Wat is het fiscaal partnerschap?

Het begrip fiscaal partnerschap komt vaak voor bij de belastingaangifte. Je moet namelijk aangeven of je een fiscaal partner hebt. Het hangt af van jouw situatie of je dit partnerschap hebt. Zo geldt het bijvoorbeeld voor wanneer je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt. Vanaf dat moment geldt het partnerschap. Ook geldt het wanneer iemand ingeschreven staat op jouw adres. Hier geldt echter wel voor dat je samen een kind moet hebben, je een pensioenpartnerschap hebt, samen eigenaar bent van een woning of allebei meerderjarig bent. Vanaf dat moment ben je ook samen verantwoordelijk voor de kosten.

Het fiscaal partnerschap en de regelgeving

Er zijn nog veel meer eisen voor het fiscaal partnerschap. Voornamelijk het partnerschap samen met een huisgenoot kan verwarrend zijn. Wanneer je in juni samen gaat wonen en vanaf december een kind krijgt, ben je vanaf juni fiscale partners met jouw huisgenoot. Je bent echter geen fiscale partners meer als jullie niet meer samen ingeschreven staan op een bepaald adres. Hiervoor hoef je niet meer aan de voorwaarden te voldoen. Zelfs als je een kind samen hebt, hoef je dus ook niet meer samen verantwoordelijk te zijn voor de overige kosten.

Het ontbinden van het partnerschap

Er zijn nog enkele voorbeelden te benoemen van wanneer het fiscale partnerschap verandert. Als je samen een huis hebt gekocht maar vanaf 15 augustus niet meer samen op dat adres bent ingeschreven, kan het zijn dat je nog wel samen het huis bezit. Desondanks ben je geen fiscale partners meer vanaf dat moment. Ook wanneer het notarieel samenlevingscontract ontbonden wordt en de huisgenoot op een later moment verhuist, zul je vanaf het moment de huisgenoot vertrekt geen fiscale partners zijn. Hierdoor moet je de belastingaangifte ook op een heel andere manier uit gaan voeren en kan het jou ook voordelen geven.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *