Is Excel een geschikt gratis boekhoudprogramma?

Ik vertel het je!

excel boekhoudprogramma

Met de introductie van Microsoft Excel ging er een wereld voor rekenkundige oplossingen open. Rekenkundigen, analisten en boekhouders hadden uit het niets een ‘gratis’ computerprogramma om hun werk mee te doen. Alhoewel het tientallen jaren heeft geduurd voordat boekhouders op dit gratis boekhoudprogramma genaamd Excel wilden overgaan, heeft het voor een enorme verschuiving gezorgd.

Iedere boekhouder had uit het niets de kans om de boekhouding vanaf een computer te beheren. Hierdoor was het werken met grote boekdelen verleden tijd. We namen afscheid van de pen en kwamen voor het eerst in contact met macro’s.

Tegenwoordig heeft iedereen wel eens gebruik gemaakt van Excel. Een deel hiervan weet tot wat voor bizarre capaciteiten Microsoft Excel mogelijk is. Iemand met vergaande Excel en rekenkundige ervaring, kan van Excel een gratis boekhoudprogramma maken dat zich mag meten met de concurrentie.

Om echter van Excel dat te kunnen maken wat met een modern boekhoudprogramma mogelijk is, moet je behoorlijk wat Excel kennis hebben. De realiteit laat dan ook zien dat Excel als gratis boekhoudprogramma voor een enkeling weggelegd is. Toch wil ik je meenemen langs de mogelijkheden van Excel en wat alternatieven voor Excel zijn. Als je erop staat om zo goedkoop mogelijk je boekhouding te verzorgen, is Excel de eerste keus. Maar als je niet de benodigde Excel kennis bezit, is de inzet van Excel als gratis boekhoudprogramma een utopie.

Inhoudsopgave

Ons Excel boekhoudprogramma gratis downloaden?

Gratis Excel boekhoudprogramma

Inclusief boekhouden, facturen maken en BTW

Waarom het lang heeft geduurd voordat Excel onder boekhouders populair werd

Het heeft minimaal 10 jaar geduurd voordat meer dan de helft van de boekhouders Excel enigszins overwoog als boekhoudprogramma. En dat heeft alles te maken met de moeite die boekhouders hebben om van traditionele methoden af te stappen. Kijk bijvoorbeeld maar naar het grote aantal boekhouders dat nog van een offline boekhoudprogramma gebruik maakt.

Deze moeite werd nog groter toen veel boekhouders ontdekten dat Excel pas met een boekhouding werkt wanneer het tot in de kleinste details correct wordt ingesteld. Zoals je zonder twijfel weet, verwerkt Excel alleen boekhoudkundige inputs wanneer er formules ingesteld zijn. Als je bijvoorbeeld een mutatie het kopje debet geeft, wil je dat er op een andere relevante plek een bedrag bijkomt. Als je een betaling van een klant binnenkrijgt, wil je dat jouw debiteuren worden aangepast als jij jouw betalingen in je boekhouding verwerkt. Zonder dat de juiste excel formules hiervoor in plaats zijn, hoef je niet te verwachten dat dit ook echt wordt gedaan.

Ondertussen is het aantal boekhouders dat Excel voor de gehele boekhouding gebruikt alweer sterk afgenomen. Alhoewel het de enige oplossing voor een echt gratis boekhoudprogramma is, is het lastig om Excel een volwaardig boekhoudprogramma te noemen. Ook als boekhouder wil je kunnen rekenen op een stabiel boekhoudprogramma dat met je meedenkt. En het grootste probleem van Excel is dat het alleen doet wat jij wilt dat het doet, zolang je maar weet hoe je alles moet instellen. En dat is niet voor iedereen weggelegd.

excel boekhoudprogramma voor zzp

Hoe Excel als gratis boekhoudprogramma tijdrovend is

Desondanks dat Excel een gratis boekhoudprogramma is, is het pas te gebruiken als je er tientallen uren instopt. Bij het openen van Excel krijg je namelijk niet een modus te zien waarin je direct kunt boekhouden. Je ziet weliswaar wat simpele templates waarvan een deel enigszins voor een excel boekhouding is ingericht. Maar dit is bij lange na niet voldoende om ook echt met een gerust hart je boekhouding te doen.

De werkelijkheid is dat Excel als boekhoudprogramma correct ingesteld moet worden. En dat vereist kennis en dus tijd.

Als je geen vergaande boekhoudkundige kennis hebt, is wat mij betreft correct gebruik van Excel als boekhoudprogramma onmogelijk. Doordat je simpelweg niet weet wat er allemaal in jouw Excel template moet komen te staan, vergeet je onderdelen waardoor jouw boekhouding niet alle verplichte onderdelen bevat. Mogelijk heb je van een bevriende ondernemer een template gehad waarmee je in theorie alles kunt doen. Maar hoe weet je zeker dat dit template ook voor jouw bedrijf van toepassing is? Bevat het bijvoorbeeld wel inkoopboeken? Kan je jouw loonadministratie hier wel op verwerken?

Je merkt al waar ik met dit artikel heenga.

Excel is alleen een geschikt gratis boekhoudprogramma wanneer je al veel van boekhouden afweet. Je moet precies weten wat er in jouw Excel boekhouding moet staan en hoe jij de verschillende onderdelen met elkaar kunt verbinden door middel van macro’s. Weet je dit niet, dan speel je middels Excel met vuur.

Hoe gratis is Excel als boekhoudprogramma eigenlijk?

Ik heb het op deze pagina hoofdzakelijk over Excel als gratis boekhoudprogramma gehad. Dat terwijl het lang niet altijd gratis hoeft te zijn.

In veel gevallen wordt Excel bij de aanschaf van een Windows computer of laptop gratis meegeleverd. Het komt daarnaast ook voor dat Excel via een studie- of werklicentie vrijblijvend beschikbaar is. Bijvoorbeeld als jouw studieinstelling of werkgever hier een licentie voor heeft.

Bij de aanschaf van Mac computers, bijvoorbeeld een iMac, hoef je niet te rekenen op een gratis versie van Excel. Behalve het ingebouwde Numbers, de Mac variant voor Excel, is er geen programma dat in de buurt van de capaciteiten van Excel komt. En via Numbers een gratis boekhoudprogramma opzetten is nog complexer dan met Excel.

Om van Microsoft Excel op een MacOS computer gebruik te kunnen maken, moet je daarom alsnog Microsoft Excel aanschaffen. En dan is het gebruik van Excel als boekhoudprogramma opeens niet meer gratis.

Vraag je dus niet alleen af of Excel wel bij jouw boekhouding past maar ook of de aanschaf van Excel het wel waard is. Wie weet ben je zowel goedkoper als slimmer uit met een echt boekhoudprogramma.

Waarom je beter voor een online boekhoudprogramma kunt kiezen

Hoe goed je ook in het maken van Excel formules bent: de mogelijkheden van een ‘boekhoudprogramma’ zoals Excel komen niet in de buurt van een echt alternatief. Alles wat jij vergeet in te vullen, of dat nu een niet-werkende formule of een handmatig veld is, kan ervoor zorgen dat je boekhouding niet meer correct is.

Kleine boekhoudfoutjes kunnen maandelijks honderden tot duizenden euro’s kosten. Je hebt namelijk geen controlemiddel om er zeker van te zijn of je boekhouding correct is.

Een kwalitatief boekhoudprogramma zorgt er wel voor dat jouw boekhouding correct is. Hoe het dat doet? Door simpelweg iedere mutatie automatisch op andere plekken te verwerken. Hierdoor weet jij dat je boekhoudprogramma, in tegenstelling tot Excel, iedere mutatie netjes naar de juiste plek doorzet.

excel boekhoudprogramma voor eenmanszaak

Wat zijn alternatieve boekhoudprogramma’s voor Excel?

Ondernemers die andere boekhoudprogramma’s dan Excel overwegen, merken dat er direct een wereld aan mogelijkheden voor ze opengaat. Hoe goed Excel namelijk ook als boekhoudprogramma kan zijn; het komt nooit in de buurt van een boekhoudprogramma dat hier echt voor ontworpen is.

Want uiteindelijk is Excel niet ontworpen om mee te boekhouden. Dat het mogelijk is, betekent niet dat het hiervoor geoptimaliseerd is. Boekhoudprogramma’s wel, aangezien alle benodigde elementen hier al ingebakken zijn.

Gelukkig zijn er tientallen boekhoudprogramma’s die precies dat voor een boekhouding kunnen betekenen wat het nodig heeft. Structuur, gebruiksgemak en alle vereiste elementen. De onderstaande voorbeelden zijn dan ook perfecte alternatieven voor Excel als boekhoudprogramma.

Excel alternatief #1 – Exact

Exact heeft tegenwoordig twee op zichzelf staande boekhoudprogramma’s. Het bekendste programma is de klassieke Exact boekhoudsoftware waar alles in te vinden is. Grote en kleine bedrijven kunnen met het computerprogramma van Exact de boekhouding verzorgen. Zelfs de meest complexe elementen kunnen gebruikt worden om de boekhouding sluitend te maken.

Het tweede boekhoudprogramma dat onder Exact valt, Exact Online, richt zich op kleine ondernemers. Makkelijk en snel je boekhouding doen, zelfs als je met complexe aspecten als productie en inkoop te maken hebt. Exact Online bevat alles wat je gedurende het bestaan van je bedrijf aan boekhouding nodig hebt.

Alles weten over Exact Online? Lees de Exact Online review

Meer dan 30 jaar ervaring

  • boekhouden en factureren in 1
  • met elke webshop te koppelen
  • Scan en herken service
Ga naar boekhoudprogramma

Excel alternatief #2 – Rompslomp

Zeer goedkoop zonder in te leveren op kwaliteit: Rompslomp heeft ondernemers met een kleine tot medium boekhouding een programma met uitstekende functionaliteiten te bieden. Wat Rompslomp doet onderscheiden van een programma als Exact Online of Visma is dat de compacte opzet voor een duidelijk boekhoudprogramma heeft gezorgd. Veel ondernemers klagen over boekhoudprogramma’s met veel overbodige functies. Dat terwijl je idealiter een programma gebruikt waar alleen dat in zit wat jij nodig hebt. Bij Rompslomp zet jij aan of uit wat jij nodig hebt. Hoe handig is dat?

Overweeg je Rompslomp? Lees de Rompslomp review

rompslomp:

Speciaal gericht op eenmanszaak

  • inclusief uren- en rittenregistratie
  • Factureren en boekhouden in 1
  • Inclusief boekhoudapp
Ga naar boekhoudprogramma

Excel alternatief #3 – Visma eAccounting

Zoek je een middenweg tussen het grote en prijze Exact Online of het betaalbare maar compacte Rompslomp? Dan heeft Visma een uitstekend boekhoudprogramma als alternatief. Visma eAccounting is de eenmanszaak oplossing van het bedrijf dat een sterke speler op de boekhoudmarkt is.

Bij Visma eAccounting kun je daarentegen op een kwalitatief boekhoudprogramma rekenen dat met jou meedenkt. Iets dat je van Excel als boekhoudprogramma niet kunt verwachten. In tegenstelling tot Visma is Excel namelijk een boekhoudprogramma dat alleen wat doet als jij dat aangeeft.

Lees ook het artikel Visma eAccounting review

Visma eAccounting

Meest gekozen door ZZP

  • Inclusief factureringsmodule
  • Met zeer goed boekhoud app
  • Inclusief BTW aangifte
Ga naar boekhoudprogramma

Meest gestelde vragen

Is ons Excel boekhoudprogramma gratis te downloaden?

Ons Excel boekhoudprogramma is geheel gratis te downloaden op zelfboekhouden.com. Het Excel boekhoudprogramma hoeft niet aangeschaft te worden en er is geen maandelijks abonnement. Nadat je het gratis Excel boekhoudprogramma hebt gedownload kun je direct beginnen met boekhouden.

Wil je liever een online boekhoudprogramma? Bekijk hier beste boekhoudprogramma’s

Heb Excel kennis nodig voor ons Excel boekhoudprogramma?

Er is geen Excel kennis nodig voor ons Excel boekhoudprogramma. Nadat je het Excel boekhoudprogramma hebt gedownload en op je computer hebt opgeslagen kun je gelijk beginnen met boekhouden. Ons gratis Excel boekhoudprogramma is zeer gebruiksvriendelijk.

Wil je liever een online boekhoudprogramma? Bekijk hier beste boekhoudprogramma’s

Kun je ook facturen maken met ons Excel boekhoudprogramma?

Met ons Excel boekhoudprogramma kun je facturen maken en in PDF opslaan en versturen. De facturen voldoen aan alle vereisten van de Belastingdienst. Daarnaast kun je op eenvoudige wijze behouden welke facturen nog niet betaald zijn door de klant.

Wil je liever een online boekhoudprogramma? Bekijk hier beste boekhoudprogramma’s

Kun je de aangifte BTW maken met ons Excel boekhoudprogramma?

Met ons Excel boekhoudprogramma kun je op zeer eenvoudige wijze de BTW aangifte maken. De BTW op de inkoop- en verkoopfacturen wordt overzichtelijk bijgehouden. Ons gratis Excel boekhoudprogramma voldoet aan alle vereisten van de Belastingdienst.

Wil je liever een online boekhoudprogramma? Bekijk hier beste boekhoudprogramma’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *