedrijven online boekhoudprogramma’s om hun debiteurenbeheer te doen. Met deze software creëer je in een handomdraai een overzicht met alle informatie over de debiteur. Verwerk daarin onder andere de naam en het nog openstaande bedrag. Bij deze een lijstje van populaire boekhoudsoftware waarmee je deze taak vereenvoudigt:

Welke rol speelt de boekhouder nog bij debiteurenbeheer?

Het gebruik van boekhoudsoftware is zeer handig. Je hebt immers geen papierwerk meer en alles staat overzichtelijk online. Toch is het inschakelen van een boekhouder nog altijd aan te raden als je ook menselijke controle en invloed wil. Een boekhouder is een professional die in de gaten houdt of betalingen zijn voldaan. Zo niet, dan stuurt hij of zij namens jouw bedrijf herinneringen aan debiteuren die nog niet hebben betaald. Het is belangrijk dat financiële achterstanden zo snel mogelijk worden opgelost. Bij het versturen van een betalingsherinnering dient de communicatie vlot en vriendelijk te verlopen. Daardoor blijft de relatie met de klant(en) goed. Dit vergroot de kans dat betalingen alsnog worden voldaan en dat er geen conflicten ontstaan. Wel zo fijn!

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?