Wat is een algemene reserve?

Wie een eigen onderneming heeft moet veel beslissingen nemen. Je dient precies te weten hoeveel geld je kunt uitgeven, of en wanneer je nieuwe werknemers moet aannemen en welke kosten voor eigen rekening zijn. En dat alles met behoud van een kasstroom om ervoor te zorgen dat al je zaken gedekt zijn. Dit is waar de zogeheten ‘algemene reserve’ om de hoek komt kijken. Wat houdt dit precies in? Lees snel verder om daar achter te komen!

Wat is een algemene reserve?

De meeste mensen hebben een vrij basaal idee van wat een reserve is , namelijk een bedrag van iets dat opzij wordt gezet voor het geval het in de toekomst nodig is. De algemene reserve is het resultaat van winsthouding. Op het moment dat het een bedrijf financieel voor de wind gaat wordt een deel van de winst ingehouden om het eigen vermogen te vergroten en te versterken. De ingehouden winst staat bekend als de ‘algemene reserve’.

Wanneer komt een algemene reserve goed van pas?

Bij financiële instellingen en bedrijven een reserve een extra hoeveel geld boven wat momenteel nodig is. Dit bedrag komt goed van pas bij financiële moeilijkheden of kansen. Zo kan het eventueel worden gebruikt voor investeringen.

wat is een algemene reserve

Twee soorten reserves

Er zijn twee soorten reserves: primaire en secundaire. Primaire reserves zijn bij wet of regelgeving verplicht. Denk bijvoorbeeld aan kasreserveverhouding die banken bij de centrale bank moeten aanhouden. Secundaire reserves zijn niet verplicht, maar kunnen door financiële instellingen vrijwillig worden aangehouden.

Wat zijn oninbare vorderingen?

Een veel voorkomend type reserve dat bedrijven aanhouden is een voorziening voor zogeheten ‘oninbare vorderingen’. Dit betekent dat men geld opzij zet om eventuele wanbetalingen op leningen of andere schulden aan hen te dekken. Daardoor heeft het bedrijf vrijwel altijd financiële middelen beschikbaar,  zelfs wanneer sommige leners hun schuld niet terugbetalen.

Voorraad in reserve

Sommige bedrijven houden ook voorraden aan als reserve. Dit kan nuttig zijn als er plotselinge pieken zijn in de vraag naar hun product of dienst. In dat geval is de voorraad al beschikbaar en is het niet meteen noodzakelijk om te bestellen van leveranciers. Daarmee bespaart de onderneming een hoop tijd. Bovendien beschermt een extra reserve problemen met leveranciers, zoals stakingen of tekorten.

Welke redenen zijn er om een algemene reserve aan te houden?

Er zijn verschillende redenen om een algemene reserve aan te houden. Zo is het een goede buffer tegen onverwachte uitgaven. Onverwachte uitgaven kunnen zich op elk moment voordoen en zijn soms zeer kostbaar. Niemand wil in een dergelijke situatie zonder geld zitten. Algemene reserves geven organisaties de financiële flexibiliteit om deze kosten te dekken zonder dat ze drastisch moeten snijden in hun begroting.

Bedrijfsvoering blijft in stand

Een algemene reserve houdt de bedrijfsvoering in stand in perioden van economische onzekerheid. Zo is een recessie geen goed nieuws voor bedrijven, maar als een organisatie sterke reservefondsen heeft, kan het de storm doorstaan en blijven bestaan totdat de omstandigheden verbeteren.

Hoe draagt een algemene reserve bij aan de groei van een bedrijf?

Een deel van de winst opzij zetten draagt mogelijk ook bij aan de groei van een bedrijf. Er is namelijk extra geld om initiatieven ter bevordering van de groei te financieren, zoals het uitbreiden naar nieuwe markten of het lanceren van nieuwe producten en diensten. Op die manier benut een bedrijf mooie kansen als die zich voordoen zodat er meer groei én winst is.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?