Wat is deponeren van de jaarrekening?

Een jaarrekening is een belangrijk onderdeel van een boekhouding. Het is namelijk een eindverslag van het financiële jaar van een onderneming. In dit document staat alles wat er op zowel financieel als zakelijk gebied de afgelopen 12 maanden is gedaan. Het is mogelijk om de jaarrekening te deponeren. Sterker nog: soms is het wettelijk verplicht. Wat betekent dit en waar moet je rekening mee houden als je dit gaat doen? In dit artikel beantwoorden wij de meest belangrijke vragen voor jou.

Wat is een jaarrekening?

Het grootste deel van de ondernemers huurt een boekhouder in om een jaarrekening op te stellen. Deze professional weet precies wat hij of zij moet doen om een financieel overzicht op te stellen. Dit document bestaat onder andere uit een balans en en een winst- en verliesrekening. Het eerste begrip geeft de de financiële status van een bedrijf op een bepaald moment weer. In de winst- en verliesrekening vind je alle inkomsten en uitgaven van een onderneming.

Waarom is het indienen van een jaarrekening zo belangrijk?

Het opstellen en indienen van jaarrekeningen is een belangrijke taak voor bedrijven. Wel is het een goed idee om een boekhouder in te schakelen omdat het een grondig begrip vereist van boekhoudkundige termen en alles wat komt kijken bij financiële rapportage. De juistheid en volledigheid van jaarrekeningen zijn zeer belangrijk omdat ze de basis vormen voor de financiële verslaglegging van een bedrijf en de naleving van wet- en regelgeving.

wat is deponeren van de jaarrekening

Onafhankelijke controle

Tevens moeten bedrijven er voor zorgen dat hun jaarrekening wordt gecontroleerd door een onafhankelijke boekhouder. Hij of zij geeft een oordeel over de juistheid en volledigheid van de jaarrekening. En dat oordeel wordt gedeeld met de Belastingdienst, als daar om gevraagd wordt.

Jaarrekening zorgt voor transparantie

Naast het interne voorbereidings- en beoordelingsproces, gelden voor het indienen van jaarrekeningen diverse wettelijke voorschriften. Denk bijvoorbeeld aan indieningstermijnen en specifieke rapportageformaten. Bedrijven die niet aan deze eisen voldoen, riskeren boetes en in een extreem geval rechtszaken. Dit maakt het deponeren van jaarrekeningen zeer belangrijk voor het eerlijk functioneren van bedrijven. Het zorgt er voor dat ondernemingen transparant zijn en dat ze verantwoording afleggen voor hun financieel beleid en de verslaglegging daarvan.

Welke bedrijven moeten verplicht een jaarrekening opstellen?

Niet elke onderneming is verplicht om een jaarrekening op te stellen en te deponeren. Het is afhankelijk van het type bedrijf en de rechtsvorm. Zo hoeven eenmanszaken niets te doen, net als een pensioen- of stamrecht BV met weinig tot geen winst. Bij type ondernemingen is wel verplicht om een jaarrekening op te stellen en te deponeren:

  • Een besloten vennootschap
  • Een naamloos vennootschap
  • Een buitenlands vennootschap
  • Een coöperatie
  • Een stichting of vereniging die minstens 2 jaar lang een omzet hebben gehad van 4.4 miljoen euro
  • Een VOF of een CV (commanditaire vennootschap) met buitenlandse kapitaalvennoten die het beheer in handen hebben
  • Een buitenlandse rechtspersoon die vestigingen in Nederland heeft. Dit rechtspersoon is ook verplicht om in het land van herkomst een jaarrekening te publiceren

Waarom is het voor sommige bedrijven verplicht om een jaarrekening te deponeren?

De bovengenoemde bedrijfstypen zijn verplicht om elk jaar een jaarrekening te deponeren bij de Kamer van Koophandel. De overheid heeft dit verplicht omdat de financiële informatie van een onderneming openbaar toegankelijk moet zijn. Iedereen die interesse heeft in de financiële situatie van een bepaald bedrijf mag het inzien.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?