Wat is een auto van de zaak?

Sommige werknemers krijgen naast hun salaris een aantal mooie extra’s van hun werkgever. Denk bijvoorbeeld aan een auto van de zaak wanneer ze vaak de weg op moeten. Wat is het precies en wanneer kun je er gebruik van maken? En gelden er ook regels voor? We leggen het je graag uit in dit artikel.

Auto van de zaak: zo zit het

De naam verraadt het eigenlijk al: een auto van de zaak is een voertuig dat eigendom is van of geleased wordt door een bedrijf en dat ter beschikking wordt gesteld aan een werknemer. Bedrijfsauto’s worden vaak gebruikt als extraatje of voordeel, maar is soms ook pure noodzaak zijn voor mensen die vaak voor hun werk de weg op gaan.

Wat is het verschil met een pool auto?

Een auto van de zaak is overigens niet hetzelfde als een pool auto. Daar bestaat nog wel eens verwarring over. Bij het laatste mogen er meerdere werknemers gebruik maken van dezelfde bedrijfsauto. Bij een auto van de zaak is er vaak één persoon die er gebruik van maakt. Dit is minder efficiënt dan een pool auto waar meerdere mensen gebruik van maken. Aan de andere kant is bedrijfsauto voor een werknemer wel heel voordelig. Laten we alle voordelen van een auto van de zaak even op een rijtje zetten.

wat is een auto van de zaak

Voordeel 1: Je betaalt minder belasting

Het hebben van een auto van de zaak is een goede manier om de totale belastingdruk te verlagen. Het is namelijk een bedrijfsmiddel en die kosten zijn aftrekbaar bij de belastingaangifte.  Daarmee bespaar je jaarlijks een flink bedrag.

Voordeel 2: Je bespaart op de brandstofkosten

Wanneer je een auto van de zaak gebruikt voor zakelijke reizen, kun je de mogelijk de brandstofkosten teruggestort krijgen. Ook dat scheelt een slok op een borrel!

Voordeel 3: Het verhoogt mogelijk de productiviteit van werknemers

Een auto van de zaak is zoals de naam al zegt bedrijfsmatig. Het verhoogt de productiviteit van werknemers omdat het puur bedoeld is voor zakelijke doeleinden. Zo stap je misschien wel in de auto om elders in het land een nieuwe zakelijke deal te sluiten. Bovendien maakt een ‘auto van de zaak’ een bedrijf extra aantrekkelijk. Wellicht levert dit meer sollicitanten op als er een vacature is.

Wat zij de nadelen van een auto van de zaak?

Hoewel een auto van de zaak zeker voordelen met zich meebrengt, zijn er ook een aantal nadelen waar je je goed van bewust moet zijn.

Nadeel 1: Het is duur

De vrij hoge kosten zijn een groot nadeel van deze manier van rijden. Bedrijfsauto’s kunnen namelijk vrij duur zijn in aanschaf en onderhoud. Dit is mogelijk een flinke aanslag op het bedrijfsbudget, vooral wanneer sprake is van een groot wagenpark.

Nadeel 2: Het vormt een doelwit voor dieven

Een ander nadeel is dat bedrijfswagens een doelwit kunnen zijn voor dieven. Dit geldt vooral voor luxe of high-end modellen. Wanneer een onderneming afhankelijk is van bedrijfsauto’s voor vervoer, kan dit een ernstig veiligheidsrisico vormen.

Nadeel 3: Sommige werknemers maken er misbruik van

Niet iedere werknemer gaat netjes om met een auto van de zaak. Ze gebruiken de wagen bijvoorbeeld voor privé doeleinden, zelfs als dat niet strikt noodzakelijk. Dit leidt tot hogere kosten voor het bedrijf. Mag je deze auto dan helemaal niet privé gebruiken? Jawel, maar daar gelden wel een aantal regels voor. Wanneer een bestuurder een bedrijfswagen om persoonlijke redenen gebruikt, moet hij of zij apart bijhouden hoe ver er met de auto is gereden voor zaken en voor plezier. Dit is nodig om zowel fiscale als juridische redenen.

Auto van de zaak: aantrekkelijke optie voor de werknemer

Meestal betaalt de onderneming de onderhouds- en brandstofkosten die rechtstreeks verband houden met het bedrijf. Dit maakt een auto van de zaak een zeer aantrekkelijke optie voor de werknemer. Het is een voorrecht, maak er dan ook op een eerlijke manier gebruik van!

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?