Wat is een bankboek?

Ben je nieuw in de financiële wereld? Dan begrijpen we heel goed dat bepaalde begrippen je doen duizelen. Neem nu de betekenis van het zogeheten ‘bankboek’. Wil je graag weten wat het betekent en wat je er mee kunt? Lees dan snel dit artikel zodat je binnenkort precies weet wat je er mee kunt.

Wat is een bankboek?

Een bankboek is een belangrijk financieel dossier waarin alle stortingen en opnames van een rekeninghouder bij een financiële instelling staan vermeld. Het bankboek staat ook wel bekend als een ‘grootboek’. Het helpt jou of andere mensen om uitgaven bij te houden, beter te budgetteren en beter geïnformeerde beslissingen te nemen over financiële zaken.

Wat is het nut van een bankboek?

Wanneer je een blik werpt op het bankboek, zie je een lopend saldo dat na elke storting of opname wordt bijgewerkt. Dit is heel handig omdat je precies bij kunt houden waar het geld naartoe gaat en hoeveel er beschikbaar is om uit te geven. Bovendien kan het goed in de gaten houden van het bankboek helpen om onbedoelde overschrijdingen te voorkomen. Kortom: het is een ideaal hulpmiddel om jouw financiën op een veilige manier te beheren.

wat is een bankboek

Beheer van persoonlijke financiën

Een bankboek biedt niet zulke gedetailleerde informatie als sommige andere financiële dossiers. Toch kan heel nuttig zijn bij het beheer van persoonlijke financiën. Wanneer iemand bijvoorbeeld wil weten hoeveel hij of zij vorige maand aan boodschappen heeft uitgegeven, staat er in het bankboek heel precies hoeveel er van de rekening is opgenomen voor voedselgerelateerde aankopen. Dit komt zeker van pas bij het opstellen van een maandelijks budget.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een bankboek?

De meeste mensen zijn bekend met het basisidee van een bankboek. Jij inmiddels ook. In feite is het een registratie van je stortingen en opnames van een bepaalde rekening. Wist je dat er heel wat voordelen zitten aan het op deze manier bijhouden van jouw transacties door middel van bankafschriften? Laten we daar eens goed naar kijken.

Voordeel 1: Het helpt jou om op de hoogte te blijven van je financiën

Het is een probleem waar veel mensen mee te maken hebben: ze verliezen uit het oog waar hun geld naartoe gaat omdat ze geen systeem hebben om hun uitgaven bij te houden. Heb jij dit ook? Een bankboek kan je helpen dit probleem te voorkomen door je een duidelijk overzicht te geven van al het geld dat naar- en van jouw rekening gaat. Dit maakt het veel gemakkelijker om ongebruikelijke of onverwachte activiteiten te signaleren. Bovendien helpt het jou om bij te houden hoeveel geld je beschikbaar hebt om uit te geven.

Voordeel 2: Het maakt het opstellen van een budget eenvoudiger

Wil je je graag aan een bepaald budget houden? Dan is het essentieel om precies te weten hoeveel geld er elke maand binnenkomt en uitgaat. Een bankboek kan je daarbij helpen door een compleet overzicht te geven van je inkomsten en uitgaven in een bepaalde periode. Gebruik deze informatie om een budget op te stellen en om ervoor te zorgen dat je niet meer uitgeeft dan je je kunt veroorloven.

Voordeel 3: Het dient als bewijs van inkomsten en/of uitgaven

Regelmatig komt het hebben van een bankboek goed van pas, omdat het bewijs levert van je inkomsten en uitgaven. Zo geeft het de inkomsten en uitgaven van het afgelopen jaar weer. Stel je voor dat je een ZZP’er bent die een hypotheek moet aanvragen. Daarbij moet je jouw inkomsten aantonen. Een bankboek is in zo’n situatie onmisbaar. Ook als er ooit een geschil is geweest over betalingen op of van je rekening, kunnen de gegevens in je bankboek worden gebruikt als bewijs ter ondersteuning van jouw zaak.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?