De financiële wereld is een complexe wereld waarin allerlei regels en voorschriften voorkomen. Vooral als beginner raak je snel overweldigd door alle informatie. Wat mag er nu wel, wat mag er niet en hoe werkt alles? Aftrekposten zijn bijvoorbeeld een lastig terrein. Toch is het belangrijk om er kennis van te hebben. Wij helpen je graag een handje met dit artikel. Lees snel verder om alles te weten te komen over aftrekposten!
Wat is een aftrekpost?
Een aftrekpost is een bedrag die op jouw inkomen in mindering mag worden gebracht. Daardoor betaal je als belastingbetaler minder premies en inkomstenbelasting. Dit gebeurt tijdens de belastingaangifte, waarbij je de mogelijkheid hebt om de aftrekposten te specificeren. Daarbij trek je bepaalde uitgaven af van het totale inkomen om het belastbaar inkomen te verlagen. Enkele bekende aftrekposten zijn onder andere:
- Zakelijke kosten, bijvoorbeeld etentjes, congressen, seminars en studiereizen
- Liefdadigheidsgiften
- Medische kosten
- Bepaalde kosten voor jouw eigen woning
Tip: zorg voor een goede administratie
Wie belastingaangifte doet kan gebruik maken van aftrekposten. Dat zit zo: iedereen met een (vaste) baan betaalt loonheffing en sociale premies over dat loon, zijn of haar uitkering of pensioen. Dit maakt het uitermate belangrijk om een goede administratie bij te houden. Daardoor heb je alle gegevens bij de hand en maakt het doen van de aangifte een stuk eenvoudiger.
Wat doe je tijdens een belastingaangifte?
Na een jaar werken doe je belastingaangifte. Daarin geef je aan welke inkomsten en uitgaven je hebt gehad. Ook onderzoekt de Belastingdienst of het bedrag dat je hebt betaald aan loonheffing en premies in orde. Misschien is het inmiddels tijd om belastingaangifte te doen. Surf daarvoor naar de website van de Belastingdienst. Als het goed is kun je gebruik maken van Mijn Belastingdienst. Tegenwoordig is het ook mogelijk om een aangifte app te gebruiken. En zelfs een papieren belastingaangifte is nog een optie, maar we weten niet voor hoe lang.
Deadline
Wacht overigens niet te lang met aangifte doen. Je kunt alles al invullen vanaf 1 maart en de uiterlijke deadline 1 mei. Doe je voor 1 april aangifte? Dan laat de Belastingdienst voor 1 juli weten of je geld terugkrijgt f dat je moet bijbetalen. Wel zo fijn om snel te weten waar je aan toe bent!
Welke soorten aftrekposten bestaan er zoal?
Er zijn best veel verschillende soorten aftrekposten waarvoor je in aanmerking kunt komen. Sommige aftrekposten zijn gebaseerd op je inkomen, andere op je uitgaven en weer andere op specifieke levensomstandigheden. Bij deze een overzicht van de meest voorkomende aftrekpost categorieën:
- Op inkomen gebaseerde aftrekposten: Deze aftrekposten verlagen je belastbaar inkomen door het bedrag waarover belasting wordt gevraagd te verminderen. De meest voorkomende aftrekpost is de standaardaftrek. Dit vast bedrag dat je van je totale inkomen kunt aftrekken. Als je je aftrekposten specificeert, kun je ook bepaalde bedragen aftrekken voor zaken als liefdadigheidsbijdragen en hypotheekrentebetalingen.
- Op uitgaven gebaseerde aftrekposten: Sommige uitgaven zijn aftrekbaar van jouw inkomen. De meest voorkomende kostenaftrek is de bedrijfskostenaftrek, waarmee zelfstandigen bepaalde bedrijfskosten van hun belasting kunnen aftrekken. Een voorbeeld daarvan is de startersaftrek, die je maximaal drie keer in de eerste 5 jaar dat je actief bent als ondernemer ontvangt.
Andere mogelijke aftrekposten
Andere voorbeelden van mogelijke kosten die je tijdens de aangifte kan aftrekken zijn de scholingsuitgavenaftrek en bepaalde zorgkosten. Dat laatste geldt echter alleen als er kosten zijn gemaakt in verband met een beperking, ziekte of invaliditeit. Ook moeten de zorgkosten in hetzelfde jaar zijn gemaakt als de aangifte.
Aftrek voor bepaalde levensgebeurtenissen
Aftrek voor bepaalde levensgebeurtenissen mogen we ook niet vergeten. Dit zijn eenmalige aftrekposten die beschikbaar zijn in specifieke situaties, zoals het kopen van een eerste huis of de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid. Bij het kopen van een eerste woning mag je bij de belastingaangifte inkomstenbelasting onder andere de (hypotheek) rente aftrekken.
Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?
Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.
Gratis Boekhouden als Startende Ondernemer?
e-Boekhouden.nl is volledig gratis in de eerste 15 maanden na je KvK inschrijving!
- Onbeperkt factureren
- Gratis boekhouding app
- Gratis scan en herken voor facturen en bonnetjes
- Uitstekende klantenservice die je op weg helpt
- Gratis boekhoudcursus voor beginners
- Maandelijks opzegbaar